31 Ocak 2011 Pazartesi

SÜPRİZ KURABİYE(NEGROLU KURABİYE)

Hani her zaman derim ya bazı tarifler bekletmeye gelmez hemen denenmelidir diye.İşte Cafepepela'nın tarifi de böyle bir tarifti benim nazarımda.Denedim oldukça menun kaldım ama tek eksi yanı soguduktan sonra ılık veya sıcakken ki tadını alamıyorsunuz.Ama olsun bu kadar kusur kadı kızında da olur demiş atalarımız.Ama görüntü muhteşem insanın aklını başından alıyor demek az olmaz bence.Kendim için 1 adet kurabiye ayırdım ve Türk kahvesinin yanında tadını çıkara çıkara yedim.Geri kalan kurabiyeleri ise oglumla gittigimiz arkadaş kahvaltısına götürdük.Beş çocuk neredeyse saldırdılar kurabiyeye.Tabii ki sonradan farkettim ne kadar yanlış yaptıgımı kahvaltı ettikten sonra çıkarsaydım kurabiyeleri daha iyi olacaktı.Bu arada kurabiye malzemelerinde biraz oynamak zorunda kaldım çünkü evde olmayan malzemelerim vardı.İşte tarif:
SÜPRİZ KURABİYE(NEGROLU KURABİYE)MALZEMELERİ:
  • 200 gr tereyag veya margarin(asıl tarifte 250 gr.tereyag oldugu yazıyor)oda sıcaklıgında olacak
  • 1,5 su bardagı toz şeker(asıl tarifte 3/4 su bardagı esmer şeker ve 1 su bardagı toz şeker kullanın diyor)
  • 2 adet büyük yumurta
  • 1 çay kaşıgı tuz
  • 1 çay kaşıgı tepeleme kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardagı damla çikolata
  • 1 paket Eti Negro
  • 3+1/2 su bardagı un(unu azar azar ekleyin ki kıvamını ayarlayabilesiniz)
Toz şekeri ve oda sıcaklıgındaki tereyagı krema kıvamına gelene kadar blenderla çırpıyorsunuz.İçine vanilyayı ve yumurtaları ekleyip çırpmaya devam ediyorsunuz.Unu,kabartma tozunu ve tuzu ayrı bir kaba eliyorsunuz ve içine  yumurtalı karışımı ve damla çikolatayı ekleyip yoguruyorsunuz.Hamurdan ceviz büyüklügünde bir parça kopararak elinizle açıyorsunuz ve içine Eti Negroyu koyuyorsunuz.Sonra açık kalan alt kısmı kapatmak için ufak bir hamur parçası daha alıp elinizle açarak altına kapatıyorsunuz.(Veya bir bütün parçayı elinizle açıp içine negroyu koyduktan sonra kapatıyorsunuz).Bisküviler bitene kadar bu işlemi yapmaya devam ediyorsunuz.Benim hamurum arttı geri kalanını normal kurabiye şekli vererek pişirdim.Önceden 180C ısıtılmış fırında 9-13 dakika pişiriyorsunuz.Ilınınca servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

