29 Haziran 2010 Salı

MISIR UNU HELVASI

Karadenizden gelen mısır unum fazla olunca birşeyler yapmak istedim ve aklıma mısır unu ile yapılan helva geldi.Acaba nasıl yapsam diye düşünürken ve tabii ki biraz da araştırdıktan sonra ortaya bu helva çıktı.Açıkçası bizimkiler bu tarz helvaları pek sevmedigi için birer çatal alıp bıraktılar.Ve gerisi bana kaldı.Hepsini oturup yeme şansım olmadıgı için komşularımla paylaştım.

MISIR UNU HELVASI MALZEMELERİ:
  • 2 su bardagı mısır unu
  • 100 gr.margarin veya tereyag
  • bir miktar(2-3 yemek kaşıgı kadar sıvıyag)
  • ŞERBETİ İÇİN:
  • 3 su bardagı su
  • 2,5 su bardagı toz şeker(bana biraz tadı şekerli olmuş gibi geldi isterseniz azaltabilirsiniz)
Şerbeti için şekeri ve suyu tencereye alın ve ocaga koyun fakat kaynatmayın sadece su biraz ısınsın ve içindeki şeker erisin.Ayrı bir tencereye margarini ve sıvıyagı ekleyin ve margarin eriyince mısır ununu ekleyin ve karıştırarak kavurun.Mısır ununun rengi bir miktar koyulaşana kadar kısık ateşte kavurmaya devam edin.Kavrulan una şerbetini dökün ve helva şerbeti çekene kadar kısık ateşte karıştırmaya devam edin.Tam anlamıyla şerbetini çektikten sonra altını kapatın.Son olarak uygun boyutlarda ki bir borcamın altına streç film serin veya borcamı bir miktar ıslatın ve helvayı borcama boşaltın.Üstünü düzleyin ve buzdolabına koyun.İyice soguyunca başka bir kaba alın ve dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun.

28 Haziran 2010 Pazartesi

MANTAR SOTE

Mantar sote hafta sonu lezzetlerimizden biri olarak masamıza konuk oldu.Oglum hiç yapmadıgı birşey yaptı ve anne ben mantar istiyorum dedi.Genelde yemek istemez bizden.İstedigi en özel şeyler onun için çikolata,şeker,dondurma....Tabii ki durum bu olunca koştura koştura pazara gidlidi ve mantar alındı ve bir güzel Efe'nin agzına layık bir mantar sote yapıldı.Az birşey de olsa yedi ama o da yeter.
MANTAR SOTE MALZEMELERİ:

  • Yarım kilo mantar

  • 2 adet kuru sogan

  • 3-4 diş sarımsak

  • 2-3 adet yeşil biber

  • 3 adet domates

  • 1 yemek kaşıgı domates salçası(istege baglı)

  • tuz,karabiber,toz kırmızı biber

  • maydanoz

  • az sıvıyag
İlk olarak tencereye az miktarda sıvıyag alınır ve yemeklik dogranmış sogan,yeşil biber ve ince ince dogranmış sarımsaklar eklenerek kavrulur.Malzemeler kavrulunca üstüne salça ve baharatlar eklenir.Bir miktar karıştırıldıktan sonra yıkanarak ince ince dilimlenmiş mantar eklenir ve mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir.Sonra içine dogranmış domatesler ve tuz eklenir.Yemek suyunu çekene kadar pişirilir.Ve indirmeye yakın ufak dogranmış maydanoz eklenir ve karıştırılır.Yemek bir taşım daha kaynadıktan sonra altı kapatılır.
Afiyet olsun. 

