31 Ağustos 2009 Pazartesi

PATATES KAVURMASI

Sahur için çok ideal bir yemek bence.Hem hafif hem tok tutuyor.
Malzemeler:

  • 4-5 patates
  • 1 adet kuru sogan
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası
  • Bolca kuru nane
  • tuz,kırmızbiber varsa reyhan
  • sıvıyag
Patatesleri haşladıktan sonra eziyoruz.Yemeklik dogranmış sogan ve yine yemeklik dogranmış yeşil biberleri sıvıyagda kavuruyoruz.Kavrulduktan sonra içine biber salçasını ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.En son olarak içine bolca nane ve diger baharatları ekleyip bir defa karıştırdıktan sonra altını kapatıyoruz ve içine ezilmiş patatesleri ekliyoruz.İyice malzemeleri patatese yedirdikten sonra servis tabagına alıyoruz.
Afiyet olsun.

27 Ağustos 2009 Perşembe

FIRINDA TAVUK

Bütün tavugu hiç evde yapmayı denememiştim.Hep hazır alır yerdik.Bir de evde deneyeyim dedim.Sonuç çok güzel oldu.Biraz fırında pişme süresi uzun oluyor ama deger.
Malzemeler:

  • Bir adet bütün tavuk
  • 2 yemek kaşıgı mayonez
  • tuz,kekik,kırmızı toz biber
  • garnitür olarak patates
  • sıvıyag(tepsiyi yaglamak için)
Tavugu temzileyip yıkıyoruz.Küçük bir kabın içinde mayonez ve baharatları iyice karıştırıyoruz.Fırın tepsisini sıvı yagla yagladıktan sonra tavugu içine koyup her tarafına mayonezli karışımdan bir kısmını sürüyoruz.Yanına da garnitür olarak patatesi soyup dilimleyip ve baharatlayıp koyuyoruz.180C ayarlı fırına verip pişiriyoruz.Üst tarafı kızarınca altını çevirip tekrar mayonezli karışımdan sürüyoruz.Ve tekrar pişmeye bırakıyoruz.Yaklaşık 1 saat kadar pişmesi gerekiyor.Bu kadar elektrik yakacagıma hazır alırım dediginizi duyar gibiyim.Ama emin olun evde yapılanın yerini hiçbirşey tutmuyor. Yanında da patates olunca daha bir iştah açıcı oluyor. Afiyet olsun.

24 Ağustos 2009 Pazartesi

SEBZELİ PİLAV VE YEŞİL FASULYE

İftar sofralarınıza çok yakışacagını düşündügüm ikilinin tarifi vermek istiyorum ben size. Ve ayrıca bu tarifleri İftar Bereketi Etkinligi-3 göndermek istiyorum.
Sebzeli Pilav
Malzemeler:

  • 2 su bardagı pirinç
  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet havuç
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • biraz haşlanmış veya konserve bezelye
  • 3,5 su bardagı sıcak su
  • tuz
  • Az tereyag ve az sıvıyag karışımı
Pirinçler ılık tuzlu suda 30 dakika bekletilir.Bu arada diger malzemeler havuç,yeşil ve kırmızı biber soyulup ufak ufak dogranır.Patlıcan alaca soyulup acısı çıkması için tuzlu suda bir süre bekletilir.Ve sonra bu sudan çıkartılıp yıkanır.Tencereye yaglar konup içine tuzlu sudan çıkarılıp birkaç defa yıkanmış pirinçler ilave edilerek agır ateşte bir süre kavrulur.Sonra sırasıyla havuç,yeşil ve kırmızı biber ve patlıcanlar eklenir.ve kavrulmaya devam edilir.Malzemeler pişene kadar bu işlem devam eder.Ve sıcak su ilave edilir.Ve tuzu atılarak içine tavuk bulyon konulur kısık ateşte pişmeye bırakılır. (Eger bu işlemler zor geldiyse hazır garnitürde kullanabilirsiniz.)
Afiyet olsun.
Yeşil Fasulye
Malzemeler:
  • yarım kilo yeşil fasulye
  • 2 adet domates
  • 1 adet kuru sogan
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • tuz,kırmızı biber,karabiber
  • su
  • sıvıyag
Fasulyeler yıkanır ve istenilen şekilde dograndıktan sonra kılçıkları ayıklanır.Tencereye sıvıyag alınır ve yemeklik dogranmış sogan ilave edilir.Sogan pembeleşince salçası ilave edilir ve bir süre karıştırılır.Üstüne fasulyeler eklenir ve karıştırılmaya devam edilir.Son olarak üstüne kabukları soyularak ufak dogranmış domates ilave edilir ama karıştırılmaz bir süre domatesin suyu ile pişmesi için kapagı kapatılır ve altı kısılır.Domatesle riyice ezilip fasulyeler sararmaya başlayınca suyu ve baharatları ilave edilir ister normal tencerede ister düdüklü tencerede pişmeye bırakılır.
Afiyet olsun.

