31 Aralık 2010 Cuma

MUTLU YILLAR

Hepinize mutlu yıllar diliyorum.Kendim ve sizler için saglıklı,mutlu ve huzurlu yıllar diliyorum.Dünyamız için ise sevgilerin çogaldıgı,silahların sustugu,çocukların güldügü,kadınların şiddet görmedigi,kimsenin hakkının kimseye geçmedigi bir yıl diliyorum.

28 Aralık 2010 Salı

TAHİNLİ KABAK TATLISI ve YENİ YIL MENÜSÜ

Kabak tatlısını hep yaparım ama tahinli olarak ilk defa yedim.Ve çok begendim.Yeni yıl yaklaşırken en hafif tatlı olarak gösterilen kabak tatlısını ve özellikle tahinli olarak yapmaya karar verdim.Bu arada artık yılbaşı menümde yavaş yavaş oluşmaya başladı.İsterseniz yazayım hala menüsünü oluşturamayanlar varsa yardımcı olmak açısından.Biz bu sene hindi yememeye karar verdik.Açıkçası tat açısından benim pek haz etmedigim bir et çeşidi o yüzden benim açımdan iyi oldu.
YENİ YIL MENÜSÜ:
  1. Salçalı biftek
  2. Pancar Turşulu salata
  3. Piyaz
  4. Patlıcan salatası
  5. Kereviz Salatası
  6. Rus Salatası
  7. İşkembe Çorbası
  8. Şehriye Pilavı
  9. Tahinli Kabak Tatlısı
Gelelim tahinli kabak tatlısnın tarifine:
TAHİNLİ KABAK TATLISI MALZEMELERİ:
  • 1 kilo kabak(bal kabagı)
  • 2,5 su bardagı toz şeker(şeker oranı isterseniz arttırıp veya çogaltabilirsiniz)
  • Tahin
Ben kabagı kabuklu alıp kendim soymayı tercih ediyorum.Hazır soyulmuş satılanların bence kabuk kısmını çok derinden kesiyorlar.Kabagımızın kabuklarını çok derine girmeden kesip dilimliyoruz.Çok ince dilimlemeyelim çünkü eriyor.Dogradıgımız kabakları derince bir tencereye alıp üztüne toz şekeri ilave ediyoruz.Şekerin içinde en az 3-4 saat bekleyecek kabaklar.Şeker iyice eridigi zaman ocaga alıp önce yüksek ateşte kaynamaya başlayıncayada kısık ateşte kendi suyuyla pişmeye bırakıyoruz.Arada kontrol edelim çünkü kabaklar çabuk yumuşuyor.Kabaklar yumuşayınca bir borcama çıkarıyoruz.Kalan şerbetini biraz daha kaynatıyoruz ki koyulaşsın.Koyulaşınca indirip kabakların üstüne gezdiriyoruz.Servis edecegimiz zamanda üstüne tahin döküp öyle servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

