29 Kasım 2010 Pazartesi

PATATESLİ TEPSİ BÖREGİ

Aslında en çok ıspanaklı tepsi böregini severim ben.Ama yine de diger tepsi böreklerini de denemekten kendimi alamam.Bence patatesli de çok güzel oluyor.İçine de biraz kaşar girince daha bir leziz oluyor.İşte tarif:
PATATESLİ TEPSİ BÖREGİ MALZEMELERİ:
  • 5 adet yufka
  • 4-5 adet haşlanmış patates
  • 3-4 su bardagı süt
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardagından iki parmak eksik sıvıyag
  • 2 yemek kaşıgı kadar yogurt
  • 1 çay bardagı kadar rendelenmiş kaşar
  • bir miktar maydanoz
  • tuz,karabiber,pul biber
Patatesleri haşladıktan sonra çatalla iyice ezelim.İçine rendeledigimiz kaşarı,tuzu,karabiberi,pulbiber, ve ince kıyılmış maydanozu ekleyelim ve kaşıkla karıştıralım.
Sosu için yumurta,süt,sıvıyag ve yogurdu bir kaba alıp çatalla iyice çırpalım.Bu karışımdan yarım su bardagından biraz fazla alarak ayıralım.Fırın tepsimizi(ben küçük fırın tepsimi kullanıyorum daha hacimli oluyor)yagladıktan sonra 1.yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde yayalım.Üzerine sostan gezdirelim.2.yufkayıda parçalayarak diger yufkanın üzerine serelim ve bir miktar sostan gezdirdikten sonra patatesli iç harcımızı üstüne dökelim ve yayalım.Kalan yufkaları da aralarına karışım sürerek tepsiye serelim.En son olarak dışarı sarkmış yufkaları böregimizin üstüne dogru katlayalım ve ayırdıgımız sosu üstüne dökelim.Sonrada dilimleyip önceden 180C ısıtılmış fırına verelim.Ve üzeri kızarınca fırından çıkaralım.Biraz soguduktan sonra servis edelim.
Afiyet olsun. 

26 Kasım 2010 Cuma

SALÇALI BİFTEK

Haftanın sonuna geldik yine.Bizim evde cumartesi günleri bir aksilik olmazsa hep et veya tavuk pişer.Hafta sonunu kutluyoruz ne yapalım malum et fiyatları tavan yapmış durumda haftada bir ancak et yenilebiliyor.Oglum ve eşim et canavarı oldukları için eger imkan olsa hergün et isterler benden.Neyse bu tarif geçen haftanın tarifi ve aslında hepinizin bildigi bir tarif.Benim de arşivimde bulunsun istedim.
SALÇALI BİFTEK MALZEMELERİ:
  • 5 adet biftek(bizimkilere ikişer adet bana bir adet,siz de kişi sayısına göre alabilirsiniz)
  • az sıvıyag ve tereyag karışımı
  • 1 yemek kaşıgı kadar domates salçası
  • 7-8 adet arpacık sogan
  • 2-3 diş sarımsak
  • karabiber,tuz,kekik
  • istenilen kadar maydanoz
  • 1 su bardagı kadar sıcak su
Sıvıyag ve tereyag karışımını tencereye alın ve biftekleri arkalı önlü kızartın.Üstüne soydugunuz arpacık soganları ve sarmısakları ekleyin ve etler suyunu salıp çekene kadar pişirin.Etler suyunu çektikten sonra 1 su bardagı sıcak suyu ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin.Arada etleri çevirmeyi ihmal etmeyin tabii ki.Suyunu çeken etleri borcama alın.Ayrı bir yerde az sıcak suyun içinde salçayı ezip üstüne bahartlarını atın.Ve bu karışımı borcamdaki etlerin üzerine dökün.Sonra 200C ısıtılmış fırına verin.İsterseniz borcamın üzerini alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz.Etleri fırından çıkarmaya yakın (15 -20 dakika)üzerine ince kıyılmış maydanozu serpin ve tekrar fırına verin.1-2 dakika sonra fırından çıkarın ve servis edin.
Afiyet olsun.

