28 Eylül 2010 Salı

PASTACIK

Pastacık degildir adı büyük bir ihtimalle.Kara kaplı defterime tarifi not etmiş ama kimden aldıgımı ve adını yazmamışım.Ama bence pastacık ismi yakıştı.Nasıl anlatsam profiterol gibi desem degil,Alman pastası gibi desem degil yani bir garip pastacık oldu.Ama tadına bizimkiler bayıldı.Daha çok profiterola benzettiler.Eh bence görüntü de fena sayılmaz denerseniz pişman olmazsınız.İşte tarif:
PASTACIK HAMUR MALZEMELERİ:
  • Yaklaşık 2,5 su bardagı kadar un
  • 1,5 yemek kaşıgı toz şeker
  • yarım yaş maya(21 gr)
  • 1 su barmagından az eksik ılık su
  • yarım çay kaşıgı tuz
  • 1 kahve fincanı sıvıyag
ORTA KREMASI İÇİN:
  • 2 su bardagı süt
  • 1 su bardagından 3 parmak eksik un
  • 1 su bardagı kadar toz şeker
  • yarım paket vanilya
ÜST KREMASI İÇİN:
  • Yarım su bardagı toz şeker
  • 1,5 su bardagı su
  • 4 tatlı kaşıgı un
  • 2,5 tatlı kaşıgı kakao
  • yarım paket vanilya
Hamuru için ılık suyun içinde maya ve şekeri eritip 10 dakika betletiyoruz.Derince bir kaba alıp üzerine unu,yagı ve tuzu ekleyip yoguruyoruz.Hamuru üstü kapalı olarak 45 dakika ılık bir ortamda bekletiyoruz.(kabarması için)Kabaran hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve ortasını parmakla delerek kalın bir simit şekli verip yaglı kagıt serilmiş tepsiye diziyoruz.Tepside yaklaşık 1 saat kadar daha bekletiyoruz ve bu sürenin sonunda önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz. 
Diger tarafta orta kreması için vanilya hariç tüm malzemeler tencereye konur ve koyu kıvam alana kadar pişirilir.Ocaktan aldıktan sonra vanilyası eklenir ve sogumaya bırakılır.Ve yine ayrı tencerede üst kreması için gerekli malzemeler karıştırırıl ve ocaga konur ve çok koyu olmayacak şekilde pişirilir.Bu arada pişen simitler fırından çıkarılır ve bir süre ılınması için bekletilir.Ilındıktan sonra enine ortadan ikiye kesilir.Ortasına ilk hazırladıgımız kremadan sürülür.En son olarak hazırladıgımız kakaolu krema üzerine gezdirlir ve istenilen şekilde süslenir.
Afiyet olsun.

26 Eylül 2010 Pazar

PANGA BALIGI

Panga balıgının adını ben ilk defa duydum.Görüntüsüne bakınca tavuk gögüsünü andırıyor degil mi?Vietnam ve çevresinde tatlı su balıgı olarak yetiştiriciligi yapılıyormuş.Ankarada Burcu markette görünce ve satıcının övgüleri karşısında almaya karar vermiş.Tabii ki satıcı adam,balıgın nasıl pişirilecegine dair tarifte vermiş.Tadı balıktan daha çok tavuk etine benziyor ya da bana öyle geldi.Yogun bir balık tadı yok yani.Bizimkiler dil balıgına benzedigini söyledi ama ben dil balıgı yemedigim için anlayamadım.Ama birgün böyle bir balıga denk gelirseniz alın bence.Denemeye deger çünkü.Hatta benim verdigim tarifin dışında çok da güzel alternatiflerle de yapılabilir.Eger birgün bende bu balıga rastlar ve alırsam degişik tariflerle de sunacagım size.
PANGA BALIGI MALZEMELERİ:
  • 1 kilo kadar panga balıgı(fileto halinde satılıyor)
  • 1.5 su bardagı süt
  • 2 yemek kaşıgı zeytinyagı
PANESİ İÇİN:
  • Mısır unu veya normal un
  • tuz
  • tereyag
Fileto haline getirilmiş balıgımızı derince bir kaba alıp üstüne sütü ve zeytinyagını ekleyip 30 dakika bekletiyoruz.Dah sonra sütün içinden alıyoruz.Ayrı bir yerde tuz ve mısır ununu karıştırıyoruz.Ve tavada da tereyagımızı eritiyoruz.Panga balıgımızı mısır ununa buladıktan sonra tereyagında arkalı önlü kızartıyoruz.Hepsi bu kadar.
Afiyet olsun.

