28 Şubat 2011 Pazartesi

EVDE CİGER ŞİŞ KEYFİ

Sizinde evde sulu mangalınız var mı?Ben evlenirken annem çeyiz olarak bana bir sulu mangal almış.Bu annem varya çok mübarek bir kadın.Oglum ve eşimin bir et canavarı olacagını bilmiş gibi.Hava bozuk dışarda inanılmaz yagmur var evin küçük beyi mangal istiyorum diye tutturur.Baba bir koşu kasaptan oglunun şipariş ettigi etleri alır ve evde mangalımız hazırlanır.Koku yok,duman yok.Evet kabul ediyorum mangalda pişen et gibi yumuşacık olmuyor ayrıca kömür kokusu yok ama ne yapalım apartmanda yaşayınca ancak bu kadarı oluyor.Bunada şükür degil mi?En son yine bizimkilerin ciger yeme krizi tutunca mangal yeniden çıkarıldı.Babamız cigeri aldı geldi ve bir güzel pişirilip yine evde hazırladıgım lavaşa sarıldı içine yine evde hazırlanan sumak ekşili sogan salatası eklendi.Ve dürüm yapılıp afiyetle yendi.
CİGER ŞİŞ MALZEMELERİ:
  • İstenilen kadar dana ciger
  • kuyruk yagı(olmazsa olmaz)
  • kırmızı toz biber,kimyon,tuz
Dana cigerleri kasabınıza çöp şişlik dogramasını istedikten sonra geriye çok fazla iş kalmıyor aslında.Cigerleri kesinlikle yıkamıyoruz ve tuz atmıyoruz çünkü sertleşiyor ve tadı olmuyor.Cigerlere ve kuyruk yagına toz biber ve kimyon koyduktan sonra bir güzel karıştırıyoruz.Ve çöp şişlere bir ciger bir yag olmak üzere diziyoruz.Sonra sulu ızgaramızı(yani mangalımızı)hazırlıyoruz ve üstünde cigerlerimizi pişiriyoruz.Pişmeye yakın üzerlerine tuz ekiyoruz.Hepsi bu kadar.Lavaş ekmegimizin arasına cigerlerimizi çekiyoruz ve içine en çok yakışan salatayı yani sumaklı sogan salatasını da ekleyip bir güzelce yiyiyoruz.
Afiyetler olsun.

24 Şubat 2011 Perşembe

ÜZÜMLÜ ve CEVİZLİ RULO POĞAÇA

Gerçekten bir lezzet bombası.Bir tane ile asla doymayacagınız arkasından bir daha hatta bir daha yemek isteyeceginiz bir poğaça.Ama aman dikkat diyorum çünkü kilo aldırıyor.Ben aman olsun bir tane daha yiyeyimde bir daha yemem dedim ama olmadı.Yalnız içine kuş üzümü yerine normal çekirdeksiz kuru üzüm koysaydım daha da iyi olurdu gibi geliyor.Evde diger kuru üzümden olmadıgı için mecburen kuş üzümü koydum.Sanki bana kuş üzümünün şeker oranı daha az gibi geliyor o yüzden bir dahakine kuru üzüm kullanacagım bakalım arada fark olacak mı?Ben aşagıda yazan ölçülerde 3 farklı içi kullandım.Dilerseniz sizde iç malzemelerinizi çeşitlendirip farklı versiyonlar üretebilirsiniz.İşte tarif:
ÜZÜMLÜ ve CEVİZLİ RULO POĞAÇA MALZEMELERİ:
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay bardagı ılık süt
  • 1 çay bardagı yogurt
  • 1 çay bardagı sıvıyag
  • 2 adet yumurta(birinin sarısı dışına sürmek için)
  • bir miktar toz şeker
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • aldıgı kadar un
İÇ MALZEMESİ:
  • 1 su bardagı kadar ceviz(rondodan geçirilmiş)
  •  1 su bardagı kuş üzümü veya kuru üzüm
  • 1 çay bardagı kadar pudra çekeri

