26 Şubat 2010 Cuma

MOZAİK PASTA VE NAR ŞERBETİ

Küçüklügümden beridir en sevdigim pastadır mozaik pasta.Hem yapımı kolay hem yemesi zevkli bence.Hele de bizim evdeki gibi pasta canavarı bir ufaklık varsa evinizde tam bir kurtarıcı oluyor bu pasta.İşte benim tarifim:
MOZAİK PASTA MALZEMELERİ:

  • 1 veya 2 paket petibör bisküvi
  • 100 gr.margarin
  • 1 su bardagı süt
  • 4 yemek kaşıgı kakao
  • 4 yemek kaşıgı toz şeker
  • iri kıyılmış ceviz
Margarini tava da eritin.Erimiş margarinin içine kakao,şeker ve sütü ekleyin ve karıştırın.Bisküvileri kırın ve yaglı karışıma ekleyin.Üstüne cevizleri de ekleyerek elinizle karıştırın.Düz bir zemine şeffaf folyo veya alimünyum folyo sererek bisküvili karışımı üstüne dökerek elle şekil verin.Ve buzlukta 30 dakika buzdolabının alt bölümünde 2-3 saat bekletin ve çıkardıkdan sonra dilimleyin.İstenirse buzdolabından çıkardıktan sonra üzerine çikolatalı sos da dökebilirsiniz.
Afiyet olsun. Mozaik pastanın yanına nar şerbeti de yaptım bir güzel afiyetle yedik.İnanırmısınız narın faydalarının ortaya çıkmasından beridir narın fiyatından yanına yaklaşılmıyor.Bir de bir tanesinin 1 kilo geldigi düşünülürse narı evimizde lüks bir meyve olarak almaya başladık.Ama evde çocuk olunca fiyat pahalı da olsa alınıyor.Nar şerbetinin tarifini bendensofralariniza.blogspot arkadaşımdan almıştım.O şerbetin içine 2 paket kadar vanilya koymuştu ama bize fazla gelecegini düşünerek ben yarım pakete indirdim.İşte tarifi:
NAR ŞERBETİ MALZEMELERİ:
  • 1 kg.nar
  • yarım su bardagı şeker(ben daha az kullandım)
  • 2 su bardagı su
  • yarım paket vanilya
Narların suyunu sıkıyoruz.Toz şekerle suyu bir tencereye alıp kaynatıyoruz.Ocaktan aldıktan hemen sonra nar suyunu ilave ediyoruz.Ve vanilyayı da ekleyerek karıştırıyoruz.Ve sogumaya bırakıyoruz.
Afiyet olsun.

23 Şubat 2010 Salı

ÖCCE


Kilis mutfagından degişik bir lezzetle yine buradayım.Öcce aslında bildigimiz mücvere benziyor fakat içinde kabak yok.Kahvaltıda veya 5 çayında yiyebileceginiz bir tarif.(fotograf biraz bulanık çıktı makinam da bu aralar sorun varda)
ÖCCE MALZEMELERİ:
  • 2 bag taze sogan(yeşil sogan)
  • 2 bag taze sarmısak(yeşil sarmısak bu taze sarmısagı her pazarda bulabilir misiniz bilemiyorum.Mesela ablam Kayseri de pazarlarda taze sarmısak satılmadıgını söylüyor.Eger bulamazsanız 8-9 diş sarmısak da işinizi görebilir sanırım.Sanırım diyorum çünkü kuru sarmısakla hiç yapmadım)
  • 1 bag maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • kimyon,kırmızı toz biber,tuz
  • aldıgı kadar un
  • sıvıyag(kızartmak için)

Taze soganı,maydanozu ve taze sarmısagı ayıkladıkdan sonra iyice yıkayın ve incecik kıyın.Ben rondodan geçiriyorum daha iyi oluyor.Rondodan geçirilen malzemeleri bir kaba alın ve içine kimyon,kırmızı toz biber ve tuzu ekleyin.Ve elinizle iyice ovuşturun (malzemeler diriligini kaybetsin diye)Sonra yumurta,un ve 4-5 yemek kaşıgı su ekleyerek karıştırmaya devam edin.Az sıvıyagı tavaya alın ve altını yakın.Ve öccemizden kaşık yardımıyla alıp ısınmış yagınızın içine atın(aynı mücver yapar gibi).Arkalı önlü kızarttıgınız öcceyi peçete serili tabaga çıkarın.

