29 Mayıs 2009 Cuma

NİŞASTALI MANTAR KURABİYE

Bu kurabiyeleri arkadaşım oglunun dogum günü partisi için yapmıştı.Tadına bayıldım ve fotograflayıp sizlerle paylaşmak istedim.Nişastalı kurabiye hani agızda dagılan kurabiye çeşitleri vardır ya işte öyle güzel.Ben en kısa zamanda deneyecegim.
Malzemeler:

  • 500 gr. mısır nişastası

  • 2 adet yumurta

  • 1 paket margarin(oda sıcaklıgında olacak)

  • 1 paket kabartma tozu

  • 4 yemek kaşığı un

  • 1 su bardağı toz şeker
Bütün malzemeleri yogurma kabına alıp iyice özleşene kadar yoguruyoruz.Ve hamurun üstünü örterek 1 saat kadar dinlendiriyoruz.Fırın tepsisini yaglıyoruz.Hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar kopararak elimizle şekil verip tepsiye diziyoruz.Evde gazoz kapagınız varsa kapagı ilk önce kakaoya batırıp kurabiyelerin üstüne hafif bastırıyoruz.Şekil vermek için.Gazoz kapagınız yoksa ucu tırtıklı herhangi bir şeyi de kullanabilirsiniz.Önceden ısıtılmış 180C fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.Fırında çok kaşırsa sert olur.Benim fırınım erken pişirdigi için bana az bir süre yetiyor.
Afiyet olsun.

28 Mayıs 2009 Perşembe

CİPSLİ TAVUK BAGET

Bu aralar tavuk fiyatları çok yükselmiş olsada vazgeçemiyoruz almaktan.Beyaz et saglık demek biliyorsunuz.Gerçi bu tarif kızartma üzerine kurulu ama yinede tavuk işte.
Malzemeler:

  • 6 adet tavuk baget

  • tuz,karabiber
Panesi için:

  • 1 su bardagı un

  • 2 adet yumurta

  • 1 su bardagı mısır cipsi(Corn Flakes mısır gevregi)

  • sıvıyag(kızartmak için)
Bagetlerin derisini soyup tuzlu suda haşlayın.Yanlız çok haşlamayın ki etleri dagılmasın.Piştikten sonra tuza ve karabiberle harmanlayın.Bagetleri önce una sonra azıcık tuzla çırpılmış yumurtaya ve en son olarak rondodan geçirilip parçalanmış cipse bulayıp kızgın yagda üstleri kızarıncaya kadar pişirin.Peçete serili tabaga çıkarıp fazla yagını alın.
Afiyet olsun.

26 Mayıs 2009 Salı

YE#45 DONDURMALI KAYISILI MİLFÖY

YE#45 Dondurma etkinliginde benimde bir tarifim olsun istedim.Aslında herhangi bir etkinlige ilk katılışım benim.O yüzden heyecan yaptım galiba.Yaratıcı birşey olsun istedim ama klasik bir tarif çıktı maalesef.Ama olsun önemli olan katılmak derler ya gerçekten öyle galiba.Sevgili Yasemin e teşekkür etmek istiyorum.

İşte benim tarifim.
Malzemeler:


  • yarım kilo kayısı

  • 1 su bardagı tozşeker

  • 2 yemek kaşıgı nişasta

  • 4 adet milföy

  • pudra şekeri

  • 100 gr.dondurma

  • 1 adet yumurta sarısı(milföylerin üstüne sürmek için)
Kayısıları çekirdeklerini ayıklayıp yıkadıktan sonra rondodan geçirip püre haline getiriyoruz.İçine şeker ve nişastayıda ekleyip tekrar rondodan geçiriyoruz.Ve ocaga koyuyoruz kaynamaya başlayınca altını hemen kısın ki yanmasın.1-2 taşım kaynadıktan sonra altını kapatıp sogutmak için bir kenara alıyoruz.Milföyleri yaglı kagıt serilmiş fırın tepsisinin üstüne koyup üstlerine yumurta sarısı sürüyoruz.Milföylerin üstüne tekrar yaglı kagıt serip üstüne küçük boyutlarda bir tepsi yerleştiriyoruz bu işlem milföylerin kabarmasını önlemek için.Önceden ısıtılmış 200C fırında 10-15 dakika pişiriyoruz.Çıkarınca soguması için onuda bir kenara alıyoruz.Soguyunca birer milföylerin üstüne kayısı püresinde sürüp diger milföyleride üzerine kapatıyoruz.Üstlerine de kalan püreyi sürüp pudra şekeri serpiyoruz(ben pudra şekerini sıcakken koymuşum şeker kayboldu siz dedigim gibi hepsi soguduktan sonra pudra şekerini dökün bence).Üstüne veya yanına da dondurma ekleyip ikram ediyoruz.
Afiyet olsun.

FIRINDA MANTAR


Mantarı hep korkarak alsam da yine de çok severim.Kültür mantarı var biliyorum birşey olmaz ama yine de tedirgin oluyorum nedense.Geçen gün yine korkarak aldığım mantarlarla kiremitte ve fırında mantar yaptım.Uzun zamandır yapmıyordum.
Malzemeler:
  • 500 gr.mantar
  • 5-6 diş sarımsak
  • 4 adet domates
  • zeytinyağı,tuz,karabiber,kırmızbiber
  • kaşar rendesi(üstü için)
Mantarları köklerinden ayıkladıktan sonra yıkayalım.Ve derin bir kiremitin altına dizelim.(yada tek kişilk kiremitlere paylaştıralım)Domates,küçük doğranmış sarımsak ve baharatları tavaya alalım ve üstüne zeytinyağını döküp soteleyelim.Bu karışımı mantarın üstüne dökelim ve önceden 180C ısıtılmış fırına verelim.Mantarlar pişince üstüne de kaşar rendesi serpelim ve tekrar fırına verelim.Kaşarlar eriyinceye kadar fırında tutalım.
Afiyet olsun.

25 Mayıs 2009 Pazartesi

ÇİLEK SOSLU MUHALLEBİ

İşte bir sütlü tatlı tarifi daha.Umarım bıkmamışsınızdır.Çilegi bu sütlü tatlıya çok yakıştırırım ben.Umarım sizde benim gibi düşünürsünüz.Malum yazın en hafif tatlısıdır sütlü tatlılar.
Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 tane dövülmüş damla sakızı
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
Sosu için:
  • 500 gr.çilek
  • 1 su bardağı toz şeker veya pudra şekeri
  • 2-3 yemek kaşığı nişasta
Muhallebisi için gerekli olan bütün malzemeler bir tencereye alınır ve blenderla karıştırılır.Ocağın altı açılır ve sürekli karıştırarak muhallebi koyu bir kıvam alıncaya kadar pişirilir.Pişince sudan geçirilmiş bir borcama dökülür.Ve ılımaya bırakılır.Diğer bir tarafta yeşil sapları koparılmış ve yıkanmış çilekler rondodan geçirilir.Tencereye konur üstüne şeker ve nişasta eklenir kaynayana kadar pişirilir.Biraz kaynayınca ocaktan indirilir ve sogumaya bırakılır.Soguyunca muhallebinin üstüne dökülüp her tarafa eşit yayılması saglanır.Buzdolabında 2-3 saat bekletilir ve dilimlenir.
Afiyet olsun.

23 Mayıs 2009 Cumartesi

ANNESİNİN NİNNİSİNİ HATIRLAYAN VAR MI?

