31 Temmuz 2009 Cuma

ÇOCUK GÜVENLİGİ

Belki de hepinizin daha önce keşfetmiş oldugu bir site ve onun ürünlerinden bahsedecegim sizlere.Evde çocuk güvenligi için yapılmış materyaller var.Çocuklarımızı bir nebze olsun evde yaşanacak kazalardan uzak tutmak için yapılmış birçok ürün var.Ve aynı zamanda çok yararlı bilgiler de var sitede.Anneler ve anne adaylarının bence incelemesi gerek.Bunlardan birkaçı:

Klozet Kapagı Kilidi

Soba Çocuk Güvenlik Kapısı

Saksı Güvenlik

Fırın Güvenlik

Merdiven Güvenlik Kapısı

28 Temmuz 2009 Salı

ELMALI RULO

Bugünler de bir rehavettir çöktü üstüme.Sıcakdan olsa gerek.Ne yemek yapasım ne de bilgisayarı açasım geliyor.Aslında bekleyen o kadar çok tarif var ki ama benim yazmaya halim yok maalesef.Sizlerde benim gibi misiniz bilemiyorum.Elmalı ruloyu geçen gece ev görmeye gelen misafirlerime yaptım çok begendiler.İşte malzemeler:
Malzemeler:

  • 125 gr.margarin(oda sıcaklıgında olacak)
  • 1 çay bardagı kadar sıvıyag
  • yarım çay bardagı süt
  • 2 çay bardagı pudra şekeri
  • 1 çay kaşıgı kabartma tozu
  • 1 çay kaşıgı vanilya
  • 1 adet yumurta
  • 4 su bardagından biraz fazla un
İç malzemesi:
  1. 3-4 adet elma
  2. tarçın
  3. 4-5 yemek kaşıgı toz şeker
  4. ceviz veya fındık
Üstüne:Pudra şekeri
İlk önce elmaları rendeleyip bir tencereye alalım.İçine toz şekerini ekleyelim,tarçını ve cevizi de ekleyip pişirelim.Piştikten sonra altını kapatıp sogumaya bırakalım.
Hamuru için margarini,sıvıyagı,yumurtayı ve sütü karıştıralım içine pudra şekerini ekleyip karıştırmaya devam edelim.En son hamura elenmiş un,vanilya ve kabartma tozunu ekleyelim ve ele yapışmayacak bir hamur elde edelim.Hamuru ikiye bölelim ve yaglı kagıt üzerinde merdane ile açıp üstüne elmalı harçtan sürelim.Ve yaglı kagıt yardımıyla rulo şeklinde sarıp yaglanmış tepsiye koyalım.Diger hamur bezesi içinde aynı işlemi uygulayalım.Ve önceden 180C ısıtılmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişirelim.Fırından çıkardıktan ve soguttuktan sonra üstüne pudra şekeri serpip dilimleyelim.
Afiyet olsun.

24 Temmuz 2009 Cuma

SOSLU TAVUK KANADI

Malzemeler:
  • istenilen kadar tavuk kanadı
  • istenilen kadar patates,havuç
  • 2 yemek kaşıgı domates salçası
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşıgı yogurt
  • tuz,kırmızbiber,kekik,karabiber
Tavuk kanatlarını yıkayın.Patatesleri ve havucu soyup istediginiz büyüklükte dograyın.Sos için ezilmiş sarımsak,yogurt,salça ve baharatları derin bir kabın içinde karıştırıp tavuk kanatlarını bu sosun içine atın ve her tarafının bu sosa bulanmasını saglayarak bir saat kadar bu sosta bekletin.Sostan çıkardıktan sonra yaglanmış tepsiye dizin.Yanına yine baharatlarla tatlandırılmış patates ve havuçları dizin.Ve fırına verin.180C yaklaşık 30 dakika veya daha fazla pişirin.
Afiyet olsun.

