30 Ağustos 2010 Pazartesi

HAVUÇ SALATASI ve ZAFER BAYRAMI

Zafer bayramının ülkemiz açısından önemini hepimiz çok iyi biliyoruz.Ama benim açımdan bir özel degeri daha var 30 agustosun.Büyük yigenim yani ilk göz agrımızın dogum günü bugün.Hatırlıyorum da bundan seneler önce 30 agustosta aramıza katılmak istediginde ne kadar heyecanlanmıştık.Rahmetli babam ablamı nasıl hastaneye götürecegini bilememişti.Hatta babama kalsa ablamı kucagına alır koşa koşa hastaneye giderdi herhalde.Saat 10:05 de bize merhaba dedi güzel melegim.Dogdugu ilk zamanlarda bende daha küçüktüm o zamanlar ne çok kıskanmıştım onu.Herkes onu sevecek ben hep geri planda kalacagım diye.Nitekim de öyle oldu.Ama ben kıskançlıgımı çabuk attım ve kokusunu içime çeke çeke sevdim bebegimi.Melegim şimdi üniversiteli ve hatta bitirmek üzere.Onunla ve diger yigenlerimle hep gurur duuydum çünkü bizi hep gururlandırdılar.İnşallah benim oglumda onlar gibi güzel yerlere gelir.Bu kadar nostaljiden sonra gelelim salatamıza.Aslında hepiniz biliyor zaten bu tarifi ben sadece arşivimde bulunsun istedim.Ve işte tarifim:
MAYONEZLİ HAVUÇ SALATASI MALZEMELERİ:
  • 3 adet havuç
  • bir miktar sıvıyag
  • 2 yemek kaşıgı mayonez
  • 3-4 yemek kaşıgı yogurt(süzme yogurt olursa daha güzel oluyor.Eger normal yogurt kullanacaksanız suyunu bir miktar süzdürün.)
  • ince kıyılmış ceviz
  • 2-3 diş sarımsak
  • tuz
Havuçları soyup sonra rendenin kalın tarafıyla rendeliyoruz.Az sıvıyagı tavaya alıp içerisine havuç rendesini ekliyoruz ve havuçlar yumuşayana kadar pişiriyoruz.Pişen havuçları ocaktan alıp sogumaya bırakıyoruz.Diger tarafta ezilmiş sarımsak,dövülmüş ceviz,mayonez,yogurt ve tuzu güzelce karıştırıyoruz.Ve içerisine sogumuş havuçlarımızı ekliyoruz ve servis tabagına alıp üstünü ceviz ile süslüyoruz.
Afiyet olsun.

27 Ağustos 2010 Cuma

FIRINDA TERBİYELİ TAVUK

Bu yemegi taze taze şimdi yaptım misafirlerime akşam iftarda ikram etmek için.Ama maalesef onlarda iftara kalamayacaklarını belirttiler ve yemek bize kaldı.Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim.Çünkü malum biz çekirdek aileyiz bakalım kaç günde tüketecegiz yemegimizi.Bu tarifi hamaratabla sitesinin düzenledigi fırında tavuk yemekleri yarışmasına göndermek istiyorum.Maggi sponsorlugunda oluşturulan siteyi ziyarte edip yarışma hakkında bilgi alabilirsiniz.
FIRINDA TERBİYELİ TAVUK MALZEMELERİ:
  • Bir bütün tavugun parçaları veya tavugun istediginiz herhangi bir yerinden de yapabilirsiniz.
  • 3-4 adet sivri biber
  • 2-3 adet domates
  • 1 adet kuru sogan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı sıvıyag
  • 2 tatlı kaşıgı tuz
  • 1 tatlı kaşıgı karabiber
  • 1 tatlı kaşıgı pul biber
  • 1 tatlı kaşıgı kekik
  • 1 tatlı kaşıgı köri(köri sevmiyorsanız konmayabilir veya oran azaltılabilir)
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • az sıcak su
Bütün tavuk parçalara ayrıldıktan sonra yıkanır ve derin bir kaba konur.Üzerine yarım ay şeklinde dogranmış kuru sogan,sıvıyag,iri dogranmış sivri biber,ince kıyılmış sarımsak,karabiber,pul biber,tuz,kekik,köri ve tuz eklenir ve bütün malzemeler iyice karıştırılır.Karışım buzdolabında 2-3 saat(ben 1 gün önceden hazırlayıp buzdolabına koydum daha leziz oldu)dinlendirilir.Sürenin sonunda buzdolabından çıkarılır ve fırın tepsisine yerleştirilir.3 adet domatesin kabukları soyularak ufak dograndıktan sonra tepside ki tavukların üstüne serpilir.1 yemek kaşıgı domates salçası az sıcak su ilavesi ile ezilir ve tavugun üstüne gezdirilir.Ve önceden 200C ısıtılmış fırında pişmeye bırakılır. 
Afiyet olsun.

