30 Ekim 2009 Cuma

KIYMALI YAGLAMA(ŞEBİT)-KAYSERİ

 Bu aralar yöresel tariflerle çok haşır neşir oldum.Türkiyemiz öyle güzel bir yemek kültürüne sahip ki her yörede muhteşem tatlar var.Gönlümden hepsini denemek ve sizlere sunmak geçiyor.Tabiiki yapabildigim kadarıyla.İşte yöresel tariflerden biri şebit Kayseri yöresine ait bir tarif.Yine ablam yapmıştı ve bende tadına bakma imkanı bulmuştum.İyiki de bakmışım eve gelir gelmez denemek ve bizimkilere tattırmak için fırsat kolluyordum.Ve nihayet muradıma erdim.İşte tarif:
KIYMALI YAGLAMA(ŞEBİT)Hamur malzemeleri:

  • Bir paket kuru maya
  • tuz,tozşeker
  • Ilık su
  • 3 su bardagı un
Üst malzemesi:
  • 300 gr. kıyma
  • sıvıyag
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 yemek kaışı biber salçası
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • 2 adet yeşil biber
  • 1-2 adet domates
  • maydanoz
  • tuz,pulbiber,karabiber
  • yarım çay bardagı su(eger domatesler sulu ise suya gerek yok)
Hamuru için gerekli malzemeleri çukurca bir kaba alın ve kıvamını alıncaya kadar yogurun.Yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak.Hamurun üzerini örtüp 1-2 saat kadar dinlendirin.
İçi için soganları ufak dograyıp sıvıyagda pembeleştirin.Sonra kıymayı ekleyip kıyma suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirin.İçine ince kıyılmış biberleri,kabugu soyulup rendelenmiş domatesi ve salçaları ekleyerek 5 dakika pişirmeye bırakın.Baharatlarını,maydanozunu ve suyunu ekleyerek biraz daha pişirmeye bırakın.
Dinlendirdiginiz hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparın ve merdane ile unlu zeminde ince bir şekilde açın.Teflon tavada alt üst ederk pişirin.Pişen hamurların üstüne kıymalı harçtan sürün ve bu işleme hamur ve harç bitene kadar devam edin.Sonrada dilediginiz gibi dilimleyin ve sarmısaklı yogurla servis edin.Sarmısaklı yogurda batırarak yemesi çok zevkli oluyor.
Afiyet olsun.

28 Ekim 2009 Çarşamba

WAFFLE VE HAMUR KIZARTMASI


Malum yarın 29 Ekim ve bütün çocuklar evde.Eger benim oglum gibi çocuklarınız da kahvaltı etme konusunda sıkıntılıysa sürekli degişik kahvaltı hazırlamak zorunda kalıyorsunuzdur.O yüzden bugün sizlere aslında hepinizin bildigi seçenekleri sunmak istedim.Bu arada bütün Türkiyenin de Cumhuriyet bayramını kutlamak istiyorum.
waffle malzemeler:

  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşıgı toz şeker
  • 1 çay bardagı sıvıyag
  • 1 su bardagı un(kıvamı sıvı olursa arttırılabilir)
  • 1 su bardagı süt
  • 1 çay kaşıgı kabartma tozu
  • vanilya
  • 1 su bardagı nişasta
Yumurta ve şekeri iyice çırpın.Un,nişasta,sıvıyag,süt,kabartma tozu ve vanilyayyıda ekleyerek iyice karıştırın.Waffle makinanızı veya tost makinanızı hafif yaglayıp hamurdan kepçe ile dökün ve pişmesini bekleyin.Waffle en sevdigim yanı herşeyle yiyebiliyor olmanızdır.Afiyet olsun.
Hamur kızartması malzemeler:
  • 3 yemek kaşıgı yogurt
  • 1 tatlı kaşıgı tuz
  • 1 tatlı kaşıgı karbonat veya kabartma tozu
  • aldıgı kadar un
  • sıvıyag(kızartmak için)
Bütün malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz.Tamamen özleşen hamuru merdane ile açıyoruz.İstenilen şekilde kesiyoruz(ben çay bardagı ile kestim)ve yagda kızartıyoruz.Afiyet olsun.

