30 Haziran 2009 Salı

FASULYE DİBLE

Giresun yöresine ait bir yemekmiş dible.İlk kez ögrencilik yılllarımda Giresunlu bir arkadaşım yapmıştı bana dibleyi.Çok severek yemiştim çünkü tadı tanıdık gelmişti bana annem de bunun bulgurlusunu yapardı biz küçükken.Ama adı fasulyeli bulgur pilavıydı.Geçen gün bana dible yapan arkadaşım beni dügününe davet etmek için mesaj çekmiş canım benim evleniyormuş.Onun mesajını görünce aklıma okul yılları ve dogal olarak da dible geldi.Bir deneyeyim bakalım dedim.
Malzemeler:

  • 300 gr. taze fasulye

  • 1 adet kuru sogan

  • 1 su bardagı pilavlık pirinç

  • 2 yemek kaşıgı tereyag

  • 2 yemek kaşıgı sıvıyag

  • 1,5 su bardagı sıcak su

  • tuz
Pirinç tuzlu sıcak suda yaklaşık 30 dakika bekletilir.Fasulyeler yıkanır ve uçları alınır ve yarım santim kalınlıgında dogranır.Tavaya 1 yemek kaşıgı sıvıyag alınır ve yemeklik dogranmış sogan eklenerek hafif pembeleşene kadar kavrulur.Sonra dogramış oldugumuz fasulyeler eklenir ve tuzu ilave edilir.Hiç su eklemeden agır ateşte pişmeye bırakılır.(Ama ben fasulyenin pişmesinin uzun sürecegini düşünerek az su ekledim.)Pirinçler yıkanır ve 1 yemek kaşıgı sıvıyagla beraber tencereye alınır.Ve bir miktar agır ateşte kavrulur.Sonra 1,5 su bardagı sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır.Pişince fasulyeler eklenir ve bir kere havalandırılarak karıştırılır.Üzerine de 2 yemek kaşıgı tereyag eritilerek gezdirilir.Ve 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis tabagına alınır.
Afiyet olsun.

28 Haziran 2009 Pazar

2 YAŞ SENDROMU


Yaklaşık 18 ay civarı başlayıp,bazen 36-42 aylara kadar devam edebilen,ebeveynler için anlaşılması ve dayanılması zor bir dönem olarak kabul edilirmiş.İşte biz Efe ile böyle bir dönemi yaşamaktayız.Bu dönemde çocuk sürekli olumsuz davranabilir,söylenilenin tersini yapabilirmiş.Bu davranışların sebebi çocugun yaklaşık bir yaşından itibaren kendini ayrı bir birey olarak algılaması ve bunu keşfetmesiyle beraber de çevresinede kabul ettirmek konusunda ki çabasıymış.Pedagoglar bu dönemi "anne-babanın sınavı" olarak adlandırmışlar.Gerçekten de dogru söylemiş pedagoglar.Şu anda zorlu bir sınavla karşı karşıyayız.Bazen tahammül gücümüz azalsa da bu dönemin geçici oldugunu bilmek beni ve eşimi rahatlatıyor.
İlk başta yeni eve taşındıgımızdandır diye düşünmüştüm Efe'nin degişen davranışlarının sebebini ama yanılmışım galiba.Tabii ki yeni ev,yeni bir hayat da zor gelmişte olabilir.Ben bile zorlanırken Efe arkadaşlarını kaybetti kolay degil.Ama olay bu kadar degil işte.Ne söylersem tersini yapıyor benimle inatlaşmak için elinden geleni yapıyor mesela.Yapma dedigimde aglama krizlerine giriyor ve susturmak çok zor oluyor.Banyo ya girmek istemiyor girince çıkmak istemiyor.......Ve şuan aklıma gelmeyen bir sürü olumsuz davranış.
İlk zamanlar da anlayamadıgım için neler oldugunu Efe'ye ben çok mutsuz ve her zaman sinirliydim.Tabii ki ben gergin olunca Efe benden gergin ve sinirli.Ben sakinleşince Efe'de sakin.Ve anladım ki Efe'nin davranışlarını sınırlarımı belirleyerek sakince karşılarsam bu dönem daha da kolay geçecek.Yani sabır.Aglama krizine girdiginde onu kendisiyle başbaşa bırakıyorum ve yavaş yavaş sakinleştigine tanık oluyorum.Ona seçme şansı tanıyorum.

