29 Temmuz 2010 Perşembe

KİRAZ REÇELİ

Haftayı tatlı bir tarifle bitirelim istedim arkadaşlar.Evde kiraz ve vişnenin bol oldugu bir zamanda oturup reçel yaptım.Vişne reçelini daha önce yazmıştım ama fotografı istedigim gibi çıkmadıgı için onun da fotografını çektim ve eski yerine koydum.Kiraza gelince yapısından dolayı kiraz reçeli biraz tatlı oluyor.Benim tatlı reçellerle aram pek yoktur ama eşim kiraz reçelini sever.Onun için yaptım bu reçeli.Aslında bu reçeli yaptıgım gün bir de cheesecake yaptım kiraz ve vişne reçelleri ile süsledim.Bence çok yakıştı.Cheesecake'nin de tarifi yakında gelecek.İlk önce kiraz reçeli:
KİRAZ REÇELİ MALZEMELERİ:
  • 1 kg.kiraz
  • 4-5 su bardagı toz şeker
  • çay kaşıgı ucu ile tereyag(reçelin küflenmesini ve köpürmesini önlüyor)
  • 3-4 diş limon tuzu veya yarım limon suyu
Kirazların çekirdeklerini çıkartıyoruz.Ben daha önce annekaz da gördügüm yöntemle çıkardım çekirdekleri.Herhangi bir tükenmez kalemin içini çıkardım ve sapları ayıklanmış kirazı elime aldım ve diger elimlede kalemi tutup sapının çıktıgı noktaya kuvvetlice itince çekirdekler çıkıyor.Gerçi artık kiraz veya vişne çekirdeklerini çıkarmak için aletlerde çıktı.Çekirdeklerini çıkardıgımız kirazları derin bir tencereye alalım ve üzrüne toz şekeri ilave edelim.Ve bu şekilde zamanınız varsa 1 gün yoksa 2-3 saat şekerin içinde kirazı bekletiyoruz.Toz şeker iyice eridiginde ocaga koyuyoruz Kaynammaya başlayınca içine tereyagını ekliyoruz.Tereyagından dolayı köpürme olmayacaktır ama olursa onları kevgirle alıyoruz.Ben çok kaynayan reçeli sevmiyorum o yüzden çok kaynatmadım.Reçelin olup olmadıgını anlamak için soguk suya kaşık yardımıyla bir damla reçel damlatılır damla top top duruyorsa reçel olmuş demektir.En son indirmeden önce limon tuzunu ekliyoruz ve bir taşım daha kaynatıyoruz ve altını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.Ilındıktan sonra kavanoza alıp soguduktan sonra dolaba veya muhafaza edeceginiz yere kaldırıyoruz.
Afiyet olsun. 

28 Temmuz 2010 Çarşamba

MANTI

Kim hayır diyebilir ki mantıya.Belki inanmayacaksınız ama bu benim ilk mantı yapışım.İşin ustaları anlamıştır zaten acemiligimi.Hep söylüyorum ya hamur açmakta zorlanıyorum.Ama bu mantıyı küçük küçük bezeler olarak açtım ve ancak öyle yapabildim.Yine de zorlanmadım dersem yalan olur.Ama efe,eşim ve ben mantıya bayıldıgımız için ögrenmek lazımdı.Sonuç yukarıda.Gayet iyiydi.
MANTI MALZEMELERİ:
  • 3 su bardagı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • su
İÇ MALZEMELERİ:
  • 250 gr kıyma
  • 2 adet küçük kuru sogan(rendeleyin)
  • bir miktar maydanoz(ince ve küçük dogranmış)
  • tuz,karabiber,kırmızıbiber
SOSU İÇİN
  • Yogurt
  • sarımsak
  • kırmızı toz biber
  • tereyag
  • kuru nane
  • sumak
Hamur için gerekli malzemeleri derin bir kaba alalım ve koyu bir hamur olacak şekilde azar azar su ilavesi ile yoguralım.Yogurdugumuz hamuru üzerine bir bez örterek 10-15 dakika dinlendirelim.Diger tarafta içi için gerekli malzemeleri(bütün malzemeler çigden olacak)bir kaba alalım ve yoguralım.Dinlenen hamurdan bezeler kopararak tezgah üzerinde unlayarak merdane veya oklava ile ince açalım.Açtıgımız hamuru düz agızlı bir bıçak ile önce enlemesine sonra boylamasına yaklaşık 3-4 cm aralıklarla keselim.Yani kestigimiz hamurlar kare oluşturacak.Oluşturdugumuz hamur parçalarının ortalarına hazırladıgımız kıymalı içten koyalım ve üçgen şekilde sıkıca kapatalım.
Ve hazırladıgımız mantı tanelerini unladıgımız tepsiye koyup biriktirelim.Derin bir tencereye su koyalım ve içine tuz atalım.Ve kaynatalım.Mantı tanelerini(bezeler bittikten sonra)kaynayan suya atalım ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirelim.Mantıların açılmamasına dikkat ederek süzgeçle çıkaralım.Ve bir süre ılınmasını bekledikten sonra tabaklara alalım.Diger tarafta sarmısaklı yogurt hazırlayalım ve mantının üzerine dökelim.En son olarak tereyagını tavada eritelim ve içine kırmızı toz biberi ekleyelim.Kırmızı biber bir miktar yandıktan sonra ocaktan alalım ve mantının üstüne gezdirelim.Ve sonra üstüne nane ve sumak ekelim.
Afiyet olsun.