25 Ağustos 2010 Çarşamba

KURU MEYVELİ KEK

İftardan sonra sizlerin evinde de çay demlenir mi bilmem ama bizimkinde demlenir ve bardak bardak içilir.Ama çayın yanına muhakkak birşeyler yemek lazım tabii ki.İşte böyle zamanlarda güzel bir kek kurtarıcım olur.İftardan sonra hiç üşenmem kalkar yaparım taze taze olsun diye.İşte bu kek de onlardan biri.
KURU MEYVELİ KEK MALZEMELERİ:
  • 2 Adet yumurta
  • 1 çay bardagı yogurt
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 1 çay bardagı sıvıyag
  • 2 su bardagı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • limon kabugu rendesi
  • turunç reçelimin tanelerinden de koydum
  • Kurutulmuş meyve taneleri(ben hazır paketlerde satılanlardan kullandım ama siz isterseniz evinizdekilerle yapabilirsiniz.Eger kuru meyveleri evdekilerden kullanacaksanız ufak ufak dogruyorsunuz)
Yumurta ve şekeri beyaz renk olana kadar mikser ile çırpın.Yag ve yogurdu ekleyin ve çırpmaya devam edin.Üzerine elenmiş unu,vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyin ve pürüzsüz bir kek hamuru elde edene kadar karıştırın.Limon kabugu rendesini ve turunç reçelimin (suyunu süzüp )tanelerini ekledim ve hafif karıştırdım.Kuru meyveleri hafif unlayıp kek hamuruna katın ve tahta kaşıkla karıştırın.Ve yaglanmış kek kalıbına dökün.
Önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin ve soguyunca dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun.

23 Ağustos 2010 Pazartesi

PATLICAN YEMEGİ

Bu patlıcan yemegini ablamdan ögrenmiştim.Aslında birçogunuzun bildigi kalori oranının yüksek oldugu(kızartmadan dolayı)ve o yüzden tadının nefis oldugu bir yemek bence.Patlıcanı bizimkilere nasıl yedirsem çalışmaları bu yemekle son buldu artık.Ve tabii ki bu benim işime yaradı.Patlıcanı pazardan aldıktan sonra ne yemek yapsam derdi bitti artık.Bu arada Sinangil yine bizlere güzellikler yapmış ve çeşitli ekmek unlarından oluşmuş bir paket göndermiş.Ama açıkça söyleyeyim bu ekmek çeşitlerinden tadını en çok merak ettigim İtalyan Domatesli baharatlı ekmek unu.Kuru domates canavarı olan ben bu ekmegi yapacagım günü sabırsızlıkla bekliyorum.Bu arada bu yemegi sahur lezzetleri ektinligini düzenleyen arkadaşım mintininmutfagına yolluyorum.
PATLICAN YEMEGİ MALZEMELERİ:

  • yarım veya 1 kilo patlıcan

  • 6-7 adet yeşil biber

  • 4-5 domates(domatesi ne kadar bol olursa daha güzel oluyor)

  • 2 adet kesme şeker

  • 1 adet kuru sogan

  • 3-4 diş sarımsak

  • tuz

  • kırmız toz biber,karabiber(veya bu baharatların yerine tuzot kullanabilirsiniz)