Ilık sütümüzün içine 1 paket kuru mayamızı eritelim içine toz şeker koyalım ve karıştıralım.Ve 1 adet yumurta sarısı dışındaki bütün hamur malzemelerini derin bir kapta karıştıralım.Hazırladıgınız hamuru ılık veya sıcak bir ortamda iyice kabarana kadar bekletelim.Kabaran hamuru bir defa daha az miktarda yoguralım ve 3 eşit parçaya bölelim.Her bir parçayı unlu zeminde merdane ile aşırı ince olmayacak şekilde açıyoruz.Üstüne ceviz ve kuş üzümü karışımını her tarafına gezdiriyoruz.Onun üstünede pudra şekeri serpiyoruz.Şekerde ölçü vermiyorum çünkü az veya çok şekerli hazırlamak sizin elinizde.Ve hamuru rulo şeklinde sarıp yaglı kagıt serilmiş tepsiye yerleştiriyoruz.Diger kalan hamurlar içinde aynı işlemi uyguluyoruz.Ve üstlerine ayırdıgınız yumurta sarısına 1-2 damla sıvıyag ekleyerek sürüyoruz.Önceden 180C ayarlı fırında üstleri kızaran kadar pişiriyoruz.Piştikten sonra isterseniz üzerine yine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Afiyet olsun.

23 Şubat 2011 Çarşamba

PUDİNGLİ MUFFİN

Arkadaşıma kahvaltıya giderken yaptıgım ve lezzetli oldugunu düşündügüm bir muffin.Sadece tek hatam içine koydugum vanilyalı pudingi çok koyu pişirmem oldu.Bir daha ki sefere pudingi biraz daha akışkan pişirecegim.İşte tarif:
PUDİNGLİ MUFFİN MALZEMELERİ:
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 1 çay bardagı sıvıyag
  • 2,5-3 su bardagı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardagı süt
  • bir miktar çikolata(isterseniz sütlü isterseniz bitter olabilir)
  • limon veya portakal kabugu rendesi
  • 50 gr.kadar margarin(oda sıcaklıgında olacak)
  • kakao(istege göre ben çok az ekledim)
  • 1 paket vanilyalı puding(dr.oetker kullandım.muffinlerin içine koymak için)
İlk önce vanilyalı pudingimizi pişirerek başlayalım işe.Ben vanilyalı pudingi 2 su bardagı süt ile pişirdim ama baya koyu bir kıvam ve keskin bir puding tadı oldu siz biraz daha akışkan olsun diyorsanız süt miktarını arttırın.Pişirdikten sonra bir kenara alıp ılınmasını bekliyorum.
1 su bardagı sütün içine bir miktar çikolatayı ekleyin ve ocakta kısık ateşte eritin.Ve sogumaya bırakın.Yumurtaları şekerle iyice beyaz kıvama gelene kadar çırpın.Çırptıgınız yumurtanın içine sıvıyag,çikolatalı süt karışımını,oda sıcaklıgındaki 50 gr kadar margarini,limon kabugu rendesini ve vanilyayı ekelyip tekrar çırpın.En son olarak bu karışımın içine unu(unu azar ekleyin ki kıvamını ayarlayabilesiniz),kabartma tozunu ve kakaoyu ekleyip çırpmaya devam edin.Muffin kalıplarına kagıtları yerleştirin eger kagıtlarından yoksa yaglayın.Muffin karışımımızdan bir miktar kalıba boşaltın üstüne hazırladıgınız vanilyalı pudingten 1 yemek kaşıgı kadar ekleyin.Ve üstüne tekrar muffin karışımından dökün.Yalnız kalıplarda 1 parmak kadar boşluk kalsın kabarma payı bırakmamız lazım çünkü.Önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Afiyet olsun.