23 Aralık 2010 Perşembe

PIRASALI BÖREK

Pırasa yemegi yaptıgım zamanlarda hep yeşil kısımlarını ne yapacagım diye düşünüp dururdum.Zira çöpe gitmesi hiç hoşuma gitmiyordu.Belki de birçogunuzun yaptıgı gibi bilirkişi olan annemi aradım.Ne olacak bu pırasanın hali diye sordum.Kızım sen ne yaptın hiç çöpe atılır mı oturda börek yap dedi bana.Aaaa diye şaşırmaya fırsat kalmadan tarifi vermeye başlayınca kalem kagıt aramaya başladım.Ve tarifi bir kenara not ettim.Meger bu pırasanın yeşil kısımları ile ne kadar çok şey yapılabiliyormuş.İşte annemin tarifiyle ve benimde aracılıgımla pırasalı börek:
PIRASALI BÖREK MALZEMELERİ:
  • 200 gr.kadar lor(ama ben kendi yaptıgım peyniri rendeleyerek kullandım)
  • pırasanın yeşil kısımları(ama isterseniz pırasanın tamamını da kullanabilirsiniz.Eger tamamını kullanacaksanız yufka sayısını arttırmanız gerekiyor)
  • 2 adet yufka
  • sıvıyag
  • tuz,pul biber
Üstüne sürmek için:
  • sıvıyag
  • su
  • 1 adet yumurta
İlk önce pırasanın yapraklarını ince ince dogruyıruz.Sonra tavaya sıvıyagımızı alıp üstüne pırasamızı ekliyoruz.İyice kavuruyoruz.Söndürmeye yakın tuz,kırmızı biber döküyoruz ve karıştırıyoruz.Ilınmaya bırakıyoruz.Ilınınca üstüne lorumuzu ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Küçük bir kasede az sıvıyag ve az su ilavesini karıştırıyoruz.
1.yufkamızı tezgaha alalım ve her tarafına su ve sıvıyag karışımından sürelim ve yarım ay şeklinde katlayalım.Ve harcını kenarına uzunlamasına yayalım.Ve uçlarından başlayarak rulo şeklinde saralım.İsterseniz dilimleyip isterseniz bütün halde yaglanmış borcama dizelim.2.yufkayada aynı işlemi uygulayalım.Kalan su ve sıvıyag karışımına yumurtamızı kıralım ve böreklerimizin üstüne sürelim.Önceden 180C ısıtılmış fırına verelim.Üzeri kızarınca çıkarıp biraz dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edelim.
Afiyet olsun.  

22 Aralık 2010 Çarşamba

AŞURE ZAMANI

Hepinize bereketli günler,haftalar,aylar ve yıllar diliyorum.Yine aşure ayı geldi ve ben yine mi geç kaldım diye düşünüyordum.Ama geç kalmamışım.Hemen kollları sıvadım ve aşuremi yapıp dagıttım.Allah hepinizinkini ve yanı sırada benimkini kabul etsin.Annecigimin tarifiyle daha önce denenmiş ve başarılı olunmuş bir tarif.Sadece ek olarak iri fındık koydum içine.İncir koymadım çünkü bizimkiler pek sevmiyor.Birde güzel gözüksün diye üstüne portakal kabugu rendesi koydum.Başka da bir degişiklik yok.Eger tarifime bakmak isterseniz sizi buraya alalım.
Sevgiyle kalın.

21 Aralık 2010 Salı

ÇİKOLATA SOSLU İRMİKLİ PUDİNG

Haftaya hafif bir tarifle başlayalım istedim.Sütlü tatlılar hemen hemen hepimizin favorisi galiba.Hep hafifligi hem de besleyicilik degeri açısından.Ayrıca evde olan malzemelerden ve kolayca yapılabilecek bir tatlı.Sadece buzdolabında bekleme süresi biraz uzun o kadar.Biz ailecek çok seviyoruz umarım sizde seversiniz.İşte tarif:
ÇİKOLATA SOSLU İRMİKLİ PUDİNG MALZEMELERİ:
  • 1 Litre süt
  • yarım paket vanilya
  • 10 yemek kaşıgı şeker
  • 9 yemek kaşıgı irmik
  • 2 yemek kaşıgı hindistan cevizi
  • 100 gr.margarin veya tereyag
  • Dr.Oetker Çikolata sosu
Tencereye sütü ve şekeri koyarak kaynatın.Kaynamaya başlayınca irmigi ilave ediyoruz.Koyulaşmaya başlayınca da ocaktan alıyoruz ve içine margarin,hindistan cevizi ve vanilyayı ekleyip karıştırıyoruz.Margarin iyice eriyince bir borcamı ıslatıp fazla suyunu süzdükten sonra irmikli pudingimizi içine döküyoruz.Buzdolabında 3-4 saat bekletiyoruz.

Çikolata sosunu arkasında yazan tarife göre hazırlıyoruz ve buzdolabından çıkardıgımız tatlımızın üzerine döküyoruz.
Afiyet olsun.