22 Temmuz 2009 Çarşamba

ŞAMBALI TATLISI


Okul yıllarımda kapı önü şambali tatlı satıcıları vardı eskiden.Annemin bütün uyarılarına ragmen okul çıkışı alır büyük bir iştahla yerdim.Eve gelincede anneme birşey söylemezdim.Annem de zavallı ben dışarıda yemeyim diye kendi yapardı evde ama dışarıda satılanın yerini tutmazdı nedense.Bu nostalji içindeyken bende yapayım bakayım şambali tatlısı aynısı olacak mı dedim.Ama benimkinin tadı da aynı olmadı.Yine de yedik.Ve yerken de okul yıllarımı ve kaçamak alışverişlerimi düşündüm.
Malzemeler:
  • 1,5 su bardagı büyük boy irmik(küçük boy irmik aynı tadı vermiyor.Denedim de)
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 1 su bardagı yogurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • yarım su bardagı un
  • badem veya tuzsuz yerfıstıgı(evde ikisi de yoktu ben fındık koydum üstüne)
Şerbeti için:
  • 3 su bardagı toz şeker
  • 2,5 su bardagı su
  • 1 tatlı kaşıgı limon suyu
İlk önce şerbet için şeker ve suyu tencereye koyup kaynatıyoruz.Kıvamını alınca söndürmeye yakın limon suyunu sıkıp 5 dakika kadar daha kaynatıyoruz.
Diger tarafta bir kabın içinde hamuru için gerekli malzemeleri karıştırıp yaglanmış borcama (20x30 boyutlarındaki borcam ideal oluyor)döküyoruz.Ve üzerüne bademleri diziyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Fırından çıkarınca üzerine sıcak şurubunu döküp çekmesini bekliyoruz.(tatlı ve şurup sıcak olacak)Ve sonra üzerini kapatıp 2-3 saat(hatta 1 gün dinlenirse daha güzel oluyor) dinlendirin ve servis edeceginiz zaman dilimleyip servis yapıyoruz.İstege göre üstüne hindistan cevizi de serpilebilir.
Afiyet olsun.

20 Temmuz 2009 Pazartesi

FIRINDA MÜCVER


Aslında yagda kızaran mücveri de çok severim ama yazın yaglı yemekler agır geliyor dogal olarak.Evde kabak vardı bu sefer bende fırında yaptım.Yanına da bir çay demledim.Pazar günü beş çayına yetiştirdim.Pazar günü hepimiz evde oldugumuz için gözümün içine bakıyor bizimkiler acaba degişik ne yapacagım diye.
Malzemeler:

  • 4 adet kabak
  • 3 adet yumurta
  • 100 gr.kaşar rendesi veya beyaz peynir
  • yarım demet maydanoz
  • dereotu(ben koymadım evde yoktu)
  • 5-6 dal taze yeşil sogan
  • 1-1,5 su bardagı kadar un(kıvamına göre arttırılabilir ya da azaltılabilir)
  • tuz,karabiber,kırmızıbiber,kuru nane
  • yarım çay bardagı süt
  • 1 çay kaşıgı kabartma tozu
Kabakların kabuklarını soyup rendeliyoruz.Beyaz peyniri çatalla eziyoruz veya kaşar koyacaksak kaşarı tendeliyoruz.Yeşillikleri yıkadıktan sonra ince ince dogruyoruz.Ve diger malzemelerle bir kabın içinde karıştırıyoruz.Hafif sıvıyagla yaglanmış tepsiye yayıyoruz.Ve önceden 180C ısıtılmış fırında pişiriyoruz.Fırından çıkardıktan ve ılıdıktan sonra dilimleyip servis yapıyoruz.
Afiyet olsun.

18 Temmuz 2009 Cumartesi

PATLICAN SALATASI

Bu tarifi Ye#47 soguk ikramlardan Birsel'e gönderiyorum.Ve kolay gelsin diyorum. Patlıcanların mevsiminde oldugu şu günlerde eve bol bol almaya başladım.Aslında tek başına bence bir yemek gibi patlıcan salatası ama adı salata olmuş işte.Özellikle etin yanında muhteşem oluyor.Bu arada ben daha önceden sosunu zeytinyagı,limon ve sarmısakla yapardım yine öyle yaptım fakat canım Burcum bana onları özeyerek mayonez kıvamında yapmayı ögretti o şekilde yaptım bu sefer tadı daha da güzel oldu.
Malzemeler:

  • 4-5 adet patlıcan
  • 3-4 adet kırmızı biber
  • 1 adet kuru sogan
  • istenilen kadar maydanoz
  • tuz
  • zeytinyagı
  • limon
  • bol miktarda sarımsak
Patlıcanları ve biberleri yıkadıktan sonra közleyin.Ben daha önce fırında veya ocak üstünde közlerdim.Şimdi hani şu meşhur közmatikten aldım pazardan.Fiyatı da baya bir düşmüş.(3 tl)Ocagı kirletmeden közledim.Yani anlayacagınızbüyük bir rahatlıkmış.Patlıcan ve biberler közlendikten sonra sıcakken kabukları soyulur.Sogan yemeklik dogranır ve maydanozda dogranıp patlıcanlara karıştırılır.Şimdi gelelim sosa.Sarımsaklar soyulduktan sonra dövülür ve derin bir kaseye konur.Üstüne bir miktar zeytinyagı,limon ve tuz ilave edilerek bir güzel çatalla ezilerek karıştırılır.Daha sonra yine zeytinyagı eklenir karıştırılmaya devam edilir.Bu biraz sabır istiyor çünkü zeytinyagını birden dökmüyoruz.Yavaş yavaş döküp iyice karıştırıyoruz.Mayonez gibi beyaz bir kıvamı oluyor.Bir püf noktasını daha ögrendim burcudan malzemeler sıcakken sosu patlıcanların üstüne döküp 1-2 saat buzdolabında bekleyecekmiş.Ben denedim çok güzel oldu.Size de tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

