28 Ekim 2010 Perşembe

TUZLU MUFFİN(Kuru Domatesli,Yeşil Soganlı,Siyah Zeytinli...)

Annem bana domates kurusu getirdiginden beri tuzlu muffin denemek istiyordum.Muffini kagıt içindeki görüntüsünden dolayı çok seviyorum.Annem bu sene benim ısrarlarım ve baskılarım dogrultusunda bol bol domates kuruttu.İyiki de kurutmuş çünkü bu sene kışlık domates yapamadım.Domates fiyatları birden fırlayınca degil kavanozlamak yemege bile tane tane koyar oldum.Oysa ki ben çorbaya bile domates dograyan bir insanım.Yani domatesi çok kullanırım.Hazır kuru domatesim varken muffin denemeye karar verdim sonuç baya iyiydi.Yakında birde ekmek yapacagım kuru domatesimle.
TUZLU MUFFİN MALZEMELERİ:
  • 3 det yumurta
  • 1 su bardagına yakın sıvıyag
  • 1 su bardagı yogurt
  • 1,5-2 su bardagı un(unu azar ekleyerek ayarlayalım)
  • az tuz(kuru domatesimde tuz oldugu için çok az attım)
  • az toz şeker
  • 250 gr.kadar beyaz peynir veya lor
  • 3 adet yeşil sogan
  • 1 avuç çekirdekleri çıkararak dogranmış siyah veya yeşil zeytin
  • 1 avuç kuru domates
  • az pul biber
  • üzerine serpmek için susam veya çörek otu
  • 1 paket kabartma tozu
Benim kuru domateslerim tuzla kurutuldugu için bir miktar suda beklettim.Sonra sudan çıkartıp minik dogradım.Yeşil soganları yıkadıktan sonra ufak dograyın.Zeytinin çekirdeklerini çıkardıktan sonra onları da dograyın.Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri derince bir kapta karıştırın.Un ve kabartma tozunu da eleyerek ve yavaş yavaş ekleyin ki kıvamını ayarlayabilesiniz.Kıvamı koyu olmayacak hatta kek hamuru gibi olacak.Muffin kalıplarının her birine 1,5 yemek kaşıgı kadar paylaştırarak dökün.Üstüne susam serpiştirin.Ve önceden 180C ısıtılmış fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun.

25 Ekim 2010 Pazartesi

GÜVEÇTE ETLİ KURU FASULYE ve ÖDÜL

Güveç yemeklerini çok seviyorum.Güvecin yemek pişerken ki kendine has çıkardıgı koku beni mutlu etmeye yetiyor.Hem görünüm hem tat açısından tek kişilik güveçleri özellikle çok tercih ediyorum.Yine güzel bir arkadaş toplantısı için yaptıgım tek kişilik kuru fasulye güvecinin tarifini sizlere vermek istiyorum.V e bu arada Fuat bey beni one lovely blog award ödülüne layık görmüş.Fuat beye teşekkür ediyorum ve bu ödülü bütün arkadaşlarıma gönderiyorum.
GÜVEÇTE ETLİ KURU FASULYE MALZEMELERİ:
  • 1-2 su bardagı akşamdan ıslatılmış kuru fasulye
  • 300 gr.kuşbaşı et
  • 2 adet kuru sogan
  • 3-4 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • sıvıyag ve tereyagı karışımı
  • tuz,karabiber,kırmızı toz biber
  • yarım yemek kaşıgı biber salçası
Kuru fasulyelerimizi akşamdan tencerede üstünü geçecek kadar su ile bir taşım kaynatıyoruz ve içine 1 adet kesme şeker ve az tuz ilave edip bırakıyoruz.Ertesi gün kuru fasulyelerin suyunu süzün.Güvecin içine yaglarımızı alalım.Üstüne etlerimizi ilave edelim.Etler suyunu salıp çekene kadar pişirelim.Etlerin üstüne yemeklik dogradıgımız kuru sogan ve biberi ekleyelim ve kavurmaya devam edelim.Kavrulan malzemlerin üstüne salçamızı ekleyelim.Bir miktar da salça ile kavurduktan sonra suyu süzülmüş kuru fasulyeleri ekleyelim.Bir süre kavuralım.Sonra üstüne kabukları soyularak yemeklik dogranmış domateslerimizi ekleyelim,baharatlarını koyalım ve domatesler iyice ezilince üstüne kuru fasulyelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim.Ve agzını aliminyum folyo ile kapatıp varsa güvecin kapagını kapatalım.Eger güvecin kapagı yoksa aliminyum folyo yeterli olur.Suyu kaynadıktan sonra orta veya kısık ateşte arada pişip pişmedigini kontrol ederek 1 saat kadar pişirelim.Eger suyu eksilirse sıcak su ekleyebiliriz.Piştikten sonra tek kişilik güveç kalıplarına alarak servis edin.
Afiyet olsun.

