KIŞLIK SOS - LUTENİTSA
2002 yılında Ankarada çalışırken Bulgar Göçmeni bir arkadaş işyerine yemek yapmak için geldiginde tanıştım bu sos ile.Bana tatman için getirdiginde bende yapmalıyım bu sostan demiştim ama tarifini almayı unutmuşum.Sonra biz Antalyaya yerleştik ve sosun tadı hala damagımda olmasına ragmen nasıl yapacagını bilemedigim için unutmayı yeglemiştim.Taaki geçen gün muhabbet sofrası arkadaşımda tarifini görene kadar.Evde bir ordu yiyecek gibi patlıcan ve kırmızı biber vardı.Bunu fırsat bilerek yapmak için girişimde bulundum.Ama tadından çokda emin degildim yani Ankaradaki arkadaşın bana getirdigi sos ile aynı olacakmıydı acaba.İnannın bana aynı oldu.Ve sonunda tarifi buldum diye çocuklar gibi sevindim.Diyeceksiniz ki başka işin yokmu da tarif buldun diye sevindin,sevindim işte.Ve tarife gelince bu arada haftasonu piknikte patlıcan ve kırmızı biberleri eşime közlettirdim.İşte tarif:
KIŞLIK SOS TARİFİ(LUTENİTSA):
- 2 kg domates
- 1,5 kg salçalık kırmızı biber
- 1 kg.patlıcan
- 2 büyük havuç(yada yarım kg.havuç)
- yarım baş sarımsak
- yarım su bardagından biraz az zeytinyagı
- yarım çay bardagı kadar sirke(ben sirkesini az koydum çünkü bizim sirke ile aramız pek yok)
- turşu tuzu
Biberleri ve patlıcanları fırında közleyin(Ben patlıcanı ocakta közlüyorum daha lezzetli oluyor gibi geliyor bana).Közlenen biber(çekirdeklerinide çıkartın) ve patlıcanların kabuklarını soyup küçük dograyın.Domateslerin kabuklarını soyup dograyın ve tencereye koyun.Üstüne rendelediginiz havuçları ekleyin ve bir süre pişmeye bırakın.Sonra üstüne dogradıgınız patlıcanları,kırmızı biberleri ve soyup ikiye böldügünüz sarımsakları da ekleyin ve domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Yalnız ara sıra karıştırmayı unutmayın dibine tutmasın.Domatesler suyunu çekince blenderdan geçirin ve içine zeytinyagı,tuz ve sirkesini ekleyin ve sirke suyunu çekene kadar pişirin.Sıcakken kavanozlara pay edin ve kapagını kapatıp ters çevirin.Acı olmasını isterseniz içine acı biberde ekleyebilirsiniz.
Afiyetler olsun.
balkan mutfağı çok değişik ve nefis lezzetleri saklıyor bağrında:)
YanıtlaSilpaylaşmanız çok güzel oldu:)
ellerinize sağlık..
sevgilerimle..
Patlıcan varsa ben de varımmm :))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım,nefis bir sosa benziyor..
Afiyet olsun..
Patlıcan varsa ben de varımmm :))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım,nefis bir sosa benziyor..
Afiyet olsun..
lutensiya canım ellerine saglık.
YanıtlaSilsevgilerimle.:)))))
Bu harika bir lezzet olur... Hemen yapip yemeli... Beklemesi sart degil degil mi? Sagol Eylemcigim, bu güzel lezzeti bizlere tanistirdigin icin... Sevgilerimle,
YanıtlaSilbuna benzer bir sos bende yapıyorum içine baharat dereotu filan da koyuyorum severim böyle sosları kahvaltıda yemeyi ellerine sağlık...
YanıtlaSilLutenitsa nefistir. Ben de göçmenim ve lutenitsa benim için altından kıymetlidir. Bir kavanozunu bile bulunca senin tarifi bulman gibi sevinebiliyorum. Seni anlıyorum.
YanıtlaSilbizimki bitti benim baştan yapmam lazım :)
YanıtlaSileline sağlık olsun
Ellerine sağlık.Çok güzel olur. Şimdiden afiyet olsun.
YanıtlaSilBiz de macuruz ve her sene yaparız. Yalnız biz sirke ve sarmısak koymuyoruz.sarmısağı kavonozu açınca içinee katıp bir taşım kaynatıyorum.
Ayrıca küçük kavonozlara (250 gr) yapıyorum taze taze açıp yensin diye.
beklemesi şart degil arkadaşlar hemen de yiyebilirsiniz.
YanıtlaSilseni çok iyi anlıyorum şekerim. Bende arkadaşımda tattığım bir sosa bayıldım, domateslerimi aldım yapıcam ama hala bir telden ulaşıpta görüşemedim !Afiyet olsun :)
YanıtlaSilAblacım kahvaltın afiyet olsun =) Maşallah ne çok şey öğreniyoruz birbirimizden her yörenin kendine ait amma kış hazırlığı varmış Bloglar tamamen bu işe girişmiş durumda =) Havuçlu olması çok ilginç denemek gerek nefis görünüyor ellerine sağlık ablacım
YanıtlaSilbende yapayım bu sostan ellerıne sağlık canım
YanıtlaSilbende yapayım bu sostan ellerıne sağlık canım
YanıtlaSilBu tarifin benzerini ben de yapıyorum.Hatta blogumda Rumeli kahvaltılığı adıyla yayınlamıştım.Afiyet olsun..