25 Haziran 2010 Cuma

ELMALI FIRDÖNDÜ KURABİYE

Zeytinagaci arkadaşımın sitesinde gördügümden beridir denemek istedigim bir tarifti elmalı fırdöndü kurabiye.Aslında görüntü itibariyle onun yakaladıgı başarıyı yakalayamasamda tadı muhteşemdi.Herkes bayıldı.Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.Ben bu aralar yememe dikkat ettigim için sadece tadına baktım.Kurabiyenin tek püf noktası elmalar suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Gerisi de kolay zaten.İşte tarif:
ELMALI FIRDÖNDÜ KURABİYE MALZEMELERİ:
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardagı toz şeker
  • 1 çay bardagı yogurt
  • 1 çay bardagı sıvıyag
  • 2 su bardagını biraz geçecek kadar un(yavaş yavaş ekleyin)
  • yarım  paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
ELMALI İÇ MALZEMELERİ:
  • 4-5 adet elma
  • 1 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 tatlı kaşıgı tarçın
  • istenilen kadar çekilmiş ceviz(istege baglı)
Öncelikle elmalı içi hazırlayalım. Elmaları rendeleyip, 1 yemek kaşıgı toz şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirin, (elmalı harcın sulu olmaması gerekiyor). Suyunu çekmeye yakın ceviz ve tarçını ekleyin ve suyunu tamamen çektirin.Pişen elmalı harcı bir kenarda soğumaya bırakın.Tüm hamur malzemelerini(unu azar azar dökerek karıştırın) karıştırarak kulak memesi kıvamında pürüzsüz bir hamur elde edin.Hamuru buzdolabında 30 dakika kadar bekletin.
Sonra dikdörtgen şeklinde ince açarak(resimdeki gibi) elmalı içi her tarafına yayın ve rulo şeklinde sarın.Daha kolay kesebilmek için derin dondurucuda en az 20 dakika bekletip (denmiş ama ben buzlukta 1-2 saat beklettim yine de istedigim sertlige kavuşmadı belki 1 gün beklerse daha iyi bir sonuç alınabilir, ya da kesilebilecek sertlige gelene kadar bekletin) , bir parmak kalınlığında parçalara bölün . Tepsiye dizerek 180 C de pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Afiyet olsun.

23 Haziran 2010 Çarşamba

YALANCI MANTI


Sıcakların hat safhaya çıktıgı Antalya da hafif ne yesek acaba diye düşününce ilk akla gelen yemek bence.Bildiginiz sarmısaklı yogurtlu makarna tabii ki.Ama adına yalancı mantı da diyen çok.Tarif vermeye gerek yok sanırım mantılık makarna bir güzel haşlanır.Ilındıktan sonra üstüne bol sarmısaklı yogurt dökülür.Ocak üstündeki tavaya az sıvıyag da ezilen domates salçasına yine az su ekleyerek sosu hazırlanır ve yogurdun üstüne dökülür.Hepsi bu.Ve yalancı da olsa mantınız hazır.Şipşak.Afiyetler olsun.

21 Haziran 2010 Pazartesi

ÜZÜMLÜ VE İKİ RENKLİ KEK

Sıcaklar başladı ve yine inanılmaz bir rehavet çöktü bana.Antalyayı seviyorum fakat bu sıcaklar ve özellikle  nem sanki içten içe vücudumu çürütüyormuş gibi geliyor bana.Sıcakla bir şekilde baş edebiliyorsunuz ama iş neme gelince yapacak çok birşey yok maalesef.Biraz geç olsada deniz sezonunu açtık nihayet.Yani ilk deniz sefamızı Alanya da gerçekleştirdik.Antalyada henüz denize girmedik ama o da yakındır.Antalyanın birçok dezavantajı olsa da yazın avantajları da var tabii ki.En önemli avantajı plaj çantanızı alıp şehrin içinde denize girebiliyorsunuz.Neyse ne çok bahsettim Antalyadan eminim birçogunuz zaten biliyorsunuzdur.Gelelim keke bu keki denize giderken yaptım yanımızda Efe'nin agzına atabilecegi birşeyler olsun diye.Bütün çocuklar mı böyle bilmiyorum ama bizimki abur cubura çok düşkün bende biraz olsun unutturmak için evde sürekli birşeyler hazırlıyorum.Kimini yiyiyor kimini yemiyor ama ben yine de yılmadan yapıyorum.İşte iki renkli kek tarifim:
ÜZÜMLÜ VE İKİ RENKLİ KEK MALZEMELERİ:

3 Adet yumurta
1 su bardagı sıvıyag
1 su bardagı toz şeker
1 su bardagı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya yada dr.oetker şişe vanilya özü
kuru üzüm
2 yemek kaşıgı kakao
2,5-3 su bardagı un
1 adet portakal kabugu veya limon kabugu rendesi

Yumurta ve şekeri derin bir kaba alıp şeker iyice eriyinceye kadar çırpıyoruz.Sonra içine sırasıyla sıvıyag,süt,elenmiş un(unu azar azar dökerseniz kıvamını daha iyi ayarlayabilirsiniz),kabartma tozu,vanilya ve limon veya portakal kabugu rendesini ekleyip karıştırıyoruz.Sonra kuru üzümü ekliyoruz ve yagladıgımız kek kalıbına kekin yarısını döküyoruz.Kalan yarısına kakoyu ekleyip tekrar çırpıyoruz ve diger kekin üzerine yavaşça döküyoruz.Önceden ısıtılmış 180C fırında yaklaşık 30-35 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