21 Şubat 2011 Pazartesi

KÖFTELİ ALİNAZİK KEBABI

Alinazik kebabı bizim oraların meşhur yemegidir.Yemesine doyum olmayan bir lezzet.Bilirsiniz Antep tarafında çorbalara bile et girer.Biz alışık oldugumuz için bize garip gelmez ama etle arası pek iyi olmayan insanlara degişik gelir.Evet artık her ögün et yemiyoruz artık ama etsiz bir hayatta düşünemiyorum ben.Neyseki eşim ve oglum da et canavarları.Ama biz ailecek eti öyle sulu yemek içinde degilde et veya köfte olarak yemeyi severiz.Mesela hiç sıkılmadan her hafta mangal yapabiliriz ve bundan büyük bir keyif alırız.İşte insan çocuklukta neyi severse öylede gidiyor galiba.
KÖFTELİ ALİNAZİK KEBABI MALZEMELERİ:
  • 300 gr.kadar kıyma(ben dana kullanıyorum çünkü bizimkiler köftede kuzu kıyma sevmezler)
  • 2 diş sarımsak
  • pulbiber,karabiber,tuz,kimyon 
Alinazik malzemeleri:
  • 3-4 adet patlıcan
  • 1 kase yogurt
  • 1 diş sarımsak
  • tuz
  • tereyag ve kırmızı toz biber(üstüne dökmek için)
  • domates,biber(garnitür olarak)
Patlıcanlarımızı közleyerek işe başlıyoruz.Ben patlıcanları ocagın üstünde közlüyorum.Biraz batıyor ama olsun(gerçi onunda çaresi var patlıcanlarımızı alüminyum folyaya sarıp ocagın üstünde közlerseniz ocakta batmıyor)Közledigimiz patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra ince ince kıyıyoruz ve limon suda bekletiyoruz(patlıcanlar beklerken kararmasın diye).Kıymayı derince bir kaba aldıktan sonra üzerine dövülmüş 2 diş sarımsagı ve baharatlarını ekliyoruz ve güzelce yoguruyoruz.Yogurdugumuz kıymadan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp elimizle yuvarlıyoruz.Ve az sıvıyag ekledigimiz teflon tavada köftelerimizi pişiriyoruz.Bu arada ben kalan yagın içinde biber ve domatesde pişirdim.Patlıcanları limonlu sudan çıkarıp bir kere yıkıyoruz ve içine sarmısaklı yogurdumuzu ekliyoruz.İyice karıştırdıktan sonra servis tabagına alıyoruz.Üzerine köftelerimizi yerleştiriyoruz.En son olarakda tereyagını eritip içine kırmızı toz biberi ekleyip köfteli alinazik kebabımızın üstüne döküyoruz.
Afiyet olsun.

17 Şubat 2011 Perşembe

KARAORMAN PASTASI

İsmini hep duyardım bu pastanın.İçinde vişne tanelerinin saklı olması beni hep cezbederdi.Ben bir mayhoş tat severim.Uzun süredirde evde hiç yaşpasta tarzı birşey yapmadıgımı farkedince işe koyuldum.İstedim ki hem bizimkilerin hem benim damak tadıma uygun bir pasta olsun.Ve sonuç karşınızda karaorman pastası.Acaba neden bu ad ile anılıyor merak ettim dogrusu.Neyse sonuçta kim icat etmişse ne iyi etmiş.İşte tarif:
KARAORMAN PASTASI MALZEMELERİ:
  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardagı toz şeker
  • 1 su bardagı +3 yemek kaşıgı un
  • 2-3 yemek kaşıgı sıvıyag
  • 2-3 yemek kaşıgı kaynar su 
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşıgı kakao
Kreması için:
  • 2 poşet krem şanti
  • 1 kutu krema
  • 1,5 su bardagı süt
  • 1 kase vişne(kremanın üstüne koymak için)(ben vişne reçelimin tanelerini kullandım)
  • 1 su bardahı vişne suyu(keki ıslatmak için)
Süslemek için:
  • bitter çikolata
  • vişne taneleri
Yumurta ve toz şekeri derince bir kasede kar gibi oluncaya kadar iyice çırpıyoruz.Şeker eriyince sıvıyagını ve kaynar suyu ekleyip çırpmaya devam edin.Sonra içine unu,kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyin.En son da kakaoyu ekleyip çırpmaya devam edin.24 cm'lik kelepçeli kek kalıbınızı veya yuvarlak kalıbını katı yag ile yaglayıp üstüne az un serpin ve karışımınızı bu kalıba dökün.Ve fırınınızın ısınmasını beklemeden içine koyun.180C ayarlanmış fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin.(fırın ayarları degişmektedir o yüzden kürdan testi ile arada kontrol edin)Daha sonra fırından çıkarıp sogumasını bekleyin.Soguduktan sonra bıçak ile 2 veya 3 bölün.Ben ikiye böldüm.
Ayrı bir yerde krem şantiyi 1,5 su bardagı soguk süt ile iyice çırpın.Üzerine kremayı ekleyin ve çırpmaya devam edin.Kestiginiz kekin 1.katını pasta tabagına alın ve vişne suyu ile her tarafını ıslatın.Hazırladıgınız kremanın bir miktarını üst süslemesi için ayırdıktan sonra geri kalanını kekin arasına sürün.Vişne tanelerini kremanın üstüne serpiştirin.(Eger ikinci katıda kestiyseniz kremayı ona göre ayarlayıp ikinci katada aynı işlemleri uygulayın.)Son katıda koyup üstünü vişne suyu ile ıslatın ve ayırdıgınız krema ile her tarafını kaplayın.Üstünü bitter çikolatayı bıçak yardımıyla ince ince kestikten sonra süsleyin ve vişne taneleri yerleştirin.Ve buzdolabında 1 gece beklettikten sonra servis edebilirsiniz.(ben bizimkiler sabredemedigi için 3-4 saat bekeletebildim)
Afiyet olsun.