24 Eylül 2010 Cuma

KOZALAK PASTA


Canım Burcumun bayramda Efe için yaptıgı bu kozalak pasta hepimizin begenisini kazandı ve evde yapılmak üzere tarifi alındı.Henüz yapmaya fırsatım olmadı ama en kısa zamanda yapacagım.Cem yılmaz'ın dedigi gibi burada yapılmışı var şimdilik onunla idare edecegiz.İşte tarif:
KOZALAK PASTA MALZEMELERİ:(26 adet çıkıyor)
  • 300 gr.çikolatalı pirinç patlagı
  • 1 su bardagı ceviz
  • 2 avuç kavrulmuş susam(biz hazırlayacagız)
  • 125 gr.terayag veya margarin
  • 2 yemek kaşıgı kakao
  • 4 yemek kaşıgı bal
  • 2 yemek kaşıgı pudra şekeri
Bu miktarlarla yaparsanız 26 adet kozalak çıkıyor eger size fazla geldiyse oranları düşürebilirsiniz.İlk önce susamı hiç yag koymadıgımız teflon tavaya alıp rengi dönene kadar kavuruyoruz.Sonra ılınmaya bırakıyoruz.Ayrı bir yerde tereyagı,kakaoyu,pudra şekerini kısık ateşte pişiriyoruz.Ocaktan indirdikten sonra içine pirinç patlagını,susamı,balı ve cevizi ekliyoruz.Evde kullandıgınız plastik ve üstü çıkabilen limonlugun arka kısmını hafif sıvıyag ile yaglıyoruz ve karışımdan bir miktar koyuyoruz.Şeklini aldıktan sonra çıkarıyor ve tepsiye diziyoruz.Üstüne soguduktan sonra pudra şekeri serpiyoruz.
Afiyet olsun.

21 Eylül 2010 Salı

KIŞ HAZIRLIGI(PATLICAN KONSERVE YAPIMI)


Kış hazırlıklarına devam ediyoruz arkadaşlar.Ben daha önce ki senelerde patlıcanı kızartıp buzluga atıyordum ama sanki bana hep buzlugun kokusu yiyeceklere siniyormuş gibi geliyordu.Bu sene ablamın tarifiyle patlıcanları kavanozlayarak yaptım.Bakalım nasıl olacak.Açtıgımız zaman ögrenecegiz.İnşallah beni hayal kırıklıgına ugratmaz.Aslında yapımı çok basit.İşte tarif:
KIŞLIK PATLICAN KONSERVE MALZEMELERİ:
  • 2 kilo patlıcan(başlangıç olarak isterseniz oranı arttırabilirsiniz)
  • 1 kilo domates
  • yarım kilo kadar yeşil biber
Size iki farklı tarif verecegim.1.tarif:Patlıcanları yıkadıktan sonra alaca soyalım,domatesleri ve biberleri de yemeklik dograyalım ve hepsini tencereye alalım.Üzerine az tuz ilave edelim.Bir miktar pişirdikten sonra(yani 2-3 taşım kaynattıktan sonra)sıcak sıcak kavanoza alalımve kapagını kapatalım.Ayrı bir tencerede 1 su bardagı kadar suyu kaynatalım ve kapagı kapalı kavanozu ters çevirerek suyun içine koyalım(kapak kısmı tencerenin tabanına gelecek)ve bu şekilde 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatalım.Sonra çıkaralım ve mutfak tezgahına bir bez serelim kavanozları kapak kısımları alta gelecek şekilde üstüne koyalım ve bu şekilde 1 gece bekletelim.Ertesi gün eger sızıntı yoksa buzdolabına veya muhafaza edecegiz yere kaldıralım.
2.tarif:Patlıcanları yıkadıktan sonra alaca soyalım.(istediginiz şekilde dograyabilirsiniz ama kavanoza sıgacak büyüklükte olmalı)Ve az sıvıyagda kızartalım.Biberlerinde çekirdek yataklarını çıkardıktan sonra onları da kesip kızartalım(ben az da kırmızı biber ekledim).Kızaran patlıcanları ve biberleri sırayla kavanoza yerleştirelim(bir sıra patlıcan 1 sıra biber).En üste yemeklik dogradıgınız veya rendelediginiz domates koyalım.Ayrı bir tencerede 1 su bardagı kadar suyu kaynatalım ve kapagı kapalı kavanozu ters çevirerek suyun içine koyalım(kapak kısmı tencerenin tabanına gelecek)ve bu şekilde 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatalım.Sonra çıkaralım ve mutfak tezgahına bir bez serelim kavanozları kapak kısımları alta gelecek şekilde üstüne koyalım ve bu şekilde 1 gece bekletelim.Ertesi gün eger sızıntı yoksa buzdolabına veya muhafaza edecegiz yere kaldıralım.
Şimdiden afiyet olsun.