23 Kasım 2010 Salı

ŞEKERSİZ AYVA REÇELİ


Resimin kenarına eylemin mutfagı yazısını ekledigim için üzgünüm çünkü kolayyemekler.com adlı bir site benim bütün tariflerimi çalmış.Tarifler belki her yerde aynı ama resimlerimi bile çalmışlar.Belki birçogunuzun da tarifi vardı bu sitede.Bütün ögretmenlerimizin gününü kutluyorum.Hayalim hep bir ögretmen olmaktı ama olmadı.Ne yapalım kısmet degilmiş demek ki.Bu gün size rengi ile çok cezbedici,tadı ile hafif bir reçel tarifi vermek istiyorum.Hiç şeker koymadan yapılmış saglıklı bir reçel.Aslında evde yapılan her türlü yiyecek çok saglıklı bence.En azından içine ne koydugunuzu biliyorsunuz.Eee daha ne olsun.Katkı koy,saglıklı.Bu sene annem köyden kendi elleriyle yaptıgı üzüm pekmezini getirdiginde çok sevindim.Bu arada evde bolcada ayva oldugu için ikisini birleştirmeye karar verdim.Ama yardım alarak tabii ki.Geçen gün defneyapragi sitesini gezerken gördüm bu reçeli ve rengine vuruldum.Hemen yapmalıyım dedim ve kolları sıvadım.Bu reçel Çorum yöresine aitmiş.İşte tarif:
ŞEKERSİZ AYVA REÇELİ MALZEMELERİ:
  • 4-5 adet ayva(500 gr.ayva)
  • 1 su bardagı su
  • 1,5 su bardagı pekmez
Ayvaları yıkadıktan sonra kabuklarını soyuyoruz ve küp küp veya istenilen şekilde dogruyoruz.Bir tencereye alıyoruz ve üzerine 1 su bardagı suyu ilave ediyoruz.Kısık ateşte ayvalar biraz yumuşayıp suyun yarısı kalana kadar pişiriyoruz.Sonra 1,5 su bardagı pekmezi ilave ediyoruz üstüne.Arada bir karıştırıp az pekmez kalana kadar kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.Sonra altını kapatıp kavanoza boşaltıyoruz ve kapagını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.Bu ölçülerle yarım kiloluk bir kavanoz doldu.
Afiyet olsun.

22 Kasım 2010 Pazartesi

TAVUKLU KÖMBE


Bütün herkesin geçmiş bayramını kutluyorum.Ve bizim oraların meşhur kömbesi ile bayram sonrası tarifimi açmak istiyorum.Aslında birçok yörede yapıldıgını duyuyorum.Anneannem biz köye gittigimizde kuzineli sobasında odun ateşinde kömbenin kıymalısını yapardı.Sıcak sıcak yanında ayran ile afiyetle yerdik bizde.Odun ateşinde pişen kömbenin tadına doyum olmuyor inanır mısınız?Ama benim öyle bir şansım olmadıgı için fırında ve tavuklusunu yaptım.Annemi aradım ve kömbenin tarifini aldım annem ısrarla yakınlarında fırın varsa gönder orada pişsin dedi ama benim yakınlarımda fırın olmadıgı için evde yaptım.Bence çok güzel oldu ve yiyenlerde çok begendi.İşte tarif:
TAVUKLU KÖMBE MALZEMELERİ:
  • 4 su bardagı un
  • 1 yemek kaşıgı kuru maya
  • az toz şeker
  • 1 su bardagından biraz fazla ılık su
  • az tuz
İÇ MALZEMESİ:
  • 1 adet tavuk gögüs eti veya tavugun istenilen yeri(gögüs eti biraz kuru oldu belki buttan veya diger parçalardan yapılsa daha da lezzetli olabilirdi)
  • 4 adet kuru sogan
  • az sıvıyag
  • az kekik
  • az tuz
  • az pulbiber
  • bir miktar maydanoz
İlk önce içi malzemesini hazırlayalım.Az sıvıyagı tencereye alalım ve üstüne minik dogradıgımız tavuk etini ekleyelim tavuk suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim.Suyunu çeken tavukların üstüne ince kıydıgımız soganları ekleyelim ve kavurmaya devam edelim.Soganlar diriligini kaybedince baharatlarını ve ince dogradıgımız maydanozunu ekleyelim ve bir iki kere karıştırdıktan sonra altını kapatıp ılınmaya bırakalım.Hamuru için maya ve şekeri 1 su bardagı ılık suyun içinde eritelim.Ve unu ve tuzu derin bir yogurma kabına alalım sonra üstüne mayalı ılık suyu dökelim ve pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar yoguralım.(Unu az gelirse un,suyu az gelirse su ekleyelim.)Üzerini nemli bir bez ile örtüp 30 dakika kadar dinlendirelim. 
30 dakika dinlenen hamurumuzu ikiye bölelim.1.hamuru tepsi büyüklügünde merdane ile açalım.Ve yaglanmış tepsiye yayalım.(ben tepsiyi küçük boy seçtim hamurum arttı)Üzerine tavuklu harcımızı yayalım.2.hamurumuzu da yine tepsi büyüklügünde açıp harcın üstüne koyalım.Ve kenarında artan hamurları keselim.Sonra kömbemizi dilimleyelim.Ve üzerine sıvı yag ve yogurt karışımından sürelim(yada sadece yumurta sarısı ve sıvıyag karışımı sürelim)Önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar bekletelim.
Afiyet olsun.