YanıtlaSilEylem'cim ellerine sağlık sevdiğim
YanıtlaSiltüm lezzetler içinde enfes bir sos sevgiler.
İçinde sosta alışık olmadığım sebzeler var,ilginç bir karışım,denemem lazım,ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSilBu sosun çok lezzetli olduğunu duymuştum ama yemek kısmet olmadı..
YanıtlaSilTembellike etmeyip yapabilsem inan bende çocuk gibi sevineceğim.
Ellerine sağlık canım
bende çok seviyorum. arkadaşların anneleri yapıyor onlarda işyerine getiriyor.bende çok yapmak istiyorum ama tutturamam diye korkuyorum ellerinize sağlık sevgiler.
YanıtlaSilhep aklımda böyle kışlık bir sos yapmak ama zamanım olmadı inş. bu hafta sonu yapabilirim :(
YanıtlaSilellerine sağlık canım afiyet bal olsun
Ellerinesaglik canim.Afiyetle ye insallah.
YanıtlaSilSevgiyle kal.
eylemcim,imreniyorum senin şu soslarına,kış hazırlıklarına:))
YanıtlaSilhiç duymamıştım.
ama hiç belli olmuyor sanki görüntüden içinde patlıcan olup olmadığı.
eminim tadında wardır vee denenmeli:)
altında senin imzan ile tabiiiki:))
ellerine sağlık canım...
en kalbi sevgilerimle...
Ewet ben biliyorum bu sosu çünkü benim kayınvalidemler Bulgaristandan geldikleri için yaparlar ve bize de verirler. eşim sevmez ama ben yerim. ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilBen de Firansa'da yedim bu sostan, harika bir lezzet. Bir iki kavanoz bende yapayim. Ellerien saglik Eylem cim
YanıtlaSilEminim muhteşem olmuştur. Ben çok severim böyle şeyleri. Sıcak bir simit ve çayla hmmmm
YanıtlaSilay nefıs bır sos..makarnaya kızarmıs ekmegee....offf ellerıne saglık..
YanıtlaSilISMI GIBI KENDIDE DEGISIK BIR SOS OLMUS ELINE SAGLIK
YanıtlaSilbir de patlıcan....daha ne olsun :) süper lezzetli.ellerine sağlık.
YanıtlaSilKahve Dükkanı'ndan sevgiler...
Bizde Rumeliliyiz, ama hiç hatırlayamadım. Ama o kadar iştah açıcı ki hemen yapacağım.Elinize sağlık
YanıtlaSilBlogcu tarif bulunca sevinmeyecek de ne zaman sevinecek ellerine sağlık denemeli mutlak
YanıtlaSilBilmediğim bir sosu sayende öğrendim nefis olmuş çok güzel görünüyor ellerine sağlık Eylemcim.
YanıtlaSilHım ne de güzel tatı vardır.Kahvaltılık her türlü sosa varım.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilmerhaba
YanıtlaSileşim bulgaristan göçmeni ve bizde yaparız bu lezzetti
tarfi hemen hemen aynı fakat biz havuç koymayız,birde çıbrıka diye bir baharat var onu ekleriz
çok güzel görünüyor elinize sağlık
sevgiler
Bayılıyorum bu soslara ve kışlık hazırladım ama gördüğüm tarifleri denemeden edemiyorum:)galiba bunuda deniyeceğim:))ellerinize sağlık.Sevgiler
YanıtlaSilENFES BIR SEYE BENZIYOR EMEGINE SAGLIK DENIYECEGIM KESINLIKLE
YanıtlaSilKahvaltılık soslara bayılıyorum, hafta sonu deneyeceğim bu tarifi. Çok teşekkürler paylaşım için :)
YanıtlaSilHımm nefis görünüyor ellerine sağlık canım....
YanıtlaSilKesinlikle çok güzel olmuştur, eksik malzemeyi tamamlayıp, yapmak istiyoum.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
soslara bayılırım.bu tarifide çok begendim.bende inş yapıcm:)
YanıtlaSilharika görünüyor ellerine sağlık canım..
YanıtlaSileylemciğim birde bişey sorucam:) umut sepeti blog arkadaşımın blog başlığını sen tasarlamışsın galiba..bana yardımcı olabileceğini söyledi..nasıl yapıyorsun beni bilgilendirimsn yardımcı olurmusun??
YanıtlaSilBir Bulgaristan göçmeni olarak evlerimizde olmazsa olmaz lezzetlerden biridir lütenitsa. Her yaz sonu mutlaka yapılır. Senin de ellerine sağlık.
YanıtlaSilellerinize sağlık bayılırım lutenisaya her yaz mutlaka yapılır bizde.sizde göçmenmisiniz.
YanıtlaSilMerhaba sayfanizi goglede birseler ararken buldum gezinirkenede bu tarifle bulustum cok güzele benziyor ama bunu daha az yapma yansimiz varmi hic denemedigim icin nasil olacagini bilemiyorum.??
YanıtlaSilEylem hanım sizin tarifinize göre yaptım. Nefis bir sos oldu. Tarif için teşşekkürler.
YanıtlaSilHer sene yaparım
YanıtlaSilÇok güzel bir sos.Eşimle ben çok seviyoruz bu sosu. Paylaşım için teşekkürler.