28 Ocak 2011 Cuma

MAYASIZ PİŞİ

Yine geldi haftasonu.Pazar kahvaltıları hepinizin evinde oldugu gibi bizimkindede şenlik içinde geçsin diye ugraşıp duruyorum.Oglumun kahvaltı ile hiç arasının olmadıgını artık hepiniz biliyorsunuz.Bu pişiyi onun için peynirsiz yapıyorum.Bu yeni nesil neden peynir yemiyor anlamıyorum.Çevremde kim ile karşılaşırsam karşılaşayım hepsi aynı dertten şikayetçi.Peynir,yogurt yemeyen çocuklar.İşte benim oglumda onlardan biri.Biz peynirsiz kahvaltıya oturmazken oglumuz peynirin kokusuna bile dayanamıyor.Hatta biz peynir yedigimizde yanına bile yaklaştırmıyor.Ihhh ne yedin anne diyor.Neyse Allah başka dertler vermesin.Bu tarif severek takip ettigim cahidejibeke ait.Bence denemediyseniz deneyin derim.Çünkü çok güzel oluyor.Ayrıca mayalanmadıgı için zamandanda tasarruf saglıyorsunuz.İşte tarif:
MAYASIZ PİŞİ MALZEMELERİ:
  • 1 su bardahı yogurt
  • 2 adet yumurta
  • 1 silme çay kaşıgı karbonat
  • 1 yemek kaşıgı sirke
  • 1 yemek kaşıgı margarin veya tereyag(oda sıcaklıgında olacak)
  • aldıgı kadar un
  • İç malzemesini istediginiz gibi ayarlayabilirsiniz veya hiç birşey koymadan da yapabilirsiniz
  • sıvıyag(pişileri kızartmak için)
Hamur için gerekli malzemeleri derince bir kaba alarak ve ununu azar azar dökerek karıştırıyorsunuz.Hazırladıgınız hamuru iki parçaya bölüyorsunuz.Herbir hamur bezesini çok ince veya çok kalın olmayacak şekilde unlu zeminde oklava ile açıyorsunuz.Ve istediginiz kalıpla veya benim gibi çay bardagı ile kesiyorsunuz ve içine istediginiz malzemeden koyup kapatıyorsunuz.Kapattıktan sonra kenarlarına çatal yardımıyla bastırıyorsunuz ki iç malzemesi pişerken çıkmasın diye.Kızgın yagda kızartıyorsunuz.
Afiyet olsun.

26 Ocak 2011 Çarşamba

YALANCIKTAN EKMEK KADAYIFI

Çikolata ve abur cubur ile aram hiç iyi olmadı bugüne kadar.O yüzden canımın tatlı çektigi zamanlarda yaptıgım bir tatlı yalancıktan ekmek kadayıfı.Antalya da birçok yerde sordum gerçek ekmek kadayıfını nerede bulurum diye ama sonuç hep hüsran oldu.Boluya gittigimizde yufkacılarda bulmak mümkün ama Antalyada yufkacılarda bile yok.O yüzden ekmek kadayıfı yemek için çare üretmek,araştırmak şart oldu anlayacagınız.Diyeceksiniz ki marketlerde veya tatlıcılarda yapılmışı satılıyor haklısınız ama yine de ben içime sinerek yiyemiyorum maalesef.Bu tarifi evde bayatlayan tost ekmeklerinden yaptım ama normal ekmekle yapılabilir mi denemedim.Ama birgün deneyip sonucu size bildiririm.Bu arada tarif oktayustama ait.Neyse lafı çok uzatmayayım işte tarif:
YALANCIKTAN EKMEK KADAYIFI MALZEMELERİ:
  • 7 adet bayat veya taze tost ekmegi(ama bence bayat tost ekmegi ile daha güzel oluyor)
  • 1 adet yumurta
  • yarım çay bardagından biraz fazla süt
  • tarçın(istege göre üstüne serpmek için)
  • ceviz(üsütüne)
  • sıvıyag(ekmekleri kızartmak için)
Şerbeti için:
  • 1,5 su bardagı toz şeker
  • 1,5 su bardagı su
  • 1 dilim limon
İlk önce şerbetini kaynatıyoruz ki şerbet sogusun.Şerbeti için gerekli malzemeleri tencereye alıyoruz ve kaynatıyoruz.Kıvam alınca altını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.
Yumurta ve sütü bir karıştırma kabına alıyoruz ve iyice çırpıyoruz.Tost ekmeklerimizin kenar kısımlarını kesip ekmekleri üçgen şeklinde kesiyoruz.Ve yumurtalı karışıma bulayıp ekmekleri kızartıyoruz.Kızaran ekmeklerimizi sıcakken ılık şerbetin içine bırakıyoruz ve 2-3 dakika sonra uygun bir kaba alıyoruz.Üstlerine ceviz,fındık veya fıstık serpiyoruz.İstege baglı olarak tarçında ekleyebiliriz.Kaymak ile servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