26 Ekim 2009 Pazartesi

SOYA SOSLU TAVUK

Belki de yedigim en yumuşak tavuktu bu.İçerisindeki nişastayı görünce acaba nasıl olur ki diye düşünmeden edemedim o yüzden tadımlık yaptım.Ama bir daha ki sefere bol bol yapacagım ki doyumluk olsun.Bu tarifi Damak.net'ten aldım.
Malzemeler:

  • Kuşbaşı dogranmış tavuk gögsü(1 veya 2 adet)
  • 3 yemek kaşıgı soya sosu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşıgı nişasta(Nişasta tavuk pişerken tavugun suyunu kendi içinde kalmasını saglıyormuş)
  • az tuz
  • Yarım çay bardagı sıvıyag(kızartmak için)
Soya sosu,kabartma tozu,tuz ve nişastayı bir kapta karıştırıp tavukları bu sosun içine atıyoruz.Ve her tarafının bu sosa bulanması için iyice karıştırıyoruz.Yaklaşık 3 saat kadar tavukları bu sosta bekletiyoruz.Sonra sıvıyagı tavaya alıp ısıtıyoruz ve tavukları içine atıp kızartıyoruz.Pişen tavukları peçete serilmiş tabaga alıp servis ediyoruz.Ben yanına daha önce tarifini verdigim Şehriye pilavı ve salata ile servis ettim.
Afiyet olsun.

21 Ekim 2009 Çarşamba

PEKMEZLİ MUHALLEBİ(Hatize)AFŞİN-ELBİSTAN YÖRESİ


 Yöresel bir tatlı tarifi vereyim istedim bugün.Ve bizim meşhur hatizemizle sizi tanıştırmak istedim.Eger pekmezi tek başına yemeyi sevmiyorsanız ya da çocugunuz sevmiyorsa pekmez yedirmenin güzel bir yöntemi bence.İşte malzemeler:
Pekmezli Muhallebi Malzemeleri:

  • 1 çay bardagı pekmez
  • 2-3 su bardagı su
  • yarım çay bardagı toz şeker
  • 3 yemek kaşıgı un
  • 2 yemek kaşıgı tepeleme nişasta
  • ceviz(üstünü süslemek için)
Pekmezi tencereye koyun ve su ile birlikte güzelce karıştırın ki pekmez dibine tutup yanmasın.Oranları azaltıp çogaltmak sizin elinizde.Diger malzemeleri de pekmezli karışıma ilave edin ve iyice karıştırın un ve nişasta topak topak kalmasın.Sonra ocaga alın ve karıştırarak pişirin.Katılaşıp muhallebi kıvamına gelince altını kapatın.Ve kaselere paylaştırıp üstünü ceviz ile süsleyin.Sonra oda sıcaklıgına gelince buzdolabına koyun.(ben hem sıcak hem soguk severim)
Afiyet olsun.

19 Ekim 2009 Pazartesi

FIRINDA SOSLU BİFTEK

Et bizim evin erkekleri tarafından en çok sevilen yemek çeşididir.Bu biftek tarifi de benim en sık yaptıgım yemektir.Sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler:

  • 3-4 adet biftek(aslında biftek sayısını ailedeki kişi sayısına göre ayarlamak gerekir)
  • 5-6 adet sivri biber
  • 3-4 adet domates
  • 1-2 adet küçük sogan
  • 4-5 diş soyulmuş ve küçük dogranmış sarımsak
  • tuz,kekik,kırmızıbiber,karabiber
  • 1 çay kaşıgı biber salçası
  • maydanoz
  • sıvıyag
  • kaşar(istenirse konulmayabilir)
Çok olmamak şartıyla sıvıyagı tavaya alıyoruz.Biftekleri tavaya koyup arkalı önlü kızartıyoruz.Biftekleri kızartırken eger tavanız büyükse yanına biberleri ve soganıda koyun ki etin suyu ile güzel bir tat alıyorlar.Ama eger tava büyük degilse biftekleri çıkardıktan sonra biberi ve soganı aynı yagda kızartın.Pişen biftekleri borcama alıyoruz.Yanına kızarttıgımız biber ve soganı da koyuyoruz.En son domatesleri rendeleyin ve tavaya alın(tavada yağ bittiyse ekleyebilirsiniz.fazlaysa yağını boşaltın)sarımsakları,baharatlarını,salçayı ve maydanozu ekliyoruz.Domates sulu değilse çok az su koyabilirsiniz.Domatesleri de diğerlerinin üzerine ekleyip ağzı kapalı bir tavada bir taşım kaynatıyoruz.Ve bu sosu bifteklerin üstüne döküyoruz.En son olarak da kaşar rendesi serpip önceden 180C ısıtılmış fırında kurutmadan pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