TAZE İNCİR ve ARMUT REÇELİ

Kış gelmek üzere ama benim hala bir hazırlıgım olmadıgını farkettim.Tatil boyunca yedigim yemeklerin ve tatlıların tarifini verecegim ama daha önce biraz kış hazırlıklarımdan bahsetmek istiyorum.Taze incir ve armut reçeli hazırlıkların başlangıcı oldu.Birde kavanozda patlıcan yaptım onuda sonra paylaşacagım sizlerle.İlk önce reçeller.
TAZE(OLGUN)İNCİR REÇELİ MALZEMELERİ:
  • 1 kilo olgun incir
  • 1 kilo toz şeker
  • 1 çay bardagı kadar su
  • yarım limon suyu
  • 1 adet çubuk tarçın

İncirlerimizi ilk önce yıkıyoruz ve suyunun süzülmesi için bir kenara alıyoruz.Suyu iyice süzüldükten sonra 2'ye veya 3'e bölüyoruz veya hiç bölmeden bütün olarak tencereye alıyoruz.Ve üzerine toz şekerimizi,suyumuzu ve çubuk taçınımızı koyup kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin.Yalnız kaşıkla çok karıştırmayın çünkü incirler dagılabilir.Altını kapatmadan önce limon suyunu ekleyin ve 2-3 dakika kadar daha kaynatın.Ve soguyunca kavanoza koyalım ve agzını sıkıca kapatıp buzdolabına kaldıralım.

ARMUT REÇELİ MALZEMELERİ:
  • 1 kilo armut(Ankara armudu olabilir)
  • yaklaşık 1 kilo kadar toz şeker
  • 1 su bardagu su
  • yarım limonun suyu
Suyu tencereye alalım ve kaynaması için altını yakalım.Bu arada armutların kabuklarını ince soyalım.Sonra ortadan ikiye keselim ve çekirdek yataklarını çıkardıktan sonra istediginiz gibi dograyalım.Kaynamakta olan suya armutlarımız atalım arada kontrol olarak ne çok yumuşak ne çok sert olacak şekilde pişirelim.Armutlar istedigimiz kıvama gelince şekerini ekleyelim.Kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatalım.Kıvam alan reçele limon suyunu ekleyelim ve 4-5 dakika kadar daha kaynatalım.Soguduktan sonra kavanoza koyalım.
Afiyet olsun.

19 Eylül 2010 Pazar

BEN GELDİM


Uzun bir aradan sonra hepinize merhaba arkadaşlar.Hepinizin geçmiş bayramını kutluyorum.Umarım hepinizin bayramı bizimki kadar neşeli geçmiştir.Benim bayram tatilim olması gerekenden biraz uzun sürdü.Ama artık sag salim evimize geldik.Kalabalık ve neşeli bir bayram tatili geçirdik.İnsan bir şehirde yalnız kalınca kalabalıgı çok özlüyor.Toplu halde yemek yenilen masalar,neşe içinde bütün konuşmaların birbirine karıştıgı sohbetler,kalabalıklar içinde tek çocuk olan oglumun şımarmaları,bayram harçlıkları......hepsini çok özlüyoruz.Bayramda kayınvalidemin,burcunun ve herkesin yaptıgı yemeklerin fotograflarını çekmeyi ihmal etmedim tabii ki.Ev yapımı elde açılmış baklava ile yaz boyunca verdigim bütün kiloları geri aldım.Ne yapalım artık bu da işin cilvesi galiba.Daha sonra fotograflardaki yemeklerin (el açması baklava,kozalak pasta,barbunya,panga balıgı)tariflerini verecegim ama şimdi sizden müsade istiyorum. 

6 Eylül 2010 Pazartesi

RAMAZAN BAYRAMI


Ramazan bayramında aranızda olmayacagımdan dolayı hepinizin bayramını şimdiden kutlamak istedim arkadaşlar.Sevdiklerinizle beraber geçireceginiz,dost ve akraba ziyaretlerine gideceginiz,çocuklarınızın kapı kapı dolaşıp şeker toplayacagı,büyük masaların kuruldugu,güzel tatlıların piştigi,bayram ayakkabılarının yatakların altında saklandıgı,heyecandan uyunmayan.......bir bayram geçirmeniz dilegiyle.RAMAZAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.Sevgiyle kalın.