25 Haziran 2009 Perşembe

KÖFTELİ VE SOSLU PATLICAN KEBABI(İSLİM KEBABI)


Patlıcan benim en sevdigim sebzelerdendir.Evde patlıcan vardı ama ben farkettim ki hep aynı patlıcan yemegini yapıyorum.O yüzden biraz tarz degiştireyim dedim ve hepinizin bildigi soslu patlıcan yemegini yaptım.Aslında bu yemegi Annem eskiden çok sık yapardı ama nedense unutmuşum.Evde malzemeler varken yapayım dedim.
İSLİM KEBABI Malzemeleri:

  • 3 tane ince uzun patlıcan
  • 4 adet yeşil sivri biber
  • 4 adet domates
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • 1 yemek kaşıgı un
  • tuz,1 adet kesme şeker,karabiber,kırmızıbiber
  • 1 adet kuru sogan
  • az sıvıyag(patlıcanları kızartmak ve sosuna kullanmak için)
  • kürdan
Köftesi için:
  • 250 gr. kıyma
  • maydanoz,sogan,tuz
  • 1 veya 2 adet bayat ekmek içi veya galeta unu
İlk önce soganı ve maydanozu ufak dograyalım ve diger köfte malzemeleri ile karıştırıp yoguralım.Ve ufak parçalar alıp yuvarlak bir şekil verelim.
Diger tarafta patlıcanları alaca soyup 3 parmak kalınlıgında uzunlamasına dograyıp üzerine tuz ve su ekleyip yaklaşık 10 dakika suda bekletelim.Sudan çıkardıgımız patlıcanları yıkayıp kurulayalım ve az yagda arkalı önlü kızartalım(eger kızartma agır gelir diyorsanız bu işlemi fırının ızgara gözünde de yapabilirsiniz.)Sonra yagda biberleri de kızartalım.
Soganı yemeklik dograyalım ve az sıvıyag ilavesi ile tavada pembeleştirelim.Üzerine salçasını ve ununu ilave edelim.Karıştırdıktan sonra bir miktar su koyalım.Domatesleri de rendeleyip soganlı karışıma ekleyelim.Baharatlarını da atıp pişmeye bırakalım.Kızartılan patlıcanlara köfteyi saralım.Benim patlıcanlarım küçük oldugu için iki uzun parçaya sardım.Eger sizin patlıcanınız uzun ise bir parçaya sarmanız yeterli olacaktır.Üstüne yuvarlak kesilmiş domates ve çekirdekleri ayıklanmış biber koyup kürdanla tutturalım.Ve barcama dizelim.Üstüne de sosunu döküp önceden 200C ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.

24 Haziran 2009 Çarşamba

ÇİLEKLİ MİLFÖY

Tatil dönüşü ilk tarifimi tatlı birşeylerle açmak istedim.Bu tarifi Sofra Özel dergisinde gördügümden beri denemeyi düşünüyordum.Kısmet yeni evimizdeymiş demek ki.Çıtır çıtır yemesi güzel bir tatlı tarifi.Okuyunca çok zahmetli bir tatlı gibi gelecek size ama emin olun zahmetinize degecek.
Malzemeler:

  • 8 adet milföy hamuru

  • 2 su bardagı süt

  • 4 yemek kaşıgı toz şeker

  • 2 adet yumurta

  • 1 paket vanilya

  • 2 yemek kaşıgı un

  • 250 gr. çilek

  • 100 gr. çilekli jöle

  • yarım çay bardagı sıcak su

  • yarım çay bardagı soguk su
Milföy hamurlarını ortadan ikiye kesin.Elde ettiginiz 16 adet milföy hamurunu yaglanmış tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış 200C fırında milföy hamurları kaparıp pembeleşinceye kadar pişirin.Sütün bir bardagını kenara ayırın.Kalan bir bardak süte şekeri ekleyip ocaga alın.Şeker eriyinceye kadar hafif ısıtın.Unu ayırdıgınız bir bardak süte ekleyip ezin.Başka bir kap içinde çırpılmış yumurtaları,unlu süte ekleyip karıştırın.Unlu ve yumurtalı sütü yavaş yavaş şekerli süte ekleyip karıştırarak,muhallebi kıvamı almaya başlayınca 1 dakika daha pişirip ocagı kapatın.Vanilyayı ekleyin ve karıştırın.Başka bir kap içinde jöleyi yarım çay bardagı sıcak suyla eritin.Eriyen jöleye yarım çay bardagı soguk suyu ilave edip karıştırın.Çilekleri yıkayıp istediginiz gibi dograyın.Ve jöleye ekleyin.Hazırladıgınız kremadan 4 adet milföyün ilk katına sürüp,ikinci kat milföyü yerleştirin.Sonra ikinci kata krema sürüp üçüncüyü sonra tekrar krema ve dördüncü kat milföyü yerleştirin.En üste çilekli jöle donup kıvamlı bir hal almaya başladıgında milföy pastalarını üstüne paylaştırın.Sogutup servis yapın.
Afiyet olsun.

