28 Nisan 2011 Perşembe

SEBZELİ TAVUK SOTE

Yine bir tavuk yemegi ile aranızdayım.Antalyada erpiliç tavuk aramalarım nihayete ulaştı.Neden erpiliç diyecek olursanız.Diger tavuklardan artık tavuk tadı ve kokusu alamadıgımız için erpiliçe umudumu baglamıştım.Aslında eşime kalsa canlı tavuk alalım köylülerden diyordu ama ben karşı çıktım.Bolu da kayınvalidemlerde yedigim tavuk gerçekten tadına varabileceginiz mükemmellikte bir tavuktu ve sordugumda erpiliç oldugunu ögrendim.Aslında uzun süredir tavuk konusunda araştırma yapıyordum ve sonunda kararımı verdim.Erpiliç diger firmalardan farklı olarak yem tesisini kendisi kurmuş bir kurum ve yem üretirken sadece tavuk kemigi kullanılıyormuş.Ayrıca tavuklardaki antibiyotik kokusu bizi mahvediyordu ama erpiliç tavukda antibiyotik kullanımını tavuk kesilmeden 3 gün önce bırakıyormuş.Benim erpiliç ile herhangi bir baglantım yok ancak sizlerde bu tavuklardaki kokudan ve tatsızlıktan şikayetçi iseniz diye yazıyorum bunları.Bu arada Antalyadaki arkadaşlar erpilici Alya diye bir market var orada bulabilirsiniz.Gelelim sebzeli tavuk yemegimizin tarifine:
SEBZELİ TAVUK SOTE TARİFİ:
  • İstenilen kadar kemiksiz tavuk but
  • 5 adet köy biberi veya yeşil biber
  • 2-3 adet kırmızı dolmalık biber
  • 2 diş sarımsak
  • 7-8 adet mantar
  • 1 adet küçük kuru sogan
  • tuz,pulbiber,kekik
  • sıvıyag
  • 2 adet havuç
  • 1 adet kabak
Tavugunuzu yıkadıktan sonra istediginiz boylarda kesin ve derince bir kaba alın.(ben uzunlamasına kestim)İçine sıvıyag,tuz,pulbiber,kekik koyarak iyice karıkarıştırın ve agzını kapatarak bir süre buzdolabında bekletin.Sonra dolaptan çıkarıp yanmaz tavaya alın arada karıştırarak tavukları kızartın(bu aşamada sıvıyag eklemedim çünkü tavugu bekletmeye almadan önce sıvıyag eklemiştim)Ayrı bir yerde kabagın ve havuçların kabuklarını soyun ve parmak şeklinde(jülyen)dograyıp kaynamış suyun içinde hafif yumuşayana kadar pişirin.
Kuru soganı soyduktan sonra yarım ay şeklinde dograyın,biberlerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra jülyen dograyın ve mantarları yıkadıktan sonrada ince ince dograyın ve başka bir tavaya koydugunuz sıvıyagda kavurun.Kavrulan malzemelerin üstüne haşlanmış olan kabagı,havucu ve ince kıyılmış sarımsagı ekleyin bir kerede öyle karıştırın.Pişen malzemelerinizi yine pişen tavuklarınızın üstüne ekleyin ve 1-2 kere karıştırdıktan sonra altını kapatın.
Afiyet olsun.

25 Nisan 2011 Pazartesi

PROFİTEROL

Zahmetli bir pasta gibi gözüksede yapımı bence çok basit bir şaheser.Her zaman evde bulunan malzemelerinizle belkide hiç markete gitmeden yapabilirsiniz.Bizimkiler biz profiterol istiyoruz diye tutturunca anne onların isteklerini kırmaz ve mutfaga girer.Ve evdekiler tarafından afiyetle yenir ve ogluşunun nasıl zevk alarak yedigini de göstermek için profiterol sonrası fotografını çeker.Kendim pek yiyemesemde bizimkiler yedigi zaman çok mutlu oluyorum.İşte dergiden aldıgım ve hep çok güzel sonuçlar elde ettigim tarifim:
PROFİTEROL TARİFİ:
  • 100 gr. margarin
  • 1 su bardagı su
  • 1,5 su bardagı un
  • 4 adet yumurta
KREMASI İÇİN:
  • 1,5 su bardagı süt
  • 1 çay bardagı toz şeker
  • 1,5 yemek kaşıgı un
  • 1 paket vanilya
  • 2 adet yumurta
  • 50 gr.margarin
ÜZERİNDEKİ ÇİKOLATA SOSU İÇİN:
  • hazır çikolata sosu(ben hazır sos kullandım ama siz isterseniz 100 gr.bitter çikolatayı benmari usulü eriterek yapabilirsiniz)