17 Aralık 2010 Cuma

ETLİ ŞEHRİYE PİLAVI

Aslında bu pilavın sadesini biz çok severiz.Daha önce şehriye pilavının tarifini vermiştim.Bu da onun etli versiyonu oldu.Et aslında bir önceki akşam yemeginden kalma.Ben nasıl degerlendirsem diye düşünürken bizimkiler şehriye pilavı yapsana deyince bende pilavın içine kattım eti.Bence zaten şehriye pilavı başlı başına çok güzel bir yemek.Etli olunca da çok lezzetli oldu.İşte tarif:
ETLİ ŞEHRİYE PİLAVI MALZEMELERİ:
  • 150 gr.kuşbaşı et
  • 1 su bardagı arpa şehriye
  • 3 su bardagı sıcak su
  • 3 yemek kaşıgı sıvıyag
  • 2 yemek kaşıgı tereyag
  • tuz
Benim etlerim önceki günkü yemegimden kaldıgı için herhangi bir işlem uygulamadım.Ama siz etleri ayrı bir  tencereye alın çok az sıvıyag ile kavurun.Etler suyunu salıp çektikten sonra altını kapatın.Ayrı bir tencereye yagları alın ve eridikten sonra şehriyeyi üstüne ekleyin.Yaklaşık 10 dakika kadar şehriyeleri kavurun.Tuzunu atıp tencerenin kapagını kapatıyoruz ve ocagın altını kısıyoruz.Biz çok kavrulmuş seviyoruz bu pilavı.Eger siz çok kavrulmasın diyorsanız bu işlemi yapmayın.Bir süre sonra yavaş yavaş sıcak suyunu ekliyoruz.En son olarak etleri de ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.Suyunu iyice çekince dinlenmeye bırakıyoruz.
Afiyet olsun. 

15 Aralık 2010 Çarşamba

CEVİZLİ SARMA

Bayramdan kalma bir tarif ama ancak yayınlamaya fırsat bulabildim.Aslında keşfedilmiş bir tarif degil.Baklavalık yufkanın arkasında yazan bir tarif.Denemek isteyenler için ben önceden denedim ve tadına baktım.Bence diger yaptıgım baklavalardan daha güzel ve hafif oldu.Ve herkes tarafından çok begenildi.Ve denemenizi tavsiye ediyorum.Yılbaşı için bir tatlı arayışındaysanız bence bu tatlı ideal.Özellikle aralarında yag olmaması sadece üzerinde yag olması açısından da iyi.İşte tarif:
CEVİZLİ SARMA MALZEMELERİ:
  • 800 gr.hazır baklavalık yufka(ama bence bu çok fazla bir miktar ben yarısından biraz fazla kullandım)
  • 5 su bardagı su
  • 5 su bardagı toz şeker
  • yarım limon suyu
  • 500 gr.kadar ceviz içi
  • 300-400 gr.kadar tereyag(ben teremyag,tereyag ve sıvıyagı karıştırdım)
İlk önce şerbeti için gerekli su ve şekeri bir tencereye alıp kaynatalım.Şurup kaynayıp kıvama gelince limon suyunu ilave edip 5 dakika kadar daha kaynatalım ve altını kapatıp ılınmaya bırakalım.Bu arada tereyagını eritip ılınmaya bırakalım.
Tezgahın veya masanın üzerine 1.yufkayı serip her tarafına rondodan geçirilmiş ceviz serpelim.2.yufkayı üstüne yayalım ve onun üzerinede ceviz serpelim.Sonra 3.yufkayıda serip yine üzerine ceviz serpelim.Üst üste serilmiş bu 3 yufkayı rulo şeklinde saralım ve keskin bir bıçak yardımıyla istedigimiz boyutlarda keselim veya ruloyu oldugu gibi yaglanmış tepsiye alıp oarada da kesebilirsiniz.Tüm yufkalar bitene kadar aynı işleme devam ediyoruz.(yani 1 ruloda 3 adet yufka var ve herbirinin arasında ceviz serpiliyor)
Eritttigimiz tereyagı bütün cevizli sarmaların üstüne güzelce gezdirilir.Önceden 180C ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir.Tepsiyi fırından çıkarınca ilk sıcaklıgı geçince üzerine ılık olan şerbet gezdirilir.Ve şerbeti çekmesi için bir süre dinlendirilir.Tabaklara alındıktan sonra ceviz veya fıstık ile süslenir.
Afiyetler olsun.