25 Temmuz 2010 Pazar

TATLI LOR YAPIMI

Bazı tarifler vardır mutlaka ama mutlaka yapılması gerekir.Daha önce tadına bakılmadıgı için hep merakedilir.Araştırılır ve bulunamaz tarifleri.Ama bir gün arkadaşınız kulagınıza fısıldar tarifi ve çok heyecanlanırsınız ve hemen yapmak istersiniz.İşte Tatlı lor tarifi benim için bunları ifade ediyor.Yeturlalezzetkareleri Yeşim arkadaşımız bu tarifi yayınladıgın da aynen bu duygular içinde yaptım tatlı loru.Hatta hızımı alamadım birde karpuz reçelini yaptım arkadaşımın sayfasından.Ama hepsi sırayla degil mi?Yeşimin anlattıgı gibi anlatacagım tarifi ama merak edenleri de onun sayfasına yönlendirmek isterim.Ve final....
TATLI LOR TARİFİ MALZEMELERİ:
  • 1 lt.süt(bende yeşim gibi Pınarın tam yaglı sütünü kullandım)
  • 1 kutu yani 200 ml.Krema(ülker içim kremasını kullandım.Fiyatı digerlerine göre daha uygun)
  • 2 yemek kaşıgı dolu dolu susuz yogurt(yogurdu bir süre süzgeçte beklettim ki suyu iyice süzülsün diye.Malum ilk defa yapıyorum bir yanlışlık olsun istemedim.)
Malzemelerin hepsini yani sütü,kremayı ve yogurdu derin bir tencereye koyun.Tel çırpıcı ile iyice karıştırdıktan sonra ocaga alın.Kaynayıncaya kadar arada bir karıştırın.Kaynamaya başladıktan sonra karıştırmayı bırakın ve kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kaynatın.Ve ocaktan alın.Bu şekilde dinlenmesi için 15 dakika kadar bekletin.Herhangi bir tülbenti(ben çeyizimden çıkardım tülbenti) iyice ıslatıp suyunu iyice sıkın ve başka derin bir kabın içine serin.
Kesilen sütünüzü içine boşaltın.Tülbentin kenarlarından toplayarak suyunu iyice sıkıp dügüm atın tülbente.Yüksek bir yere(ben mutfak lavabosunun musluguna bagladım.)ucundan asarak suyunun süzülmesini saglayın.Arada bir elinizle sıkıştırarak iyice suyunu sıkın ki suyu tamamen süzülsün.15 dakika kadar da bu şekilde bekletin.Sonra dügümü açın.Lorunuzu tülbentten çıkarın.Yukarıda ki fotograflarda görülen şekilde olacak aşamalar.Cam(veya kapaklı herhangi bir kap) ve kapaklı bir kaba koyun ve buzdolabında dinlenmeye bırakın. 
Hafif sertleştiginde(ben 1 gün beklettim pazar kahvaltısı için)dilimleyerek servis yapın.Reçelle yemesi harika oluyor tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