23 Haziran 2009 Salı

FIRINDA MAKARNA TARİFİM ÖDÜL ALDI

Arbella'ya gönderdigim fırında makarna tarifimle ödül aldım arkadaşlar.Bu benim ilk ödülüm. Beni arayıp tarifiniz ödül kazandı dediklerinde çok mutlu oldum.Makarna ve arbellanın diger ürünleri ile ilgili tariflerle dolu muhteşem bir kitap göndermişler bana. Ara ara bu tarifleri deneyip sizlerle paylaşacagım.

FİKRİMÜHİM PAKETLERİM


Merhaba arkadaşlar sizlerle ilk paylaşmak istedigim yeni evime geçer geçmez elime ulaşan fikrimühim paketleri.Yeni evimde aldıgım ilk postalar bunlar.İki paketide çok büyük bir sevinçle açtım ve açarkende kendimi çok mühim biri gibi hissettim.Zira fikrimi almak için yolladılar bu ürünleri.Neyse alır almaz ilk denedigim almak isteyipte bir türlü alamadıgım exsir idi.İlk açtıgımdaki kokusu beni dehşete düşürdü itiraf etmeliyim.Bu koku yıkadıgım sebze ve meyvelerin üstünde kalır diye çok korktum.Ama korktugum gibi olmadı gerçekten dedikleri gibi hiç koku kalmadı.İnanırmısınız bugüne kadar hep topraktan ve ilaçtan arınmamış şeyler yedirmişim sevdiklerime.Suyun yüzünde oluşan yag gibi tabakayı görünce anladım bunu.Neyse sonuç olarak çok memnun kaldım.Özellikle çocuklu annelere ve herkese tavsiyemdir.Selva Makarnaya gelince amaçları makarnayı ana yemek yapmak diye yazıyor kitapçıgında.Ama malum biz Türkler sadece makarna ile doymayız.Ama Selva makarnada farklı olarak Amber durum bugdayı irmigi kullanılmış.Bende okuyunca ne oldugunu ögrendim.Amber durum bugdayı ekmeklik bugdaya göre protein ve b vitamini bakımından daha zenginmiş.Tabiiki benim bu yazdıklarım reklam oldu birazcık.Bence deneyin derim her iki ürünüde.


21 Haziran 2009 Pazar

MERHABA ARKADAŞLAR BEN GELDİM

Uzun bir ara oldu biliyorum ama bu uzun araya öyle çok iş sıgdırdım ki anlatamam.Yeni evimize taşındık.Yerleşmesi çok uzun sürdü ve hala sürüyor.İnanırmısınız neyi nereye koydugumu hatırlamıyorum bile.Aradıgım hiçbirşeyi bulamıyorum maalesef.Ama olsun zamanla alışırım bu yeni düzenede.Ne zor imiş taşınma işi 6 yıldır taşınma işine ara vermiştik o yüzden unutmuşum nasıl ev yerleştirilir taşınılır.Ama çok şükür artık kendi evimizdeyiz ve bir daha taşınma derdi olmayacak.Allah herkese nasip etsin böyle güzel yorgunlukları.Bu arada taşındıktan sonra bir de güzel tatil yaptık çok iyi geldi hepimize.5 gün dinlendik.O yüzden bu kadar uzun bir ara verdim.Ama artık sizlerle beraberim ve hepinizi çok özledigimi söylemek isterim.Arada bir internete girip güzel mesajlarınızı okudum hepinize sonsuz teşekkürler.Sizleri tanımış olmaktan dolayı çok mutluyum.Bundan sonraki yazılarım artık tarifler olacak.Gerçi bu aralar pek yeni şeyler deneyemedim ama eldekilerle yetinecegim artık.Hepinize sevgiler.

