28 Temmuz 2010 Çarşamba

MANTI

Kim hayır diyebilir ki mantıya.Belki inanmayacaksınız ama bu benim ilk mantı yapışım.İşin ustaları anlamıştır zaten acemiligimi.Hep söylüyorum ya hamur açmakta zorlanıyorum.Ama bu mantıyı küçük küçük bezeler olarak açtım ve ancak öyle yapabildim.Yine de zorlanmadım dersem yalan olur.Ama efe,eşim ve ben mantıya bayıldıgımız için ögrenmek lazımdı.Sonuç yukarıda.Gayet iyiydi.
MANTI MALZEMELERİ:
  • 3 su bardagı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • su
İÇ MALZEMELERİ:
  • 250 gr kıyma
  • 2 adet küçük kuru sogan(rendeleyin)
  • bir miktar maydanoz(ince ve küçük dogranmış)
  • tuz,karabiber,kırmızıbiber
SOSU İÇİN
  • Yogurt
  • sarımsak
  • kırmızı toz biber
  • tereyag
  • kuru nane
  • sumak
Hamur için gerekli malzemeleri derin bir kaba alalım ve koyu bir hamur olacak şekilde azar azar su ilavesi ile yoguralım.Yogurdugumuz hamuru üzerine bir bez örterek 10-15 dakika dinlendirelim.Diger tarafta içi için gerekli malzemeleri(bütün malzemeler çigden olacak)bir kaba alalım ve yoguralım.Dinlenen hamurdan bezeler kopararak tezgah üzerinde unlayarak merdane veya oklava ile ince açalım.Açtıgımız hamuru düz agızlı bir bıçak ile önce enlemesine sonra boylamasına yaklaşık 3-4 cm aralıklarla keselim.Yani kestigimiz hamurlar kare oluşturacak.Oluşturdugumuz hamur parçalarının ortalarına hazırladıgımız kıymalı içten koyalım ve üçgen şekilde sıkıca kapatalım.
Ve hazırladıgımız mantı tanelerini unladıgımız tepsiye koyup biriktirelim.Derin bir tencereye su koyalım ve içine tuz atalım.Ve kaynatalım.Mantı tanelerini(bezeler bittikten sonra)kaynayan suya atalım ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirelim.Mantıların açılmamasına dikkat ederek süzgeçle çıkaralım.Ve bir süre ılınmasını bekledikten sonra tabaklara alalım.Diger tarafta sarmısaklı yogurt hazırlayalım ve mantının üzerine dökelim.En son olarak tereyagını tavada eritelim ve içine kırmızı toz biberi ekleyelim.Kırmızı biber bir miktar yandıktan sonra ocaktan alalım ve mantının üstüne gezdirelim.Ve sonra üstüne nane ve sumak ekelim.
Afiyet olsun.

19 yorum:

  1. Eylem hanım, evet mantıya hiç kimse hayır diyemez. Gerçekten çok seviliyor. Ellerinize sağlık. Bende yapacağım bu aralar.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Eylem,
    İyi ki henüz oruç tutmuyoruz.
    Bu muhteşem görüntüye kim kayıtsız kalabilir ki?
    Nefis görünüyor, ellerine sağlık.
    Bizde de mantı üçgen kapatılıyor, hiç bohça gibi kapatmayız.

    YanıtlaSil
  3. Eylemciğim bende hiç mantı açmadım başkaları yaptığında çok imreniyorum eline sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Yaptikca elin alisir. Annem mesela bir hamur acar agzim acik izlerim hep. Bende ilk baslarda pek beceremzdim ama alistim sayilir. Annem kadar iyi degilim, bunun icin daha cooooooook manti yapip yemem lazim :)))

    YanıtlaSil
  5. Canım asla hayır diyemem ama açmayı
    denemedim henüz:))ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  6. wallahi süper olmuş ilk olmasına rağmen.nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.çok öptüm.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık Eylem, mantıyı çok severim ben de, Annemineli de mantı yapmış, sende de gördüm şimdi iyice canım istedi :)

    YanıtlaSil
  8. Eylemcim sen benim ilk yaptığım natıları göreydin kendini mantı ustası sanardın:)kocaman kapkalın ama benim beğenip başka kimsenin beğenmediği bir çeşit mantıydı:)))

    ellerine sağlık harika olmuş bence

    YanıtlaSil
  9. Mantı mükemmel görünüyor. Ah şu tabak şimdi burda olsaydı. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. ellerine saglik canim... benim esimin tarafi kayerili oldugundan cok SIK yeriz mantiyi. Ama ben neredeyse 10 senelik evliyim daha hic yapmadim... kayinvalide sagolsun :) simdide Ramazan icin 5 kilo SIKMIS bana - ellerine saglik valideee

    YanıtlaSil
  11. İlk kez yapmana rağmen gayet güzel ellerine sağlık canım
    bundan sonra sık sık yaparsın:)

    YanıtlaSil
  12. Mantıyı çok seviyorum.çok lezzetli görünüyorlar.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Selamlar :) mantın çok güzel görünüyor el emeği değmiş herşey güzel oluyor. Şekli bana farklı geldi galiba yöresel bir mantı kapama şekli. Çok hoş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Eylemciğim, bugün bende mantı yayınladım, en en sevdiğim yemeklerdendir.Mantı süper görünüyor.Ellerine sağlık,çekimler harika, yiyenlere afiyet şeker olsun. Sevgiler....öptüm.....

    YanıtlaSil
  15. kim hayır diyebilir gerçekten... ellerinize sağlık...enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
  16. MmM,çok leziz görünüyor.
    Mantı,hakikaten 7'den 70'e hepimizin sevgilisi,sevmeyenimiz yoktur herhalde:)
    Muhabbet ve bereket ile..

    YanıtlaSil
  17. nefis görünüyor canım.ellerine yüreğine sağlık.seni mimledim...kolay gelsin.öptüm.

    YanıtlaSil
  18. Bir kac kez daha yaparsan elin alisir hamurun kalinligini inceligini anlarsin.Ben yanlis bilmiyorsan sen Kayseri kizisin mantilar kayseri mantisi gibi bükülmemiste
    Ellerine saglik nasil bükülürse bükülsün önemli olan lezzeti,görüntüsü nefes olmus

    YanıtlaSil
  19. Bloğunuz çok kaliteli gözüküyor, tebrikler, başarılar.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.