Profiterol hamuru için margarini derin bir tavada eritin.Suyu ilave edip bir taşım kaynatın.Unu ilave edip çırpma teli ile sürekli karıştırarak koyu kıvamlı bir hamur elde edinyeceye kadar pişirin.Hamuru ocaktan alıp sogumaya bırakın.Hamur soguduktan sonra derin bir yogurma kabına alın.Yumurtaları teker teker ilave ederek yogurun.(her bir yumurtayı ekledikten sonra iyice yogurun ki hamur ile yumurta birbirine geçsin).Hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve yaglı kagıt serilmiş tepsiye dizin.Önceden 150C ısıtılmış fırında hamurlar pembeleşinceye kadar pişirin.Pişen hamurlarınızı fırından alıp sogutun.
Kreması için süt,un,şeker,,vanilya ve yumurtayı bir kasede mikser ile çırpın.Derin bir tavada margarini eritin ve kremalı karışımı ekleyin.Kısık ateşte muhallebi kıvamında pişirin ve ılınmaya bırakın.Arada karıştırın ki kabuk tutmasın.
Soguyan profiterollerinizin üst kısımlarını kapak şeklinde kesin ve içlerine birer tatlı kaşıgı krema doldurun.Ve servis tabagına alın. 
Çikolata sosunuzu üstünde yazan tarife göre hazırlayın ve yiyeceginiz kadar profiterolü tabaga alıp üstüne çikolata sosu koyun.Eger siz kendiniz çikolata sosunu yapacaksanız 100 gr. bitter çikolatayı benmari usulü eritin ve profiterollerin üstüne dökün.
Bu da oglumun aldıgı zevki gösteriyor.Afiyetler olsun.

22 Nisan 2011 Cuma

GÜVEÇTE YOGURT YAPIMI

Sonunda güveç kalıplarımda yogurtda yaptım.Ne olacak benim bu güveç sevdam bilemiyorum.Ama inanın ki tek kişilik güveç kalıplarında yaptıgım yogurt evde daha fazla ilgi gördü.Ben yogurdu dışardan almayıp evde yapmayı tercih eden bayanlardanım.Gerçi oglum yogurt yemiyor ama olsun eşim ile ben bayılıyoruz yogurda.Böyle tek kişilik kalıplarda olunca daha iyi oluyor bir kerede tüketiliyor.Ve bence misafirlerinize bile bu güveç kalıplarında sunabilirsiniz çok şık gözüküyor.İşte benden ev yapımı yogurt tarifi:
GÜVEÇTE YOGURT TARİFİ:
  • 2 kilo süt(pastorize süt ile olmuyor veya istediginiz sonucu elde edemiyorsunuz)
  • 2-3 yemek kaşıgı yogurt(ilk defa yogurt yapacaksanız evde ki marketlerden aldıgınız yogurt ile mayalayabilirsiniz.Ama sonraları kendi yaptıgınız yogurttan 3 yemek kaşıgını ayırıp daha sonraki mayalamalarda kullanabilirsiniz)
Sütümüzü ilk önce sık bir süzgeçle 2 defa süzüyoruz ve derin bir tencereye alıp iyice kaynatıyoruz.Kaynattıgımız sütün altını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.Bu ılınma serçe parmagınızı süte daldırdıgınızda 8 saniye kadar yanmadan tutabileceginiz sıcaklıkta olmalı(bu aşama çok önemli).Ve ılınan yogurdu tek kişilik güveç kalıplarına paylaştırın.Maya olarak kullanacagınız yogurdu önceden dolaptan çıkarmanız gerekli yani maya yogurdu soguk olmamalı oda ısısında olmalı.(bu aşama da çok önemli)Derin bir kaseye koydugunuz maya yogurdunuzun içine ılık sütten bir kepçe koyup iyice karıştırın.(Bu aşama yogurdu ılıtmak için yapılıyor.)Sonra kasede ki yogurdu güveçlerdeki sütümüze paylaştırıp karıştırıyoruz.Yogurdunuzu süte karıştırın ve tahta kaşıkla 2 defa aynı yöne dairesel hareketlerle iyice karıştırın.Ve güveç kalıplarının üstüne kapagını(kapakları yoksa tabak altı da olabilir) kapatıp tepsilere yerleştirin ve çok fazla sallanmayacak ve ılık bir yere koyun.Ve üstünü sofra beziyle veya herhangi bir bezle örtün.Bu bekleme süresi 5-6 saat kadar olmalı.Bu sürenin sonunda yogurdunuzun kapaklarını açıp tutuptutmadıgını kontrol edin eger tuttuysa hiç ellemeden buzdolabına koyun ve bu şekilde 1 gün dolapta bekletin.Ertesi gün yogurdunuz yenmeye hazırdır.
Afiyet olsun.
Küçücük bir not:mayalanmış yogurdumunuzdan bir kasesini bir sonraki süt için ayırmayı unutmayın.Ayırdıgınız yogurdu isterseniz buzlukta saklayabilirsiniz.Bir sonraki maya işleminde buzluktan 1 gece önceden buzdolabının altına çıkarıp ertesi gün dışarı çıkarırsanız aynı sonucu alabilirsiniz.