15 Haziran 2010 Salı

FIRINDA SOGAN SALATASI

Bu tarifi uzun süredir severek yapıyorum et veya tavuk yemeklerine çok yakışıyor.Degişik bir sogan salatası tarifi.Tarifi yeturlalezzetkareleri Yeşimden aldım.
FIRINDA SOGAN SALATASI MALZEMELERİ:
  • 5 adet kuru sogan
  • 2 çay kaşıgı kekik
  • 2 çay kaşıgı tuz
  • 2 çay kaşıgı pul biber
  • 1 çay kaşıgı toz şeker
  • yarım kahve fincanı sıvıyag
  • fırın poşeti
Kuru soganların kabuklarını soyduktan sonra iri iri dograyalım.Derince bir kaba koyalım ve üstüne baharatlarımızı ve sıvı yagımızı ekleyelim ve hepsini elimizle veya kaşıkla harmanlayalım.Sonra bu karışımı yanmaz fırın poşetine koyup agzını kapatalım.Ve önceden 200C ısıtılmış fırına verelim.Fırından çıkarınca isterseniz üzerine nar ekşisi de koyabilirsiniz.
Afiyet olsun.

14 Haziran 2010 Pazartesi

CEVİZLİ KURABİYE


Hala dogum günü menüsünde olan tarifleri yayınlayamadıgımı farkettim.Ve bugün tatlı yiyelim de günlerimiz hep tatlı geçsin diye arkadaşımın cevizli kurabiye tarifini sizlere vermek istedim.Ben dogum günlerini oldum olası hep sevmişimdir çeşit çeşit tatlılar,pastalar,börekler....gerçi kim sevmez ki dogum günlerini.Yaşlanmayı saymazsak tabii ki.Neyse İşte cevizli kurabiye tarifi:
BOL CEVİZLİ KURABİYE MALZEMELERİ:
  • 250 Gr.margarin(oda sıcaklıgında olacak)
  • 1 kahve fincanı pudra şekeri
  • 10 kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • bol miktarda ceviz(Çok küçük kırmayın dişe gelir şekilde olsun)
  • 1 paket vanilya(ya da arkadaşım bana degişik bir yöntem daha söyledi vanilya koymadan kurabiyelerin ortasına 1'er adet karanfil batırınca daha da güzel oluyormuş.Yerken karanfil çıkarılıyor tabii ki.)
  • üstüne serpmek için bol miktarda pudra şekeri
Derin bir kaba bütün malzemeleri alıyoruz ve iyice özdeşleşene kadar yoguruyoruz.Ve hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar kopararak elimizde yuvarlıyoruz ve yaglanmış veya yaglı kagıt serilmiş tepsiye diziyoruz.Eger dedigim gibi vanilya eklemeden kurabiyelerin ortasına karanfil kayarak yapmak istiyorsanız ortalarına 1'er adet karanfil batırıyorsunuz.Ve önceden 180C ısıtılmış fırında pişiriyorsunuz.Çok kurutmadan.Fırından çıkardıktan sonra ilk sıcagını atınca üstlerine bol pudra şekeri serpiyoruz.
Afiyet olsun. 

11 Haziran 2010 Cuma

BUGDAY PİLAVI

Bugdayın besleyicilik degeri açısından önemini bilmeyen yoktur aranızda.Ben sık sık ve degişik tarifler deneyerek evdekilere yedirebilmek için çaba sarfediyorum ama bazen emeklerimin boşa gittigi zamanlarda oluyor.Bizimkiler çeşitli bahaneler öne sunarak yemeyi istemiyorlar.Böyle zamanlarda oturup kendim tüketiyorum yaptıgım yemegi.Bizim oralarda eskiden rahmetli babaannem yogurtlu ve bugdaylı bir karışımla tarhana yapardı binbir emek vererek.Ben küçükken bu yaptıgı tarhanayı severek yemezdim zavallı babaannem çok üzülürdü.Şimdi onu daha iyi anlıyorum.Neyse sonunda oglum ve eşiminde severek yedigi bir buğday yemegi buldum.İşte Tuz Biber Dergisinden aldıgım bu pilav ve tarifi:
BUĞDAY PİLAVI MALZEMELERİ:
  • 2 su bardagı bugday
  • 1 veya 2 adet kuru sogan
  • 2-3 adet domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • yarım çay bardagı sıvıyag
  • tuzot(veya istediginiz baharatlar)
Bugdayları akşamdan ıslatıyoruz.Ertesi gün eski suyunu dökerek yeni su ekliyoruz ve diriligi çok ölmeyecek şekilde haşlıyoruz.Pilav tenceresine sıvıyagı alıyoruz ve üstüne yemeklik dogradıgımız soganı ve biberleri ekliyoruz kavrulan malzemelerin üstüne kabukları soyulup ve yine yemeklik dogradıgımız domatesleri ekliyoruz.Domatesler bir miktar suyunu çektikten sonra üzerine haşlamış oldugumuz bugdayları ekliyoruz.Ve bir miktar daha kavurmaya devam ediyoruz.En son olarak tuzot (veya istege göre diger baharatlarını da)ekliyoruz.Üzerini çok az geçecek kadar sıcak su ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.(eger pişmediyse tekrar sıcak su ekleyebilirsiniz)Pişen pilavın altını kapatıp bir süre dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.
Afiyet olsun. 