Afiyet olsun.

22 Şubat 2010 Pazartesi

ELMALI KURABİYE

Bir süredir bloguma giremedigim için yeni tarifler ekleyemedim maalesef.Bugün hazır girebilmişken en sevdigim kurabiyeyi ekleyeyim dedim.İşte tarif:
ELMALI KURABİYE MALZEMELERİ:
  • 125 gr.margarin(oda sıcaklıgında olacak)
  • 1 adet yumurta(oda sıcaklıgında olacak)
  • 2 yemek kaşıgı yogurt
  • 1 tutam tuz
  • 2 su bardagı kadar un(unu azar azar dökelim az gelirse ekleme yapalım.)
  • 1 kahve kaşıgı kabartma tozu
İÇİ İÇİN:
  • 3 adet elma
  • ceviz(ince kıyılmış)
  • 2 yemek kaşıgı toz şeker
  • tarçın
  • pudra şekeri(üstüne serpmek için)
İlk önce elmaları soyup rendeleyelim.Toz şekeri ve cevizi de içine kattıktan sonra bir tavaya alalım ve elmalar yumuşayana kadar pişirelim.Söndürmeye yakın tarçınını ekleyelim ve altını kapatıp ılınmaya bırakalım.
Diger tarafta hamur için gerekli malzemelerin hepsini karıştırma kabına alalım ve özleşene kadar karıştıralım.Ve hamuru 15 dakika kadar dinlendirelim.Özleşen ve dinlenen hamurdan küçük parçalar koparıp elimizle açalım ve kenarına elmalı içten koyalım ve pogaça yapar gibi katlayalım.(sizler istediginiz gibi şekil verebilirsiniz)Yaglanmış veya yaglı kagıt serilmiş teosiye yerleştirelim ve önceden 180C ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişerelim.Ve fırında çıkarınca üstüne bolca pudra şekeri serpelim.
Afiyet olsun.

16 Şubat 2010 Salı

ETLİ KURU PATLICAN DOLMASI


Aslında hep yedigim ama hiç yapmadıgım bir lezzet kuru patlıcan dolması.Gaziantep yöresel yemegi,ama kuru patlıcan dolmasını yapan birçok yöre de var.Ama bence önemli olan tadının nasıl oldugu aslında.Ben küçükkken annem hep yapardı.Ama Antalya'da patlıcanı kurutmak mümkün olmadıgı için ben hiç yapmamıştım.Annem kurutup getirmiş sagolsun banada sadece yapmak düştü.

KURU PATLICAN DOLMASI MALZEMELERİ:
  • 10 adet kuru patlıcan(biz çekirdek aile oldugumuz için bize yetti)
  • 250-300 gr kıyma
  • 2 adet kuru sogan
  • yarım bag maydanoz
  • her bir patlıcan için 1 tatlı kaşıgı(silme) pirinç
  • yarım yemek kaşıgı biber salçası
  • yarım yemek kaşıgı domates salçası
  • limon suyu(ben 1 yemek kaşıgı nar ekşisi kullandım)
  • nane,kırmızı toz biber,karabiber,tuz
  • sıvıyag
Kuru patlıcanları kaynayan suda yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.İçini ben çigden hazırlıyorum.Soganları,maydanozları küçük dograyın.Bütün malzemeleri koyup güzelce karıştırın.Yumuşamış patlıcanları çok doldurmamak kaydı ile pirinçli ve kıymalı iç ile dolduruyoruz.(patlıcanların agzında birer parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz)Tencereye diziyoruz ve üzerini az geçecek kadar sıcak su ilave edip pişmeye bırakıyoruz.
Afiyet olsun.

