30 Eylül 2009 Çarşamba

REÇELLER(ŞEFTALİ,VİŞNE,KAYISI REÇELİ ve KIZILCIK MARMELATI)

Şeftali Reçeli tarifi:
  • 1 kilo şeftali
  • 1 kilo toz şeker
  • yarım limon suyu
Şeftalileri yıkayıp kabuklarını soyuyoruz.İstediginiz büyüklükte dograyıp üstüne şekerini ilave ediyoruz.Şeker üzerinde eriyene kadar tencerenin içinde bekletiyoruz.Şeker eriyince ocaga alıp kaynatıyotuz ve köpüklerini alıyoruz.Kıvam alınca indirmeye yakın içine yarım limon suyunu ilave ediyoruz.Ve bir sürede böyle kaynatıyoruz.Sonra ocagın altını kapatıp sıcakken kavanozlara koyuyoruz ve agzını kapatıyoruz.Ilınınca buzdolabına veya muhafaza edeceginiz yere koyuyorsunuz.

 Vişne Reçeli tarifi:
  • 1 kilo vişne
  • 1 kilo toz şeker
  • yarım limon suyu
Vişnelerin saplarını ayıklayıp iyice yıkıyoruz.Çekirdeklerini çıkarıyoruz(bunun için evde bulunan tükenmez kalemin içini çıkarıp vişnelerin çekirdeklerini çıkarabilirsiniz.)Vişneleri tencereye alıp üzerine toz şekerini ilave ediyoruz ve şeker ariyene kadar bir köşede bekletiyoruz.Şeker eriyince ocaga alıp altını yakıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.Oluşan köpükleri elıyoruz.Kıvam alınca indirmeye yakın limon suyunu ilave edip bir süre daha kaynatıyoruz.Sonra altını kapatıp sıcakken kavanoza koyup agzını sıkıca kapatıyoruz.Ve ılıdıktan sonra muhafaza edecegimiz yere kaldırıyoruz.

Kayısı Reçeli tarifi:
  • 1 kilo kayısı
  • 1 kilo toz şeker
  • yarım limon suyu
Kayısıları yıkadıktan sonra istenilen büyüklükte dogruyorsunuz.Ve üzerine toz şekeri ilave edip şekerler eriyene kadar bir köşede bekletiyorsunuz.Şekerler eridikten sonra ocaga alıp altını yakıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.Oluşan köpükleri alıyoruz.Kıvam alınca indirmeye yakın limon suyunu ilave edip bir süre daha kaynatıyoruz.Altını kapatıp sıcakken kavanoza koyup agzını sıkıca kapatıyoruz.Ilıdıktan sonra muhafaza edecegimiz yere kaldırıyoruz.
Kızılcık Marmelatı tarifi:
  • 1 kilo kızılcık
  • 750 gr.kadar toz şeker
  • yarım limon suyu
  • 1 çay bardagı su
Kızılcıkları yıkadıktan sonra tencereye koyuyoruz ve üzerine suyu döküp kızılcıklar yumuşayana kadar pişiriyoruz.Pişen kızılcıkları süzgece alıp soguduktan sonra elinizle veya bir kaşık yardımıyla eziyorsunuz.Yalnızca çekirdekleri kalıncaya kadar işleme devam ediyorsunuz.Gerekirse bir kaç defa elekten geçirin.Çıkan suyun içine şekerini ilave edip kıvam alıncaya kadar kaynatıyoruz.İndirmeye yakın limon suyunu ilave edip bir süre daha kaynatıyoruz.Sonra kavanoza koyup agzını kapatıp sogumaya bırakıyoruz.Ve soguyunca muhafaza edeceginiz yere kaldırıyorsunuz.
Şimdiden afiyet olsun.

27 Eylül 2009 Pazar

KIŞ HAZIRLIGI(KONSERVE YAPIMI-TURŞU YAPIMI)

Malum turşu zamanı geldi.Bende kendi çapımda bir turşu yapayım dedim.Ve kolları sıvadım.İlk yaptıgım turşu salatalık turşusu oldu.Sonra arkasından yeşil domates ve salatalık turşusu yaptım.En son olarak da kelek ve acı biber turşusu yaptım.Bana kış hazırlıgı yapmak çok keyifli geliyor.
Salatalık Turşusu için Malzemeler:

  • 1 kilo küçük salatalık
  • 4-5 yemek kaşıgı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşıgı toz şeker
  • 10 diş soyulmuş sarımsak
  • 2 çay bardagı üzüm sirkesi
  • aldıgı kadar su
  • 10 dal maydanoz
  • limon dilimleri
Salatalıkları iyice yıkadıktan sonra çatalla üstüne birkaç delik açalım.Ve salatalıkları turşu kabına aralarına sarımsak ve limon dilimleri koyarak yerleştirelim.Ben içine bir tanede kırmızı sert domates koydum çünkü domates ezilince turşu suyunun tadı daha güzel oluyor.Üzerine kaya tuzunu ve sirkesini ilave edelim.En son olarak da suyunu(isterseniz suyu kaynatıp soguttuktan sonrada koyabilirsiniz) döküp agzını iyice kapatalım.Suyu zamanla azalırsa su ekleyelim.Ilık bir ortamda turşumuzu olmaya bırakalım.Ve kışın afiyetle yiyelim.


