NEVZİNE(TAHİNLİ ve PEKMEZLİ TATLI)
Yöresel lezzetlere uzun bir süredir ara vermiştim ama muhteşem bir tarifle yeniden döndüm.Ablam yıllardır Kayseride oturuyor artık oralı oldular.Ben sık sık gidemiyorum hatta birkaç senede bir desem yeridir.Kışın gitmek istiyorum fakat uçaklar mart ayında başlıyor seferlerine.Ablam benim ikinci annemdir.Neredeyse annem kadar emegi vardır üstümde.Bu arada söylemeden hatta övmeden de geçemeyecegim ablamı ve marifetlerini.Ben kendimi bildim bileli ablam yemek yapar.Hani ne yaparsa yapsın eli lezzetli insanlar vardır ya işte ablam onlara güzel bir örnek.Bazen abla bana da bir el verseydin diyorum.Yaptıgı yemekler veya tatlılarda ölçü hiç olmadı bugüne kadar.Tarif için aradıgımda şundan bir ölçü,bundan bir tutam,şeker gözkararı.....diye tarifler verir.Ne yaparsam yapayım yinede aynı tadı tutturamam bende tabiiki.Bu tatlıda işte o tariflerden biri.Ama bu sefer tutturdum galiba.Yani en azından ben öyle hissediyorum.Neyse lafi çok uzattım tarife gelince:
NEVZİNE MALZEMELERİ:
- 200 gr.margarin(ben teremyag kullandım)
- 5 yemek kaşıgı tahin
- 3 yemek kaşıgı yogurt
- 4,5 su bardagı un
- 1 paket kabartma tozu
- bir miktar fındık
Şerbeti için:
- 2 su bardagı su
- 2,5 su bardagı toz şeker
- yarım limon suyu
- aslında tarifin aslında şerbetine 1 çay bardagı kadar pekmez konuyor ama ben koymadım çünkü o şekilde bana agır geliyor.Ben o yüzden pekmezini üstüne döküp yemeyi seviyorum.Eger siz aslına sadık kalacagım diyorsanız su ve şeker ölçüsünü düşürüp ona göre pekmez ekleyin derim.
İlk önce şerbetini kaynatmakla başlayalım işe.Su ve şekeri tencereye alıp kaynatalım koyu kıvamlı bir şerbet olmayacak ona göre ayarlayabilirsiniz kıvamını.Kıvam alınca limon suyunu sıkıp bir süre daha fokurdattıktan sonra altını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.(eger pekmez ekleyecekseniz şeker ve suyun miktarını azalttıktan sonra tencereye alıp kaynatın.Kıvam alınca limon suyunu ve pekmezini ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın).
Hamuru için margarini eritip ılınması için bir kenara bırakıyoruz.Ilındıktan sonra üstüne tahini,yogurdu ve fındıgı ilave edip karıştırıyoruz.Sonra üstüne unu ve kabartma tozunu ekleyip iyice yoguruyoruz.Katı kıvamlı ama dagılmayan bir hamur olacak.Yuvarlak bir tepsiyi yagladıktan sonra hamuru elimizle bastırarak tepsiye yayıyoruz.Baklava dilimi şeklinde kestikten sonra önceden 200C ısıtılmış fırında üstü hafif kızarıncaya kadar tutuyoruz.Fırından çıkarın ve tatlının ilk sıcaklıgı geçtikten sonra ılınmış olan şerbeti üstüne döküp şerbetini iyice çektikten sonra servis yapabilirsiniz.Eger şerbetine pekmez koymadıysanız üstüne pekmez dökebilirsiniz.Ayrıca ceviz,fındık veya fıstık ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Eylemcim ellerine sağlık
YanıtlaSilşahane bir tatlı olmuş afiyet bal olsun
Eylemcim eline sağlık canım
YanıtlaSilof of çok güzel görünüyor ben nasıl bu diyeti devam ettirecem böyle güzel lezzetleri görünce işim çok zor
YanıtlaSilarika olmuş ellerinize sağlık sevgiler.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık bendede dene
YanıtlaSilnecek tariflerde bekliyor öpüyorum.
canim desene ablanda ananem gibi olcu yok lezzet super ellerine saglik canim afiyet sifa olsun.selamlar.
YanıtlaSilnevzineyi çok duydum ama hiç yemek ve yapmak kısmet olmadı.Ellerine sğalık canım
YanıtlaSilharika görünüyor, canım çekti valla ama yiyemem ki :(
YanıtlaSilMmm nefis görünüyor.Çocukluğumda kayseride oturduk bir dönem.Gerçekten çok güzel lezzetleri var.Ellerine Sağlık ablacım.
YanıtlaSilellerine sağlık,çok severim nevzineyi ama yapmak kısmet olmadı.en kısa zamanda deneyeceğim.(Övünmek gibi olmasın ama Kayseri'liyim).hoşçakal..
YanıtlaSilellerine sağlık canım ,ne güzel bir tarif
YanıtlaSilEylemcim fotoğraf harika çıkmış. Ellerine sağlık canım. Tatlı nefis görünüyor.
YanıtlaSilÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK EYLEMCİM..
YanıtlaSilSEVGİLER..
Eylem Hanım, bloğuma bıraktığınız yorumunuz için çok teşekkür ederim..
YanıtlaSilKayserililerin meşhur tatlısı nevzine ellerinizden şahane görünüyor..
elleriniz dert görmesin..
nefis bir tatlı oluyor ellerine sağlık arkadaşım
YanıtlaSilBen de eşim vesilesi ile tanıştım bu yöresel tatlı ile.Hakikaten nefis oluyor!!
YanıtlaSilReçetelerimiz hemen hemen aynı.Ablanızın / sizin ellerinize,emeğinize sağlık..
Çok güzel görünüyor.
Kalbi selamlarımla
Merhaba; çok lezzetli görünüyor,ellerine sağlık...öptüm...
YanıtlaSilEllerinize emeğinize sağlık.Çok güzel gözüküyor.Sevgiler.
YanıtlaSilwow! sunum harika, nefiss görünüyor canim!
YanıtlaSilbizde yeni tanisdik bu harika lezzetle! hem nefisss hem pratik :)
ellerine saglik! ablacinada kocaman sevgiler :)
enteresan ve lezzetli bir tatlıymış bu. ilk defa duydum. eline sağlık eylemcim.
YanıtlaSilBir Kayserili olarak şimdiye dek ne yaptım nede yedim bu nefis tatlıyı.Artık yapmazsam ayıp olur:)Ellerine sağlık pekte güzel görüntülemişsin.
YanıtlaSilÇok şanslısın Eylemcim çok isterdim bir kızkardeşim olmasını ellerine sağlık canım
YanıtlaSilOlá, amiga,
YanıtlaSilFaz um tempão que não venho aqui.
Senti saudades... voltei.
Suas receitas são incríveis... tudo de bom!!!
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil♥♥ °º
♥♥ °º
° ·.
Canım ellerine sağlık bu tatlıyı ben de yapmıştım harika oluyor biliyorum çok nefis sevgiler...
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilTarifiniz çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
Benim gerçek nevzine tarifime de göz atarsanız sevinirim. :)
http://sevimli-tarifler.blogspot.com.tr/2014/02/gercek-kayseri-nevzinesi.html
tarifini çok iyi tuttu teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilafiyet olsun merve hanım.
YanıtlaSil