24 Ocak 2011 Pazartesi

GÜVEÇTE PATATES PÜRELİ SOTE

Her zaman et soteyi herkesin bildigi şekilde yapıyordum ama bu sefer yine kendi yaptıgım püreli biftekten esinlenerek degişik bir et sote yapmaya karar verdim.Güveç yemeklerine bayıldıgım için bu yemek muhakkak güveçte olmalı dedim kendime.Ve ortaya bu tarif çıktı.Bizimkiler bayıldılar.Açıkçası patates de oldugundanmıdır nedir bilemiyorum küçücük görünen tek kişilik güveçlerimizi biteremedik.Bu yüzden bir dahakine güvecin içine koydugum et soteyi biraz daha azaltmaya karar verdim.İşte tarif:
GÜVEÇTE PATATES PÜRELİ SOTE MALZEMELERİ:
  • 300-400 gr.kadar ufak dogranmış kuşbaşı et(ben koyun eti kullandım ama siz isterseniz dana eti veya tavuk eti kullanabilirsiniz)
  • 2 adet domates
  • 2 adet kuru sogan
  • 3-4 adet yeşil biber
  • bir miktar tereyag
  • tuz,karabiber,pulbiber,kekik
PATATES PÜRESİ İÇİN:
  • 3 adet orta boy patates
  • 1-2 yemek kaşıgı tereyag(biz bol tereyaglı seviyoruz)
  • yarım çay bardagından daha az süt(aslında ben sütü ölçerek koymuyorum kıvamını azar azar süt koyarak ayarlayabilirsiniz)
  • kaşar rendesi(üstüne serpmek için)
İlk önce etlerimizi düdüklüye koyup az su ilavesi ile pişiriyoruz yada tavaya az yag alıp etler suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.(düdüklü ile pişince etlerimiz daha yumuşak oluyor bence).Ayrı bir tavaya ufak dogranmış soganları ve tereyagımızı alıp soganlar diriligine kaybedene kadar kavuruyoruz.Üstüne düdüklüde pişen etlerimiz ekliyoruz(eger etleri düdüklüde yapmadıysak etleri kavurduktan sonra üstüne sogan,biber ve domatesi sıra ile ekleyip pişiriyoruz)Sonra üstüne yine ufak dogranmış biberlerimizi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.En son olarak pişen malzemelerin üstüne minik minik dogradıgımız domateslerimizi ve baharatlarımızı ekliyoruz.Domateslerde pişince altını kapatıyoruz.
Patateslerimizi soyup ayrı bir tencereye alıyoruz ve üstünü geçecek kadar su ekliyoruz ve bir miktar tuz ekledikten sonra haşlanmaya bırakıyoruz.İyice haşlanan patateslerimizi sudan çıkarıp iyice eziyoruz bu ezme işlemi sırasında tereyagını da ekliyoruz ki tereyag eriyip patates ile bütünleşsin.Sonra üstüne sütü(azar azar ekleyin  ki çok sıvı veya katı olmasın püreniz) ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
Pişen et sotemizi az yagla yaglanmış tek kişilik güveçlere pay ediyoruz.Üstlerine patates püresi ekleyip düzeltiyoruz.Ve en son olarak kaşar rendesi serpip önceden 200C ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar tutuyoruz.Ve sıcak olarak servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