22 Temmuz 2010 Perşembe

UNLU KIYIR BÖREK

Sonunda bende yaptım.Çok merak ettigim bir börekti.Ve merak ettigim kadar varmış.Tadı gerçekten çok güzel ve kıyır kıyır.Yanına da soguk bir ayran muhteşem oldu.Denemeyenler varsa tavsiye ediyorum.İşte Tarif:
UNLU KIYIR BÖREK MALZEMELERİ:
  • 3 Adet yufka
  • 3 adet haşlanmış ve rendelenmiş patates
  • bir miktar rendelenmiş kaşar ve bir miktar lor
  • 100 gr.eritilmiş tereyag
  • 1,5 çay bardagı sıvıyag
  • karabiber
  • tuz,kırmızı toz biber
  • un
Haşlanmış patatesleri rendeleyin ve içine Rendelenmiş kaşarı,loru,tuzu,karabiber, ve toz kırmızı biberi koyup karıştırın.Erimiş tereyagını ve sıvıyagı karıştırın ve yarım çay bardagını ayırın.Tezgahın üstüne 1.yufkayı serin ve üstüne yaglı karışımdan sürüp elekle un eleyip yufkayı ikiye katlayın.Ve tekrar yaglı karışımdan sürüp üstüne tekrar bir miktar un eleyin.Yufkaların kenar kısımlarını iki parmak içe dogru katlayın ve kenar kısmına patatesli içten bolca koyup rulo yaparak sarın ve dört parmak genişliginde kesip yaglı kagıt serilmiş tepsiye dizin.Ve diger yufkalarada aynı işlemi uygulayın.Ayırdıgınız yarım çay bardagı yag karışımına 2 yemek kaşıgı su ekleyerek böreklerin üzerine sürün.Önceden 180C ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

20 Temmuz 2010 Salı

KAVUNLU KOKTEYL DONDURMA

Sıcaklarla başımız belada.Neredeyse günde iki defa suyun altına girer olduk.Böyle zamanlarda soguk içecekler bizim kurtarıcımız oluyor.Evde ne varsa kullanıp bizi biraz olsun serinletecek içecekler yapıyorum bende.Kavunlu dondurma kokteyli de bunlardan biri.İşte tarif:
KAVUNLU KOKTEYL DONDURMA MALZEMELERİ:
  • yarım kavun içi
  • yarım çay kaşıgı tarçın
  • istenilen kadar buz
  • bir miktar vanilyalı dondurma veya yarım su bardagı soguk süt
  • bir miktar vanilya
Kavunu soyup içini sıvı hale gelinceye kadar blenderdan geçiriyoruz.İçine dondurmayı (veya soguk sütü),tarçını,buzu,vanilyayı koyup belenderda buzlar iyice parçalayıncaya kadar karıştırıyoruz.İsterseniz buzu sonra bardaklara da ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

16 Temmuz 2010 Cuma

BOL BAHARATLI TAVUK PİRZOLA

Tavuk bizim evde en çok pişen ettir.Oglum ve eşim bayılırlar.Özellikle oglum yesin diye sık sık yaparım.Ama tabii ki onu ki bol baharatlı olmuyor.Bu tarif eşim ve kendime göre hazırladıgım bir yemek.İşte tarifi:
BAHARATLI TAVUK MALZEMELERİ:
  • Tavuk but pirzola veya tavugun herhangi bir bölümü
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası
  • zeytinyagı veya sıvıyag
  • 1 yemek kaşıgı yogurt
  • 4-5 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 çay kaşıgı karabiber(tane karabiberi ögütürseniz daha leziz oluyor)
  • pul biber(acı sevenler fazla atabilir)
  • Kekik
  • az kimyon
  • tuz
Tüm terbiye için gerekli malzemeleri iyice özdeşleşene kadar karıştırın ve tavukları bu sos içine koyun.Ve tavukların her tarafının bu sosa bulanmasını saglayın.Ve buzdolabında 1-2 saat bekletin.Sonra yagsız tavada(veya fırında,veya mangalda) altı kısık olarak pişirin.Ben yanına şehriyeli pirinç pilavı yaptım.
Afiyet olsun.

14 Temmuz 2010 Çarşamba

KIRMIZI BİBER SALATASI

Kırmızı belkide hiçbir sebze veya meyveye bu kadar yakışmıyordur.Ben oldum olası Kırmızı biberin tadına ve görüntüsüne bayılırım.Ben küçükken annemler biber salçası yaparlardı.Çuval çuval biber alınır ayıklandıktan sonra eski et makinelerinde inanılmaz bir güç harcanarak çekilir ve sonra çeşitli işlemlerden sonra kurutulurdu.Ya da kurutulmak için iplere dizilir ve evlerin damlarına asılırdı ve böylece kurutulup ögütüldükten sonra kırmızı toz biber elde edilirdi.Şimdi düşünüyorum da eskiden kadın olmakda anne olmakda çok zormuş.Şimdi herşey bir parmagımızın ucunda.Ama ben yine de eskilerde yaşanan böyle heyecanlara bayılırdım.Belki de kırmızı bibere olan sevdam buradan geliyordur.Kırmızı biberin pazarlarda boy gösterdigi şu zamanlarda her seferinde bol bol alırken buluyorum kendimi.Ve eve gelince çeşit çeşit şeyler yapmak geliyor içimden.Bu seçeneklerden biride salata tabii ki.