15 Şubat 2011 Salı

TEKİRDAG KÖFTE

Acaba evde yapılabiliyor mu diye araştırırken buldum tekirdag köfte tarifini.İçindeki malzemelerin çeşitliligindenmidir nedir bilemiyorum ama bana sanki yakın bir lezzet çıkacakmış gibi geldi.Ve yapıp yedigimde yanılmadıgımı anladım.Biraz şekil vermekte zorlandım sadece.Zaten fotograftaki köftelerden de belli oluyor.Tarifin tek dezavantajı 1 gün öncesinden hazırlayıp buzdolabında bekletmek gerekiyor.Sevdedenlezzetler adlı arkadaşın yapıp sayfasına koydugu bu tekirdag köftesini denemeye karar verdim.İyiki de denemişim.Hiç pişman olmadım.Hatta yeniden yapmak için köfte ile sözleştik bile düyebilirim.İşte tarif:
TEKİRDAG KÖFTESİ MALZEMELERİ:
  • Yarım kilo dana kıyması
  • yarım su bardagı un
  • yarım su bardagı irmik
  • 1 adet rendelenmiş kuru sogan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 3 adet yumurta
  • tuz,karabiber,kimyon
İlk önce soganımızı rendelemekle başlıyoruz işe.Sonra sarmısakları soyduktan sonra dövüyoruz.Rendelenmiş soganı,ezilmiş sarımsagı,kıymayı,irmigi,unu,yumurtayı ve baharatlarını derince bir kaba koyup yoguruyoruz.Üzerini streç film ile örtüp en az 12 saat buzdolabında bekletiyoruz.(Amaç irmik ve unun şişerek kıvamının bütünleşmesi)Ertesi gün buzdolabından çıkardıktan sonra harcımızı tekrar yoguruyoruz ve parmak büyüklügünde köfteler yapıp yagda kızartıyoruz.
Afiyet olsun.

11 Şubat 2011 Cuma

MUHAMMARA

Annem biz Kilis de yaşadıgımız yıllarda kahvaltılarımıza eşlik etsin diye yapardı muhammarayı.Tabii ki o zamanlar domates salçasıda biber salçasıda evde yapılır tadı daha güzel olurdu.Gerçi biber salçamı hala annem evde yapıyor bana gönderiyor.Eskiden kadınların işleri ne kadar zormuş.Düşünsenize bize herşey şimdi hazır sunuluyor ama eskiden böylemiymiş.Nasıl yetişirlermiş o kadar işe bilemiyorum.Şimdi evde hemen hemen herşeyi makineler halletsede ben yinede yetiştiremiyormuşum gibi geliyor işleri.Bilmem sizlerde öylemisinizidir.Neyse Muhammara tarifine gelince:
MUHAMMMARA MALZEMELERİ:
  • 2 yemek kaşıgı domates salçası
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası
  • 2 veya 3 diş sarımsak
  • bir avuç ceviz
  • tuz,pulbiber,kimyon
  • yarım çay kaşıgı kahvaltılık baharat veya çemen baharatı
  • 1 dilim bayat ekmek içi
  • çeyrek çay bardagı zeytinyagı(aslında ben yagını kıvamına göre ayarlıyorum.O yüzden hepsini birden koymayın yagın.Kıvamı koyu olursa azar azar ekleyebilirsiniz.)
İlk önce sarmısakları az tuz ilavesi ile ezelim ve cevizleride rondodan geçirelim.1 dilim bayat ekmek içini az su ile ıslatalım ve sonra suyunu sıkalım.Ve zeytinyagı hariç diger malzemeleri rondoya koyalım.Ve iyice karıştıralım.Sonra azar azar zeytinyagı ekleyelim ve tekrar karıştıralım.Kıvamı ne çok koyu ne çok sıvı olacak.Hazır olan muhammaramızı kapaklı bir kaba alıp buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