20 Nisan 2011 Çarşamba

BROWNİ KEK

Çok tatlı ve çikolata sevmedigim halde browni deyince bende akan sular duruyor.Hele de içinde şöyle dişe gelecek ceviz ve üzüm oldugunda bambaşka bir boyuta geçer gibi hissediyorum kendimi.Şu aralar pasta,kek börek yapmıyorum bu kek arşivde sabırla sırasını bekleyen tariflerden.Onu daha fazla bekletmek istemiyorum ve işte tarif:
BROWNİ KEK TARİFİ:
  • 3 adet yumurta
  • 1 adet bitter çikolata(80 gr.)
  • 50 gr.tereyag
  • 1 paketten biraz az krema
  • 1 paket vanilya
  • Ceviz içi,çekirdeksiz üzüm
  • yarım su bardagı toz şeker(daha tatlı seviyorsanız çogaltabilirsiniz)
  • aldıgı kadar un(kek kıvamında olacak kadar un ekleyin.Yani akışkan olacak)
  • kabartma tozu ben eklemedim
Yumurta aklarını ve sarılarını ayıralım.3 adet yumurta akını toz şeker ile iyice yani kar beyazı olana kadar çırpalım.Ayır bir yerde tereyagı ile beraber kremayı yanmaz ve derin bir tavada iyice ısıtalım ama kaynatmayalım.Ocaktan aldıktan sonra ısınan kerama yag karışımına bitter çikolatamızı ekleyelim.Ve çikolatamızın eriyene kadar karıştıralım ve ılınması için bir kenara alalım.Ilındıktan sonra içine yumurta sarılarını ve unu ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım.Daha sonra yumurta aklarını ve vanilyayı ilave edip tekrar karıştıralım.En son olarak ceviz ve üzümleri(üzümleri hafif unlayalım ki dibine çökmesin) ilave edelim ve bir kere karıştıralım.Yaglanmış küçük bir kek kalıbına veya borcama dökelim.Önceden 180C ısıtılmış fırında maksimum 20 dakika pişirelim.(Çok kuru kek kıvamında olmaması gerek)
Afiyet olsun.