BUGDAYLI ve YEŞİL MERCİMEKLİ YOGURT ÇORBASI

İftarımızı açmak için çorba olmazsa olmazlardan bence.Hem mideyi rahatlatma açısından hem de lezzet açısından size güzel bir çorba tarifi vermek istedim.Aslında bu çorbanın adı belki de canın ne isterse koy çorbası olmalıymış.Çünkü içine herşey çok yakışıyor.Benim oglum süt hariç diger süt ürünlerini hiç yemedigi için en azından yogurdu çorba olarak önüne sunmak zorunda kalıyorum.İçinde süt var oglum deyince süt olmadıgını anlayana kadar yiyiyor.Bu da bir anne olarak beni biraz olsun rahatlatıyor.Bu çorbanın daha önce erişteli ve yeşil mercimekli olan degişik versiyonunu vermiştim.Bu sefer içine erişte degil de bugday koydum.İşte tarifi:
BUGDAYLI ve YEŞİL MERCİMEKLİ YOGURT ÇORBASI MALZEMELERİ:
•Yarım su bardagı yeşil mercimek(haşlayın)
•1 su bardagı kadar bugday(bir gece önceden ıslatılmış ve ertesi gün haşlanmış olacak)
•1 adet kuru sogan
•2 diş sarımsak
•su
•tuz
•sıvıyag
Terbiyesi için:
•3 yemek kaşıgı un
•1 adet yumurta
•1 kase yogurt
•yarım limon suyu
Üzeri için:
•1 yemek kaşıgı tereyag
•bir tutam kuru nane

Soğanı ve sarımsağı ince doğrayıp sıvıyağda kavurun. Daha sonra üzerine sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynayan suya daha önceden haşlamış oldugunuz bugdayı ve haşlanmış mercimeği ekleyin. Diğer tarafta terbiyesi için karıştırma kabına unu, yumurtayı, yoğurdu ve limon suyunu ekleyerek çırpın. Terbiyesine önce soğuk su sonra çorbanın sıcak suyundan ekleyerek kıvamını açtıktan sonra çorbaya ekleyerek kıvamını bağlayın. Servis kasesine aldıktan sonra üzerine tereyağında kavrulmuş nane ekledikten sonra servis edin.
Afiyet olsun.

4 Eylül 2010 Cumartesi

FIRINDA SEBZELİ TAVUK GÜVECİ


Dünkü yaptıgım domatesli bulgur pilavının yanına fırında sebzeli tavuk güveci yaptıgımı söylemiştim.Güveci yaparken ilk önce ocakta pişirdim daha sonra fırına sürdüm.Fırına pişirdikten sonra sürmemde ki amaç fırında uzun süreli pişmesi gerekiyor.Yani anlayacagınız elektrikten biraz tasarruf etmek için.Bu tarifi hamaratabla sitesinin düzenledigi fırında tavuk yemekleri yarışmasına gönderiyorum.İşte tarif:
FIRINDA SEBZELİ TAVUK GÜVECİ MALZEMELERİ:
  • 2 adet patlıcan
  • 500 gr.tavuk parçaları(ben tavugun butlarını parçaladım aynı zamanda gögüs fileto kısmını kullandım)
  • 3 adet patates
  • 250 gr.kadar isterseniz daha fazla yeşil fasulye
  • 10 adet arpacık sogan(evde arpacık sogan yoktu ben büyük soganlardan kullandım)
  • 7-8 diş sarımsak
  • 4-5 adet yeşil biber
  • 3 adet domates
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • karabiber,tuz,pul biber
  • 2 yemek kaşıgı tereyag
  • 1,5-2 su bardagı sıcak su
Kuşbaşı dogradıgımız tavuk etlerini güvecin tabanına  yerleştiriyoruz.Üzerine sırası ile kabukları soyulmuş arpacık soganları(eger arpacık sogan yoksa büyük soganları 4'e bölüp koyun),kılçıkları alınarak 2 veya 3'e bölünmüş yeşil fasulyeleri,kabukları soyularak 4'e bölünmüş patatesleri,alaca soyulup acısı çıkarılarak istenilen şekilde dogranmış patlıcanları,kabukları soyulmuş sarımsakları(bütün halde),çekirdekleri çıkarıldıkran sonra dogranmış yeşil biberleri ve üstüne kabukları soyulmuş ve yemeklik dogranmış domatesleri koyalım.Ayrı bir kaba salçayı alıp üstüne baharatları ilave ediyoruz ve 2 su bardagı sıcak suyu dökerek eziyoruz.Bu sıvı karışımı güvecimizin üstüne gezdiriyoruz.Son olarak tereyagını küçük parçalar halinde güvecin en üstüne koyuyoruz.Ve güvecin kapagını kapatıyoruz(eger kapagı yoksa alimünyum folyo ile kapatıyoruz agzını)kısık ateşte bir miktar pişmeye bırakıyoruz.Ocagın altı çok açık olunca güvecin dibi tutuyor o yüzden dikkat etmek lazım.Güvecimiz bir miktar piştikten sonra önceden 200 veya 250C ısıtılmış fırına veriyoruz.Yaklaşık olarak 40 dakika pişirin(aslında bu süreyi sebzelerin yumuşayıp yumuşamadıgına bakarak ayarlarsanız daha iyi olur.)
Afiyet olsun.