21 Ekim 2010 Perşembe

ŞEKERLİ EKMEK

Şekerli ekmek benim çocuklugumdan beridir bayılarak yedigim kahvaltıdır.Belki birçogunuza garip gelecek ama işte insan çocuklugunda damak tadı neye alışırsa o yiyecek garip gelmiyor.Aslında ben şekerli yiyeceklere pek düşkün degilimdir mesela çikolatayı kırk yıl yemesem hiç aklıma gelmez.Ama iş şekerli ekmek olunca herşey degişiyor.Annem hazır buradayken yaptırdık ve oglum ve ben bayıla bayıla yedik.Tarifine gelince çok basit aslında:
ŞEKERLİ EKMEK HAMUR MALZEMELERİ:
  • Un(maalesef ölçü almadım)
  • su
  • tuz
Üstü için:
  • 3-4 yemek kaşıgı şeker
  • margarin veya tereyag(oda sıcaklıgında olacak)
Hamuru için un,su ve tuz derin bir kapta karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır.Hazırlanan hamuru 30 dakika kadar dinlendiriyoruz.
Dinlenen hamurdan limon büyüklügünde parçalar kopartıyoruz ve unlu zeminde oklava ile çok aşırı ince olmayacak şekilde açıyoruz(kalınlık aynı saç böregi kalınlıgında olacak).Açtıgımız hamurun üstüne tereyagımızı elimizle iyice sürüyoruz.Ve üstüne toz şekerimizi serpiyoruz.
Daha sonra hamuru rulo şekilde sarıp uçlarından başlayarak kendi etrafında kıvırıyoruz ve üstüne elimizle hafif bastırıyoruz(gül şekli verecegiz).Bu şekilde yine şekerli hamurumuzu 10-15 dakika kadar bekletiyoruz.Daha sonra bekleyen şekerli hamurumuzu oklavayla açıyoruz.Yine çok ince olmayacak.Ve en önemli ayrıntı hamuru açarken yırtmamaya dikkat ediyoruz çünkü hamur açarken yırtılırsa şekeri akar.Açtıgımız böregimizi kızgın teflon tavada arkalı önlü pişiriyoruz.Aman çok sıcak yemeyin şeker damagınıza yapışıp yakabilir.
Afiyet olsun.

18 Ekim 2010 Pazartesi

KARNIYARIK

Patlıcanların tam zamanı ama ben henüz bu sene bir karnıyarık bile yapmadıgımı farkettim.Oysa ki karnıyarık yemegine bayılırım yanına da  güzel bir pilav ve cacık eşlik etti mi yenmesine doyum olmaz.Bu sene kış için bol bol patlıcan depoladım.Bir kısım patlıcanı kavanozlara koyarak,bir kısım patlıcanı da buzluga atarak.Artık bu kış patlıcana doyacagım.Doyacagım diyorum çünkü bizimkilerin patlıcanla arası pek yok.
KARNIYARIK MALZEMELERİ:
  • 7-8 adet minik patlıcan veya büyük patlıcan(eger patlıcanlar büyükse ikiye bölebilirsiniz)
  • 300 gr.kıyma
  • 4-5 adet kuru sogan
  • 4-5 adet sivri biber
  • 3-4 adet domates
  • bir miktar maydanoz
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • tuz,karabiber,kırmızı toz biber
  • sıvıyag(kızartmak için)
Patlıcanlarımızı alaca soyduktan sonra tuzlu suyun içinde 30 dakika bekletiyoruz(acısı çıkması için).Bu sürenin sonunda suyunu dökün ve iyice yıkayıp kurulayın.Kızgın yagda patlıcanların her tarafını kızartın.Ve peçete serili tabaga alın.Ardından 2 adet sivri biberin çekirdeklerini çıkartıp ikiye bölün ve biberleri de kızartın.Kızaran patlıcanları borcama alın ve ortalarını altına gelmeyecek şekilde ve kenarlarını da kesmemek şartıyla yarın.Ayrı bir tencereye az sıvıyag ilave edin.Kıymayı ekleyin kıyma suyunu salıp çekince yemeklik dogradıgımız soganları ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin.Kavrulan malzemenin içine küçük dogranmış 2 adet domatesi ekleyin.Sonra ince kıyılmış maydanoz ve sarmısagını ekleyin ve kavurmaya devam edin.En son olarak baharatlarını ekleyin ve altını kapatın.Borcamdaki patlıcanların içine kıymalı karışımı pay edin.Üzerlerine biber dilim domates ve daha önce kızarttıgımız biberleri koyun.Ayrı bir yerde 1 yemek kaşıgı salçayı 1 su bardagı sıcak su ilavesi ile ezin.Bu aşama da isterseniz baharat da  ekleyebilirsiniz.Bu salçalı sosu borcama boşaltın.Ve önceden 200C ısıtılmış fırında pişirin.Pişirme süresi sos iyice kaynayıp üstteki domatesin rengi degişene kadardır.
Afiyet olsun. 