11 Kasım 2010 Perşembe

HURMA MARMELATI

Uzun süredir dolapta yenmeyi bekleyen 3 adet hurmamın yumuşadıgını görünce ne yapayım diye düşünüp durdum.Ayrıca internette bazı araştırmalar yaptım.Ve sonuçta sevgili arkadaşım tuba'nın Antakya hurması ile yaptıgı marmelat dikkatimi çekti ve denemek istedim.Sadece şeker oranı ile oynadım.Eşim ve ben baya begendik.Oglum zaten kahvaltı da reçelde dahil hiçbirşey yemedigi için bu marmelatı da yemedi.3 adet hurmadan bir kase kadar marmelat çıktı.Eger bu marmelatı kahvaltı da tüketmek istemezseniz pastaların üstüne gayet leziz bir karışım olabilir bence.İşte tarif:
HURMA MARMELATI MALZEMELERİ:
  • 3 det hurma(yumuşak olursa daha iyi sonuç alırsınız)
  • 1 su bardagı toz şeker
  • birkaç damla limon
Hurmaları yıkadıktan sonra kabugunu soyun ve rondodan geçirin ben geçirmedim çünkü benim hurmalarım iyice yumuşadıgı için kendi kendilerine ezildiler.İyice ezilen hurmaları küçük bir tencereye alın ve üzerine şekeri döküp karıştırın ve kaynamaya bırakın.Kaynamaya başlayınca birkaç damla limon sıkın ve bir miktar daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp sogumaya bırakın.Hepsi bu kadar.
Afiyet olsun.

9 Kasım 2010 Salı

HAVUÇ ÇORBASI

Ve bugün 10 kasım Atamızın ölüm yıldönümü.İlkokuldan ve diger okudugum yıllardan hatırladıgım ve içimi acıtan gün.Çocuklar 10 kasım için şiirler okurken ve saygı duruşunda hep aglarlardı.Giden ulu önderin ardından saat 9:05 geçe diye şiirler okunurdu.Sen ne yüce bir insansın ki herkes hala yasını tutup senin izinden gitmek için çaba sarfediyorum Atam.Bize Türkiye Cumhuriyetimizi kazandırdıgın için sana sonsuz teşekkürler.
SÜTLÜ HAVUÇ ÇORBASI MALZEMELERİ:
  • 5 adet orta boy havuç
  • 2 yemek kaşıgı un
  • 4 yemek kaşıgı sıvıyag
  • 1 su bardagı süt
  • 3-4 su bardagı su
  • tuz,karabiber
Havuçlarımızı soyup halka şeklinde dogruyoruz.Sıvıyagımızı tencerey alıp ısıtıyoruz.Ve içine dogramış oldugumuz havuçları ekleyip karıştırıyoruz.Havuçların rengi dönene kadar kavuruyoruz.Havuçların rengi dönünce üstüne unumuzu ekliyoruz ve bir süre daha karıştırıyoruz.Önce sütümüzü ve sonra suyumuzu ekleyip karıştırıyoruz.En son olarak baharatlarını ekliyoruz.Ve kaynamayana kadar karıştırıyoruz.Kaynamaya başlayınca altını kısıp havuçlar yumuşayana kadar bekliyoruz.Havuçlar yumuşayınca blenderden geçiriyoruz.
Afiyet olsun.