3 Eylül 2010 Cuma

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI


Domatesli bulgur pilavı besleyicilik açısından ve tat açısından en sevdigim pilavdır benim ve bizim evde sık sık pişer.Geçen gün misafirlerime yaptıgım güveçte tavugun yanına da çok yakıştı.Güveçte tavuk tarifini de daha sonra verecegim.Şimdi ilk olarak pilavımızın tarifi:
DOMATESLİ BULGUR PİLAVI MALZEMELERİ:
  • 1 su bardagı pilavlık bulgur
  • 2-3 domates(biz bol domatesli seviyoruz)
  • 2-3 adet biber
  • 1 adet kuru sogan
  • tuz,kırmızıbiber(veya tuzot)
  • 2 su bardagı sıcak su(eger vede tavuk veya et suyu varsa suyun yerine kullanırsanız daha lezzetli oluyor)
  • 1 adet tavuk bulyon(eger tavuk suyu kullandıysanız gerek yok)
  • az sıvıyag ve az tereyag karışımı
Sıvı yagı ve tereyagını tencereye alıp eritiyoruz ve içine yemeklik dogradıgımız soganı ekleyip kristal renk alıncaya kadar pişiriyoruz.Sonra üstüne yine yemeklik dogradıgımız yeşil biberi ekleyip pişirmeye devam ediyoruz.Domateslerin kabuklarını soyup ufak dogradıkran sonra tencereye ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.Kavrulan malzemelerin üstüne sıcak suyu ve baharatları ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.Kaynayan suyun üstüne bulguru ve tavuk bulyonu ekleyip karıştırıyoruz ve kaynadıktan sonra altını kısıp pişmeye bırakıyoruz.Suyunu çeken pilavın altını kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.Sonra servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

1 Eylül 2010 Çarşamba

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

Bu kurabiye bizimkilerin kurabiye ve çikolata krizi tuttugunda yaptıgım bir tariftir. Bol damla çikolataları görünce akılları başlarından gidiyor.Bizim evin küçük kurabiye canavarı oglum daha bitmeden yine yap diyor.Ve onun dedigi oluyor ve bir daha yapılıyor.İşte tarif:
DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE MALZEMELERİ:
  • 1 çay bardagı sıvıyag
  • 125 gr.oda sıcaklıgında margarin(yumuşamış)
  • 1 adet yumurta(oda sıcaklıgında olacak)
  • 1 su bardagından az eksik pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşıgı kakao
  • 2,5-3 su bardagı un(az gelirse eklenebilir.unu azar azar dökün)
  • istenilen kadar damla çikolata(üstü için)
Margarin,sıvıyag,yumurta,pudra şekeri,vanilya,un ve kabartma tozu derince bir kaba alınır ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yogrulur.Çok un ilave ederseniz kurabiyeleriniz çok sert olur.O yüzden unu azar azar ekleyin ve kıvamını öyle ayarlayın.Bu hamuru 20-30 dakika buzdolabında bekletiyoruz.Buzdolabından çıkardıktan sonra hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve yaglı kagıt serilmiş tepsiye yerleştirdikten sonra üstüne biraz bastırın ve kurabiyelerin her tarafına damla çikolata batırın ve hafifçe tekrar bastırın.Önceden 180Cısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirilir(benim fırının pişirme süresi bu ama sizinki farklı olabilir yani kurabiyeler çok kurutulmadan fırından çıkarılması gerekiyor).
Afiyet olsun.