22 Kasım 2010 Pazartesi

TAVUKLU KÖMBE


Bütün herkesin geçmiş bayramını kutluyorum.Ve bizim oraların meşhur kömbesi ile bayram sonrası tarifimi açmak istiyorum.Aslında birçok yörede yapıldıgını duyuyorum.Anneannem biz köye gittigimizde kuzineli sobasında odun ateşinde kömbenin kıymalısını yapardı.Sıcak sıcak yanında ayran ile afiyetle yerdik bizde.Odun ateşinde pişen kömbenin tadına doyum olmuyor inanır mısınız?Ama benim öyle bir şansım olmadıgı için fırında ve tavuklusunu yaptım.Annemi aradım ve kömbenin tarifini aldım annem ısrarla yakınlarında fırın varsa gönder orada pişsin dedi ama benim yakınlarımda fırın olmadıgı için evde yaptım.Bence çok güzel oldu ve yiyenlerde çok begendi.İşte tarif:
TAVUKLU KÖMBE MALZEMELERİ:
  • 4 su bardagı un
  • 1 yemek kaşıgı kuru maya
  • az toz şeker
  • 1 su bardagından biraz fazla ılık su
  • az tuz
İÇ MALZEMESİ:
  • 1 adet tavuk gögüs eti veya tavugun istenilen yeri(gögüs eti biraz kuru oldu belki buttan veya diger parçalardan yapılsa daha da lezzetli olabilirdi)
  • 4 adet kuru sogan
  • az sıvıyag
  • az kekik
  • az tuz
  • az pulbiber
  • bir miktar maydanoz
İlk önce içi malzemesini hazırlayalım.Az sıvıyagı tencereye alalım ve üstüne minik dogradıgımız tavuk etini ekleyelim tavuk suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim.Suyunu çeken tavukların üstüne ince kıydıgımız soganları ekleyelim ve kavurmaya devam edelim.Soganlar diriligini kaybedince baharatlarını ve ince dogradıgımız maydanozunu ekleyelim ve bir iki kere karıştırdıktan sonra altını kapatıp ılınmaya bırakalım.Hamuru için maya ve şekeri 1 su bardagı ılık suyun içinde eritelim.Ve unu ve tuzu derin bir yogurma kabına alalım sonra üstüne mayalı ılık suyu dökelim ve pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar yoguralım.(Unu az gelirse un,suyu az gelirse su ekleyelim.)Üzerini nemli bir bez ile örtüp 30 dakika kadar dinlendirelim. 
30 dakika dinlenen hamurumuzu ikiye bölelim.1.hamuru tepsi büyüklügünde merdane ile açalım.Ve yaglanmış tepsiye yayalım.(ben tepsiyi küçük boy seçtim hamurum arttı)Üzerine tavuklu harcımızı yayalım.2.hamurumuzu da yine tepsi büyüklügünde açıp harcın üstüne koyalım.Ve kenarında artan hamurları keselim.Sonra kömbemizi dilimleyelim.Ve üzerine sıvı yag ve yogurt karışımından sürelim(yada sadece yumurta sarısı ve sıvıyag karışımı sürelim)Önceden 180C ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar bekletelim.
Afiyet olsun.

22 yorum:

  1. ellerine sağlık canım nefis görünüyor. bende tavuklu kömbeyi çok severim. olsada yesem temizlik yaptım çok yorgunum çayla ne de güzel gider ama.
    Geçmiş bayramınız kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım enfes görünüyor gerçekten...

    YanıtlaSil
  3. Eylemciğim enfes olmuş sıcakken ay
    ranla yemesi harika olur ellerine
    sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık Eylem. Bizde kömbe yaparız ama sadesini. Uzun zamandır yemiyorduk. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Fvdeki fırında yapman güzelliğini bozmamış ve bence harika olmuş. Ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  6. Tavuklusuda çok güzel olmuştur kömbenin:)
    Ellerine ağlık,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Walla enfes duruyor tepside! Çok beğendim! ELlerine sağlık canım lezzetli olduğu belli. :)

    YanıtlaSil
  8. Rahmetli babaannem çok yapardı ,Eylemcim ellerine sağlık nefis olmuş ,canım çekti şimdi :)

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel görünüyor arkadaşım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Benim de rahmetli Anne annem bu kobenin lahanalisini yapardi. Tatli maya ekmek yapildimi bir tepside kobe olurdu.
    Ellerien saglik Eylem cim harika gorunuyor
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  11. Canım Merhaba; kömbe süper görünüyor,ellerine sağlık..öptüm....

    YanıtlaSil
  12. Seninde gecmis bayramin kutlu olsun,tavuklu kömbe degisik olmus yanina ayranla nefis olur eline saglik

    YanıtlaSil
  13. Kömbe bizim Kayseridede çok meşhurdur ama tavuklusunu hiç yememiştim.Ellerine sağlık enfes görünüyor...

    YanıtlaSil
  14. Nefis görünüyor Eylemcim ellerine sağlık. Benim bildiğim kömbe şekerli oluyor ama buna da hayır demem :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Kuzineyi çok özlüyorum. Tarif çok güzel, bizim fırınlarda da nefis olacağı belli. Eline sağlık

    YanıtlaSil
  16. Bildiğim kadarı ile arnavutlar bunu mesnik diye yapıyorlar çok da güzel oluyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  17. çay ve börek asla hayır demem:)ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  18. eylemcim ne güzel anlatmışsın kuzineli sobadan çıkan kömbe lezzetini.direk canım babaannem geliverdi aklıma.ellerine sağlık canım.oldukça leziz görünüyor...mintiden sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. eminim tavuklusuda enfes olmusdur ellerine saglik sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. tavuklu yemekleri hertürlü begenirim.
    sevgilerr

    YanıtlaSil
  21. Yazar cok tesekkurler...

    Selamlar Ebru

    YanıtlaSil
  22. eylemcim değişik bir tarif olmuş ellerine sağlık. ilk fırsatta denemek lazım sevgiler..

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.