18 Nisan 2011 Pazartesi

İÇ PİLAVLI TAVUK SARMA

En sevdigim tavuk yemegidir benim.Zaten iç pilav başlı başına bir yemektir bence ama birde tavuk ile birleşince daha da lezzetli oluyor.Bu aralar yine yediklerime dikkat etmeye başladıgım için çok fazla yiyemedim aklım hep bu yemekte kaldı ama olsun en azından nefsimi körelttim.İşte sizi benim favori yemegim ile başbaşa bırakıyorum.Ve ilk önce iç pilavını yaparak işe başlayalım.
İÇ PİLAV TARİFİ:
  • 1 su bardağı pirinç
  • 150 gr.ciğer(tavuk veya kuzu ciğeri)
  • 1 adet soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • yarım tatlı kaşığı karabiber
  • 2 adet kesme şeker
  • 3 yemek kaşığı dolmalık üzüm
  • yarım çay kaşığı tarçın
  • yarım tatlı kaşığı yenibahar
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • tuz
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık(ama ben koymadım malum fıstık çok pahalı)
Tavuk Sarma Malzemeleri:
  • 4-5 adet inceltilmiş tavuk gögsü(ben kasapta incelttirdim ama siz evde de yapabilirsiniz.)
  • kaşar rendesi(fırında üstüne serpmek için)
  • tuz,kırmızı toz biber
İç pilav için pirinci yıkayıp ılık tuzlu suda bekletin.Kuş üzümlerini yıkayıp üstünü kapatacak su koyarak ocağa koyun.Dolmalık fıstıkları 1 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleştirin.Soğanları yemeklik doğrayın.1,5 yemek kaşığı tereyağında soğanları ve zar şeklinde doğradığınız ciğeri 15 dakika kavurun.Ayrı bir tencerede kalan 1,5 yemek kaşığı tereyağını eritin ve pirinci süzüp içine atın.Pirinçler önce birbirlerine yapışıp sonra ayrılıncaya kadar kısık ateşte kavurun.
Ciğerlerin içine,kavurduğunuz pirinçleri ekleyin.2-3 dakika karıştırarak,pişirin.Üzerine karabiber,şeker,dolmalık fıstık,dolmalık üzüm,tarçın,tuz ve yenibaharın yarısını ilave edin.1,5 su bardağı suyu ilave edin.Kaynadıktan sonra kısık ateşte,suyunu çekene kadar pişirin.Ocağı kapatın.Karıştırıp havalandırın.Kalan yenibaharı üstüne serpip 10 dakika dinlendirin.
Sarma için tavugumuzu kasapta incelttiriyoruz.Tavuklarımızı tuz ve toz biber ile tatlandırıyoruz.Ve tezgaha yayıyoruz içlerine iç pilavı paylaştırıyoruz.Rulo şeklinde sarıyoruz.Açık olan yerlerine kürdan batırıyoruz ki açılmasın.Ve pilav içinden çıkmasın.Ve önceden 180C ısıtılmış fırına veriyoruz.Tavuklar pişmeye ve kızarmaya yakın iken fırından çıkarıp üstüne kaşar rendesi serpiyoruz ve tekrar fırına veriyoruz.Kaşarlar eridikten sonra fırından alıyoruz.Servise hazırdır.Yanına isterseniz sos hazırlayabilirsiniz veya güzel bir salata ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