Dün oğlumu uyuturken ninni söylüyordum.Oldum olası sevmişimdir ninnileri.Neden bilmem bana huzur vermiştir bu ezgiler.Dünya üzerinde en değerli kıymetliniz olan bebeginizi uyutmak için söyleriz degil mi ninnileri.Her ninni Anadolu kokar,Anadolu da ki kadın kokar,cocuk kokar,annenin cocuga aşkı kokar.Ninni bir nevi Annelerin kalbinden kopan cocukları icin yapılmıs bir yakarış,iyilik temennisidir.Yorgun argın evine gelmiş,zor şartlar altında çalışan,hayat telaşı içinde kaybolmuş,savaş haberleriyle ezilmiş, ruhumuzu arındırmak için kucagımıza aldıgımız cocugumuzla ve söyledigimiz ninniyle unutmaya çalışırız yaşananları.
İşte bunları düşünürken annem geldi aklıma.Tam bir Anadolu kadını olan annem.Ne güzel ninniler söylerdi bana.Onun ninnisi bitince sanki karanlıklarda kaybolacağım gibi gelirdi.Bir ninni daha sonra bir ninni daha....En çok da
Hop Hopun Olsun Kızım
Gül Topun Olsun Kızım
Sıralı Kavak DibindeToyluğun Olsun Kızım
Atem Tutem Men Seni
Şekere Gatem Men Seni
Akşam Baben Gelende
Önüne Atem Men Seni
Ev Süpüre Toz Ede
Hamama Gider Naz Ede
El Ayağı Kir İçinde Yıkamam Diye Naz Ede
Atem Tutem Men Seni
Şekere Gatem Men Seni
Akşam Baben GelendeÖnüne Atem Men
Bu ninni etkiler di beni.Peki siz annenizin ninnisini hatırlıyor musunuz?

22 Mayıs 2009 Cuma

SULU KÖFTE


Sulu köfte eşimin Anneannesinden ögrendiğim bir yemek aslında.Onlar sık sık yapıyorlar.Ama ben pek sık yapamıyorum maalesef.Geçen gün eşimin canı istemiş yaparmısın dedi bende kolları sıvadım.


Malzemeler:
  • 250 gr.kıyma
  • 1 adet tavuk gögsü(robotta kıyma haline getirilmiş)
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • nane,tuz,reyhan(reyhanın diğer adı ne bilmiyorum bu yemeğe tadını verende reyhan aslında.Eşimin anneannesi köyde kurutup bize getiriyor.Ama aktarlarda olabileceğini düşünüyorum)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası(üstüne)
  • az sıvıyag
Biber salçası ve sıvıyağ hariç bütün malzemeleri baharatını en son koymak şartı ile iyice yoğuruyoruz.Aslında bir nevi çiğ köfte yoğurur gibi.En son kıvam alınca nane,tuz ve reyhanı ekleyip tekrar yoğuruyoruz.Sonra küçük köfteler yaparak yani yine çiğ köfte gibi sıkıyoruz.(daha küçük boyutlarda tabii ki)Sonra bir tencerede yeterli miktarda su kaynatıyoruz ve kaynayan suya tuz atıp köfteleri haşlıyoruz.Ayrı bir tavada sıvıyağa biber salçası ve kuru nane ekleyerek karıştırıp kavuruyoruz.Ve Köftelerin üzerine ekliyoruz.Servis esnasında tabaklara az limon sıkarsanız daha da lezzetli oluyor tadı.
Afiyet olsun.

21 Mayıs 2009 Perşembe

MÜCEDDERE VE CACIK

Aslında bildiğiniz yeşil mercimekli pilav ama Kilis'te bu pilava müceddere derler.Geçen gün televizyon da bir uzmandan duydum bulgur az işlenmiş olduğu için sinidirimi daha kolay ve daha az kilo aldırıyormuş.Bu arada vücut sindirirken kan şekeri daha yavaş düştüğü için daha geç acıkıyormuşuz.Yani bulgur anlayacağınız zayıflamaya da yardımcıymış.
Malzemeler:

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • yarım su bardağı yeşil mercimek(daha önceden pişirilmiş yani haşlanmış olacak)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz,kırmızıbiber
  • et suyu veya normal su
Soğanı soyduktan sonra yemeklik doğrayın.Ve yağı tencerede erittikten sonra soteleyin.Daha sonra haşlanmış mercimeği ve bulguru ekleyin ve kavurmaya devam edin.Kavrulunca üzerine et suyu veya normal su ekleyin.Tuzunu ve kırmızıbiberini atın.Kaynayınca altını kısın ve suyunu çekene kadar pişirin.Piştikten sonra 10 dakika demlenmeye bırakın.
Tabii ki müceddere cacıksız olmaz bence.İkisi müthiş uyumlu yani.Yanına da cacık yaptım bir güzel bayıla bayıla yedik.