8 Kasım 2010 Pazartesi

ÇİKOLATALI KEK


Haftaya çikolata tadında nefis bir lezzetle başlamak istedim.Bence aroması ve tadı ile çikolata krizlerine son vermeye yakın bir kek.Sevgili Gül bu keki yaparken çok kabardıgından bahsetmiş ama ben aynı sorunu yaşamadım.Yani tam kıvamında oldu bence.Asıl tarif için gülün sitesine bakabilirsiniz çünkü onun tarifinde olupta evde olmayan malzemeler vardı bende.İşte tarif:
ÇİKOLATALI KEK MALZEMELERİ:
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardagı şeker
  • 1 yemek kaşıgı sıvı vanilya(dr.oetker)veya 1 paket vanilya
  • 125 gr.tereyag veya margarin(oda sıcaklıgında)
  • yarım su bardagı krema
  • 1 çay bardagı süt
  • 160 gr.bitter çikolata(bir paket 80 gr.)
  • 1 paket dr.oetker kakao
  • az tuz
  • 2 su bardagı kadar un(yinede ölçerek koyarsınız)
  • 1 tatlı kaşıgı kabartma tozu
Çikolatamızı benmari usulü eritip içerisine süt ve kremayı katıp iyice karıştırıyoruz.Ve sogumaya bırakıyoruz.Oda sıcaklıgında ki tereyagı,toz şekeri,vanilyayı ve tuzu bir kaba koyup mikserle 2 dakika çırpıyoruz.Ve bu karışıma yumurtaları teker teker ilave edip herbir yumurta için 2'şer dakika çırpıyoruz.Ve ılınmış çikolatalı karışıma ekliyoruz.Yine ayrı bir yerde kakao,un,kabartma tozu elekten geçirilir.Derince bir kaba önce az bir miktar çikolatalı karışımıdan dökülür ve üstüne yine az miktarda unlu karışımdan dökülür ve çırpılır.Bütün malzeme bitene kadar azar azar bir çikolatalı karışım bir unlu karışım karıştırılarak çırpılır.Ve bu karışım yaglanmış ve hafif unlanmış kek kalıbına dökülür.Önceden 180C ısıtılmış fırında yakalaşık 35-40 dakika pişirilir.Gül üstüne birde çikolata sosu dökmüş ama ben yeterince çikolata aroması oldugu için dökmedim.
Afiyet olsun.

2 Kasım 2010 Salı

SARIMSAKLI EKMEK

Sarımsaklı ekmek benim daha çok et yemeklerinin yanına yaptıgım bir tariftir.Yıllar önce Ankara da küçük bir restaurantta yemiştim.O zamandan beridir tadı damagımdadır.Ben gerçi ona yakın bir tat yakalamaya çalıştıysam da kısmen başırılı oldum.Ama yinede tadı güzel oluyor.Ayrıca bayat ekmeklerinizi degerlendirmek için de çok güzel bir seçenek bence.Yapımı da oldukça basit.
SARIMSAKLI EKMEK MALZEMELERİ:
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşıgı tereyag(mutlaka tereyagı ile denemelisniz bence)
  • kekik,tuz,pul biber
  • maydanoz(üstüne serpmek için)
Tereyagını oda sıcaklıgına getirdikten sonra küçük ve derin bir kaba alın.Sarımsakları soyup az tuz ile havanda dövün.Ve dövülmüş sarımsakları tereyagına ekleyin kekik ve pulbiberi de kattıktan sonra çatal ile güzelce ezerek karıştırın.Bütün malzeme iyice karıştırdıktan sonra dilimlediginiz ekmeklerin üstüne bolca sürün.Ekmekleri birbirini de dogru yapıştırıp tekrar bir bütün haline getirin ve aliminyum folyo ile sarıp 200C fırında pişirin.Çıkarınca üstünü maydanoz  ile süsleyin.Et yemeklerinin yanına muhteşem bir tat oluyor.
Afiyet olsun.