9 Haziran 2010 Çarşamba

SIKICIK ÇORBASI(TARHANALI KÖFTE)


Kütahya yöresine ait bir çorba bu tarif.Ben Kütahya da okudugum yıllarda bir teyzenin evinde yemiştim.O zamanlar tadına tam varamamıştım.Geçen gün aklıma düştü ve evde kendim denemeye karar verdim.Üzerine de sarmısaklı yogurt ve tereyag dökülüyor aslında ama ben bizimkilerin sevip sevmeyecegini bilemedigim için dökmedim.Ama siz arzu ederseniz dökebilirsiniz.Yemekteyiz etkinligini düzenleyen arkadaşım nurşene yolluyorum.Bu arada birçok yöresel yemegin bir hikayesi vardır Sıkıcık çorbasının ki de şöyle: Bir kadının oğlu askerden gelmiştir. Ancak ekonomik yönden sıkıntıda olduklarından kadın, oğluna her gün başka isimler altında bu yemekten yapar. Oğlu akşam ana ne yiyeceğiz dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikinci gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün garip köftesi der.İşte tarif:
SIKICIK ÇORBASI(TARHANALI BULGURLU KÖFTE)MALZEMELERİ:
  • 1 su bardagı ince bulgur
  • 4 yemek kaşıgı toz tarhana
  • 1 adet yumurta
  • aldıgı kadar un(2-3 yemek kaşıgı kadar ama kıvamını siz ayarlayın)
  • tuz,karabiber
SOSU İÇİN:
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 yemek kaşıgı salça(az domates az biber salçası koydum)
  • sıvıyag
  • sıcak su
ÜZERİ İÇİN:
  • sarmısaklı yogurt
  • tereyag
1 su bardağı ine bulgurun üzerine sıcak su ilave edin ve ince bulguru demlenmeye bırakın.Derin bir karıştırma kabına demlenmiş olan ince bulguru ilave edin.Üzerine 4 yemek kaşığı toz tarhanayı,tuzu,karabiberi ilave edin.Üzerine 1 adet yumurta kırın.Üzerine kıvamına göre un ilave edip yoğurun.(az su ilavesi ile yogurabilirsiniz)Daha sonra fındık büyüklüğünde toplar hazırlayın ve bekletin.Sosu için soğanı yemeklik dograyın.Tencereye sıvıyağı alın.
Üzerine soğanı ilave edin ve soteleyin.Üzerine salçayı ilave edin.Üzerine sıcak su ilave edin ve sosu kaynamaya bırakın.Kaynayan sosun üzerine bulgurlu topları ilave edip tekrar kaynamaya bırakın.Bu aşamada isetrseniz haşlanmış nohutda ekleyebilirasiniz.Pişen sıkıcıgı servis tabağına alın.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.Üzeri için tereyağını eritin ve sarımsaklı yoğurdun üzerine eritilmiş olan tereyağını döküp servis edin.
Afiyet olsun.

7 Haziran 2010 Pazartesi

SÜTLÜ ve MAYASIZ POĞAÇA

Hepinize iyi bir hafta geçirmenizi diliyorum arkadaşlar.Pazar kahvaltılarımızın baştacı olan poğaçayı hep mayalı yapıyordum ve bir degişiklik yapmak istedim.Aslında bu degişiklik zorunluluktan yaşandı.Evde yogurt olmadıgı için sütle denemeye karar verdim.Ve sonuç bence gerçekten memnun ediciydi.Denedim ve gördüm.İşte tarif:
SÜTLÜ POĞAÇA MALZEMELERİ:
  • 100 gr. margarin
  • 1 çay bardagından az eksik süt
  • 1 çay bardagı sıvıyag
  • 1 yumurta(akı içine sarısı dışına)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5-3 su bardagı un
  • tuz
İÇİ İÇİN:
  • peynir veya lor
  • maydanoz
  • ben azda kaşar rendesi koydum
İlk önce margarinimizi eritelim ve ılınmaya bırakalım.Unu derin bir kaba alalım ve ortasını açalım.İçine ılınmış margarini,sıvıyagı,sütü,yumurta akını,kabartma tozunu ve tuzunu ekleyip hamuru yoguralım.Hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp elinizde açalım ve peynir ve maydanoz karışımıdan içine koyup agzını kapatalım.Üzerlerine az sıvıyagla karıştırılmış yumurta sarısını sürelim ve önceden 180C ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirelim.
Afiyet olsun.