14 Şubat 2010 Pazar

KOLAY MİLFÖY BÖREGİ


Milföyden yapılan tarifler ani misafirler geldiginde veya kahvaltı da degişik tatlar arandıgı zaman çok güzel bir şeçenek.O yüzden benim buzlugum da her zaman milföy muhakkak bulunur.Ve eminim ki herkes de benim gibi.Bu tarif de elle açılan börekleri aratmayacak kadar güzel oluyor.Bir çok insan bu böregi yerken milföy oldugunu anlamıyor.İşte kolay milföy böreginin tarifi:
KOLAY MİLFÖY BÖREGİ MALZEMELERİ:
  • 6 adet kare milföy
  • Peynir,maydanoz(veya istediginiz bir börek içi kıymalı veya patatesli de olabilir)
  • un(milföyü açmak için)
  • yumurta sarısı ve çörek otu
Her bir kare milföyü tezgah üzerinde un serperek merdane veya oklava ile açabileceginiz kadar açıyorsunuz.(yufka kalınlıgında olabilir)Açtıgınız hamurun kenar kısmına hazırladıgınız börek içinden koyuyorsunuz ve rulo yaparak sarıyorsunuz.İstediginiz büyüklükte kesip(beni 2'ye böldüm)yaglı kagıt serilmiş veya yaglanmış tepsiye diziyorsunuz ve üstüne yumurta sarısı sürdükten sonra çörek otu serpiyorsunuz.Önceden ısıtılmış 180C fırında kızarana kadar pişiriyorsunuz.

Afiyet olsun.

11 Şubat 2010 Perşembe

KUSKUS SALATASI VE PİYAZ


Kuskus salatasına ne buluyorsam koyuyorum ve daha lezzetli oluyor bence.O yüzden kuskus salatasını çok seviyorum.Değişik bir salata oluyor hele de bol limonlu olunca daha bir lezzetli oluyor.Çayın yanına bile çok yakışıyor bence.İşte Tarfi:
KUSKUS SALATASI MALZEMELERİ:
  • 1 su bardagı kuskus(oranı çogaltabilirsiniz)
  • salatalık turşusu
  • kırmızı biber
  • havuç
  • maydanoz
  • yeşil sogan
  • tuz
  • limon suyu ve zeytinyagı

Kuskus kaynayan tuzlu suda haşlanır ve süzülür.İçine küçük dogranmış havuç,kırmızı biber,turşu,maydanoz ve yeşil sogan eklenir.Sonra içine limon suyu,tuz ve zeytinyagı eklenerek karıştırılır.Ve afiyetle yenir.

PİYAZ MALZEMELERİ:
  • 1 Su bardagı kuru fasulye(haşlanmış)
  • 2 adet haşlanmış yumurta
  • 1 adet kuru sogan
  • maydanoz
  • domates
  • yeşil biber
  • tuz,limon suyu ve zeytinyagı
  • siyah zeytin(süslemek için)
Kuru fasulye akşamdan ıslatılır ve ertesi gün suyu süzülür ve yeniden su eklenerek pişirilir.2 adet yumurta iyice haşlanır ve sogumaya bırakılır.Kuru sogan piyazlık dogranır ve az tuz ilavesi ile iyice ovulur.Haşlanan kuru fasulye karıştırma kabına alınır,kuru sogan,küçük dogranmış maydanoz,yeşil biber ve domates eklenir.En son olarak limon suyu az tuz ve zeytinyagı dökülür ve güzelce karıştırılır.Siyah zeytin ve haşlanmış yumurta ile süslenir.
Afiyet olsun.