16 Ekim 2009 Cuma

KÖFTE ÇELİGİ(KAYSERİ)

Bu tarifi porselen demlik çay saati etkinligi 45.hafta etkinligine göndermek istiyorum. Kayseriye gittigimde ablam yapmıştı bu köfteyi bize.Beş çayında çok güzel gitmişti.Eve gelince bende denedim ama biraz az yogurmuşum bulgurlar diri kaldı.İşte bir işin acemisi olunca böyle oluyor.Bir daha ki sefere ya daha fazla yoguracagım yada bulguru az suyla ıslatacagım.Çok pratik bir tarif.Yemesi de bir o kadar lezzetli Kayseri yöresine ait bu köfteyi.Ablam tabii ki göz kararı yaptıgı için ben miktarları almayı unutmuşum internetten takviye almak zorunda kaldım.
Malzemeler:

  • 1 çay fincanı ince bulgur
  • 1 çay fincanı kalın bulgur
  • 1 çay fincanı kıyma
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 adet yumurta
  • tuz,pul biber,karabiber,kuru nane,kekik,kimyon
Soganı rendeleyin ve diger tüm malzemelerle karıştırıp iyice yogurun baya bir yogurun ki bulgurun diriligi iyice gitsin.(benim düştügüm hataya düşüp az yogurmayın.Yada bulguru az ılık suyla ıslatıp öyle yogurun).İyice yogrulmuş köfteye şekil verin ve tost makinesinin düşük ayarında yavaş yavaş pişirn.Yada az yaglı tava da altı çok kısık olarak pişirin arkalı önlü.Hepsi bu kadar.
Afiyet olsun.

13 Ekim 2009 Salı

FIRINDA SOSLU HAMSİ


YE#50 ÖNCE GÖZE SONRA DAMAĞA etkinligini ev sahibi chaplincafe blogunun sahibi olan Burcu'ya göndermek istiyorum.
Benim balıkla pek aram iyi olmadıgı için sitemde pek tarif yayınlayamamıştım.Ama bu hiç balık yapmıyoruz ve yemiyoruz anlamına gelmesin.Efe olduktan sonra daha çok balık tüketir olduk balıgı sevsin diye o da çok şükür bana degilde babasına çekmiş ve balıgı seviyor.Bu benim sık sık yaptıgım bir hamsi çeşididir.Yine Kayınvalidemin tarifi tabii ki bu.Hamsiyi fırında yapmak daha güzel oluyor hem yag çekmiyor hem de suyuna da ekmek bandırıp yiyebiliyorsunuz.
Malzemeler:

  • 1 kg. hamsi
  • 2 adet kuru sogan
  • maydanoz
  • 1 adet limon
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası
  • 5-6 diş soyulmuş ve dövülmüş sarımsak
  • tuz
Temizlenmiş hamsi az sıvıyagla yaglanmış tepsiye iç tarafları tepsiye gelecek ve açık olacak şekilde dizilir. ve tuz atılır.Ayrı bir yerde 1 yemek kaşıgı biber salçası su ilavesi ile ezilir.(çok su koymayın)içine dövülmüş sarımsak,limon suyu,tuz ve yıkandıktan sonra küçük dogranmış maydanoz ilave ile karıştırılmaya devam edilir.Ve bu hazırlanan sos hamsilerin üstüne dökülür.En üstede halka dogranmış sogan eklenir ve 200C fırına verilir.İyice pişince çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.