21 Ocak 2011 Cuma

MUZLU KEK

Evde yenmesi gereken ama bir türlü yenmeyen ve kararmaya yüztutmuş muzları görünce kek yapmanın vakti geldi diye düşündüm.Ama bir sorun var bizimkiler evde kek olarak sadece cevizli ve üzümlü keki yada kakaolu keki yedikleri için yapacagım muzlu kekin tamamının bana kalma ihitimali vardı.O yüzden az ama tadımlık yapmaya karar verdim ve mini kek kalıbımı kullandım.Kek açısından sonuç gerçekten memnun ediciydi çogunu Efe'nin parktan arkadaşları yedi.Benim oglumsa sadece 1 tane ile yetindi.Neyse buna da şükür diyeleim.İşte tarif:
MUZLU KEK MALZEMELERİ:
  • 2 adet olgun muz
  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardagına yakın un
  • 1 su bardagı kadar toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • bir miktar kırılmış ceviz vey fındık
  • yarım su bardagı kadar sıvıyag
Şeker ve yumurtaları beyaz kıvama gelinceye kadar çırpıyoruz.Muz hariç tüm malzemeleri bu karışıma ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.Muzları çatalla ezerek püre haline getiriyoruz ve hamurun içine ilave ediyoruz.Ve iyice karıştırıyoruz ki kek hamurunun her tarafına muzlar aynı oranda dagılsın.Kek kalıbımızı margarin ile yaglayıp bir miktar un serpiyoruz ve önceden 180C ısıtılmış fırına veriyoruz..Pişme süresi yaklaşık 40 dakikadır. fırından çıkardıktan sonra ılınmaya bırakıyoruz ve sonra dilimleyip servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

19 Ocak 2011 Çarşamba

SOSLU TAVUK RULO

Artık tavuklarda eski tadı bulamıyoruz maalesef.Bu aralar acaba köylülerden tavuk alsakda onlara kestirsek ve evde kendimiz temizlesekmi diye düşünüyoruz.Ben hayatımda hiç tavuk temizlemedim acaba nasıl olur diye düşünüp duruyorum.Ama aldıgım hiçbir tavukda tavuk tadı alamıyoruz.Sizlerdemi öylesiniz bilemiyorum.O yüzden evde bulunan tavuk gögsünü nasıl şekillendirsemde tavuk tadını alabilsek diye düşündügüm zamanlarda bu yemegi yaptım.Tadı çok güzel oldu ama yinede tavuk tadı yok.Buna katlanmalımıyız yoksa çaremi bulmalıyız bilemiyorum.Siz ne düşünüyorsunuz?
SOSLU TAVUK RULO MALZEMELERİ:
  • 2 parça tavuk gögsü
  • 3 yemek kaşıgı sıvıyag
  • 2 yemek kaşıgı galeta unu
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 1 adet kırmızı biber
  • bir miktar ufak küp şeklinde dogranmış ve haşlanmış havuç
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 adet yeşil köy biberi
  • yarım su bardagından az fazla mısır
  • bir miktar ince dogranmış maydanoz
  • tuz,karabiber,pul biber
SOSU İÇİN:
  • 3 adet domates
  • 2-3 diş sarımsak
  • br miktar sıvıyag
  • tuz,karabiber
Gögüs etini rondodan geçirerek kıyma haline getiriyoruz.Ve derin bir kaba alıyoruz.İçine galeta ununu,yumurta sarısını,sıvıyagını ve baharatlarını ilave edip iyice yoguruyoruz.İyice yogrulan kıymanın içine küçük küp şeklinde dograyarak haşladıgımız havucu,ufak dogradgımız biberleri,ince dogranmış maydanozu,rendelenmiş soganı ve mısırı ekleyip yogurmaya devam ediyoruz.Küçük fırın tepsimize yaglı kagıt seriyoruz ve tavuk kıymamızı üzerine yayıyoruz.Sonra yaglı kagıt yardımıyla sararak rulo haline getiriyoruz.20 dakika kadar buzdolabında dinlendiriyoruz. 
Sonra buzdolabından çıkarıp önceden 180C ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişiriyoruz(pişme süresi fırınınıza göre degişebilir)Bu arada tavuk pişerken sosumuzu hazırlayalım.Domateslerimizin kabuklarını soyup ufak ufak dogruyoruz.(ben kışın yaptıgım rende domates suyunu kullandım).Sıvıyagımızı tavaya alıyoruz ve içine domateslerimizi koyuyoruz bir miktar piştikten sonra içine ince dogradıgımız sarmısakları ve baharatlarını ekliyoruz.Bir miktar pişirdikten sonra pişen tavuklarımızın üstüne döküyoruz.
Afiyet olsun.