15 Temmuz 2009 Çarşamba

TAHİNLİ KURABİYE

Tahinli tatları ben çok sevmeme ragmen evdekiler hiç sevmezler.Bu kurabiyeyi kendimi biraz şımartmak için yaptım.Evde bayadır bekleyen bir tahini görünce ne yapsam ne yapsam diye düşünürken bu tarf çıktı ortaya.İşte tarifi:
Malzemeler:

  • 200 gr.margarin(oda sıcaklıgında olacak)
  • yarım su bardagı sıvıyag
  • yarım su bardagı yogurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta(sarısı hamura,beyazı dışına sürmek için)
  • alabildigi kadar un(bu tabire her zaman sinir olmuşumdur ama genelde yaparken un miktarını hep ölçmeyi unuturum)
İçi için:
  • 1 su bardagı tahin
  • 2 su bardagı toz şeker
  • ceviz veya fındık
Hamur için gerekli malzemelerin hepsini un,kabartma tozu ve margarin hariç karıştırın.Margarini ufak parçalara bölerek karışımın içine ekleyin.Ve unu azar azar dökerek kabartma tozunu ilave edin.Sert bir hamur olmayacak.Bütün malzemeleri iyice yogurduktan sonra hamurdan limon büyüklügünde parçalar kopararak merdaneyle inceltin.ayrı bir yerde tahin,şeker ve ince kıyılmış cevizi karıştırın.Ve merdane ile açılan hamurun ucuna sürüp gevşek bir şekilde saralım.Yaglanmış tepsiye dizip üstüne yumurtanın beyazını çırptıktan sonra sürelim.İsterseniz üstüne susam da serpebilirsiniz.Önceden 180C ısıtılmış fırına verip üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
Afiyet olsun.

14 Temmuz 2009 Salı

BAYAT EKMEK MANTISI


Alanyaya gitmeden önce kalan ekmekleri buzdolabına koymuştum.Gelince acaba bu ekmekleri nasıl degerlendirsem diye düşündüm.O kadar ekmegin ziyan olmasına gönlüm razı olmadı.Deneme yanılma yoluyla birçok tarifin karışımı bir ekmek mantısı çıktı ortaya.Ben soslu yapmıştım ama soslu fotografını çekmeyi unutmuşum.Tarife gelince:
Malzemeler:

  • 1 adet bayat ekmek(veya evde ne kadar varsa)
  • 2 adet kuru sogan
  • 1 adet yumurta
  • yarım demet maydanoz
  • tuz,kekik,karabiber,kırmızıbiber,kimyon
Üstüne:Sarmısaklı yogurt
Sosu için:
  • 1 yemek kaşıgı sıvıyag
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • su,tuz,kuru nane
Bayat ekmekleri rondodan geçirin.Soganı yemeklik dograyıp sıvıyagda kavurun.Bayat ekmeklerin üzerine kavrulmuş sogan,yumurta,yıkanıp dogranmış maydanoz ve baharatlarını dökerek yogurun.Hamur haline getirin.Eger hamur olmamışsa biraz su ekleyebilirsiniz.Ceviz büyüklügünde parçalar koparıp yuvarlayın.İsterseniz ekmek toplarını suda haşlayabilirsiniz(ben haşladım) yada az yagda kızartabilirsiniz.Tercih size kalmış.Servis tabagına alıp ılıdıktan sonra üzerine sarmısaklı yogurt dökün.Sos için gerekli malzemeleri bir tavada hazırlayın ve sarmısaklı yogurdun üzerine dökün.
Afiyet olsun.

13 Temmuz 2009 Pazartesi

ALANYA VE DİM ÇAYI


Efe'yi dedesi,babaannesi,halası ve eniştesi Alanyaya geldigi için onların yanına götürdük.Bir süredir de beraberdik.Öyle mutlu oldu ki anlatamam.Çocuk yanlız büyüdügü için hasret kalmış kalabalıga.Hep beraber deniz ve havuz sefası yaptık.Kumdan kale yapmaya çalıştıysakta pek başarılı olamadık çünkü Efe yaptıgımız heryeri bozdu.Ama inanılmaz eglendi.O mutlu olunca bizde çok mutlu olduk.