8 Şubat 2010 Pazartesi

CEVİZLİ YOGURT TURŞUSU ve GÜNÜN BLOGU


Bloxxo'da günün blogu seçilmişim arkadaşlar çok mutlu oldum ve bunu sizlerle paylaşmak istedim.Bu arada da hazır gelmişken bir de yogurt turşusu tarifi vermek istedim.Yogurt turşusu kahvaltılık için degişik ve güzel bir alternatif.Ben bu tarifi ögrendigimden beridir yapıp buzdolabına koyuyorum ve kahvaltı da afiyetle yiyiyoruz.Buzdolabında dayanma süresi 2-3 ay kadar.O yüzden bir kere yaparsanız baya uzun dayanıyor.Bu tarifi sofamız.com dan aldım.İşte tarif:
YOGURT TURŞUSU MALZEMELERİ:
  • 4 su bardagı yogurt(süzme yogurt olursa yogurdu ayrıyeten süzdürmeye gerek yok)
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • 2 yemek kaşıgı çörek otu
  • 2 yemek kaşıgı ceviz
  • kırmızı pul biber
  • sıvı yag(yogurt toplarını içine atmak için)
Yogurdu bir kase icine dökelim tuz ve çörek otu ile karistıralım ( tel mixer ile karistiralim). Eger kullanılan yogurt süzme yogurt degil ise yogurdu temiz bir bez uzerine dokelim ve suyu gitmesi icin bir yere baglayalim. ( Suzme yogurt kullaniyorsaniz bu asamayi gecebilirisniz) Yogurt güzelce süzüldükden sonra yemek kasıgı ile yogurtdan parcalar alıp yuvarlayalım.Sıvı yag dolu kavanoz icine tek tek atalim. Bu arada ceviz parcalarini aralara koyalım.Yemek için çıkardıgımızda üstüne kırmızı pul biber gezdirelim.
Afiyet olsun.

5 Şubat 2010 Cuma

KAHVE LİKÖRÜ



Bu benim ilk likör denemem.Ama ne zamandır yapmayı çok istiyordum.Aslında aklımda kahve likörü yapmak degil de nane likörü yapmak vardı ama onu yapmak uzun geldigi için vazgeçtim şimdilik.Daha sonra mutlaka nane likörü yapacagım.Kahve likörüne gelince şeker oranını biraz abartmışım size verecegim tarif de azaltılmış hali var.Ayrıca İçine koydugum votka oranı az geldi sizler tam oranı kullanırsanız daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.(tam oranı malzemeler bölümüne yazdım)Neyse çok yazdım tarife geçeyim.
KAHVE LİKÖRÜ MALZEMELER:
  • 1 veya 1,5 su bardagı toz şeker(ama bence 1 su bardagından az fazla yeterli gelecektir)
  • 1/2 litre su
  • 8 yemek kaşıgı nescafe
  • yarım paket vanilya
  • 35 cc'lik votka
Suyun içine şekeri ve nescafeyi ekleyin ve karıştırarak kaynatın.Kaynamaya başlayınca vanilyayı ekleyin.Altını kapatıp ılınmaya bırakın.Ilınınca votkayı ekleyin.30 gün kadar dinlendirdikten sonra içmeye hazırdır.(ne kadar uzun beklerse tadı o kadar güzel oluyor)

4 Şubat 2010 Perşembe

YEŞİL MERCİMEKLİ ve TAHİNLİ BÖREK

Arkadaşım da yedigim de bayıldım bu börege.Bir gazete ekinden almış tarifini.Hem oglum için faydalı diye düşündüm hem de kendim için degişik bir tat dedim.Yeşil mercimekle tahinin uyumunun bu denli güzel olabilecegini düşünmezdim.Eger denemek isterseniz hiç durmayın derim.Ayrıca çok hazırlayıp acil gelen misafirler için de buzluga da attım.İşte lezzetli tarif:
Malzemeler:
  • 6 adet hazır yufka
İç malzemesi:
  • 1 su bardagı yeşil mercimek(haşlayın.eger içi bol olsun derseniz mercimegi daha çok hazırlayabilirsiniz.)
  • 2 adet havuç(rendeleyin)
  • 2 adet büyük soğan(soganı ne kadar bol olursa o kadar güzel oluyor.)
  • tuz,karabiber,kırmızıbiber
  • az sıvıyag
Yufka aralarına ve üstüne sürmek için:
  • 1 büyük çay fincanı tahin
  • 1 büyük çay fincanı sıvıyag
Yeşil mercimegi üstünü geçecek kadar su ekleyerek haşlayın.Soganları yemeklik dograyın.Az sıvıyagda soganları kavurun.Kavrulan soganların içine rendelediginiz havuç rendelerini ekleyin bir sürede böyle kavurun.Kavrulan malzemeye haşlanmış yeşil mercimegi ve baharatlarını ekleyin.Bir sre sonra altını kapatın ve ılınmaya bırakın.Ayrı bir yerde tahin ve sıvıyagı rondada karıştırın.İyice birbirlerine geçmeleri gerekiyor.1.Yufkayı tezgaha serin üstüne tahin ve sıvıyaglı karışımdan her tarafına gelecek şekilde sürün üstüne 2.yufkayı yayın.Yine üstüne tahinli karışımdan sürün ve 8 üçgen parçaya bölün.(sigara böregi gibi kesilecek ve sarılacak)Her bir üçgenin geniş tarafına içten bolca koyun ve genişçe sarın(sigara böregi sarar gibi).Yaglanmış tepsiye dizin ve üstüne yine tahinli karışımdan sürün.Bütün yufkalara aynı işlemi uygulayın ve önceden ısıtılmış 200C fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.Eger kalan börekleri buzluga atacaksanız üstlerine tahinli karışımdan sürmeyin.Ama buzluktan çıkarınca üstüne yine tahinli karışım hazırlayarak sürün ve öyle fırına verin.
Afiyet olsun.