9 Ekim 2009 Cuma

KAYMAKLI TATLI

Bu tatlı tarifi çok uzun süredir defterim de kayıtlıydı.Hep yapmayı istiyordum ama bir türlü kısmet olmamıştı.En sonunda denemeye karar verdim.İyi ki de karar vermişim muhteşem bir tat bence.Bu tarifi aintabsofrasi arkadaşımdan aldım babası yaparmış bu tatlıyı. Yarı Antepli saydıgım için kendimi hem yerken hem de bakarken çok büyük keyif aldım.
Malzemeler:

  • 3 adet hazır yufka
  • 1,5 su bardagı süt
  • 3 yemek kaşıgı irmik
  • 150 gr.fıstık içi(ama evde olmadıgı için ben fındık kullandım.)
  • 75 gr.tereyag
  • sıvıyag(tepsiyi yaglamak için)
Şerbeti için:
  • 2,5 su bardagı şeker
  • 1,5 su bardagı su
  • yarım limon suyu
Öncelikle 3 adet yufkanızı tepsinizin boyuna göre ölçerek yuvaklak olarak kesin. Süt ve irmiği bir tavaya koyup ocağa alın, biraz karıştırarak katılaşana kadar pişirin. Soğumaya bırakın.Sogudugunda katılaşacaktır üzerine süt ekleyerek açabilirsiniz.Tereyağını bir tavada eritin.Tepsinin altını sıvıyağ ile yağlayın(yanacağı için tereyağı kullanılmıyormuş).Tepsiye dizeceğiniz yufkaları, altına ve üstüne tüm yuvarlak parçalar gelecek şekilde ve yufka katlarının aralarına eritilmiş tereyağı dökerek artan parçaları da degerlendirmek amacıyla aralarına serpiştirerek diziyoruz.Yufkalı katların ortasına gelindiğinde önce hazırlanıp soğutulan irmikli kaymağı eşit olarak yayıyoruz onun üzerine de toz fıstığı(veya fındıgı) serpiyoruz.(Eğer ocakta pişiriyorsanız üstüne birşey sürmenize gerek yok)alt taraf piştikten sonra aynı büyüklükteki ikinci tepsinizi de sıvıyağla yağlayın ve buna geçirip diğer tarafı da kızarana kadar pişirin. Tatlıyı dilimleyin.Ama fırında pişirecekseniz eğer kurumaması için üzerine de bir fırça veya kaşıkla sıvıyağ sürmelisiniz.(Fırında pişirmeden önce tatlıyı dilimlemelisiniz).Piştiği sırada şerbini hazırlayın. Şekeri bir tencereye alıp üzerine suyunu ilave edin. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk kaynatın.Hem tatlı hem şerbet sıcakken şerbeti tatlının üstüne dökün ve dilimleyin.
Afiyet olsun.

7 Ekim 2009 Çarşamba

PATATESLİ MANTI

Bir çerkez yemegiymiş aslında patatesli mantı ve asıl adı da Hıngelmiş.Ben tabiiki hamur açma özürlü oldugum için bu yemegin hakkını vererek yapamadıgımı düşünüyorum.Ama yine de bizimkiler ve bende zevkle yedik.Sizler eminim benden daha güzel yaparsınız.Aslında üstüne koydugum sosla da çekecektim fotografını ama unuttum açıkçası,acaba dagılırmı endişesi taşıdıgım için.Ama korktugum gibi olmadı.
Hamuru için gerekli Malzemeler:
  • 2,5 su bardagına yakın un(isterseniz unun hepsini birden koymayın ki kıvamını ayarlayabilesiniz)
  • su
  • tuz
  • 1 adet yumurta
İçi için gerekli Malzemeler:
  • 3 adet patates(haşlayın ve ezin)
  • 1 adet kuru sogan(rendeleyin)
  • tuz,kırmızı toz biber
Hamuru için gerekli malzemeleri bir kaba alın ve katıca bir hamur hazırlayın.Ve bezelere ayırın unlanmış zeminde çok ince olmayacak şekilde açın.Sonra çay bardagı agzı ile kesip daireler elde edelim.Ayrı bir yerde haşlanmış ve ezilmiş patateslerin içine rendelenmiş soganı ve baharatlarını atarak karıştıralım.Ve daire şeklinde kestigimiz hamurun içine patatesli karışımdan koyarak kapatalım.Hamurun agzını iyice kapatın ki patatesler haşlanırken çıkmasın.Kaynayan tuzlu suda mantımızı haşlayalım.Pişen mantıları süzmeden önce 1 kase suyundan ayıralım.Ve içine 2 diş dövülmüş sarmısak karıştıralım.Sonra mantıları süzüyoruz.Üstüne hazırladıgımız sarmısaklı sosu döküyoruz.Kırmızı biberli yag yapıp istenirse yogurtla birlikte üzerine döküyoruz.
Afiyet olsun.