  • sıvıyag(patlıcan ve biberi kızartmak için)
Patlıcanları alaca soyduktan sonra ortadan ikiye kesip uzunlamasına ince dograyın(veya dilediginiz gibi de dograyabilirsiniz)Tuzlu su içinde bir miktar bekletin ki patlıcanların acısı çıksın.Sıvıyagı derin bir tavaya alın ve sudan çıkarıp yıkadıgınız ve kuruladıgınız patlıcanları kızartın.Kızarttıgınız patlıcanları peçete serili tabaga çıkarın.Sonra çekirdekleri çıkarılmış biberleri 2 veya 3'e böldükten sonra onlarıda kızartın.Kızartma işlemi bittikten sonra kuru soganı yarım ay şeklinde dograyın ve sarımsakları da küçük dograyın ve az sıvıyag aldıgınız tencerede soteleyin.Sotelenen soganların üstüne patlıcan ve biberleri ekleyin ama karıştırmayın.Domatesleri soyup yemeklik dograyın ve patlıcanların üstüne koyun ve yine karıştırmayın.Üstüne 2 adet kesme şekeri ve baharatlarını ekleyin (kısık ateşte)ve kapagını kapatın(su eklenmeyecek sadece domatesin suyu ile yumuşayacak).Domates iyice ezilince altını kapatabilirsiniz.Bu yemegi soguk soguk tüketmek bile ayrı bir zevk.
Afiyet olsun.

20 Ağustos 2010 Cuma

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE

Bizimkiler çayın yanına kurabiye istiyoruz diye ısrar edince mutfaga girmek şartoldu.Oglum anne hani şu kurabiyeciden(pastane) aldıklarımız gibi olsun dedi.Pastaları pastanedekiler gibi yapmak bana hep zor gelmiştir.Neden bilmem onların verdigi tadı veremedigimi düşünmüşümdür.Bizimkiler klasik yöntemlerle yaptıgım bu kurabiyeyi sevdiler onlardan onay aldıgı için bende yayınlamaya karar verdim.Aslında klasik yöntemin bizimkilere kurabiye yedirme açısından iyi bir yöntem olduguna karar verdim sadece her seferinde kurabiyeye yeni birşeyler ekleyerek tabii ki.
HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE MALZEMELERİ:
  • 250 gr.margarin(oda sıcaklıgında olacak)
  • 5-6 yemek kaşıgı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardagı un(azar azar eklenecek)
  • 2 adet yumurta(sarıları hamura,beyaz kısımları dışına kullanılacak)
  • vanilya
  • 1 kase hindistan cevizi
Oda sıcaklıgındaki margarini derince bir kaba alın üzerine pudra şekerini,2 adet yumurtanın sarısını,5 yemek kaşıgı hindistan cevizini,kabartma tozunu,vanilyayı ve unu da azar azar ekleyerek hamuru yogurun.Yogurdugunuz hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar kopararak elinizde yuvarlayın.İlk önce ayırımış oldugunuz yumurta aklarına sonra kalan hindistan cevizine her tarafını bulayarak yaglı kagıt serilmiş tepsiye dizelim.Önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.

18 Ağustos 2010 Çarşamba

FIRINDA PALAMUT

Bizim evde balık seçimini eşim yapar.Malum ben balıktan pek anlamıyorum.Eşimin tercihi hep deniz balıgından yanadır yem balıklarının tadını pek sevmiyor.Bazen bu tat ayrımını bende yapabiliyorum ama çogu zaman aman ne farkeder deyip geçiyorum.Deniz balıgının fiyatı yem balıklarına göre daha pahalı.Antalyadayız ama agız tadıyla bir balık yemedik desem yeridir herhalde.Hal böyle olunca balıkçı ve balık arayışlarımız tüm hızıyla devam ediyor.Ama şunu söyleyebilirim bu palamutun tadı bizi baya bir tatmin etti.İşte tarif:
FIRINDA PALAMUT MALZEMELERİ:
  • Palamut balıgı
  • 2 adet kuru sogan
  • 1 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 2 tane defne yapragı
  • tuz,az pulbiber
  • yarım limon suyu
  • zeytinyagı veya sıvıyag
  • maydanoz
Balıgın kılçıklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra tuzlayın ve sıvıyagla yaglayın ve yaglanmış tepsiye dizin.Kuru soganları piyazlık dograyın.Sarmısakları soyun ve ufak dograyın.Tavaya bir miktar sıvıyag alın sogan ve sarmısakları soteleyin.Domatesleride kabuklarını soyduktan sonra ufak dograyın sonra soganların üstüne ilave edin.Defne yapragını da ekleyin.Bir miktar pişirdikten sonra baharatını atın ve söndürmeye yakın yarım limonun suyunu ilave edin.Sonra bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatın.Bu sosu tepsideki palamutların üstüne dökün Üzerine maydanoz ve limon dilimleri koyun ve önceden 180C ısıtılmış fırına verin.