1 Kasım 2010 Pazartesi

EVDE PEYNİR YAPIMI

Sonunda muradıma erdim.Aylardır Antalya da peynir mayası aradım ama maalesef bulamadım.Eczanelere bile sordum düşünün yani nereler de aradım.Sonuç hep hüsran oldu artık umudu kesmiştim ki Boluya bayram tatiline gittigimizde peynir mayasını buldum.Bir sevinçle Antalyaya geldim fakat bu sefer de bizim apartmana süt getiren adamı bulamadım.Uzunca bir süredir sütçüyü beklemeye koyuldum.Ve sonunda perşembe günü muradıma erdim.Süt için herkese haber verdigim için komşum koşa koşa bana geldi sütçü geldi diye.Hızımı alamadım ve 4 kiloya yakın süt aldım.Benim gibi peynir canavarı biri için evde peynir yapmak muhteşem birşey.Gerçi bütün işi maya yapıyor ama olsun.Bu benim ilk denememdi.Hatalarım oldu onu size yazacagım ama sonuç yine de çok güzel oldu.Ablam yıllardır Kayseri de kendi peynirini kendi yapar ve ben ona hep imrenirdim.Ablamdan tarifi aldım ve heyecanla yapmaya koyuldum.Aslında hepiniz sirke veya limon ile yapılan peyniri zaten biliyorsunuzdur.Ve benim neden bu kadar ugraşıp peynir mayası aradıgımı merak ediyorsunuzdur.Şunu belirteyim bende diger seçenekleri denedim ama peynir mayası ile yapılan peynirin tadını bulamadım.Ve işte tarif:
EVDE PEYNİR YAPIMI İÇİN MALZEMELER
  • 4 litre süt(çig süt olacak ben nasıl olacagını merak ettigim için pastörize süt ile de denedim ama başarılı olmadı yani pek peynir gibi olmadı)
  • mayanın kendi kapagıyla yarım kapak mikrobiyel peynir mayası(ben 1 çay kaşıgı koydum ilk önce ama bence maya az geldi ablama sordum bu kadar süt için yeterli olan yarım kapak mayaymış)
  • salamura için turşu tuzu
4 litre sütü iki defa ince süzekten(veya tülbetle süzebilirsiniz)geçirdikten sonra ocaga alıyoruz.Sütümüzü 32 derecede ısıtıyoruz.Bu konu gerçekten peynir yapmak için çok önemli ben biraz fazla ısıtmışım mayalanma süreci uzun sürdü.Eminim birçogunuz yogurt yapmıştır.Sütü yogurt mayalarken ki sıcaklıga getireceksiniz.Yani serçe parmagınızla dokundugunuzda elinizi yakmayacak sıcaklıkta olacak.Yani kısacası ılık olacak.Ilık olan sütün içine yarım kapak mayayı ekleyip yavaş yavaş sütün her yerine gelecek şekilde karıştırıyoruz.Tencerenin kapagını kapatıyoruz.Ve tencereyi sıcak bir ortama alıp üstünü örtüyoruz(büyükçe bir havlu,pike....olabilir).Mayalanma süresi 3-5 saat arasında degişiyor.Mayalanma sürecini anlamak için tencerenin kapagını açıp sütün peltemsi bir hal aldıgı görmenizle tamamlanıyor(ya da mayalanmasını anlamak için sütün içine yavaşça bir kaşık batırıyorsunuz kaşık temiz çıkıyorsa olmuş demektir).Mayalanma süreci bitince ince bir tülbenti süzgecin içine seriyoruz ve altına tencere koyuyoruz.Ve mayalnmış peltemsi peynirden kevgir yardımıyla alıp tülbentin içine koyuyoruz.(peynir altı suyunu sakın atmayın ben kek ve ekmek yaparken kullandım yumuşacık oluyor hemde daha besleyici).Ve tülbentin agzını baglayıp yüksekçe bir yere asın.
İyice suyu süzüldükten sonra süzülen suyu bir tencereye alın ve ocaga koyun.(eger suyu tam olarak süzülmediyse üzerine bir agırlık (ben mermer koydum ama çok agır geldi o yüzden peynirim puf puf olmadı)koyup bir sürede böyle bekleyebilirsiniz)Ve kaynatın.Kaynayan peynir altı suyunun içine tülbentin içindeki peynirinizi oldugu gibi sarkıtın ve 5 dakika kadar kaynatın.Sonra sıcak suyun içinden çıkartıp sogumaya bırakın.Soguduktan sonra tülbentten çıkarıp,dograyıp veya istediginiz şekli verip tuzlayıp buzdolabına koyun. 
SALAMURA İÇİN:
Dilimlediginiz peynir parçalarının her tarafını turşu tuzuna iyice bulayın ve kavanoza yerleştirin.Ve iki gün kadar bu şekilde bekletin(ben dolaba koymadım dışarıda beklettim)İkinci günün sonunda Peynir az da olsa tuzdan dolayı suyunu salacaktır.Eksik kalan kısma kaynamış ve sogumuş suyun içine yine turşu tuzu atarak iyice karıştırın ve peynirinizin üstüne dökün.Ve buzdolabında muhafaza edin.

Afiyetler olsun.