17 Ocak 2011 Pazartesi

TAHİNLİ KURABİYE

Bu kurabiye tarifini hilalin sitesinde gördügümden beridir denemek istiyordum.Hilal tadını öyle bir güzel anlatmış ki yemeden bile tadını az çok tahmin edebiliyordum.Ve nitekim beni yanıltmadı.Gerçektende tadı muhteşem.Denemediyseniz mutlaka deneyin derim.Yani böyle güzel tatlar bence ertelenmeye gelmez.Bence hilal az bile söylemiş.Tarif için arkadaşımızın sitesine bakabilirsiniz.ama ben arşivimde bulunması için tarifi size yinede verecegim.
TAHİNLİ KURABİYE MALZEMELERİ:
  • 1 su bardagı un
  • yarım su bardagı sıvı tahin
  • yarım su bardagı pudra şekeri
  • yarım çay bardagı sıvıyag
  • kakao
Hamuru için gerekli tüm malzemeler derince bir kapta karıştırılır.Çok katı bir hamur degil ama cıvık da degil.Tahinin verdigi bir ele yapışma söz konusu.Bizimkiler kakaolu tatlara bayıldıgı için hamurun bir kısmına kakao ekledim.Hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp yuvarlayın ve yaglı kagıt serilmiş tepsiye dizin.Hilalinde dedigi gibi muhakkak yaglı kagıt serilmiş tepsi olmalı.Önceden 180C ısıtılmış fırında 8 dakika pişirin.Bu sırada zaten üzeri çatlıyor.Soguyunca servis yapın.
Afiyet olsun.

14 Ocak 2011 Cuma

TURUNÇ EKŞİSİ

Bildiginiz gibi geçen sene Turunç reçeli yapmıştım.Bu sene yine yaptım ama o kadar çok yerlere dökülen turunç vardı ki toplamadan edemedim.Kavanoz kavanoz reçelim oldu ve arkadaşlarıma dagıttım.Hepsi çok sevindi ama yinede 20 taneye yakın turuncum arttı.Bazılarını salatalarda kullandım.Limondan bile daha etkili bir ekşisi var turuncun.Acaba acı yapar mı salatayı diye düşündüm ama hiç düşündügüm gibi olmadı.Turuncun kendine has buruklugu sadace salatalara geçti o da ayrı bir lezzet verdi bence.Ama yinede kalan turunçları azaltamadım.Komşum turunçların suyunu sıkıp kaynatsana dedi.Bana mantıklı geldi.Nar ekşisi gibi koyu kıvamlı birşey olursa dayanır belki dedim.İnternette de biraz araştırınca aynı işlemi uygulayan arkadaşlar oldugunu gördüm ve başladım kalan turunçlarımın suyunu sıkmaya.İşte tarif:
TURUNÇ EKŞİSİ MALZEMELERİ:
  • 20 adet turunç
Bütün malzeme Turunçtan ibaret anlayacagınız.Turunçların suyunu sıkıp tencereye alıyoruz.Ve altını açıp kaynatmaya başlıyoruz.
Bu kadar suyu çıkıyor.Kaynatmaya devam ettikçe suyu giderek azalıyor rengi degişiyor ve bir miktar koyulaşıyor.İyice koyulaşıp tencerede az miktarda turunç suyu kalana kadar kaynatıyoruz ve altını kapatıp soguyunca şişemize koyuyoruz.Daha sonra salatalarda ve limon gerektiren birçok yerde kullanılmak üzere kaldırıyoruz.
Aynı Portakala benziyor degil mi?Ama bu Turunç.TURUNCUN FAYDALARI:Ekşi turunçtan yapılan şurup, mide yanmalarına karşı faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir ve ferahlatır, ıştahı açar ve susuzluğu giderir. Safra, ishal ve kusmayı keser. çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir.Ekşi turunç suyu, sinirlere ve nefes darlığına zararlıdır.Turuncun çekirdeği, kabuğu, yaprağı ve çiçeği hararet verir. çekirdeğinde ; panzehir özelliği vardır. ıki miskal (yaklaşık 10 gram) turunç çekirdeği dövülüp, akrebin soktuğu yer üzerine konulursa, ağrıyı keser. Eğer bundan iki miskal şurup yapılıp içilirse, bütün zehirlenmelere karşı faydalıdır.Turunç’un sarı kabuğundan ise turunç macunu yapılır. Bu macun, kulunç ağrısına karşı gayet faydalıdır. şehveti kuvvetlendirir. ıştahı açar, şişkinliği giderir, çiçeği daha kuvvetli ve daha hoştur.Turunç’un kokusu, veba salgınını önler ve havayı temizler.Eğer ekşiliğinden dolayı turunç’un yenmesi zor olursa, şeker veya bal ile birlikte yenmelidir.Turunç, kalbi kuvvetlendirir ve zekayı geliştirir.Kaynak:trdiyet