13 Aralık 2010 Pazartesi

KÖFTELİ DÜRÜM

Hepinize saglık ve mutluluk dolu bir güzel bir hafta diliyorum.Soguk ama çok soguk bir haftasonu geçirdik herhalde hepimiz.Bizim buralara kar yagmadı ama yagsa belki bu kadar soguk olmazdı.Antalyaya ilk geldigimiz yıllarda efe daha küçükken bir miktar kar yagmıştı.Aman tanrım bütün insanlar aşagıya inmiş fotograflar çektirmişti.İlk zamanlarda anlayamamıştım bu mutlulugun sebebini.O zamanlar Ankaradan gelmiştik çünkü.İstemedigin kadar kar yagıyordu.Ama şimdilerde daha iyi anlıyorum.İnsan uzun süre görmeyince özlüyormuş megerse karı.Belki birçok il ve ilçe için kar çile demek ama bizim için şuan mutluluk demek.Neyse haftasonu dışarı çıkma hayalleri suya düşünce evde iki gün boyunca yemek yaptım.Bizimkiler evde oturunca agızları hiç boş dursun istemiyor.Hal böyle olunca bende mutfak ve salon arasında mekik dokuyorum.Gerçi belki de hepiniz benim gibisinizdir.Köfteli dürüm de haftasonu tariflerinden biri.Lavaşıda kendim yaptım.Onun tarifini de daha önceden vermiştim.Bu lavaş bayat ekmekle yapılan lavaştı.Birde normal un ile yaptıgım lavaşın tarifi var isterseniz bakabilirsiniz.
KÖFTELİ DÜRÜM MALZEMELERİ:
Köfte malzemeleri:
  • 250-300 gr.Kıyma
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 yemek kaşıgı süt
  • tuz,karabiber
  • az sıvıyag(köfteleri kızartmak için)
Lavaşın arasına koymak için:
  • 1 adet kırmız biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru sogan
  • İstenirse maydanoz
  • lavaş
Köftesi için kıyma,kuru sogan,süt ve baharatları bir kaba alıp iyice yani özdeşleşene kadar yogurun.(ben bu tarz dürüm köftelerine yumurta,bayat ekmek koymuyorum.)Sonra kıymadan istediginiz büyüklükte parçalar kopararak köfte şekli verin ve bir tabaga dizip buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.Köfteleri dolaptan çıkardıktan sonra az sıvıyagda kızartın ve bir peçetenin üstüne alın.Lavaşın içine köfteleri uzunlamasına dizin üstüne istediginiz büyüklükte dogradıgınız malzemeleri yerleştirin ve sarın.Ve güzel ve bol köpüklü bir ayran ile servis edin.
Afiyet olsun.