6 Nisan 2011 Çarşamba

EKŞİLİ ORUK ÇORBASI

Magginin düzenledigi yarışmaya davet edildigimde inanılmaz sevindim.Zira böyle bir yarışmaya ilk defa katılıyorum.1.haftanın yemek seçimi yöresel çorbalardı.Aslında tam olarak yöresel çorba dememişlerdi yörelerimizden esintiler içeren bir çorba olması gerekiyordu.Bende bizim oraların orugu çok meşhur oldugu için kendimce ekşili oruk çorbası yapayım dedim.Ama yaparken bir hata yaptım orukları biraz büyük yapmışım tabii ki bulgurlu oldugu için şişme olayını hesaba katmadım.Ama yinede lezzeti yerinde bir çorba olmuştu.Ufak tefek eksiklere ragmen 2.haftaya kalmayı başardım.Bakalım bu hafta yokmubitabakdaha maggi yarışmasında neler olacak.Heyecanla bekliyorum.Eger yarışmayı merak edenler varsa siteye ugramanız yeterli.Tarife gelince:
EKŞİLİ ORUK ÇORBASI TARİFİ:
ORUK MALZEMELERİ:
  • 1 Su bardagı ince bulgur
  • 100 gr.kıyma
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşıgı tuz,
  • pulbiber,kimyon
  • 5-6 yemek kaşıgı un
ÇORBA MALZEMELERİ:
  • 1 Adet kuru sogan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • kuru nane
  • karabiber,tuz,kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşıgı un
  • 1 tatlı kaşıgı biber salçası
  • 1 yemek kaşıgı tereyag
  • yarım limon suyu
  • 4 su bardagu sıcak su veya et suyu
İlk önce orugu yapmakla başlıyoruz işe.İnce köftelik bulguru (esmer bulgur olursa daha iyi olur)üzerini az sıcak su ilavesi ile ıslatıyoruz ve agzını kapatıyoruz.10-15 dakika kadar bekledikten sonra içine rendelenmiş kuru soganı,kıymayı,1 adet yumurtayı,tuz,pulbiber,kimyon ve unu koyarak iyice yoguruyoruz.Arada elimizi ıslatarak yoguruyoruz.Hazırladıgımız oruk karışımı iyice hamur kıvamına gelince fındık büyüklügünde parçalar koparıp elimizde yuvarlıyoruz ve avuç içimizle ortasına bastırarak hafif yassılaşmasını saglıyoruz ve bir kenara alıyoruz.
Çorbamız için tereyagını tenceremize alıyoruz yagımız eridikten sonra içine zar şeklinde dogradıgımız soganı ekleyip pembeleştiriyoruz.Pembeleşen soganın içine ufak dogradıgımız 1 diş sarımsagı ekliyoruz.Bir defa çevirdikten sonra içine 1 yemek kaşıgı unu ekleyip bir miktar karıştırıyoruz.Biber salçamızı ekliyoruz salçanın kokusu çıkınca üstüne nane ve pulbiberimizi ekliyoruz ve suyumuzu ekliyoruz.Su kaynamaya başlayınca içine ufak dogradıgımız havuç ve patatesi ekliyoruz.Havuç ve patatesimiz pişmeye yakın yarım limon suyunu ve tuzunu koyuyoruz.Bir taşım kaynadıktan sonra en son olarak hazırladımız küçük oruklarımızı atıyoruz çorbanın içine.10-15 dakika pişirdikten sonra altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.Dinlenen çorbamız servise hazırdır.

Afiyet olsun.

4 Nisan 2011 Pazartesi

GÜVEÇTE YUMURTALI ISPANAK

Bıktınız degil mi benim güveçli tariflerimden.Ama ben bir türlü güveçlerimden vazgeçemiyorum ne yapayım.Bir de düşünsenize bu güveçte yapılan yemeklerin odun ateşinde yavaş yavaş piştigini.Kim bilir o zaman tadı nasıl güzel olurdu.Anneannem kuzineli sobada yaparı yemeklerini.Ve o yedigim yemeklerin tadını hala ararım ben.Bazen sırf yemek pişirmek için eve sobamı kursam diye aklımdan geçirmiyor degilim.Tek kişilik yemekler benim favorim oldugu için tek kişilik güveçleri daha çok seviyorum.Hem daha az yemiş oluyorsunuz.İşte tarif:
GÜVEÇTTE ISPANAKLI YUMURTA TARİFİ:
  • 500 gr.ıspanak
  • 2 yemek kaşıgı sıvıyag
  • 2 adet yumurta(kişi sayısına göre yumurta kırıyoruz)
  • yarım tatlı kaşıgı biber salçası
  • 1 adet kuru sogan
  • tuz,karabiber,pulbiber
  • 3 adet tek kişilik güveç kalıpları
Ispanakları ayıkladıktan sonra bol su ile birkaç kez iyice yıkıyoruz.İyice yıkandıktan sonra sularının süzülmesi için süzgece koyuyoruz.Suları süzüldükten sonra dogruyoruz.Tavaya sıvıyagımızı alıyoruz ve yemeklik dogradıgımız soganları kavuruyoruz.Soganlarımız pembeleşince salçamızı ekliyoruz.Bir miktar daha karıştırdıktan sonra dogradıgımız ıspanakları ve baharatlarını ekleyip ıspanaklar suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.Pişen ıspanagımızı tek kişilik güveç kalıplarına paylaştırdıktan sonra ortalarına yuvalar açıp üstlerine 1'er tane yumurta kırıyoruz.Az tuz ve pulbiber ekip önceden 200C ısıtılmış fırında yumurtalar pişene kadar tutuyoruz.Ve sıcak sıcak yanında sarmısaklı yogurt ile servis ediyoruz.
Afiyet olsun.