14 Ekim 2010 Perşembe

HAVUÇ MÜCVERİ


Bu aralar pek bloga girmeye vaktim olmadıgı için kolay tarifler veriyorum.Havuç mücveri de bu kolay tariflerden biri.Aslında ben yaptıgım zaman çok sevmeme karşın bizimkiler havuçtan da mücver olurmuymuş diye burun kıvırdılar.Ben de üzerlerine yogurt koyarak çayın yanında bir güzel yedim.Tabii böyle olunca gelsin kilolar.Bu aralar zaten iyice boşladım dikkat edemiyorum yediklerime ve dogal olarak da kiloma.Ben oldum olası diyet yapamam zaten,aslında böyle dedigime bakmayın aşırı kilom yok ama yine de dikkat ediyorum.Bu tarifi Gülaymutfakta arkadaşımdan almıştım.
HAVUÇ MÜCVERİ MALZEMELERİ:
  •  yarım kilo havuç
  • 5 yemek kaşıgı un
  • 1 adet yumurta
  • tuz,pul biber
  • 2 yemek kaşıgı sıvıyag
Havuçlarımızı yıkayıp soyduktan sonra derince bir kaseye rendeliyoruz.Diger bütün malzemeleri de rendelenmiş havucun içine koyduktan sonra iyice karıştırıyoruz.Teflon tavaya çok az sıvıyag ekliyoruz.Havuçlu harcın tamamını döküp düzeltiyoruz.Önlü arkalı pişiryoruz(ben teflon krep tavasında pişirdim)Pişen mücverimizi düz bir zemine alıp çeşitli kurabiye kalıpları ile kesip şekil veriyoruz.Ve servis tabagına alıyoruz.
Afiyet olsun.

11 Ekim 2010 Pazartesi

MAKARNALI BÖREK(YALANCI SU BÖREGİ)

Görenlerin ve yiyenlerin su böreginden ayırt edemedegi bir tarif makarnalı börek.Hatta fazla fazla yapıp buzluga atıyorum ani bir misafir geldiginde fırında bir güzel ısıtıp çayla berbaber servis ediyorum.Bu aralar misafirim çok oldugu için buzlukta ki makarnalı böreklerim baya bir işe yaradı.İşte tarif:
MAKARNALI BÖREK(yalancı su böregi)MALZEMELERİ:
  • 2 adet yufka
  • 1 paket kelebek makarna
  • 1 adet yumurta
  • 500 gr.beyaz peynir(lor veya kaşar rendesi ile karıştırabilirsiniz)
  • bol miktarda maydanoz
  • 3 yemek kaşıgı tereyag
Harcı için:
  • 3 adet yumurta
  • 2 su bardagı süt
  • yarım çay bardagı sıvıyag
  • Az tuz
Kelebek makarnamızı az tuzlu ve kaynamış suda haşlıyoruz.Haşlanan makarnanın suyunu süzdükten sonra genişçe bir kaba alıyoruz ve üstüne makarna sıcakken 3 yemek kaşıgı tereyagımızı içine ekliyoruz.Tereyagımız eriyene kadar iyice karıştırıyoruz.Peynirimizi ayrı bir yerde çatalla eziyoruz.Maydanozumuzu da yıkadıktan sonra ince ince kıyıyoruz.Peyniri ve maydanozu da makarnamızın içine katıp iyice karıştırıyoruz.En son olarak az tuz ilave ediyoruz.Harcımız için gerekli malzemeleri bir kaba alıp çatalla iyice karıştırıyoruz.
Küçük fırın tepsimizi yagladıktan sonra 1.yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde seriyoruz.Makarnalı karışımımızın yarısını yufkanın üstüne döküp düzeltiyoruz.Harcımızın yarısını(sütlü olan harç)makarnaların üstüne kaşıkla döküyoruz.1.yufkanın dışarı sarkmış olan kenarlarını makarnanın üstüne dogru katlıyoruz.
2.yufkamızı da ilk serdigimiz ve üstünü kapattıgımız yufkanın üstüne yine kenarları dışarı sarkacak şekilde seriyoruz.Kalan makarnalı karışımı 2.yufkanın üstüne döküyoruz.Kalan harçtan 2 yemek kaşıgını ayırıyoruz.Geri kalan harcı yine makarnanın üstüne gezdiriyoruz ve sarkan yufka kenarlarını üstüne kapatıyoruz.Ayırdıgımız harca 1 yumurta kırıp çırpıyoruz.Ve bu harcı da böregimizin üstüne sürüyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun. 