Konserve yeşil fasulyeyi daha önce anlatmıştım.Konserve fasulye yapımı bana zor geldigi için sadece 1 kavanoz hazırladım.Ama ek olarak buzluga fasulye koymayı da ihmal etmedim.Ama buzluga koymadan önce fototgraf çekmeyi akıl edemedigim için buzlu haliyle fotografını çekebildim.
Buzlukta Yeşil Fasulye hazırlıgı:

  • 1 kilo yeşil fasulye
  • 4-5 domates
Yeşil fasulyeyi yıkayıp dograyın ve kılçıklarını ayıklayın.Domateslerin kabuklarını soyup yemeklik dograyın.Tencereye fasulyeyi koyup üstüne domatesleri ekleyin ve hiç karıştırmadan kısık ateşte fasulyeler sararıncaya kadar pişirin.Soguttuktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya koyun.
Buzluga patlıcan koyma işini Kayserili bir tanıdıklarımızdan ögrenmiştim.Onlar çok fazla yapıp koyuyorlar tabiiki buzluga ben azar azar koydum.
Karnıyarıklık veya İmam Bayıldılık Palıcan hazırlanması:

  • 1 kilo patlıcan
  • yarım kilo sivri biber
  • sıvı yag(kızartmak için)
Patlıcanlar yıkandıktan sonra alaca soyulup tavada ısıtılmış yagda kızartılır.Bütün patlıcanlar kızardıktan sonra ortaları bir bıçak yardımıyla az kesilir.Ardından biberler yıkanıp çekirdekleri ayıklandıktan sonra onlarda kızartılır.Ve hepsi birlikte soguduktan sonra buzdolabı poşetine konup dondurucuya atılır.

25 Eylül 2009 Cuma

KIŞ HAZIRLIGI(KONSERVE YAPIMI)

Kış hazırlıkları için geçmi kaldım bilemiyorum ama gezmekten bir türlü fırsat bulupta kışa hazırlanamadıgımdan şikayet edip duruyordum eşime.En sonunda evimize geldik ve ben yavaş yavaş başladım hazırlanmaya bu şekilde de içim rahat etti tabiiki.İlk önce domates konservesi ile başladım işe.
Domates konservesi hazırlanışı:
  • 3 kilo domates(2 kavanoz domates konservesi çıkıyor o yüzden çogaltmakta fayda var)
  • az tuz
Yapımı çok basit.Domatesleri kabuklarını soyup istediginiz büyüklükte dogruyorsunuz.Ya da rendeliyorsunuz.Geniş ve derin bir tencereye koyup biraz da tuz ilave diyoruz.Pişince yani kaynamaya başlayınca 1-2 dakika daha bekleyip altını kapatıyoruz.Ve sıcakken kavanozlara koyup agzını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz.1 gün bu şekilde bekletiyoruz.Sızıntı olup olmadıgını görmek için.Eger sızıntı yoksa kışa hazır demektir.

Kırmızı Biber Turşusu:
  • 1 kg. kırmızı salçalık biber(1 küçük kavanoz turşu çıkıyor)
  • 1 su bardagı üzüm sirkesi
  • 10 diş sarımsak
  • kaya tuzu
  • 2 yemek kaşıgı zeytinyagı(üstüne dökmek için)
Biberlerin çekirdeklerini çıkardıktan ve yıkadıktan sonra fırında közlüyoruz.Közlenen biberlerin kabuklarını soyup bütün halde kavanoza yerleştiriyoruz.Sarımsakları soyup hazırlıyoruz.Ayrı bir kapta bütün haldeki sarımsakları,bir miktar kaya tuzunu ve sirkeyi karıştırıyoruz.Ve kavanozun içine yavaş yavaş döküyoruz.Bu karışımın hepsini almaz kavanoz sadece miktar önemli oldugu için bu şekilde hazırlıyoruz.İsterseniz sirke oranını azaltabilirsiniz.En son olarak 2 yemek kaşıgı zeytinyagını üstüne döküp agzını sıkıca kapatıyoruz.Konserveniz kışa hazır.