16 Ağustos 2010 Pazartesi

GÜL TATLISI

Ramazan gelirde sofralar tatlısız olur mu?Normal zamanlarda sık sık tatlı yapan birisi degilimdir fakat ramazan da sık sık tatlı yaparken buluyorum kendimi.Ah birde şu sıcaklar olmazsa.Hafta sonu neredeyse nefes alınmıyordu Antalyada.Biliyorum Türkiye'nin her yeri çok sıcak ama buralar bir başka sıcak yaşıyor sanki.Evde neredeyse uyku da dahil olmak üzere sürekli klimalar çalışıyor.Elektrik tüketiminin bu kadar çok olmamasına şaşırmamak lazım.Aslında böyle sıcak zamanlarda tatlı yemek bile zor ama yapmadan olmaz dedim ve kolları sıvadım.
GÜL TATLISI MALZEMELERİ:
  • 1 su bardagı irmik
  • 1 su bardagından iki parmak eksik sıvıyag
  • 1 adet yumurta
  • yarım su bardagı yogurt
  • 100-150 gr.margarin(oda ısısında olacak)
  • 1 paket vanilya
  • yarım paket kabartma tozu
  • bir fiske tuz
  • az limon kabugu rendesi
  • aldıgı kadar un
  • ceviz ve fındık
Şerbeti için:
  • 3 su bardagı toz şeker
  • 3 su bardagı su
  • bir miktar limon suyu
Önce şerbeti için gerekli malzemeleri (limon suyu hariç)bir tencereye alalım ve kaynatalım.Şerbeti kıvam alınca limon suyunu ilave edelim ve bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatalım.Derince bir kaba irmik,sıvıyag,yogurt,yumurta,oda sıcaklıgındaki margarin,tuz ve limon kabugu rendesini ekleyin ve karıştırın.Daha sonra unu(azar azar dökerek kıvam ayarlayın),kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyin ve yogurun.Un az gelirse ekleme yaparak yogurun.Kulak memesi kıvamında bir hamur olacak.Hamuru ikye bölün ve bir parçasını ince açın.(aşırı ince olmayacak). 

Açtıgınız hamurdan çay bardagı ile yuvarlaklar kesin.5 adet yuvarlagı uçlarından üstüste gelecek şekilde yanyana dizin.Ve bu küçük yuvarlakları rulo şeklinde sarın.Ve yuvarlakları keskin bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin.Artık gülleriniz hazır.Yaglı kagıt serlmiş tepsiye dizin.Bütün hamura aynı işlemi uygulayın.Ve ortalarına ceviz veya fındık yerleştirin.Önceden 180C ısıtılmış fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.Gül tatlınız sıcak iken ılık şerbeti üstüne dökün. Ve şerbetini iyice çekebilmesi için arada alt üst çevirin. 
Afiyet olsun.

13 Ağustos 2010 Cuma

ZEYTİNYAGLI KIRMIZI BİBER DOLMASI

Aslında etli yapacaktım ama son anda vazgeçtim.İftar için güzel bir yemek oldu.Ben aslında kolayıma geldigi için dolmalık biberden yaparım dolmayı ama bu sefer kırmızı biberin görüntüsü beni cezbetti.O yüzden pazara gidince kendimi kaybediyorum ve kırmızı bibere ihtiyacım olmadıgı halde bolca alıyorum.Sonra fazla geldigi için ya közleyip buzluga atıyordum ya da salata olarak degerlendiriyordum.Ama bu sefer dolma yapmaya karar verdim. İftar için yanına da güzel bir çorba ve cacık çok yakıştı.İşte tarif:
KIRMIZI BİBER DOLMASI MALZEMELERİ:

  • 1 kg. dolmalık kırmızı biber
  • 1 adet domates
  • 2 su bardağı pirinç(ben pirinci her biber başına 1 veya 1,5 yemek kaşığı olacak şekilde ayarlıyorum)
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 1-2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • yarım limon suyu
  • 2 adet kesme şeker
  • tuz,kırmızıbiber,tarçın
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • sıvıyağ
  • yarım yemek kaşığı domates salçası
Sıvıyağ da soğanları rendeledikten veya rondodan geçirdikten sonra pişmeye bırakalım.Soganlar kavrulmayacak sadece pişer gibi olacak.Ayrı bir yerde kuş üzümlerini su içinde kaynatalım.Pirinçleri yıkadıktan sonra soğanların üstüne ekleyelim.Pirinçler kavrulunca içine rendelenmiş domates,salça ve diğer malzemeleri ekleyelim.Pişen kuş üzümlerini de ekleyelim.Sonra baharatlarını ekleyelim.1 çay bardağı kaynamış suyu da ekleyip suyunu çekene kadar pirinçleri pişirelim.Pirinçler lapa olmayacak bir miktar diri kalacak.En son olarak maydanozunu ekleyip,limonunu da ekleyip bir defa karıştıralım.Ve altını kapatalım.Kırmızı dolmalık biberlerin çekirdek kısımlarını ayıklayalım.Ve içine harçtan koyalım.Çok doldurmayalım çünkü pirinçler pişerken şişiyor.Üzerlerine bir dilim domates veya biberlerden çıkan üst kapakları ile kapatalım.Tencereye dizelim.Ve üstlerine az miktarda sıvıyag veya zeytinyagı gezdirelim.Yarılarına gelecek şekilde kaynamış limonlu ve tuzlu suyu ekleyelim.Orta ateşte biberler pişip pirinçler yumuşayana kadar pişirelim.Servis tabağına alalım.
Afiyet olsun.

11 Ağustos 2010 Çarşamba

ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI ve RAMAZAN AYI


Sonunda beklenen ay yani Ramazan ayı bütün bereketiyle geldi.Herkesin ramazan ayı mübarek olsun.Ve hepinize ramazanda daha da bereketli sofralar diliyorum.Bugün ilk iftarımızı açmak için tavuk çorbası yaptım.Aslında hepinizin bildigi bir çorba.Ama bizde ayrı bir yeri vardır tavuk çorbasının.Ailecek hastalıgımızda ve saglımızda en çok tükettigimiz çorbadır.Tavuk çorbasına aynı zamanda hasta çorbası da derler şifa kaynagı oldugu için.İşte benim yaptıgım şekli ile tavuk çorbası tarifi:
TAVUK ÇORBASI MALZEMELERİ:
  •  1 veya 2 adet tavuk gögüs eti
  • Yarım yemek kaşıgı tereyag
  • 2 yemek kaşıgı un
  • Tavuk suyu(haşladıgımız tavugun suyu)
  • 1 çay bardagı tel veya arpa şehriye
  • tuz
  • üstüne kırmızı toz biber
  • ayrıca içine sıkmak için limon
Tavuk gögüs etini üstünü geçecek kadar su ile iyice haşlıyoruz.Haşlanan tavugu sogumaya bırakıyoruz ve soguduktan sonra elimizle küçük küçük ditiyoruz.(küçük parçalara ayırıyoruz)Tencereye tereyagını alıyoruz ve erittikten sonra üstüne unu ekleyip kavuruyoruz.Unun kokusu çıkınca üstüne azar azar tavugu haşladıgımız tavuk suyundan dökerek karıştırıyoruz.(tavuk suyumuz az gelirse az su ilave edebiliriz)Bu aşamada blender kullanırsanız daha iyi olur un topakları kaybolur.Tavuk suyunun üstüne şehriyeyi ekliyoruz ve şehriyeler pişmeye yakınken küçük dittigimiz tavukları ekliyoruz.En son olarak tuzunu ekliyoruz ve şehriyeler pişince altını kapatıyoruz.Tabaklara servis için koydugumuzda kırmızı toz biber serpiyoruz ve limon sıkıp afiyetle yiyiyoruz.
Afiyet olsun.