6 Haziran 2009 Cumartesi

SİYAH İNCİ(BİSKÜVİLİ PASTA)

Aslında hepinizin bildigi bisküvili pasta.Arkadaşım ne olur bu pastayı ben yaptım benim dedigim adla yayınla dedi bende o yüzden adına siyah inci dedim.Arkadaşım oglunun dogum günü için yapmıştı.Ben açıkçası bunlardan öyle bir tane iki tane alıp doyanlardan degilim.Bu tabak önüme konunca kaldır dedim çünkü tabagın içindeki bütün siyah incileri yerim diye korktum.Biliyorsunuz ev aldık demiştim.Bana sevgilerini ileten veya iletemeyen bütün arkadaşlarıma buradan teşekkür etmek istiyorum.İnsanın,hem de hiç tanımadıgı insanlar tarafından sevildigini bilmesi çok güzel bir duygu.Yarın internet kapanıyor çarşamba taşınıyoruz gitmeden önce kolay bir tarif vereyim istedim.Dönünce inşallah tarifler yayınlamaya devam edecegim.
Malzemeler:

  • 1 adet yumurta sarısı

  • 1,5 çay bardagı süt

  • 3 yemek kaşıgı kakao

  • 3 yemek kaşıgı pudra şekeri

  • yarım paket margarin(eritilip sogutulmuş)

  • yarım paket petibör bisküvi

  • hindistan cevizi(üstü için)
Bisküvileri ufak ufak kırıyoruz ve diger bütün malzemeleri derin bir kaba alıp iyice yoguruyoruz. Sonra küçük parçalar koparıp yuvarlaklar yapıp hindistan cevizine buluyoruz.
Afiyet olsun.

5 Haziran 2009 Cuma

YAŞASIN EV ALDIK

Merhaba arkadaşlar bugün bir tarifle degil de benim için heyecan verici bir olayla karşınızdayım.Uzun zamandır hayal ettigimiz bizim de bir evimiz olsun diye dualar ettigimiz evi nihayet aldık.Kısmetse çarşambaya taşınıyoruz.O yüzden salıdan sonra sizlerle beraberligimize bir süre ara verecegim.Ama internet baglanır baglanmaz yine beraber olacagız.Darısı bütün isteyenlerin başına.İnsanın kendi evi olunca daha bir azimle temizliyor evini bunu anladım.Ne güzel bir duyguymuş.Bugüne kadar hep kiradaydık.Küçük olsun ama bizim olsun diyorduk nihayet oldu.Çok mutluyum ve bu güzel haberi sizlerle paylaşmak istedim.

4 Haziran 2009 Perşembe

GÜVEÇTE ET SOTE


Güveçte yapılan her türlü et ne kadar sert olursa olsun yumuşacık oluyor.Bunda güvecin mi etkisi var yoksa agır ateşte pişmesinin mi etkisi var bilemiyorum.Geçen gün yaptıgım güveci sizlerle paylaşmak istedim.


Malzemeler:

  • 500 gr. kuşbaşı eti

  • 2 yemek kaşıgı tereyag

  • 3-4 adet domates

  • 2-3 adet sivri biber

  • 1 adet kuru sogan

  • 5-6 diş sarımsak

  • 1 çay kaşıgı karabiber ve kırmızıbiber

  • tuz
Orta boy bir güvecin içine yıkanmış ve suyu süzülmüş etler eklenir.Orta hararetli ocakta etler suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirilir.Sonra tereyagını ve yemeklik dogranmış soganlar eklenir ve pişirilmeye devam edilir.Çekirdekleri çıkarılarak küp küp dogranmış biberler ve kabukları soyulup yemeklik dogranmış domatesler eklenir.Sarmısakları ise bütün bütün ekleyin.En son olarak baharatları eklenir ve orta ateşte agzı kapalı olarak pişirilmeye bırakılır.(işin sırrı agır ateşte ve agzı hiç açılmadan pişmesindeymiş ve güvece hiç su konmazmış)


Afiyet olsun.