10 Aralık 2010 Cuma

SICAK TAHİN HELVASI TATLISI

Balıkdan sonra insanın canı hep tatlı şeyler çeker ya işte böyle bir zamanda yani balık sefası sonrasında yaptım sıcak helva tatlısını.Aslında tadını çok merak ediyordum.Amasraya gezmeye gidip balık yedikten sonra bize tatlı olarak getirmek istemişlerdi bu tatlıyı ama biz kibarca redetmiştik.Nedenini bilmiyorum.Belki de alışık olmadıgız bir tatlı oldugu için paramız boşa gitmesin diye düşünmüşüzdür.Ya da biz baklavalara alışıgız bu tat bizi kesmez diye düşünmüşüzdür.Neyse sonun da yaptım ve tadına baktık.Açıkçasını söylemek gerekirse o kadar çok şekerliydi ki bizi yordu.Bu kadar şekerli birşey normal şeker ihitiyacınızdan bile fazla bence.Neyse yine de yedik.Fena degil di diyeyim.Soguduktan sonraki tadı bence sıcakken ki tadından daha iyiydi.Benim gibi merak edenler ve denemek isteyenler için işte tarif:
SICAK TAHİN HELVASI TATLISI MALZEMELERİ:
  • 300 gr kadar sade Tahin helvası
  • 1 çay bardagı kadar süt(kıvam inceltmek için galiba)
  • bir miktar limon suyu
Bütün malzemeleri blenderdan geçiriyoruz(aslında el ile ezmek gerekiyormuş bütün malzemeleri ama benim gözüm almadı açıkçası).Küçük güveç kaplarına(yada fırına dayanıklı başka küçük kaplarda olabilir)malzemeden paylaştırıyoruz.Güveç kapları agzına kadar dolu olmayacak çünkü fırında inanılmaz kabarıp taşabiliyor.Önceden 200C ısıtılmış fırında 5-6 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

8 Aralık 2010 Çarşamba

PÜŞÜRÜKLÜ BÖREK

Bu nasıl bir isim dediginizi duyar gibiyim.Ama bizim oralarda bu börek bu adla anıldıgı için başka nasıl bir isim verecegimi bilemedim aslında.Eskilerde bu kadar çok yiyecek olmadıgı için insanlar uydur buydur yemekler ve börekler yaparlarmış.Hatırlıyorum biz Kilis de yaşarken mesela mevsimi olmayan hiçbir sebze ve meyveyi bulamazdınız.Bence öylesi daha iyiyidi.Püşürüklü börege gelince içine tereyag ve un karışımı kondugu için bu adı almış.Yani bir kalori bombası.Ama bir kereden birşey olmaz diyenlerdenseniz denemenizi tavsiye ederim.Tarifi verecegim fakat ölçü maalesef yok.Sıcak yenmesi tavsiye olur.İşte tarif:
PÜŞÜRÜKLÜ BÖREK HAMUR MALZEMELERİ: 
  • Un
  • su
  • tuz
İç Malzemeleri:
  • tereyag
  • un
Hamuru için un,su ve tuz derin bir kapta karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlıyoruz.Hazırladıgımız hamuru 30 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.Hazırladıgımız hamurdan limon büyüklügünde parçalar koparıp unlu zeminde oklava ile çok ince olmayacak şekilde açıyoruz.(saç böregi kalınlıgında olacak).
Açtıgımız hamurun üstüne oda sıcaklıgında ki tereyagından küçük parçalar kopararak koyuyoruz.Tereyagının üstünede 1 yemek kaşıgı kadar un serpiştiriyoruz.Ve yarım ay şeklinde kapatıyoruz.Hazırladıgımız böregimizi bu şekilde 10 dakika kadar dinlendiriyoruz.Ve kızgın teflon tavada  ocagın altı çok açık olmadan(çünkü tereyagının eriyip unla bütünleşmesi gerekiyor)arkalı önlü pişiriyoruz.Sıcak yenmesi tavsiye olunur.
Afiyet olsun. 

6 Aralık 2010 Pazartesi

DANA BONFİLE(Beef Strogonof)

