1 Şubat 2011 Salı

NEVZİNE(TAHİNLİ ve PEKMEZLİ TATLI)

Yöresel lezzetlere uzun bir süredir ara vermiştim ama muhteşem bir tarifle yeniden döndüm.Ablam yıllardır Kayseride oturuyor artık oralı oldular.Ben sık sık gidemiyorum hatta birkaç senede bir desem yeridir.Kışın gitmek istiyorum fakat uçaklar mart ayında başlıyor seferlerine.Ablam benim ikinci annemdir.Neredeyse annem kadar emegi vardır üstümde.Bu arada söylemeden hatta övmeden de geçemeyecegim ablamı ve marifetlerini.Ben kendimi bildim bileli ablam yemek yapar.Hani ne yaparsa yapsın eli lezzetli insanlar vardır ya işte ablam onlara güzel bir örnek.Bazen abla bana da bir el verseydin diyorum.Yaptıgı yemekler veya tatlılarda ölçü hiç olmadı bugüne kadar.Tarif için aradıgımda şundan bir ölçü,bundan bir tutam,şeker gözkararı.....diye tarifler verir.Ne yaparsam yapayım yinede aynı tadı tutturamam bende tabiiki.Bu tatlıda işte o tariflerden biri.Ama bu sefer tutturdum galiba.Yani en azından ben öyle hissediyorum.Neyse lafi çok uzattım tarife gelince:
NEVZİNE MALZEMELERİ:
  • 200 gr.margarin(ben teremyag kullandım)
  • 5 yemek kaşıgı tahin
  • 3 yemek kaşıgı yogurt
  • 4,5 su bardagı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • bir miktar fındık
Şerbeti için:
  • 2 su bardagı su
  • 2,5 su bardagı toz şeker
  • yarım limon suyu
  • aslında tarifin aslında şerbetine 1 çay bardagı kadar pekmez konuyor ama ben koymadım çünkü o şekilde bana agır geliyor.Ben o yüzden pekmezini üstüne döküp yemeyi seviyorum.Eger siz aslına sadık kalacagım diyorsanız su ve şeker ölçüsünü düşürüp ona göre pekmez ekleyin derim.
İlk önce şerbetini kaynatmakla başlayalım işe.Su ve şekeri tencereye alıp kaynatalım koyu kıvamlı bir şerbet olmayacak ona göre ayarlayabilirsiniz kıvamını.Kıvam alınca limon suyunu sıkıp bir süre daha fokurdattıktan sonra altını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.(eger pekmez ekleyecekseniz şeker ve suyun miktarını azalttıktan sonra tencereye alıp kaynatın.Kıvam alınca limon suyunu ve pekmezini ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın).
Hamuru için margarini eritip ılınması için bir kenara bırakıyoruz.Ilındıktan sonra üstüne tahini,yogurdu ve fındıgı ilave edip karıştırıyoruz.Sonra üstüne unu ve kabartma tozunu ekleyip iyice yoguruyoruz.Katı kıvamlı ama dagılmayan bir hamur olacak.Yuvarlak bir tepsiyi yagladıktan sonra hamuru elimizle bastırarak tepsiye yayıyoruz.Baklava dilimi şeklinde kestikten sonra önceden 200C ısıtılmış fırında üstü hafif kızarıncaya kadar tutuyoruz.Fırından çıkarın ve tatlının ilk sıcaklıgı geçtikten sonra ılınmış olan şerbeti üstüne döküp şerbetini iyice çektikten sonra servis yapabilirsiniz.Eger şerbetine pekmez koymadıysanız üstüne pekmez dökebilirsiniz.Ayrıca ceviz,fındık veya fıstık ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

27 yorum:

  1. Eylemcim ellerine sağlık
    şahane bir tatlı olmuş afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  2. of of çok güzel görünüyor ben nasıl bu diyeti devam ettirecem böyle güzel lezzetleri görünce işim çok zor

    YanıtlaSil
  3. arika olmuş ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine sağlık bendede dene
    necek tariflerde bekliyor öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. canim desene ablanda ananem gibi olcu yok lezzet super ellerine saglik canim afiyet sifa olsun.selamlar.

    YanıtlaSil
  6. nevzineyi çok duydum ama hiç yemek ve yapmak kısmet olmadı.Ellerine sğalık canım

    YanıtlaSil
  7. harika görünüyor, canım çekti valla ama yiyemem ki :(

    YanıtlaSil
  8. Mmm nefis görünüyor.Çocukluğumda kayseride oturduk bir dönem.Gerçekten çok güzel lezzetleri var.Ellerine Sağlık ablacım.

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık,çok severim nevzineyi ama yapmak kısmet olmadı.en kısa zamanda deneyeceğim.(Övünmek gibi olmasın ama Kayseri'liyim).hoşçakal..

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık canım ,ne güzel bir tarif

    YanıtlaSil
  11. Eylemcim fotoğraf harika çıkmış. Ellerine sağlık canım. Tatlı nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  12. ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK EYLEMCİM..
    SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  13. Eylem Hanım, bloğuma bıraktığınız yorumunuz için çok teşekkür ederim..
    Kayserililerin meşhur tatlısı nevzine ellerinizden şahane görünüyor..
    elleriniz dert görmesin..

    YanıtlaSil
  14. nefis bir tatlı oluyor ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  15. Ben de eşim vesilesi ile tanıştım bu yöresel tatlı ile.Hakikaten nefis oluyor!!
    Reçetelerimiz hemen hemen aynı.Ablanızın / sizin ellerinize,emeğinize sağlık..
    Çok güzel görünüyor.
    Kalbi selamlarımla

    YanıtlaSil
  16. Merhaba; çok lezzetli görünüyor,ellerine sağlık...öptüm...

    YanıtlaSil
  17. Ellerinize emeğinize sağlık.Çok güzel gözüküyor.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. wow! sunum harika, nefiss görünüyor canim!
    bizde yeni tanisdik bu harika lezzetle! hem nefisss hem pratik :)
    ellerine saglik! ablacinada kocaman sevgiler :)

    YanıtlaSil
  19. enteresan ve lezzetli bir tatlıymış bu. ilk defa duydum. eline sağlık eylemcim.

    YanıtlaSil
  20. Bir Kayserili olarak şimdiye dek ne yaptım nede yedim bu nefis tatlıyı.Artık yapmazsam ayıp olur:)Ellerine sağlık pekte güzel görüntülemişsin.

    YanıtlaSil
  21. Çok şanslısın Eylemcim çok isterdim bir kızkardeşim olmasını ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  22. Olá, amiga,
    Faz um tempão que não venho aqui.
    Senti saudades... voltei.
    Suas receitas são incríveis... tudo de bom!!!
    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil♥♥ °º
    ♥♥ °º
    ° ·.

    YanıtlaSil
  23. Canım ellerine sağlık bu tatlıyı ben de yapmıştım harika oluyor biliyorum çok nefis sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. Merhaba,
    Tarifiniz çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
    Benim gerçek nevzine tarifime de göz atarsanız sevinirim. :)

    http://sevimli-tarifler.blogspot.com.tr/2014/02/gercek-kayseri-nevzinesi.html

    YanıtlaSil
  25. tarifini çok iyi tuttu teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  26. afiyet olsun merve hanım.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.