3 Haziran 2009 Çarşamba

ÇİKOLATA SOSLU KEK

Aslında hep yaptıgım kek tarifi sadece üzerine çikolata sosu döktüm hepsi bu.Yani biraz işin kolayına kaçtım.İşin kolayına kaçtım dedigime bakmayın tadı güzel oldu.Ama bir yanlış yaptım ben kekin üstüne hazır çikolata sosu döktüm bir de çikolata sosu sıvı olmuş gibi geldi o yüzden kıvam arttırıcı tozdan kullandım o yüzden muhteşem olmadı.Bir daha ki sefere kendi hazırladıgım çikolata sosunu dökecegim.Size hazır çikolata soslu degil de daha önce kendim hazırladıgım soslu tarifi verecegim.
Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 1 su bardagı süt
  • 1 su bardagı sıvıyag
  • 3 su bardagı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • bir avuç kuru üzüm
  • 1 çay bardagı kadar dövülmüş ceviz
  • Çikolata sosu için:
  • 2 su bardagı süt
  • 1 su bardagı toz şeker
  • 2-3 yemek kaşıgı kakao
  • 1-2 yemek kaşıgı nişasta
  • hindistan cevizi(kekin üstüne dökmek için)
    • bitter çikolata
İlk önce çikolata sosunu hazırlayalım.Sütü ve şekeri kaynatalım ve içine az su ile sulandırılmış kakao ve nişastayı ekleyelim.Bitter çikolatamızı da küçük küçük kırıp içine ekleyelim.Tahta kaşıkla karıştırarak pişirelim.Pişince kenara alalım ki ılısın.
Kek için yumurta ve toz şekeri blenderle iyice çırpalaım.Sonra sırasıyla süt ve sıvıyag ekleyip tekrar çırpalım.Sonra un,kabartma tozu,vanilya ve ekleyip tekrar çırpalım.En son olarak ceviz ve çekirdeksiz üzümü ekleyelim ve tahta kaşıkla az karıştırıp yaglanmış kek kalıbına dökelim.Önceden 180C ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirelim.Fırından çıkardıktan sonra keki kalıbından çıkarıp az ılınmasını bekleyip çikolata sosunu dökelim.En son hindistan cevizi serpelim.
Afiyet olsun.

2 Haziran 2009 Salı

FIRINDA SALÇALI EKMEK

Bu pazar kahvaltıya degişik ne yapsam diye düşünüp dururken bu tarif geldi aklıma.Tarifi daha önceden defterime yazmış ama denememiştim.Ama daha önce denemedigim için pişman oldum.Çünkü çok güzel oldu ve afiyetle yedik.
Malzemeler:
  • İstenilen kadar ekmek dilimleri ya da tost ekmegi dilimi(ben 6 tane kullandım harç bol bol yetti.)
  • 1 yemek kaşıgı domates salçası
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşıgı yogurt
  • istenilen kadar ince kıyılmış maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • tuz,karabiber,kekik,kırmızıbiber
  • İtenirse peynir(ben koymadım)
  • Tereyag
Ekmek dilimlerini yaglı kagıt serilmiş fırın tepsisine dizin.Ekmeklerin üzerine tereyag sürün.Sonra diger malzemelerin tümünü özleşene kadar birbirine karıştırın.Bu karışımdan ekmek dilimlerinin üstüne sürün.Ve önceden 180C ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
Afiyet olsun.

1 Haziran 2009 Pazartesi

MAKARNALI UN ÇORBASI

Aslında bu çorbayı oglum Efe içi yapmıştım.Ama tadı güzel oldugu için oturup ailecek yedik ve çok begendik.Eger çocugunuz süt içmiyorsa bu çorba tam size göre.
Malzemeler:

  • 2 yemek kaşıgı tereyag ve sıvıyag karışımı

  • 2-3 yemek kaşıgı un

  • 1 su bardagı süt(istege göre su oranı azaltılıp daha fazla süt konulabilir)

  • 3-4 su bardagı su(çorbanız biraz koyu olsun istiyorsanız suyu 3 bardak koyun)

  • istenilen kadar makarna

  • 1 tatlı kaşıgı tereyag(çorbanın üstüne)

  • tuz ve kırmızı biber
Tereyag ve sıvıyag karışımını tencereye alın ve eritin.Unu ekleyip pembeleşene kadar kavurun.Un kavrulunca sütünü ekleyin ve bir süre kısık ateşte tutarak karıştırın.Sonra azar azar suyunu ekleyin ve blenderla karıştırın ki unlar topak topak kalmasın.İçine makarnayı ve tuzunu atın.Makarnalar pişince 1 tatlı kaşıgı tereyagını başka bir tavada eriterek içine az tozbiber koyup karıştırın ve çorbanın üstüne dökün.Size ve çocugunuza afiyet olsun.