Taze fasulye konservesi:

  • 2 kilo taze fasulye
  • 2 litre sıcak su
  • 3 tatlı kaşıgı tuz
Faulyelerin kılçıkları ayıklanıp istenildigi gibi dograndıktan sonra yıkanır.Kavanozlar yıkanıp kapakları ile birlikte kaynar suda bekletilir.Fasulyeler kaynar suyun içinde 5 dakika kadar haşlanır.Fasulyeler sıcak haldeyken kavanozlara boşaltılır.Kavanoza bir kaç dilim domates konur.1 kiloluk kavanozlara 1 tatlı kaşıgı tuz eklenir.Fasulyelerin tamamını örtecek kadar kaynar su ilave edilir.Üstünde az boşluk kalacak.Bir bıçak yardımıyla fasulyeler arasında kalacak boşluk çıkarılır.Ve kapagı kapatılır.Düdüklü tencerenin altına 2 çay bardagı su konur ve fasulye kavanozları içine yerleştirilir ve düdügü açık vaziyette yaklaşık 20-30 dakika pişirlir.Çıkardıktan sonra ters çevrilerek 1 gece bekletilir.Sonra konserve kışa hazır.
Şimdiden afiyet olsun.

23 Eylül 2009 Çarşamba

KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI

Öncelikle herkesin geçmiş bayramını kutlamak istiyorum.Daha önceden Kayseriye gittigimi yazmıştım.Kayseriden döndükten iki gün sonrada Bolu'ya gittik bayram için.O yüzden uzun süredir bloguma giremedim ve sizleri çok özledim.Tabiiki uzun süredir sizlerle tarifde paylaşamadım.Bu kadar aradan sonra ilk tarif tatlı olsun istedim ve kayınvalidemin bayram tatlısı olarak yaptıgı ekmek kadayıfını paylaşmak istedim.Ekmek kadayıfı benim en sevdigim tatlıdır.Bir de üstünde kaymak oldu mu o zaman tadı daha güzel oluyor.Biliyorum bayram geçti ama daha sonra denemek isteyenler için işte tarif:
Malzemeler:

  • 1 adet hazır ekmek kadayıfı
  • 1,5 kilo toz şeker(1 çay bardagı karamelize için ayrılacak)
  • 10-12 su bardagı su
  • kaymak(süt kaymagı veya manda kaymagı)
Ekmek kadayıfını derin ve geniş bir tepsiye koyuyoruz.Ayrı bir tavada ayırdıgımız 1 çay bardagı toz şekeri üstüne 1 tatlı kaşıgı koydugumuz su ile eritip karamelize yapıyoruz.Yine ayrı bir tencerede Kalan toz şekeri ve suyu 5 dakika kadar kaynatıyoruz ve altını kapatıp içine karamelize olmuş şekeri şekeri döküp iyice birbirlerine karışmalarını saglıyoruz.Ve br süre şerbetin ılımasını bekliyoruz.Bütün karışımı tepsideki ekmek kadayıfının üstüne döküp ocaga alıyoruz.Ve sabırla ateşin üstünde çevire çevire ve kaşıkla üstüne şerbetini yedire yedire pişiriyoruz.En önemli nokta bütün şerbeti her tarafına yedirmemiz.Üstüne şerbet gelmedigi için biz kaşıkla altından alarak döküyoruz.İyice yumuşayana kadar bu işleme devam ediyoruz.Sonra dilimleyip üstüne kaymak koyuyor ve servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

12 Eylül 2009 Cumartesi

KAYSERİ GEZİMİZ


Uzun zamandır gitmeyi planlayıpta bir türlü gidemedigimiz Kayseri tatiline sonunda Efe ile beraber gittik.O kadar çok eglendik ki 1 hafta bize yetmedi.Bu süre esnasında bloguma fırsat bulupta birşeyler yazamadım.Sadece arada sırada girip güzel yorumlarınızı okudum.Hepinize teşekkür ederim.Hatfa içinde hepiniz güzel tariflerini bir bir okuyacagım.Sevgiler. 

2 Eylül 2009 Çarşamba

HİNDİSTAN CEVİZLİ BEZELER


Sevgili Gül'ün sitesinden almıştım bu tarifi.İnanırmısınız her iki günde bir yapar oldum.Hem yapımı çok pratik hem yemesi çok zevkli.Efe bayıldı bu kurabiyelere.İçi alabildigince hindistan cevizi dolu görüntüdende anlayacagınız gibi.Eger hala denemeyen varsa aranızda mutlaka ama mutlaka deneyin derim.


Malzemeler:
  • 2 adet yumurta akı
  • 1/2 su bardagı toz şeker
  • bir tutam tuz
  • 1 su bardagı hindistan cevizi
  • 2 yemek kaşıgı limon suyu
Yumurta akları ve bir tutam tuz güzeelce çırpılır.Aklar iyice kar gibi olacak.Şeker eklenip yaklaşık 4-5 dakika çırpılmaya devam edilir.Hindistan cevizi ve limon suyu eklenip kaşıkla karıştırılır.Kaşıkla yaglı kagıt serilmiş tepsiye dizilir.175C önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.