4 Haziran 2010 Cuma

ETLİ NOHUT YEMEGİ

Bu sıcak yaz günlerinde bakliyat yemegi de nereden çıktı diyeceksiniz ama bakliyat besleyicilik açısından bence muhteşem bir besin.O yüzden bizim evde haftada bir kez muhakkak bakliyat yemekleri pişer.Bizimkiler mırın kırın etsede faydası yok yenecek.Yanına da bir pilav güzel eşlik eder degil mi?İşte tarif:

ETLİ NOHUT YEMEGİ MALZEMELERİ:
Yarım kilo kadar nohut(2 su bardagı da yeterli geliyor 3 kişilik bir aileye)
250 gr. kuşbaşı et
2 adet kuru sogan
sıvıyag
2-3 adet sivri yeşil biber
1 yemek kaşıgı biber salçası
2 adet domates
Tuz,karabiber,kırmızı toz biber
kaynar su
Nohudu Akşamdan içine bol su koyarak ıslatın(ıslama suyuna tuz,şeker ve kimyon dökerseniz gazını alıyor)Ertesi gün nohutları süzdürüp yıkayın.Düdüklü tencereye yagı alıp üstüne etleri koyun ve etler suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.Etlerin üzerine soganı ve sivri biberi yemeklik dograyıp koyun.Ve soganların rengi degişene kadar kavurun.Kavrulan soganların üstüne salçasını ve kabukları soyulup küp dogranmış domatesi ekleyin ve 5 dakika kadar bütün malzemeleri kavurun.Sonra üstüne nohutları ekleyin ve bir süre daha kavurmaya devam edin.En son olarak baharatlarını da ekleyin ve üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyip düdüklü tencerenin agzını kapatın.Yaklaşık kaynama süresi de dahil 20-30 dakika pişirin.(benim düdüklüm geç pişiriyor eger sizin düdüklü tencereniz iyiyse süre azalabilir.)Pilav ve kuru sogan eşliginde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.  

2 Haziran 2010 Çarşamba

KAYA KORUGU TURŞUSU

Kaya korugu turşusunu arkadaşım oglumun dogum gününde yapmıştı.Daha önceden yazmıştım. Ama tarif biraz gecikti farkındayım.Ancak sıra geldi bu turşunun tarifini yayınlamaya.Kaya korugunun çig halini yani turşu yapılmadan önceki halini görüntüleyemedim ama arkadaşım pazarlarda satıldıgını söyledi.Birgün denk gelirseniz alın ve yapın bence.Degişik bir lezzet.Aslında kaya korugunun salatası daha da güzel oluyormuş öyle diyor arkadaşım.Birgün onuda yayınlarım inşallah.Neyse gelelim tarife:

KAYA KORUGU TURŞUSU
kaya korugu otu yada yeşilligi diye alınıyor pazarlardan
sirke
bol sarmısak
tuz
su
Kaya koruklarını ikiye bölüyorsunuz ve yıkıyorsunuz.Bir tencerede su ve tuz karışımını kaynattıktan sonra kaya koruklarını bu suya atıp 5 dakika haşlıyorsunuz.Sonra süzgece alıp hem suyunun süzülmesi hemde soguması için bir kenara bırakıyorsunuz.Sarmısakları soyuyorsunuz.Ayrı bir yerde sirke(üzüm sirkesi),İkiye bölünmüş veya tüm olarak kalmış sarmısakları,tuzunu ve suyunu ekleyip bir karışım hazırlıyorsunuz.(göz kararı yapmanız gerekiyor çünkü kendim yapmadıgım için tam ölçüleri veremiyorum.)Kaya koruklarını kavanoza alıyorsunuz ve sirkeli karışımdan üstünü az geçecek kadar döküp agzını kapatıyorsunuz.15 gün agzını açmadan buzdolabında veya güneş almayan bir yerde bekletiyorsunuz.Sonra yemege hazırdır.
Afiyet olsun.