12 Ocak 2011 Çarşamba

ÇÖKERTME KEBABI

Tarife başlamadan önce Derya arkadaşımızın eşine acil şifalar dilemek istiyorum.Kendisi çok zor bir beyin ameliyatı geçirmiş.Umarım biran önce eski saglıgına kavuşur ve evine döner.Ve bu günler derya eşi ve çocukları için çabuk geçer.
Yine bir et tarifiyle karşınızdayım arkadaşlar.Bizimkilerin ete olan düşkünlügü malumunuz.Degişik et denemelerim o yüzden bütün hızıyla devam etmekte.Bu Bodrum çökeryme kebabıda onlardan biri.Belki tam tarifi böyle degildir bilemiyorum.Çünkü ilk defa yapıp ilk defa yiyiyoruz.O yüzden aramızda Bodrumlu arkadaşlar varsa ki oldugunu biliyorum eger eksik bir yer varsa tarifte bana yazsınlar ki bir daha ki sefere daha da iyi yapayım.İşte tarif:
ÇÖKERTME KEBABI MALZEMELERİ:
  • 500 gr.kadar bonfile veya biftek eti
  • 3 yemek kaşıgı sıvıyag
  • kekik,pul biber,tuz,karabiber
  • 1 adet rendelenmiş kuru sogan
Servis için:
  • 3-4 adet patates
  • sıvıyag(patatesleri kızartmak için)
  • sarmısaklı süzme yogurt
Sosu için:
  • tereyag ve pul biber
Etlerimizi kasaptan aldıktan sonra uzun ince olacak şekilde dilimliyoruz.(jülyen tarzı)Veya kasabımıza dilimletiyoruz.Marine için gerekli olan sıvıyag,baharatlar,rendelenmiş sogan ve etimizi karıştırıyoruz.Ve en az üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında 2-3 saat bekletiyoruz.Etleri buzdolabından çıkardıktan sonra tavaya az tereyag alarak yüksek ateşte pişiriyoruz.Etler pişerken patateslerimizi kızartmalık dogruyoruz ve sıvıyagda kızartıyoruz.Kızaran patateslerimizi servis tabagına alıyoruz ve etleri ortasına koyuyoruz.Sarmısaklı süzme yogurdu etrafına gezdiriyoruz.En son olarakda sosu için tereyagını eritip pul biber ekleyerek bir kere karıştırdıktan sonra üstüne gezdiriyoruz.Sıcak olarak tüketiyoruz.
Afiyet olsun. 