9 Şubat 2011 Çarşamba

KAVURMALI PİDE

Kavurmalı pideyi hep restorantlarda yerdim.Ama evde hiç denememiştim.Kavurmayı çok seven ben neden evde hiç bu pideyi yapmadım bilemiyorum.Ama sonunda kısmet oldu ve haftasonu evde pide şenligi düzenledik.Kıymalı pidenin yanına az miktarda olan kavurma ile de 1 adet pide yaptım.Gerçi tadımlık oldu ama olsun.Bir daha ki sefere daha da çok yaparım.Çünkü bizimkiler bayıldı.İşte tarif:
KAVURM ALI PİDE MALZEMELERİ:
  • 1 su bardagı süt
  • 1 çay bardagı sıvıyag
  • 1 su bardagı kadar ılık su
  • yarım paket yaş maya veya 1 paket toz maya
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • 3-3,5 su bardagı kadar un(azar azar döküp kıvamını ona göre ayarlamaya çalışın)
İç Malzemesi:
  • 200 gr.kadar kavurma(ben evde kavurmam az oldugu için size tahmini bir kavurma miktarı veriyorum)
  • 1 veya 2 yumurta sarısı(üstüne sürmek için)
  • tereyag(piştikten sonra üstüne sürmek için)
Ilık suyun içinde yarım yaş maya eritilir.Derin bir yogurma kabına sütü ve sıvıyagı döküp karıştırın.Üzerine unu azar azar dökün sonra mayayı ve tuzunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yogurmaya devam edin.İstenen kıvama geldikten sonra üstünü nemli bir bez ile örtüp mayalanmaya bırakalım.(hamur iki katına çıkacak).Bu arada aldıgımız kavurmayı elimizle parçalayıp ufalayalım.Ilık suyun içinde yarım yaş maya eritilir.Derin bir yogurma kabına sütü ve sıvıyagı döküp karıştırın.Üzerine unu azar azar dökün sonra mayayı ve tuzunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yogurmaya devam edin.İstenen kıvama geldikten sonra üstünü nemli bir bez ile örtüp mayalanmaya bırakalım.(hamur iki katına çıkacak).Mayalanan hamurdan portakal büyüklügünde parçalar kopararak bir kenara bırakıp üstünü örtelim.Her hamur parçasını oklava yardımıyla çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde oval olarak açalım.Üstüne kavurma koyalım ve hamurun kenarlarını kavurmalı malzeme üstüne dogru kapalı bir şekilde kapatalım.Yani hamuru iki uçlarını ortada birleştirecek şekilde kapatıyoruz.Sonra üstüne yumurta sarısı sürelim.Önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirelim.Fırından çıkardıktan sonra üstüne tereyag sürelim.
Afiyet olsun.

