21 Eylül 2010 Salı

KIŞ HAZIRLIGI(PATLICAN KONSERVE YAPIMI)


Kış hazırlıklarına devam ediyoruz arkadaşlar.Ben daha önce ki senelerde patlıcanı kızartıp buzluga atıyordum ama sanki bana hep buzlugun kokusu yiyeceklere siniyormuş gibi geliyordu.Bu sene ablamın tarifiyle patlıcanları kavanozlayarak yaptım.Bakalım nasıl olacak.Açtıgımız zaman ögrenecegiz.İnşallah beni hayal kırıklıgına ugratmaz.Aslında yapımı çok basit.İşte tarif:
KIŞLIK PATLICAN KONSERVE MALZEMELERİ:
  • 2 kilo patlıcan(başlangıç olarak isterseniz oranı arttırabilirsiniz)
  • 1 kilo domates
  • yarım kilo kadar yeşil biber
Size iki farklı tarif verecegim.1.tarif:Patlıcanları yıkadıktan sonra alaca soyalım,domatesleri ve biberleri de yemeklik dograyalım ve hepsini tencereye alalım.Üzerine az tuz ilave edelim.Bir miktar pişirdikten sonra(yani 2-3 taşım kaynattıktan sonra)sıcak sıcak kavanoza alalımve kapagını kapatalım.Ayrı bir tencerede 1 su bardagı kadar suyu kaynatalım ve kapagı kapalı kavanozu ters çevirerek suyun içine koyalım(kapak kısmı tencerenin tabanına gelecek)ve bu şekilde 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatalım.Sonra çıkaralım ve mutfak tezgahına bir bez serelim kavanozları kapak kısımları alta gelecek şekilde üstüne koyalım ve bu şekilde 1 gece bekletelim.Ertesi gün eger sızıntı yoksa buzdolabına veya muhafaza edecegiz yere kaldıralım.
2.tarif:Patlıcanları yıkadıktan sonra alaca soyalım.(istediginiz şekilde dograyabilirsiniz ama kavanoza sıgacak büyüklükte olmalı)Ve az sıvıyagda kızartalım.Biberlerinde çekirdek yataklarını çıkardıktan sonra onları da kesip kızartalım(ben az da kırmızı biber ekledim).Kızaran patlıcanları ve biberleri sırayla kavanoza yerleştirelim(bir sıra patlıcan 1 sıra biber).En üste yemeklik dogradıgınız veya rendelediginiz domates koyalım.Ayrı bir tencerede 1 su bardagı kadar suyu kaynatalım ve kapagı kapalı kavanozu ters çevirerek suyun içine koyalım(kapak kısmı tencerenin tabanına gelecek)ve bu şekilde 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatalım.Sonra çıkaralım ve mutfak tezgahına bir bez serelim kavanozları kapak kısımları alta gelecek şekilde üstüne koyalım ve bu şekilde 1 gece bekletelim.Ertesi gün eger sızıntı yoksa buzdolabına veya muhafaza edecegiz yere kaldıralım.
Şimdiden afiyet olsun.

24 yorum:

  1. Ikinci tarifini en kisa zamanda deneyecegim. Gecen sene bende kizartip buzluga koymustum, tadi hic hosuma gitmedi. Gercekten bir koku oluyor. Tarif icin tesekkurler;)

    YanıtlaSil
  2. canım ellerine sağlık herkezde tatlı bir teleş bende ise tık yok
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık. Çok severim ve her sene yaparız.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Canım harika olmuş ben bu yaz bir şey yapamadım:))Afiyetle yersiniz inşallah sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Bir yığın kavanozum elimde kaldı domates ve menemen içi hazırlarken.Bak bu iki yöntemide kalanlara yapayım.Bugün ilk iş kapak bulmak:))sağol bu çok iyi oldu.

    YanıtlaSil
  6. Eylemcim sana kolaylıklar diliyorum. Ne güzel kış hazırlıklarına başlamışsın. Ben pek bir şey yapamadım. Allahım ağız tadı ile yemek nasip etsin. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  7. selamalr sitenız cokguzel bende kıs hazırlıgından yaptım tarif için tesekkurler umarım guzel olmusdur bende sıteme beklıyorum sevgıler

    YanıtlaSil
  8. Eylem ciğim kolay gelsin .Patlıcanlı herşeyi çok seviyorum.Bizde bu yıl patlıcanı böyle yapmayı düşünüyoruz. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. Bende buzluğa kaldırmaktansa konserve yapmayı tercih edenlerdenim. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. çok iyi fikir.Yaz patlıcanının tadı başka oluyor.Hem de çok prtaik.Bence güzel olmuştur.Anneannem de yapar çok severim bende.Güle güle yiyin inşallah :)

    YanıtlaSil
  11. Rahmetli annem kızartılmış patlıcanın dondurulmasıyla kanserojen maddelerin açığa çıktığını ve yenmemesi gerektiğini söylemişti. Ben bunda gerçek payı olup olmadığını güvenilir kaynaklardan öğrenemedim ama kızarmış patlıcan da saklayamadım. Kışın yaz patlıcanı yiyebilmek için güzel bir seçenek sundunuz bana.

    YanıtlaSil
  12. ellerinize sağlık.çok güzel olmuş.evlenmeden önce kışlıkları annem yapardı.evlendikten sonrada eşimin ablaları yapıp yolluyorlar.ben de afiyetle yiyorum.ayrıca onlara burdan tekrar teşekkürlerimi gönderiyorum.bu seneki kşlıklarımıda gönderdiler.

    YanıtlaSil
  13. ellerine sağlık. benimde buzluğumun kokusu yiyeceklere siniyor. sinir oluyorum. ama 2. tarifini deneyeceğim. sayende kışın da patlıcan yiyebileceğim. takıldığım yer olurse yine rahatsız edebilir miyim.

    YanıtlaSil
  14. allah kış boyu ağız tadıyla yemek nasip etsin canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  15. tarifinizi okudum bende uyguladım çok güzel oldu bu tarifi yayınladığınız için teşekürler

    YanıtlaSil
  16. Tebrikler enfes gözüküyor.Yalnız kışın nasıl tüketeceğiz?Kavozdan çıkınca ilk işlem ne?

    YanıtlaSil
  17. bende şimdi yaptım 2.tarifinizi.biraz sarımsakta kattım.inşallah güzel olur.

    YanıtlaSil
  18. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. siyah beyaz sirke koymadan bozulmuyor.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.