5 Ekim 2009 Pazartesi

ŞEFTALİLİ TURTA


Malzemeler:
  • 3 su bardagı un
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşıgı yogurt
  • 4 yemek kaşıgı margarin
  • 1 çay kaşıgı kabartma tozu
  • 3 yemek kaşıgı pudra şekeri
İçi için:
  • 1 kg şeftali
  • 1 su bardagı şeker
  • 3 yemek kaşıgı fındık veya ceviz
Üstüne:yumurta sarısı
Karıştırma kabına 3 su bardağı unu alalım.Unun ortasına 1 adet yumurta kırın.Yumurtanın üzerine 1 çorba kaşığı yoğurt ilave edin.Üzerine 4 çorba kaşığı tereyağı ilave edin.İlk önce sıvıları karıştırın.Unun üzerine 1 çay kaşığı kabartma tozu,3 çorba kaşığı pudra şekeri ilave edin.Unu da karıştırarak hamuru yoğurun.Turta hamurundan bir parça ayırın.Ve ayırdıgınız hamuru buzdolabına koyun.Diğer kalan turta hamurunu merdane ile açın ve turta kalıbına(benim turta kalıbım olmadıgı için kelepçeli pasta kalıbına yerleştirdim)turta hamrunu yerleştirin.
Turtanın iç harcı için 1 kg.şeftalinin kabuklarını soyun.Şeftalileri küp olarak kesin.Tavaya şeftalileri alın.Üzerine 1 su bardağı toz şeker ilave edip şeftali suyunu çekene kadar soteleyin.Turta hamurunun üzerine şeftalili iç harcı ilave edin ve üzerine fındık veya ceviz ilave edin.Buzdolabına koydugunuz turta hamrunu çıkartın ve uzun ve ince şeritler yapın ve şeftalili iç harcın üzerine kafes şekli verin.Üzerine yumurta sarısı sürün.Önceden ısıtılmış 180 dercelik fırında pişirin.
Afiyet olsun.

2 Ekim 2009 Cuma

YALANCIKTAN BEYTİ

Beyti benim lokantaya gittigimizde yemeyi istedigim ama bir türlü yiyemedigim bir lezzettir aslında.Nedenini soracak olursanız iskender yada adana kebap arasında tercih yaparım çünkü.Beyti yemeye gider ama bir türlü yiyemezdim.O yüzden evde deneyeyim dedim.İyi de yapmışım.Ama tek sorun aldıgım lavaşın biraz kalın olması ve benim gözüm aç oldugu için büyük kesmiş olmamdan dolayı az kalsın lokmayı yutacagım derken boguluyordum.Ve anladım ki bogularak ölmek çok ama çok feci birşeymiş.Eşimin ilkyardım çabalarıyla ucuz atlattık.Siz siz olun lokmaları büyük kesmeyin ve bildiginiz bir lavaşı alın.Neyse ben biraz gözünüzü korkuttum galiba ama korkmayın tadı güzel olmuştu.
Kebabı için gerekli malzemeler:

  • 300 gr kıyma
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 adet kuru sogan
  • maydanoz
  • 1 adet kırmızı biber
  • yarım yemek kaşıgı biber salçası(olmasa da olur)
  • pulbiber,tuz,karabiber
Sarmak için:
  • Lavaş ve tereyag
Sosu için:
  • Domates salçası,su ve tereyag
İlk önce kebabı için gerekli malzemelerin hepsini mutfak robotunuza koyun ve kıyın.Bütün malzemeler iyice karışacak birbirine.Hazırlanan kebabı 10 dakika dinlendirin ve mümkünse adana kebap şişlerine az elinizi ıslatarak takın.Aynı adana kebap yapar gibi.Ve fırınınızın ızgara bölümünde hafif sulu kalacak şekilde pişirin.Pişmiş olan köfteyi hafif ısıttıgınız ve az tereyag sürülmüş lavaşa çekin ve rulo yaparak sarın.Sonra da dilimleyin(büyük dilimlemeyin).Dilimlediginiz beytiyi servis tabagına alın.Sos için tavaya az teryagını koyup dpmates salaçasını ezerek pişirin ve üstüne 1 çay bardagı soguk su ekleyerek sulandırın.Ve hazırladıgınız beytinin üzerine gezdirin.Yanında bulgur pilavı,yogurt,közlenmiş domates ve biberle servis yapın.
Afiyet olsun.