Merhaba piyaz kardeş, bulmuşsun tarator gibi güzel bir eş
Fasulye, yumurta, soğan domates, çok lezzetlisin, vallahi pes
Yedikçe seni canlanıyoruz, karbonhidrat, protein alıyoruz
Onu sevmeyen yoktur, ama müdavimleri çoktur
Nerede var böyle yiyecek, piyaz yiyenin yüzü gülecek
Melek Halil
Antalyada piyazcı samide yedim ilk önce piyazı.Ama tanrım bu nasıl bir güzel lezzet demiştim.Bildiginiz piyazdan biraz farklı.İçinde tahin var.Çandır tipi küçük kuru fasulye kullanılıyor yapımında.Bu piyazı salata diye getiriyorlar ama bence başlıbaşına bir ögün ve çok doyurucu.Sami ustanın tarifiyle Antalya usulü piyaz tarifine gelince.
ANTALYA USUSLÜ PİYAZ MALZEMELERİ:
SOS MALZEMELERİ:
İlk önce sosunu hazırlamakla başlayalım işe.Aslında işin gerçegi bu iş elle yapılıyor ama ben kolayına kaçıp blenderda yaptım.Tahini tahta kaşık kullanarak blendera alalım ve tahinin yagı çıkana kadar karıştıralım.İçine çok az ılık su ile eritilmiş limon tuzunu,elma sirkesini ve tuzunu ve minicik kimyonu ekleyelim ve tekrar karıştıralım.Sonra sarımsagı ezip az sulandırdıktan sonra onuda karışıma ekleyelim.Bu ilave sosu beyazlatacaktır.Sos çok katı olursa azar azar ılık su ilave edelim.Ne çok suslu ne çok katı olmalı sosu.
Haşlanmış fasulyeleri servis tabagına alalım.Üstüne soganları ince ince yarım ay şeklinde dograyıp üstüne koyalım.Kabukları soyulmuş domatesleride küçük dograyıp fasulyenin üstüne koyalım.En son olarak haşlanmış yani katı haldeki yumurtayı da istediginiz şekilde dograyıp üstüne ekleyelim.Çok az tuz ilave edelim.Son olarak sosunu piyazın her tarafına gelecek şekilde dökelim.Üzerine az zeytinyagı ilave edelim ve maydanozla süsleyelim.
Afiyet olsun.