Dedemiz bizi Alanya da bulunan meşhur dim çayına götürdü.Daha öncede gitmiştik ben Efe'ye hamileyken ama ben sürekli mide bulantıları yaşadıgım için pek zevk alamamıştım.Bu sefer daha güzel gözüktü gözüme.Efe tutturdu bende suya girecegim diye.Ama inanırmısınız su buzdolabından çıkmış gibi soguk.Vazgeçirene kadar neler çektik anlatamam.

7 Temmuz 2009 Salı

MEYVELİ PARFE

Parfe yapımını açıkçası daha önce hiç denememiştim.Tadı nasıl olur acaba diye de hep şüpheyle yaklaşmıştım bu soguk tatlı veya diger bir deyişle dondurmaya.O yüzden tek kişilik kalıplarda yaptım.Ama blog arkadaşlarımın çogu bu sıcak yaz günlerinde parfe tarifi yazınca bende bir deneyeyim dedim.İçine evde ne varsa koydum ve dondurdum.Bizimkiler çok sevdiler.Daha önce hiç yemedikleri bir çeşit oldugu için bayıldılar hatta.Daha önce denemedigim için pişman oldum o yüzden.Tarif çok basit.
Malzemeler:

  • 1 paket krem şanti(sade)

  • 1 su bardagı soguk süt

  • şeftali

  • ceviz

  • muz

  • kiraz

  • bebe bisküvi
Krem şanti soguk sütle karıştırılarak mikserle çırpılır.Elle agza gelecek şekilde parçalanan bisküviler eklenir.Ceviz,şeftali ve muz küçük dogranır ve krem şantiye eklenip karıştırılır.Sterç film serilmiş dondurma kaselerinin altına kirazların çekirdekleri çıkarılarak döşenir üstüne de krem şantili karışım eklenip buzlukta bekletilir.Yemeden bir süre önce dışarı çıkartılıp az ılındıktan sonra kalıptan ayrılır ve streç film çıkarılır.
Afiyet olsun.

6 Temmuz 2009 Pazartesi

ZEYTİN SALATASI

Bu sıcak yaz günlerinde İnsanın canı hiçbirşey istemiyor degil mi?Daha hafif yiyeceklere sıgınıyoruz.Bence iyi de yapıyoruz.Hem saglıklı hem hafif oluyor.İşte benim böyle ruh halinde oldugum bir günde yaptıgım salata.
Malzemeler:

1 kase dogranmış yeşil zeytin(ben hazır aldım)
2 dal yeşil sogan
varsa taze nane,maydanoz
zeytinyagı
1 tatlı kaşıgı biber salçası
2 diş sarımsak
bir miktar nar ekşisi veya limon suyu
tuz ve kekik


Maydanoz,yeşil sogan ve nane ince olarak dogranır.Yeşil zeytin bir kaba alınıp üstüne yeşillikler ilave edilir.Ayrı bir yerde salça,nar ekşisi,baharatlar ve zeytinyagı karıştırılıp yeşil zeytinin üstüne dökülür.
Afiyet olsun.

2 Temmuz 2009 Perşembe

PUDİNGLİ TATLI

Geçen gün Pelin arkadaşımız yayınlamıştı bu tatlıyı.Hemen denemek istedim.Çünkü muhteşem gözküyordu.Aynen gözüktügü gibi bir tada sahip.Hafif ekşi hafif tatlı yani çok güzel.Ailecek bayıldık ve hemen tüketildi.En kısa zamanda yeniden yapacagım.Tarife gelince:
Malzemeler:
  • 2 paket vanilya aromalı toz puding
  • 3 su bardagı süt
  • 3 su bardagı vişne suyu
  • 1,5 paket eti kakaolu bisküvi
Süslemek için:
  • hindistan cevizi
  • vişne taneleri
Bir paket vanilyalı pudingi 3 su bardagı süt ile pişirin.Dikdörtgen bir borcamı ıslatıp pişen pudingi borcama dökün.Biraz ılınınca iki kat kakaolu bisküvileri dizin.(ben bisküvileri vişne suyuyla ıslattım.bu arada ben yanlışlıkla bir kat bisküvi dizmişim)Diger bir tarafta 3 su bardagı vişne suyuna kalan 1 paket vanilyalı pudingi koyup karıştırın.Ve pişirin.Hafif ılıdıktan sonra bisküvilerin üzerine dökün.Ve düzeltin.Buzdolabına koyup 3-4 saat bekletin.Servis sırasında üstünü hindistan cevizi ve vişne taneleri ile süsleyin.
Afiyet olsun.