Adının bu kadar şaşalı olduguna bakmayın megerse çok kolay ve lezzetli bir yemekmiş.Hani şu ünlü restaurantlarda servis edilen türden bir yemek aslında.Geçen gün buzluga baktım ve bir miktar dana bonfile kaldıgını gördüm.Bunu nasıl çogaltabilirim diye araştırırken bu tarif çıktı karşıma.Ben degişik tatlara açık olsamda ev halkı bu konuda daha tutucu.Ama yinede geçer not aldım sadece içindeki kremadan dolayı biraz mırın kırın etselerde sorun degil bence ve sizlerinde denemenizi tavsiye ederim.İşlte tarif:
DANA BONFİLE(BEEF STROGONOF)MALZEMELERİ:
  • 3-4 Dilim dana bonfile
  • 10 adet mantar
  • 2 adet kuru sogan(küçük boyutlarda olursa daha iyi olur)
  • 2 yemek kaşıgı çig krema
  • 1 tatlı kaşıgı kadar un
  • yarım su bardagı kadar sıcak su
  • bir miktar sıvıyag
  • tuz,karabiber az kırmızı pulbiber
Dana bonfileleri şerit halinde kesip yemege hazırlıyoruz.Soganları yarım ay şeklinde dogruyoruz.Sıvıyagı genişçe bir tavaya alıyoruz.Sogan ve etlerimizi içine atıp kavuruyoruz.Etler suyunu salıp çekince istediginiz şekilde dogradıgınız mantarları ekliyoruz.(mantarlar çok ince olmayacak)Mantarlarda suyunu çekince unu ve baharatlarını atıyoruz.Bir güzel karıştırıyoruz ve kremasını ekliyoruz.Biraz karıştırarak pişirdikten sonra sıcak suyunu ekliyoruz.Kısık ateşte 10-15 dakika kadar daha pişiriyoruz ve ocaktan alıyoruz.
Afiyet olsun.

3 Aralık 2010 Cuma

PEMBE SALATA(PANCAR TURŞULU) ve ÖDÜLÜM

Henüz pancar turşusu yapmaya zamanım olmadı ama tadını merak ettigim için hazır pancar turşusu aldım.Tadına bakar bakmaz neden bugüne kadar bu lezzeti gözardı ettigimi düşündüm.Aslında annem biz küçükken hep kaynatırdı ve çok severdi.Eminim ki çok fazla faydasıda vardır.Ve hiç durmadan salatasını yaptım.Bence pancar turşusu çok güzel bir tat.En kısa zamanda turşusunu da yapıp yayınlayacagım.Çok basit bir salata aslında.İşte tarif:
PANCAR TURŞUSU SALATASI:
  • 1 kase süzme yogurt
  • 3 diş sarımsak
  • istenilen kadar hazır(konserve)pancar turşusu
Sarımsaklı yogurt hazırlanır ve pancar turşusu rendelenerek sarımsaklı yogurda karıştırılıp bir güzel harmanlanır.Ve salatamız hazır.
Afiyet olsun.
Ve güzel bir ödülüm var.Yemecininmekani arkadaşım beni bu ödüle layık görmüş.Kendisine teşekkür ediyorum ve bu ödülü severek kabul ediyorum.Ve yine bu ödülü bütün blog arkadaşlarıma gönderiyorum.Sevgiler.

1 Aralık 2010 Çarşamba

EV YAPIMI KAYMAK

Hep merak edip duruyordum acaba evde kaymak yapsam nasıl olur diye.Sonunda yaptım ve tadına baktım.Aslında tabii ki gönül ister ki halis süt kaymagı olsun ama ne yapalım bununla idare ettik.Tarifi tarifdefteri.com dan aldım ama ayrıca yogurtland'in tarifini de birgün deneyecegim.Tadına gelince marketlerde satılan kaymaga bir miktar yakın bir lezzet.Ama yinede tam yerini tutacak cinsten degil.Ben birazcık kendimi feda ettim sizler için.Yani tarifdefterindeki tarifi denemek isteyenler için söylüyorum.Ama dedigim gibi yinede düşündügümden iyi oldu.Şimdilik denemiş oldum.Yakında da yeni kaymak deneme çalışmalarım devam edecek.İşte tarif:
EV YAPIMI KAYMAK TARİFİ:
  • 2 paket çig krema
  • 1 su bardagı süt
  • 2 yemek kaşıgı tepeleme mısır nişastası
(Ben tadını bilemedigim için oranları yarıya düşürerek yaptım.)Malzemelerimizi tencerenin içine alalım ve çırpma teliyle iyice çırptıktan sonra çok harlı olmayan ateşin üstüne alalım.
Sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirelim.Koyulaşınca küçük bir borcama ve cam kaba boşaltalım.Ilıdıktan sonra buzdolabına koyalım ve soguyunca kahvaltınız için hazır.
Afiyet olsun.