20 Ağustos 2009 Perşembe

PEYNİRLİ AÇMA ÇÖREK

Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum.Uzun zamandır bloguma ugrayıp yeni birşeyler ekleyemiyorum.Bu seferki sebep sıcaklardan degil maalesef.Keşke öyle olsaydı."İyilikten maraz dogarmış" derler ya bu seferki sebebim bu işte.Yani iyilik yaptık ama sonuç kötü oldu ve dost bildigimiz insanlar tarafından yenilgiye ugratıldık.Neyse sizi sıkıntılarımla yormayacagım ve tarifime geçecegim.Bu tarifimi İftar bereketi-3 düzenleyen arkaşalarıma göndermek istiyorum belki Ramazan da sahur da yapmak isteyen olabilir.

Malzemeler:

  • 1 paket yaş maya
  • 2 su bardagı süt
  • 3 adet yumurta(2 tanesinin sarısı üstüne sürmek için)
  • bir tutam tozşeker,1 tatlı kaşıgı tuz
  • 3-4 su bardagı un(yavaş yavaş ilave edilecek)
  • yarım paket margarin(eritilip hamurun açılınca içine sürülecek)
  • yarım su bardagı sıvıyag
İçi için:Maydanoz,Peynir Üstüne:Susam veya çörekotu
2 su bardagı ılık sütün içinde yaş mayayı eritin.Ayrı bir kabın içinde 3 su bardagı unu,2 adet yumurta akını,1 yumurtanın tamamını,sıvıyagı koyup elimizle karıştıralım.Sonra sütlü maya karışımını ilave edip tuz ve şekerini atıp yoguralım.Eger unu az gelirse un ekleyelim.Hamuru eşit bezelere ayıralım ve açalım.Üzerine erittigimiz margarinden sürüp peynirli harçtan serpelim ve rulo yaparak saralım.Yaptıgımız ruloları 3 parmak kalınlıgında kesip yaglanmış tepsiye dizelim.150C ayarlamış oldugumuz fırını 10 dakika ısıtalım ve kapatalım.İçine tepsideki çörekleri koyalım 15 dakika kadar fırının sıcaklıgı ile mayalandıralım.Çıkarıp üstüne yumurta sarılarını sürelim ve çörekotunu serpip ve 180C fırına verelim.
Afiyet olsun.

19 Ağustos 2009 Çarşamba

ÖDÜLÜM VE MİM

Yine uzun bir ara oldu arkadaşlar.Bu süreç esnasında bana bu ödülü layık gören Tuba'ya ve Maydanoza teşekkür etmek istiyorum.Sizler yani blog arkadaşlarım hepiniz benim için çok özelsiniz.
Bu ödülü dagıtmak gerekiyor tabii ki.Aslında gönlüm herkese göndermek istiyor ama yedi kişi seçmek gerekiyormuş.
http://dilekkmutfakta.blogspot.com/
http://3prenses.blogspot.com/
http://akasyakokusu.blogspot.com/
http://yasenince.blogspot.com/
http://mertimbenim.blogspot.com/
http://eyerhagu.blogspot.com/
http://gamzeli-anne.blogspot.com/
Bu arada güzel arkadaşım Kelebekana beni mimlemiş ama ben ancak cevap yazabiliyorum.Ne olur kusura bakma.
1-hangi şehirde yaşıyorsun?
Antalya da yaşıyorum.
2-mesleğin nedir ?
Üniversite mezunu ev hanımıyım
3-blog yazmaya başlama kararını nasıl aldın??
Bugüne kadar hep blogları takip ederdim.Ama tabiî ki bu kararı uzman tv’yi seyrederken aldım
4-ne zamandır blog yazıyorsun??
2009 Şubat
5-bloğunu hangi sıklıkla ziyaret edersin ??
Hergün 1-2 defa
6-PCaçıldığında bloğunu açmak kaçıncı işin??
İlk işim
7-başka bloglarda görüpte aldığın yada gittiğin yer oldumu ??
başka bloglarda görüpte aldıgım bir şey yok ama gittigim yerler oldu.
8-bloğunda hangi konulardan bahsetmek seni mutlu eder?
Mutfagımdan çıkan yemeklerden.
9-blog aracılığıyla para kazanmak fikrine nasıl bakıyorsun ??
Neden olmasın
10-bu mimi kimler yazsın?
Cevaplamak isteyen herkes.
Aynı zamanda bir mim de ferzandan gelmiş ama ben cevaplamayı atlamışım onu da yanıtlamak istiyorum ve ferzan arkadaşıma da kusura bakma demek istiyorum.Konu CESARET NEDİR?
CESARET;anne olmaktır.
CESARET;herkesin korktugu bir konu da fikrini söylemektir
CESARET;zorluklara karşı gögüs germektir.............