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER SALATASI MALZEMELERİ:
  • İstenilen kadar kırmızı biber
  • zeytinyagı
  • bol sarımsak
  • tuz
  • az limon suyu
  • sirke(ama ben koymuyorum çünkü sirkeyi bizimkiler sevmiyor)
Kırmızı biberler ocak üstünde veya fırında közlendikten sonra kabukları soyulur ve çekirdekleri çıkartılır.İstediginiz gibi kesip servis tabagına alın.Sarmısakları soyun ve tuz ilavesi ile iyice ezin.Sonra üstüne yavaş yavaş zeytinyagı ve limon suyu ekleyin ve bir çatal yardımıyla iyice özeyerek mayonez kıvamına gelene kadar ezerek karıştırın.Ve bu sosu kırmız biberlerin üstüne döküp harmanlayın ve buzdolabında iyice soguyana kadar bekletin ve sonra servis edin.
Afiyet olsun.

12 Temmuz 2010 Pazartesi

KIYMALI PİDE

Yine uzun bir ara oldu degil mi?Ama yaz gelince hep böyle oluyor nedense.Misafirler,tatil,sıcak.....bunlar bloguma tarif ekleyemem de etken tabii ki.Nerede olursam olayım aklım hep blogumda kalıyor.Bir de gittigimiz yerde internet yoksa of of,işte o zaman beklemek düşüyor.Yine Alanyadaydık 1 haftalık bir tatil yaptık.Yine görmedigimiz yerleri gördük.Bunlardan biride Gazipaşa.Hani şu bildiginiz muzları ile ünlü Antalya ilçesi.Muz bahçeleri hala çok fazla yani doga henüz korunuyor ve bozulmamış.Turizm beldesi olarak belki de Alanyanın gölgesinde kaldıgı için çok fazla bir gelişme yok.Ama sakin,bol yıldızlı otellerin olmadıgı hatta çok fazla gürültünün bile olmadıgı bir ilçe.Güzel bir denizi ve sahili var.Sahilinde küçük bir otel ve pansiyonlar var.Bunları niye mi yazıyorum belki gitmeyi düşünüyorsanız nasıl bir yer oldugunu bilin istedim.
Ama sonunda evimize döndük.Artık eger yine bir degişiklik olmazsa aranızdayım.Ve lk tarifim kıymalı pide olsun istedim.
KIYMALI PİDE MALZEMELERİ:
HAMURU İÇİN:
  • 1 Su bardagı süt
  • 1 su bardagı sıvıyag
  • 1 su bardagı ılık su
  • yarım paket yaş maya veya 1 paket kuru toz maya
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • 3-4 su bardagı un(un az gelirse eklenebilir)
KIYMALI HARCI İÇİN:
  • 250-300 gr.kıyma
  • iki adet kuru sogan
  • az sıvıyag
  • tuz,karabiber,toz kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
ÜZERİ İÇİN:
  • az tereyag
  • 1 veya 2 adet yumurta sarısı(istenirse yumurta akı hamura karıştırılabilir)
Ilık suyun içinde yarım yaş maya eritilir.Derin bir yogurma kabına sütü ve sıvıyagı döküp karıştırın.Üzerine unu azar azar dökün sonra mayayı ve tuzunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yogurmaya devam edin.İstenen kıvama geldikten sonra üstünü nemli bir bez ile örtüp mayalanmaya bırakalım.(hamur iki katına çıkacak).Harcı için az sıvı yagı tavaya alalım ve yemeklik dogradıgımız soganı ekleyip kavuralım.Kavrulan soganların üstüne kıymayı ekleyelim ve kıymalar suyunu salıp çekene kadar kavuralım.Sonra üstüne yemeklik dogranmış yeşil biberi(bir miktar yeşil biberle kavuralım) ve sonrada domatesi ekleyelim.Domatesler suyunu çekince baharatlarını ekleyelim ve ılınmaya bırakalım.Mayalanan hamurdan portakal büyüklügünde parçalar kopararak bir kenara bırakıp üstünü örtelim.Her hamur parçasını oklava yardımıyla çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde oval olarak açalım.Üstüne kıymalı harcımızdan ekleyelim.Ve hamurun kenarlarını kıymalı malzeme üstüne dogru katlayalım.
Ve köşelerini birleştirerek pide şekli verelim.Sonra üstüne yumurta sarısı sürüp önceden 180C ısıtılmış fırına verelim.Üzerleri pembeleşince fırından alıp sıcakken kenarlarına tereyagı sürelim(sert olmaması için).