Afiyet olsun hepinize.

20 Mayıs 2009 Çarşamba

KABAK ÇORBASI

B u çorbanın tarifini mutfak sırları sayfasından almıştım.Gerçekten onun dediği gibi kabak çorbası olduğunu kimse anlamadı.
Malzemeler:

  • 3 adet kabak

  • 1 adet patates

  • 1 adet havuç

  • 1 adet kuru soğan

  • 1 litre sıcak su

  • tuz,bulyon
Sebzeleri ve soğanı soyup ve küp küp doğrayın.Sıvıyağı tencereye koyun ve sebzeleri ekleyin.4-5 dakika kavurun.Üzerine kaynar suyu ekleyin.Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.Sebzeler pişince tuzunu ve bulyonunu atın ve blenderdan geçirin.İsterseniz üzerine yağlı sos yapabilirsiniz.Gerçekten bizimkiler bayıldı ve kabak çorbası olduğunu anlamadılar.
Afiyet olsun.

19 Mayıs 2009 Salı

EVDE SUCUK YAPIMI


Geçen gün eşim arkadaşının evde yaptığı sucuklardan almış.Yani bu sucukları ben yapmadım.Ama böyle yapılmış gelince merak ettim evde bende yapabilirmiyim diye.İnternetten araştırdım karşıma güzel tarifler çıktı.Bu arada Kayserili arkadaşlar var aramızda onların affına sığınarak yazıyorum bu tarifi.Bu arada koyun etinden güzel olmazmış sucuk ,sığır etinden daha iyi olduğunu söylüyor Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı.

Malzemeler:

  • 5 kilo kıyma

  • 150 gr.tatlı tozbiber

  • 100 gr.acı tozbiber

  • 150 gr.tuz

  • 100 gr.kimyon

  • 150 gr.karışık baharat(Kayseride bu karışım evde sucuk yapmak için özel hazırlanmış.Ama bulunduğunuz yerde de bunu bilen aktarlar olabilir.)

  • yarım kilo soyulmuş sarımsak(dövülmüş olacak)

  • 5-6 metre kurutulmuş sucukluk bağırsak

  • Sucuk özel aparatlı kıyma makinası
Bu malzemeler güzelce yani birbirlerine iyice karışana kadar yoğrulur ve mümkünse 1 gün bekletilir.Ama zaman yok ise 5-6 saat dinlendirmek gerekiyormuş.Bağırsaklar suda bekletilir ve yumuşaması sağlanır.Kıyma makinasına sucuk yapım aparatı takılır ve uç tarafına bağırsak takılır.Ve uç tarafı bağlanır.Sonra kıyma makinasına konulan sucuk bu bağırsaklara doldurulur.ve açıkta kalan ucu bağlanır.Havaya bağlı olarak 6-7 gün asılı bekletilir.Fazla kurutmamak gerekiyormuş.Yoksa tadı olmazmış.Aslında zor değilmiş değil mi?Bende kıyma makinası aparatı edinir edinmez yapmayı düşünüyorum.
Afiyet olsun.

18 Mayıs 2009 Pazartesi

SEBZELİ ÇİN BÖREĞİ


Malzemeler:
  • 2 adet yufka
  • 2-3 adet kabak
  • 2-3 adet pırasa
  • 500 gr. mantar
  • 2-3 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • tuz,karabiber
Kızartmak için:
  • 2 yumurta
  • galeta unu
  • sıvıyağ
Pırasa ve mantarı yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayın.Ve az sıvıyağda pişirin.Mantarlar suyunu çektikten sonra altını söndürün.Kabak ve havucu soyup rendeleyin ve mantarlı karışıma ekleyin.Baharatını ve soya sosunu da ekledikten sonra karıştırın.Yufkaları tezgahın üzerine yayın ve sigara böreği yapar gibi kesin yanlız biraz daha enli olsun.Uç tarafına içten koyun ve sigara böreği gibi sarın.İlk önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa batırarak sıvıyağ da kızartın.
Hepinize afiyet olsun.