13 Ağustos 2009 Perşembe

GÜVEÇTE ETLİ TÜRLÜ


Ye#48 etkinliginin bu sefer ki konusu Mest oldugunuz yiyecekler ve ev sahibimiz de Maydonose.Açıkçası konuya bayıldım.Benim mest oldugum veya ailecek mest oldugumuz güveçte yapılan her türlü yemeklerdir.O yüzden etkinlige güveçte yaptıgım türlü ile katılmak istedim.Ve arkadaşımıza kolay gelsin diyerek tarife geçmek istiyorum.
Malzemeler:
  • 250-300 gr.dana kuşbaşı(bizim evde kuzu veya koyun kuşbaşı yenmedigi için dana kullandım ben)
  • 2 adet kuru sogan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 adet patates
  • 2 adet patlıcan
  • bir miktar taze fasulye
  • 3 adet sivri biber
  • 3-4 adet domates
  • 2 yemek kaşıgı tereyag
  • tuz,karabiber,kekik
  • 1 su bardagı sıcak su
Soganları yarım ay şeklinde dograyın.Sarmısakları ufak dograyın.Taze fasulyenin kılçıklarını ayıklayıp dograyın,patlıcanları alaca soyup küp şeklinde dograyın.Patatesleri de soyup istenilen büyüklükte dograyın.Etleri güvecin altına yerleştirin.Yarım ay şeklinde dogranmış soganları üstüne koyun.Sonra fasulyeleri,patlıcanları,patatesi ekleyin.En son olarak biberleri,sarmısagı ve kabukları soyularak iri dogranmış domatesleri ekleyin,baharatını ekleyin üstüne de 1 su bardagı sıcak suyu ekleyip,tereyagını üstüne koyun ve agzını iyice kapatın.Benim güvecimin kendi kapagı vardı ama eger kapak yoksa aliminyum folya da sarabilirsiniz.İşin sırrı buharın ve sıcaklıgın güvecin içinde kalması.Ve güveci ocagın üzerine alıyoruz ilk önce yüksek ateşte kaynamaya başlayınca da kısık ateşte pişmesi gerekiyor.Pişme süresi biraz uzun.Ama tadı bir o kadar lezzetli oluyor.
Afiyet olsun.

11 Ağustos 2009 Salı

PATATES SALATASI


İki gün önce Burcu(görümcem)buradaydı.Efe'yi görmeye gelmiş.Bir mutlu olduk ki anlatamam.Hele Efe daha da mutlu oldu halası onu görmeye geldigi için.Sürekli oyun oynadılar,dans ettiler.....Yani anlayacagınız çok tatlıydılar.Aynı zaman içinde ev görmeye gelen arkadaşlarımız oldu.Pasta,börek....yaptık ama bizim de canımız degişik birleyler istedi.O yüzden patates salatası yapmaya karar verdik.Uzun zaman olmuştu patates salatası yemeyeli.İnanırmısınız nasıl yapıldıgını bile unutmuşuz.İnternete baktık,Kayınvalidemi aradık sonunda ortak bir patates salatası tarifi yaptık.Tadını çok özlemişiz.Aslında hepiniz biliyordur ama ben yine de yazayım yeterli miktarda patates soyulup küçük dograndıktan sonra haşlanır.Ve suyu süzülür.İçine yeşil sogan,maydanoz küçük dogranarak konur.Kuru sogan yarım ay şeklinde dogranır ve az tuz ilavesi ile ovulup patatese eklenir.Üstüne de tuz,kırmızı toz biber,limon suyu ve zeytinyagı eklenerek karıştırılır.

Afiyet olsun.

10 Ağustos 2009 Pazartesi

KAKAOLU REVANİ

Ah bir de amatör degilde profesyonel fotograf makinam olsa o zaman size yaptıgım yemek ve tatlıların daha güzel fotograflarını çekebilsem.Ama buna da şükür degil mi?Önemli olan paylaşmak.Daha önce yaptıgım revaniyi sizlerle paylaşmıştım.Bu revani de o tarz da ama biraz daha süslü.
Malzemeler:

  • 3 adet yumurta(oda ısısında)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardagı toz şeker
  • 1 çay bardagı yogurt
  • 1 paket vanilya
  • 3 çay bardagı un
  • 3 çay bardagı irmik
  • limon kabugu rendesi
Şerbeti için:
  • 3,5 su bardagı toz şeker
  • 4 su bardagı su
  • yarım limon suyu
Üstü için:
  • 3-4 yemek kaşıgı kakao
  • 3-4 yemek kaşıgı hindistan cevizi
İlk önce şerbeti için şeker ve suyu tencereye alıyoruz ve kaynayıp kıvam alınca limon suyunu ekleyip 5 dakika kadar daha kaynatıp altını kapatıyoruz.Ve sogumaya bırakıyoruz.
Revanisi için yumurta ve şekeri çırpıyoruz.İçine yogurdunu ve sıvıyagını ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.Son olarak İrmik,un,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek karıştırıyoruz.Limon kabugu rendesini de ilave ettikten sonra margarinle yaglanmış ve 1 yemek kaşıgı toz şeker serpilmiş borcama yayıyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişiriyoruz.Fırından çıkardıktan sonra soguk şerbeti üstüne döküyoruz.Ve şerbetini iyice çekip soguyana kadar bekliyoruz.Revani soguduktan sonra istediginiz bir yuvarlak kalıp veya bardakla yuvarlaklar kesip çıkarıyoruz.Bu yuvarlak revanileri servis tabagına alıyoruz.Artan parçalara 4 yemek kaşıgı kakao ve 4 yemek kaşıgı hindistan cevizini ekleyip karıştırıyoruz.Ve servis tabagına aldıgımız revanilerin üstüne sürüyoruz.Tekrar hindistan cevizi serperek süslüyoruz.
Afiyet olsun.

6 Ağustos 2009 Perşembe

FIRINDA BULGURLU TAVUK KEBABI

Geçen gün Oktayusta'nın tariflerine bakarken rastladım bu tavuk şiş tarifine.Degişik geldi denemek istedim ama oranları azaltarak tabii ki.Fena olmadı.Ama ertesi güne kalan sogumuş tavuk şişler daha bir güzel olmuştu.Yani eger yaparsanız ben soguk halini daha çok begendim.Oktayusta'nın tarifini aynen veriyorum.
Malzemeler:

  • 1 çay bardagı ince bulgur
  • 300 gr.tavuk gögüs eti
  • 1 yemek kaşıgı salça
  • 1 adet kuru sogan
  • yarım demet maydanoz
  • kimyon,tuz,karabiber,kırmızbiber
  • Sıvıyag
Tavuk kebabı için tavuk göğsünü doğrayıcıdan geçirerek kıyma haline getirin. Üzerine rendelenmiş soğan, az sıcak suda bekletilmiş bulgur, salça, ince doğranmış maydanoz ve baharatları alarak karıştırın. Kebabı şişlere takarak sıvıyagla yaglanmışfırın tepsisine dizerek 190 derecede pişirin.
Afiyet olsun.

4 Ağustos 2009 Salı

DOGUM GÜNÜ PASTAM VE MİM

Dün bana mesaj yazan arkadaşlarıma teşekkür ederim.Dogum günümle ilgili en son olarak eşimin bana aldıgı pastayı paylaşmak olacak sizlerle.Dikkat ettisyeniz 3 tane mum var aslında hiçbir anlamı yok yaşım ortaya çıkmasın diye o kadar koyduk.Çok yaşlandım çok.Bu arada beni mimleyen arkadaşım pembetatlar'ın mimini cevaplamak istiyorum.
-Niçin blog yazarısınız?
-Paylaşmak için...
- Son zamanlarda hiç vakit ayıramadığınız bir uğraş?
-Ders çalışmak.
-Şuan için imkanınız olsa gerçekleştireceğiniz hayaliniz?
-Karadeniz turu
-Hayatınızda iyiki yapmışım dediğiniz üç şey?
-evliligim,oglum ve ailemin çocugu olmak
-Mutfakta en sevdiğiniz uğraş?
-Herşey
-En sevdiğiniz 3 yemek?
-Yeşil fasulye,börekler,mantı
-Giyim konusunda abarttığınız eşya?
-Çanta
-Çocuklarınıza nasıl hitap edersiniz?Çocuk yoksa anne babanz size nasıl hitap eder?
-Aşkım,Sevdam
-Sizi anlatan bir resim?
-aslında olgumun resmini koyacaktım ama çok yer kapladı.

3 Ağustos 2009 Pazartesi

KAHVALTI SOFRAM

Bugün oglumla sabah kalktık ve kendimize güzel bir sofra hazırlamak için baya bir ugraştık.Sebebi bugün benim dogum günüm olması tabii ki.Oglum sabah yanagıma bir öpücük kondurarak uyandırdı beni.İşte dedim kendi kendime bu yaşıma kadar aldıgım en güzel hediye bu.Aman eşim duymasın üzülür sonra.Uzun uzun kahvaltı ettik oglumla.Efe'nin kahvaltıyla pek arası olmadıgı için birçogunu ben yedim. Soframızda yok yoktu.Tahinli Kurabiye,Zeytin Salatası,Patlıcan Salatası,3 renkli patates salatası,Yalancı Su Böregi,Çeşnili Tereyag..........