6 Ekim 2010 Çarşamba

İRMİKLİ ve ELMALI KEK

İrmigin,elmanın tadını damagınızda hissedebildiginiz bir kek.Yumuşacık ve bence çok lezzetli.Aslında niyetim bu keki abime yani askeriyeye götürmekti ama yiyecek getirmek yasak dediler ve bende götüremedim.Artık kendi evci çıktıgı zaman yapacagım.Cuma günü abimin yemin töreni var kısmetse orada olacagız ve hafta sonu için eve getirecegiz.Yine bir heyecan sardı beni.Acaba ne yedirsem,ne içirsem diye düşünüp durur oldum.Ama biliyorum ki ben ne yaparsam yapayım kötü de olsa abim ellerine saglık bebegim çok güzel olmuş diyecek.
İRMİKLİ ve ELMALI KEK MALZEMELERİ:
  • 1 su bardagı kadar irmik
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  •  1,5 su bardagı un
  • 1 çay bardagı yogurt
  • 1 çay bardagı süt
  • bir miktar çekirdeksiz üzüm
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşıgı tarçın
  • 2 adet elma
  • 1 çay bardagı sıvıyag
Yumurta ve şekeri derince bir kaba koyup bembeyaz olana kadar çırpıyoruz.Üzerine süt,sıvıyag ve yogurtu ekliyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz.Sonra yine üstüne irmik,elenmiş un,kabartma tozu ve tarçını ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Elmaları rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz ve karışıma ekleyip iyice karıştırıyoruz.En son olarak yıkanmış ve hafif unlanmış üzümleri ekliyoruz ve kaşıkla karıştırıyoruz.Bu kek karışımını yaglanmış ve hafif unlanmış ortası delikli kek kalıbına döküyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırına veriyoruz.Kek pişince fırından çıkarıp 10 dakika kadar dinlendirip dilimliyoruz.
Afiyet olsun.

4 Ekim 2010 Pazartesi

KURUTULMUŞ FASULYE KAVURMASI ve ASKERLİK

Bu aralar yogun ve güzel bir telaş içindeyim.O yüzden uzun süredir ne bloguma yazı ekleyebiliyorum ne de sizleri ziyaret edebiliyorum.Yıllar sonra da olsa abime kavuşmuş olmanın heyecanı içindeyim.Uzun süredir yurtdışında olan abim sonunda Türkiyeye gelebildi.Ve şu anda askerligini yapıyor.İşin en güzel yanı Antalya da yanımda yapıyor askerligini.Allah yüzümüze baktı bunca yılın hasretini gidermemiz için bize uzun bir şans verdi.İnanılmaz heyecanlıyım o yüzden.Havaalanından abimi almaya gittigimizde çok heyecanlandım ve çok agladım.Allah kimseye böyle uzun ayrılıklar göstermesin.Ama artık bundan sonra yani askerlik bittikten sonra sık sık görüşebilecegiz.Bunu bilmek çok güzel.Yani bizde durum böyle güzel arkadaşlarım.Şimdi gelelim fasulye kavurması tarifine.Yeşil fasulyeyi annem memlekette kurutup getirmişti bana.Ne zamandır yapmak için fırsat kolluyordum.Abim gelince hemen öglen yemegi ile akşam yemegi arasında yaptım.Aslında bu yemegi yufka ekmekle veya yufka ekmek arasına sararak yemek makbuldür bizim oralarda.Ama yufka ekmek almaya zamanım olmadıgı için normal ekmekle yedik.
KURUTULMUŞ YEŞİL FASULYE KAVURMASI MALZEMELERİ:
  • Bir avuç kurutulmuş yeşil fasulye
  • 2 adet kuru sogan
  • 2 adet yumurta
  • tuz,kırmızı toz biber,karabiber
  • tereyag 
Kurutulmuş yeşil fasulyeyi tencereye koyup üstüne sıcak su ekliyoruz ve fasulyeler pişene kadar bekliyoruz.Fasulyeler pişince suyunu süzüyoruz.Aynı tencereye tereyag ekliyoruz ve üstüne yemeklik dogradıgımız soganları ekliyoruz.Soganlar kavrulunca üstüne fasulyeyi ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Baharatlarını da ekledikten sonra yumurtaları kırıyoruz fasulyenin üzerine.Yumurtalar pişince yemeye hazırdır.Yanına çay ve yufka ekmek olursa mükemmel olur.
Afiyet olsun.