7 Şubat 2011 Pazartesi

ANTALYA USULÜ PİYAZ

Merhaba piyaz kardeş, bulmuşsun tarator gibi güzel bir eş
Fasulye, yumurta, soğan domates, çok lezzetlisin, vallahi pes
Yedikçe seni canlanıyoruz, karbonhidrat, protein alıyoruz
Onu sevmeyen yoktur, ama müdavimleri çoktur
Nerede var böyle yiyecek, piyaz yiyenin yüzü gülecek
Melek Halil
Antalyada piyazcı samide yedim ilk önce piyazı.Ama tanrım bu nasıl bir güzel lezzet demiştim.Bildiginiz piyazdan biraz farklı.İçinde tahin var.Çandır tipi küçük kuru fasulye kullanılıyor yapımında.Bu piyazı salata diye getiriyorlar ama bence başlıbaşına bir ögün ve çok doyurucu.Sami ustanın tarifiyle Antalya usulü piyaz tarifine gelince.
ANTALYA USUSLÜ PİYAZ MALZEMELERİ:
  •  2 su bardagı küçük taneli kuru fasulye(1 gün önceden ıslatılmış ve ertesi gün haşlanmış olarak)
  • 1 adet kuru sogan
  • 2 adet domates
  • 2 adet haşlanmış yumurta
  • yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşıgı tuz
SOS MALZEMELERİ:
  • yarım su bardagı tahin
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşıgı elma sirkesi
  • yarım çay kaşıgından biraz daha az limon tuzu(özellikle limon tuzu olmalı)
  • tuz
  • çok az kimyon
İlk önce sosunu hazırlamakla başlayalım işe.Aslında işin gerçegi bu iş elle yapılıyor ama ben kolayına kaçıp blenderda yaptım.Tahini tahta kaşık kullanarak blendera alalım ve tahinin yagı çıkana kadar karıştıralım.İçine çok az ılık su ile eritilmiş limon tuzunu,elma sirkesini ve tuzunu ve minicik  kimyonu ekleyelim ve tekrar karıştıralım.Sonra sarımsagı ezip az sulandırdıktan sonra onuda karışıma ekleyelim.Bu ilave sosu beyazlatacaktır.Sos çok katı olursa azar azar ılık su ilave edelim.Ne çok suslu ne çok katı olmalı sosu.
Haşlanmış fasulyeleri servis tabagına alalım.Üstüne soganları ince ince yarım ay şeklinde dograyıp üstüne koyalım.Kabukları soyulmuş domatesleride küçük dograyıp fasulyenin üstüne koyalım.En son olarak haşlanmış yani katı haldeki yumurtayı da istediginiz şekilde dograyıp üstüne ekleyelim.Çok az tuz ilave edelim.Son olarak sosunu piyazın her tarafına gelecek şekilde dökelim.Üzerine az zeytinyagı ilave edelim ve maydanozla süsleyelim.
Afiyet olsun. 

6 Şubat 2011 Pazar

SEVGİLİLER GÜNÜ TARİFLERİ

Sevgililer günü için çikolatalı tarifler ve yemek tarifi arayanlar için Eylemin mutfagındaki tariflere şöyle bir göz gezdirdim.Ve sizler için en uygun olan tarifleri bir başlık altında toplamaya karar verdim.Ayrıca bu tarifler benim menüm içinde bana yardımcı olacak.
Bunların başında çikolatalı nefis bir kek geliyor tabiiki.Daha sonra Çikolata şelalesi.Eger sütlü bir tarifse aradıgınız çikolata soslu irmikli pudingi tavsiye ediyorum.Belki de kurabiye yapmak istersiniz o zaman damla çikolatalı kurabiyeye ne dersiniz.İçinde çikolata barındırmayan ama lezzeti ve görüntüsü ile göz doyuran bir tarifse aradıgınız vişneli cheesecakeyi denemek istersiniz.Islak kek,Kalpli mini kek,Nutellalı kurabiye,Mozaik pasta da diger alternatifler bu arada.
Eger ne yemek yapsam diyorsanız çökertme kebabı ile başlayabiliriz mesela.Ya da Biftek sarma ile hem göz hem mide doyurabilirsiniz.Peki hepinizin bildigi Hünkar begendiye ne dersiniz?Yemegim biraz degişik olsun her zaman aynı şeyleri yapıyorum diyorsanız güveçte patates püreli soteyi tercih edebilirsiniz.Çünkü istediginiz et,tavuk veya hindi türü eti ile hazırlayabilirsiniz.Tabii ki birde Salçalı Biftek var.Birçogumuz bu özel günü eşimiz veya sevgilimiz ile evde geçirecegiz.Restaurantlarda ki et yemeklerinin fiyatı malum.Ama sıradaki yemek tarifi ismi ve tadı itibariyle muhteşem Beef Strogonof.Ama bu yemek için şunu belirtmek istiyorum kremayı yemeklerde sevmiyorsanız bu yemegi es geçin derim.Belki de tavuk yemegini tercih ediyorsunuzdur o zaman Soslu Tavuk Ruloyu tercih edebilirsiniz.Diger iki tarif alternatifi de Tarator soslu kalamar ve Tavuk kanadı.Ama bu tarifleri henüz eklemedigim için link veremiyecegim.

