20 Kasım 2011 Pazar

PATATESLİ KOL BÖREGİ

Hani hep derim ya ben hamur açma özürlüyüm diye işte bu börek benim ne kadar becerikli oldugumu degilde az da olsa hamur açma konusunda ilerledigimi gösteriyor.Gerçi yeşimin dedigi gibi düzgün açmasakta önemli degil çünkü börek o kadar güzel oluyor ki düzgün açamadıgınızı farkeden olmuyor.Aslı aslında kıymalı tabii ki bu böregin ama ben evde patates oldugu için patatesli içle hazırladım ve bence enfes oldu.Denemediyseniz deneyim derim.İşte tarifi:
PATATESLİ KOL BÖREGİ TARİFİ:
  • 1 su bardagı süt
  • 1 su bardagı yogurt
  • 1 su bardagı sıvıyag
  • 1 paket toz maya
  • az toz şeker
  • 1 adet yumurta(sarısı böreklerin üstüne sürmek için.akınıda hamura katabilirsiniz)
  • tuz
  • un
PATATESLİ İÇİ İÇİN:
  • 4-5 adet orta boy patates
  • 6 adet kuru sogan
  • az sıvıyag
  • tuz,karabiber,pulbiber
Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra iyice haşlıyoruz.Ve haşlanan patatesleri çatal ile eziyoruz.Soganları yemeklik dogradıktan sonra az sıvıyagda renkleri saydamlaşana kadar kavuruyoruz ve ocagı kapatıyoruz.Kavrulan soganların içine ezmiş oldugumuz patatesleri ve baharatlarını ekleyip iyice karıştırıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.
Derin bir kap içine ılıttıgımız sütü alıyoruz üstüne toz şekeri ve toz mayayı ekleyip iyice karıştırıyoruz.Maya kabarmaya başladıgında diger malzemeleri ekliyoruz.En son olarak ununu azar azar döküp orta yumuşaklıkta bir hamur elde ediyoruz.Yogurdugumuz hamuru 15 dakika dinlendirdikten sonra 6 bezeye ayırıyoruz.Herbir bezeyi un ile açabildiginiz kadar ince açıyoruz.Şekli düzgün olmasada önemli degil.Hamurun üzerine 1 yemek kaşıgı sıvıyag gezdiriyoruz.Ve hamuru ortadan ikiye kesiyoruz.Herbir parça yarım daire şeklinde olacak.Harcımızdan bir miktar alıp geniş olan uç kısmına yayıyoruz.Ve rulo şeklinde sarıp yaglı kagıt serilmiş tepsiye ister uzunlamasına ister S şekli vererek yerleştiriyoruz ve üzerine yumurta sarısı sürüyoruz.Bütün hamurlara aynı işlemi uyguluyoruz ve önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra sogumaya bırakıyoruz ve sonra dilimliyoruz.
Afiyet olsun.

20 yorum:

  1. ellerine sağlık arkadaşım fevkaladede olmuş...bende beceremem pek hamur açmayı:(

    YanıtlaSil
  2. Günaydın canım,hamur açmak zor gerçekten ama senin böreğin çok güzel olmuş,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. elde açma börek her zaman daha bir lezzetli oluyor ellerinize sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Valla kol böreği olsun da içinde ne olursa olsun yerim. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. ellerine ssağlık arkadaşım süper görünüyor. valla canım çekti. bende yapmalıyım.

    YanıtlaSil
  6. Eylemcim,
    Böreğin nefis görüntüsüyle iştah kabartıyor.Ellerine sağlık canım.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. ayyy çok severim pek yapamasamda olduğu zaman bayılarak yerim ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Kimse benim kadar beceriksiz olamaz herhalde bu hamur açmada..
    Hazır baklava yufkalarından sonra hepten unuttum açmayı..
    Ellerine sağlık canım..
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  9. bende beceriksizim hatta hamur açma beceriksizliğinde hepinizi tek geçerim:)
    çok güzel görünüyor böreğiniz..
    ellerinize sağlık.:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. börekler gel beni ye diyor. hamur açma konusunda bende biraz beceriksizim bir de senin tarifle deneyeyim;) ellerine sağlık sağlıkla kal..

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık canım:)
    daha ne olsun,gayet güzel açmışsın...
    patatesli börek benimde faworimdir:)
    çok sewerim...
    kucak dolusu sevgilerimle...
    :))

    YanıtlaSil
  12. CANIM BENİM DAHA NASIL OLSUN BENCE HARİKA GÖRÜNÜYOR )
    ELLERİNE SAĞLIK
    SEVGİLER GÜZEL GÜNLER:)

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık çok güzel. Çok da pratik bir anlatım insana cesaret veriyor ilk fırsatta yapmayı düşünüyorum..
    Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil
  14. bitürlü yaomak isteyipte yapamadığım tariflerde kısmetse en kısa zamanda bende yapıcam:)
    ellerine sağlık sekerim

    YanıtlaSil
  15. çok güzel görünüyor, üstelik el açması, ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Bende bu börekten yapmıştım canım, süper oluyor.Ellerinr sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Kesinlikle kol böreği benim böreğim ya:) Ellerine sağlık canım nefis.)

    YanıtlaSil
  18. Ellerine saglik Eylemcigim... Ben de denemek istiyorum bu tarifi... Pastalari filan yapiyorum ama neredeeee o annecigim gibi incecik yufkalar acmak... Ben bu konuda cok yeteneksizim, bu yüzden de bu tarif bana göre, hani yirtarsam, düzgün acamazsam diye...:) Sevgilerimle arkadasim...

    YanıtlaSil
  19. Eylem:)))ben bunuda açamadım biliyormusun:)Herkes pek memnun bu tariftn ama sanırım ben çok ince açamadığım için poğaçamsı bişi oldu bu tarif :)

    Ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.