9 Ağustos 2010 Pazartesi

VİŞNELİ CHEESECAKE

Cheesecake benim her zaman aklımda olan ve denemeyi istedigim bir tarifti.Geçen gün tatlı lor yaptıktan sonra cheesecake denemeye karar verdim sonunda.Tabii ki bunda tatlı lorun etkisi çok büyük.Araştırdım internette,tatlı lor ve süzme yogurtla yapılan tarifler buldum ve her tariften birazcık alarak bu cheesecake yaptım.Bu arada üstüne konulan vişneyi aslında birçok arkadaşım sos olarak hazırlamış ama ben çok üşendigim için üstüne vişne reçelimden döktüm.Ve her türlü meyve ile hazırlanan reçeller bence çok yakışır cheesecake.İşte tarifi:
VİŞNELİ CHEESECAKE MALZEMELERİ:
Tabanı için:
  • 1,5-2 paket Eti Burçak bisküvi
  • 100 gr.margarin veya tereyag
Kreması için:
  • 5 yemek kaşıgı.süzme yogurt
  • 2 adet yumurta
  • yarım çay bardagı süt
  • yarım kilo tatlı lor(tatlı lor yoksa 1 kutu labne peynir)
  • 1çay bardagı toz şeker
  • 1 yemek kaşıgı un
Bisküvileri rondoda iyice çekelim.Diger tarafta 100 gr.yagı erittikten sonra ılınmaya bırakalım.Ilınan tereyagını bisküvilere ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim.Bisküvili karışımı 22 veya 24 cm (ben 22 cm koydum)çapındaki kelepçeli kalıbın tamamına iyice yayalım.Ve kalıbı buzdolabında 10-15 dakika kadar bekletelim.Miksere süzme yogurdu,tatlı loru,toz şekeri ve unu koyup karıştırın.Sonra sıra ile yumurtaları ekleyin ve çırpmaya devam edin.En son olarak da sütü azar azar dökün ve mikserle çırpın.Hazırladıgınız bu karışımı buzdolabından çıkarttıgınız bisküvilerin üstüne dökün ve spatula ile düzeltin.Önceden 150C ısıtılmış fırında yaklaşık olarak 35-40 dakika pişirin.Pişen cheesecake fırından alın ve ılınmaya bırakın.Ve 2-3 saat buzdolabında bekletin ve servis etmeden önce üstüne vişneli sos veya vişne reçeli dökün.
Afiyet olsun.

5 Ağustos 2010 Perşembe

KARPUZ KABUGU REÇELİ

Daha önce Tatlı lor yaptıgımda karpuz kabugu reçeli yaptıgımı da söylemiştim.Yine haftanın sonu ve ben yine tatlı birşeylerle kapatmak istedim haftayı.Ne zamandır yapmayı istedigim bir reçeldi.Açıkçası tadını merak ediyordum.Her zaman söylerim reçellerle aram pek iyi degildir ama evde çeşit çeşit olsun isterim.Karpuz reçeli tam düşündügüm gibi güzel bir lezzet oldu.İşte tarif.Bu tarifte yeturlalezzetkareleri yeşim'e ait.
KARPUZ KABUGU REÇELİ MALZEMELERİ:

  • 2 su bardagı karpuz kabugu(yeşimin dedigi gibi karpuz kabugunun yeşil kısmını sebze soyacagı ile soyun sadece beyaz kısmı kalacak.Kalan beyaz kısmı küp küp dograyın.)

  • 2 su bardagı toz şeker

  • yarım su bardagı su

  • 2 adet Kotanyi marka tarçın çubukları

  • 4-5 adet karanfil

  • 1 tane zencefil(ama ben koymadım)

  • 1-2 diş limon tuzu
Karpuz kabugunun kırmızı ve etli kısmını kaşık yardımıyla iyice çıkarın sadece beyaz kısmı kalacak.Kabuk olan yeşil kısmını sebze soyacagı ile beyaz kısmı kalacak şekilde soyun.Kalan beyaz kısmı küp küp dograyın.Düdüklü tencereye su,şeker,tarçın ve karanfili koyun.Ocagı yakın ve şeker eriyene kadar (1-2 dakika )kaynatın.Yogun kıvamlı bir şurup olacak.Üzerine karpuz kabuklarını ekleyin ve karıştırın.Kaynamaya başlayınca limon tuzunu da ekleyin ve düdüklünün kapagını kapatın.Düdüklü tencerenin basıncı çıkınca mandalını indirin ve ateşin altını kısın.Tam 3 dakika kadar piştikten sonra ateşten alın ve basıncı çıkınca kapagını açın.Karpuz kabukları pişerken suyunu saldıgı için tekrar ateşe koyun.10 dakika kadar orta ateşte tekrar pişirin.Karpuz kabugu taneleri şeffaflaşınca altını kapatın.
Bu şekilde sogumaya bırakın.Sonra tarçın ve karanfili içinden çıkartın ve kavanoza koyun.Agzını kapatıp buzdolabınıza kaldırabilirsiniz.
Afiyet olsun.