1 Şubat 2011 Salı

NEVZİNE(TAHİNLİ ve PEKMEZLİ TATLI)

Yöresel lezzetlere uzun bir süredir ara vermiştim ama muhteşem bir tarifle yeniden döndüm.Ablam yıllardır Kayseride oturuyor artık oralı oldular.Ben sık sık gidemiyorum hatta birkaç senede bir desem yeridir.Kışın gitmek istiyorum fakat uçaklar mart ayında başlıyor seferlerine.Ablam benim ikinci annemdir.Neredeyse annem kadar emegi vardır üstümde.Bu arada söylemeden hatta övmeden de geçemeyecegim ablamı ve marifetlerini.Ben kendimi bildim bileli ablam yemek yapar.Hani ne yaparsa yapsın eli lezzetli insanlar vardır ya işte ablam onlara güzel bir örnek.Bazen abla bana da bir el verseydin diyorum.Yaptıgı yemekler veya tatlılarda ölçü hiç olmadı bugüne kadar.Tarif için aradıgımda şundan bir ölçü,bundan bir tutam,şeker gözkararı.....diye tarifler verir.Ne yaparsam yapayım yinede aynı tadı tutturamam bende tabiiki.Bu tatlıda işte o tariflerden biri.Ama bu sefer tutturdum galiba.Yani en azından ben öyle hissediyorum.Neyse lafi çok uzattım tarife gelince:
NEVZİNE MALZEMELERİ:
  • 200 gr.margarin(ben teremyag kullandım)
  • 5 yemek kaşıgı tahin
  • 3 yemek kaşıgı yogurt
  • 4,5 su bardagı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • bir miktar fındık
Şerbeti için:
  • 2 su bardagı su
  • 2,5 su bardagı toz şeker
  • yarım limon suyu
  • aslında tarifin aslında şerbetine 1 çay bardagı kadar pekmez konuyor ama ben koymadım çünkü o şekilde bana agır geliyor.Ben o yüzden pekmezini üstüne döküp yemeyi seviyorum.Eger siz aslına sadık kalacagım diyorsanız su ve şeker ölçüsünü düşürüp ona göre pekmez ekleyin derim.
İlk önce şerbetini kaynatmakla başlayalım işe.Su ve şekeri tencereye alıp kaynatalım koyu kıvamlı bir şerbet olmayacak ona göre ayarlayabilirsiniz kıvamını.Kıvam alınca limon suyunu sıkıp bir süre daha fokurdattıktan sonra altını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.(eger pekmez ekleyecekseniz şeker ve suyun miktarını azalttıktan sonra tencereye alıp kaynatın.Kıvam alınca limon suyunu ve pekmezini ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın).
Hamuru için margarini eritip ılınması için bir kenara bırakıyoruz.Ilındıktan sonra üstüne tahini,yogurdu ve fındıgı ilave edip karıştırıyoruz.Sonra üstüne unu ve kabartma tozunu ekleyip iyice yoguruyoruz.Katı kıvamlı ama dagılmayan bir hamur olacak.Yuvarlak bir tepsiyi yagladıktan sonra hamuru elimizle bastırarak tepsiye yayıyoruz.Baklava dilimi şeklinde kestikten sonra önceden 200C ısıtılmış fırında üstü hafif kızarıncaya kadar tutuyoruz.Fırından çıkarın ve tatlının ilk sıcaklıgı geçtikten sonra ılınmış olan şerbeti üstüne döküp şerbetini iyice çektikten sonra servis yapabilirsiniz.Eger şerbetine pekmez koymadıysanız üstüne pekmez dökebilirsiniz.Ayrıca ceviz,fındık veya fıstık ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.