2 Şubat 2010 Salı

KÖZ PATLICAN YEMEGİ

Tamamen uydurulmuş biraz da patlıcan mezesinden esinlenerek yapılmış bir yemek köz patlıcan yemegi.Bizim evde benden başka patlıcanı severek yiyen yok maalesef.O yüzden patlıcana yeni şekiller vererek yemek haline getirmeye ve evdekilere sevdirmeye çalışıyorum.Galiba bu sefer az da olsa başarılı olabildim.İşte uydurma Köz patlıcan yemegi:
Köz patlıcan yemegi malzemeleri:
  • İstenilen kadar patlıcan
  • Yeşil biber
  • Domates
  • 1 adet kuru sogan
  • Maydanoz
  • 1 tatlı kaşıgı domates salçası
  • az sıcak su
  • tuz,karabiber,kırmızıbiber
  • sıvıyag
  • 1 diş minik dogranmış sarımsak
İlk önce patlıcanları közleyelim ve kabuklarını soyduktan sonra ince ince dograyalım.(Bu arada yeşil biberi de közlerseniz tadı daha güzel oluyor.)Yemeklik dogradıgımız soganları sıvıyagda kavuralım,kavrulan soganların içine yine yemeklik dogranmış yeşil biberleri ekleyelim.İkisi de kavrulunca sarmısak.maydanoz ve kabukları soyularak ufak dogranmış domatesleri ekleyelim.Bir süre pişirdikten sonra salçasını ve sarmısagını ilave edelim.Malzemeler iyice özleşince az sıcak su ilavesi ile birlikte patlıcanları ekleyelim ve baharatları da ekledikten sonra pişmeye bırakalım.Zaten patlıcankarı pişmiş koydugumuz için çok pişirmeye gerek yok yemegi.Yanına da cacık oldu mu daha güzel oluyor.
Afiyet olsun.

1 Şubat 2010 Pazartesi

CEVİZLİ ELMA REÇELİ

Bu aralar bir reçel sevdası başladı bende.Habire reçel yapıp duruyorum.Oysa ki oglum ve eşim kahvaltı da pek tatlı şeyler yemeyi sevmezler.Eh bende çok aramam.Ama kavanozlarda böyle rengarenk reçeller çok hoşuma gidiyor.Bu tarifi sevgili arkadaşım balböcüklerinden aldım iyi ki de almışım normal elma reçellerinden daha güzel oluyor.Bazı değişikliklerle işte cevizli elma reçeli tarifim:
CEVİZLİ ELMA REÇELİ MALZEMELER:
  • 3 adet yeşil elma(elma sert elmalardan olacak sanırım amasya elması da olabilir)
  • 2,5 su bardagı toz şeker
  • 2 su bardagı su
  • 2 yemek kaşıgı limon suyu
  • yarım paket vanilya(orjinal tarif de 1 paketti)
  • 100 gr. ceviz içi(iri kıyılmış)
Şeker,su ve vanilyayı bir tencerede kaynatıyoruz.Ateşi orta dereceye ayarlayın ve şerbet koyulaşınca kabukları soyularak küp küp dogradıgımız elmaları ekliyoruz.Bir süre kaynadıktan sonra limon suyunu ilave ediyoruz.Elmalar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.Elmalar pişince ocaktan alıp cevizleri ekliyoruz.Soguyunca kavanozlara koyuyoruz.
Afiyet olsun.