10 Ocak 2011 Pazartesi

ELAGÖZ TATLISI

Eskiden  sofra dergisi gazeteler aracılıgıyla küçük yemek kitapları verirdi.İşte bu tarif o kitaplardan birinden.Tabii ki onların ki kadar güzel görünümlü olmadı ama iyiydi bence.Ve ortasına aslında yeşil fıstık koymuşlardı ben ceviz koydum.Bu tarifi baştan çıkartan lezzetler etkinligini düzenleyen arkadaşım pembedusbahcesine gönderiyorum.İşte tarif:
ELAGÖZ TATLISI MALZEMELERİ:
  • 4 Su bardagı un
  • 8 yemek kaşıgı margarin
  • 1 yemek kaşıgı fındık tozu
  • 1 su bardagı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
İçi İçin:
  • 3 yemek kaşıgı yeşil fıstık tozu veya ceviz tozu
  • 1 yemek kaşıgı hindistan cevizi
  • 1 adet yumurta
Şerbeti için:
  • 2 su bardagı su
  • 2 su bardagı toz şeker
  • yarım limonun suyu
  • 1 çay kaşıgı vanilya
Unu,margarini,fındık tozunu,pudra şekerini,yumurtayı ve kabartma tozunu derince bir kaba alın ve iyice yogurun.Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 20 dakika dinlendirin.Hamurun dinlenme süresi bittiginde hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar kopartın.Elinizle yuvarlayarak halka şekli verin ve hamurları iki ucundan baglayın.Ve yaglanmış tepsiye dizin.İç malzemesi için gerekli olan 3 yemek kaşıgı Ceviz tozunu,1 yemek kaşıgı hindistan cevizini ve yumurtayı ayrı bir kapta karıştırın.Bu karışımından birer tatlı kaşıgı alarak halka tatlımızın üstüne koyun veya krema torbasıyla sıkın.Önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Bu arada tatlımız pişerken şerbetini hazırlayalım.Bütün şerbet malzemlerini bir tencereye alalım  ve kaynatalım.Şerbet kıvam alınca altını kapatalım.Sıcak tatlımıza,sıcak şerbetimizi dökelim.Soguyunca ve şerbetini iyice çekince servise hazırıdır.Servis etmeden önce tatlımızı kalan hindistan cevizi ile süsleyin.
Afiyet olsun.

5 Ocak 2011 Çarşamba

CEVİZLİ PORTAKAL REÇELİ

Aslında portakal reçeline gül şekli vererek yapmak istedim ama bana zor geliyor maalesef.Yani işin kolayına kaçıyorum biraz.Aslında portakal reçeli yapmak baya zahmetli bir iş.Zahmetli derken bekleme süresi baya uzun o yüzden insana zahmetli gibi geliyor.Ben akşamları meyve tabagı hazırlarken soydugum portakalın kabuklarını atmayıp temiz bir poşete koyuyorum ve böylece reçel için gerekli olan malzemeyi biriktirmiş oluyorum.Böyle daha kolay oluyor.Daha önce Turunç reçeli yapmıştım.Yine aynı yöntemle portakal kabugu reçelimi de yaptım.Çok leziz oldu.Portakalın aroması ve birde ceviz birleşince kahvaltınızı şenlendirecek bir tarif oldu.Bu tarifi mandalina ve portakallı lezzetler *9* " Etkinliğini düzenleyen arkadaşım mandalincikmazi arkadaşım Yıldıza gönderiyorum.CEVİZLİ PORTAKAL REÇELİ MALZEMELERİ:

  • 20-23 adet portakalın kabugu 
  • 2-3 adet portakalın içi
  • 2 kiloya yakın toz şeker
  • yarım limon suyu
  • istenilen kadar ceviz(ben bir avuçtan fazla koydum)
Portakalları bir güzel yıkayın ve dış kabuklarını rendenin ince tarafıyla ince bir tabaka halinde rendeleyin.Sonra kalan kabuklarını beyaz kısımlarına denk gelmeyecek şekilde soyun.Soydugunuz kabukları dilediginiz büyüklük de dilimleyin ve derin bir tencereye koyarak üstünü geçecek kadar su koyun ve ocaga koyun.
Su kaynayınca portakallar yumuşayana kadar daha kaynattın sonra suyunu süzüp tekrar üstüne su ekleyin Ama bu sefer ocaga koymayın.Ve 2 gün boyunca sürekli suyunu degiştirerek acısının çıkmasını saglayın.İkinci günün sonunda suyunu süzün,üstüne şekerini ve kabuklarını soyarak dogradıgınız portakalları ekleyin.Ve şeker suyunu salana kadar bekletin.Tahta kaşıkla şekerini karıştırın ve bir gece şekerde(ben 1 gece beklettim ama siz şeker eriyince ocaga koyabilirsiniz) bekletin.Ertesi gün baya bir sulanmış olacak.(hiç su eklemesi yapmayın)Tekrar ocaga koyun ilk önce yüksek ateşte kaynayıncada kısık ateşte pişmeye bırakın.Yaklaşık 40-50 dakika sonra yani piştikten sonra limon suyunu ve cevizini ekleyin.Ve 10 dakika sonra altını kapatın.Soguyunca kavanozlara doldurun.
Afiyet olsun.