3 Ağustos 2010 Salı

FIRINDA SOSLU ÇİPURA

Çipura benim en sevdigim balık çeşitlerindendir.Aslında en sevdigim lafı da benim için çok iddialı çünkü balıkla aram hiçbir zaman iyi olmadı maalesef.Ama çipurayı diger balıklara oranla daha iyi yiyebiliyorum.İşte tarif:
FIRINDA SOSLU ÇİPURA MALZEMELERİ:
  • 2 adet çipura
  • 1 adet limonun suyu
  • bir miktar zeytinyagı
  • sarımsak
  • tane karabiber
  • tuz
  • bir miktar maydanoz
  • Defne yapragı
  • 1 adet kuru sogan
Çipuraları balıkçınıza temizlettikten sonra evde bir güzel yıkanır.İçine ve dışına zeytinyagı ve tuz serpilir.Borcama veya tepsiye yerleştirilir.Ayrı bir yerde limon suyu,bir miktar zeytinyagı,ezilmiş sarımsak,tane karabiber,ufak dogranmış maydanoz,defne yapragı ve yarım ay şeklinde dogranmış kuru sogan karıştırılır ve balıkların üstüne gezdirilir.Önceden 200C ısıtılmış fırına verilir.Pişince servis tabagına alınır.
Afiyet olsun.

2 Ağustos 2010 Pazartesi

KREMALI LİMONLU KEK

Daha önceden yani Sinangil unlarının bana geldigi zaman yaptıgım bir tarifti.Ama bu keki yayınlamaya ancak fırsat geldi.Ne zamandır kek tarifi vermedigimi fark edince arşivi biraz karıştırdım.Ben ekşi tatlara oldum olası bayılmışımdır.Küçükken limon tuzunun içine nane,kırmızı biber döker yerdim.Nasıl yerdin diye sormayın çünkü şimdi yermiyim diye düşünüyorum.Mesela dondurma yerken bile tercihim hep ekşi dondurmalardan yanadır.Yani diyecegim o ki bu keki kendim için yaptım.Arasına tatlı bir krema koyarak bizimkileri de kandırır yediririm zannettim ama olmadı maalesef. İşte tarif:
LİMONLU KEK MALZEMELERİ:
  • 3 adet yumurta
  • 1-1,5 su bardagı toz şeker
  • 1 su bardagı yogurt
  • 1 su bardagından iki parmak eksik sıvıyag
  • aldıgı kadar Sinangil limon aromalı kek unu(2-2,5) su bardagı kadar olmalı.Az gelirse eklersiniz)
  • 1 paket vanilya
  • kabartma tozu(ben kullanmadım çünkü sinangilin unları kendinden kabartma tozlu)
  • eger sinangil unu kullanmayacaksanız limon kabugu rendesi ve bir miktar limon suyu
DOLGU KREMASI İÇİN MALZEMELER:
  • 3 su bardagı Süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1-1,5 çay bardagı toz şeker
  • 1 çay bardagı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşıgı mısır nişastası
Keki için yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpalım.Sonra içine sıvıyag ve yogurdu ekleyip çırpmaya devam edelim.Sıvı karışımın içine unu ve vanilyayı (kabartma tozu dedigim gibi kullanmadım çünkü sinangil unlarının içinde kabartma tozu var)eleyerek azar azar döküp tahta kaşıkla karıştıralım.Ve yaglanmış kek kalıbına dökelim.Önceden 180C ısıtılmış fırına verelim.30 dakika kadar pişirdikten sonra fırından çıkarıp sogumaya bırakalım.Ayrı bir yerde vanilyalı kreması için vanilya hariç tüm malzemeleri bir tencereye koyalım.Ve çırpalım.Sonra orta ateşli ocakta çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirelim.Kaynamaya başlayınca bir iki kez daha karıştırıp altını kapatalım.Ve vanilyasını ekleyip karıştıralım.Ilınmaya bırakalım.Kremayı arada karıştırırsak kabuk tutmasını önlemiş oluruz.
Soguyan keki ortadan ikiye keselim.Alt keki genişçe bir servis tabagına alalım ve üstüne vanilyalı kremasından bolca sürelim.(ben sadece içine sürdüm ama istenirse kremadan bir miktar ayırıp üstüne de sürebilirsiniz)Ve üstüne diger kek parçasını kapatalım.Bu şekilde bir süre bekledikten sonra dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet olsun.