3 Ocak 2011 Pazartesi

BİFTEK SARMA


Yılbaşı ana yemegi olarak salçalı biftek yapmaya karar vermiştim aslında.Son anda fikir degiştirip biftek sarmaya dönüştürdüm.Yeni yıla yeni bir tarifle girmek istedim yani anlayacagınız.İlk başta kuru olmuş gibi geldi üstüne birde sos hazırladım ama soslu fotografını çekmeyi unuttum.İçinede mantar ve kaşar rendesi koydum ama siz malzemeleri çogaltabilirsiniz.Turşu,salam,bezelye,havuç.....gibi malzemeler koyabilirsiniz.Yanınada patates püresi ile çok güzel gidiyor.Özellikle davet sofraları için bence şık bir et yemegi.Hepinize tekrar iyi yıllar diliyorum.
BİFTEK SARMA MALZEMELERİ:
Eti Marine etmek için:
  • 3 adet inceltilmiş biftek(kişi sayısına göre biftek yaptım ben.İnceltme işinide kasaba yaptırdım)
  • 1 su bardagı süt
  • 2-3 adet kuru soganın suyu(benim soganlarım küçüktü o yüzden 3 sogan kullandım)
  • 2-3 dal taze biberiye(yoksa az miktarda kuru biberiye)
İÇ MALZEMESİ:
  • 5-6 adet mantar
  • 2 yemek kaşıgı kaşar rendesi
  • Kekik,kırmızıbiber,tuz
  • az sıvıyag
SOS MALZEMESİ:
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet domates
  • sıvıyag
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 adet kırmız biber
  • 1 adet yeşil biber
  • Tuz,karabiber,kekik,pulbiber

 İlk önce etlerimizi marine ediyoruz.Bu işlem etlerin daha yumuşak olmasını saglıyor.Eger aldıgınız ete güvenmiyorsanız yani sert olabilecegini düşünüyorsanız bu işlemi uygulayın derim.Bu sosun içinde en az 5 saat en çok 1 gün buzdolabında beklemesi gerekiyor.Sogan suyunun ve sütün içindeki asitler etin içindeki sinirleri öldürüyormuş.O yüzden et sert olmuyor.Ayrı bir tavaya az miktarda sıvıyag koyuyoruz yıkayıp ufak dilimledigimiz mantarları içine ekliyoruz ve mantarlar suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.Bu aşamada istenirse başka malzemelerde eklenebilir(bezelye,havuç,salam,turşu.....)Pişen mantarları ılınması için bir kenara alıyoruz.Etlerimizi buzdolabından çıkarıyoruz ve üzerine tuz kekik ve pulbiber serpiyoruz.Ve etlerimizin kenarına pişen mantarlarımızdan koyup üstünede kaşar rendesi serpiyoruz.Ve rulo şeklinde sarıyoruz.Kenarlarına ve son bitiş yerine kürdan takmanızda fayda var çünkü kaşar rendesi akmasın ve açılmasın.Etlerimizi mantarları pişirdigimiz tavaya alıp kısık ateşte etler suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.Bu aşamada isterseniz üstüne sos döküp fırındada pişirebilirsiniz.
Sosu içinse domatesi rendeleyelim.Az sıvıyag ile ilk önce jülyen dogradıgımız soganları kavuralım.kavrulan soganların içine yine ufak dogradıgımız biberlerimizi ekleyelim.Onlarda kavrulduktan sonra sarmısagı ve domatesi ekleyelim.Sosu bir miktar koyulaştıktan sonra bahartlarını ekleyip altını kapatalım.Ve etlerimizin üzerine döküp 5-10 dakika fırında pişirelim.İsterseniz yine üstüne kaşar rendesi serpebilirsiniz.
Afiyet olsun.