15 Mayıs 2009 Cuma

SAKALLI POĞAÇA


Sevgili defneylebirlikte den aldım bu tarifi.Ve hemen denemek istedim.İşte sonuç.


Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
  • 1 yumurta sarısı(üstüne sürmek için)
İçi için:Beyaz peynir
Dışı için:Bolca ince doğranmış maydanoz
Ilık sütte kuru mayayı eritelim.Tüm malzemeleri un hariç karıştıralım.Unu azar azar bu karışıma ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim.Hamuru 1 saat dinlendirelim.Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım.Ve yağlanmış tepsiye dizelim.Yumurta sarısına bir iki damla sıvıyağ katıp karıştıralım ve fırça yardımıyla hamurların üzerine sürelim.30 dakika da tepside mayalandıralım.Önceden 180C ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar tutalım.Fırından çıkardıktan sonra 30 dakika bekletelim ki soğusun.Soğuyunca ortadan yarım ay şeklinde keselim ve içine ezilmiş beyaz peynir sürelim.Peyniri dış kısmına kadar taşıralım ve sonra ince doğranmış maydanoza batıralım.
Afiyet olsun.

14 Mayıs 2009 Perşembe

NANELİ DOMATES ÇORBASI

Kendim yaptım diye söylemiyorum çok güzel olmuştu bu sefer domates çorbam.Tabii ki bu arada kayınvalidemin kulaklarını çınlatmadan da geçemeyecegim.Hani herkesin siyah kaplı bir yemek defteri vardır ya benimde böyle bir defterim var içi tarif dolu.Bu tariflerin çoğu da kayınvalidemin eseridir. İşte domates çorbam da onun eseri.
Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı tereyağ

  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ

  • 3 yemek kaşığı un

  • 2 yemek kaşığı domates salçası

  • kuru nane,tuz

  • kaşar rendesi(çorbanın üstüne)

  • 3 su bardağı kaynar su
Tencereye yağları alıp eritelim.Eriyince unu koyup pembeleştirelim.Sonra domates salçasını ve naneyi ekleyelim.Salça ve unun iyice birbirine karışmasını sağlayalım.Ateşten alıp karıştırmaya devam edelim. Karıştırırken biraz kaynar su ilave edelim.Ve ezelim.Kalan suyu da azar azar ilave ederek karıştıralım.Çorba kıvamına gelince 5 dakika daha ocağın üstüne koyalım.Unlar topak olduysa blender'la karıştıralım.Servis yaparken üstüne kaşar rendesi koyalım.
Afiyet olsun.

13 Mayıs 2009 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Malzemeler:
  • 1 kg. dolmalık biber
  • 1 adet domates
  • 2 su bardağı pirinç(ben pirinci her biber başına 1 yemek kaşığı olacak şekilde ayarlıyorum)
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 1-2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • yarım limon suyu
  • 2 adet kesme şeker
  • tuz,kırmızıbiber,tarçın
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
Sıvıyağ da soğanları rondodan geçirdikten sonra  pişmeye bırakalım.Soganlar kavrulmayacak sadece pişer gibi olacak.Ayrı bir yerde kuş üzümlerini su içinde kaynatalım.Pirinçleri yıkadıktan sonra soğanların üstüne ekleyelim.Pirinçler kavrulunca içine rendelenmiş domates,salça ve diğer malzemeleri ekleyelim.Pişen kuş üzümlerini de ekleyelim.Sonra baharatlarını ekleyelim.1 çay bardağı kaynamış suyu da ekleyip suyunu çekene kadar pirinçleri pişirelim.Pirinçler lapa olmayacak bir miktar diri kalacak.En son olarak maydanozunu ekleyip,limonunu da ekleyip bir defa karıştıralım.Ve altını kapatalım.Dolmalık biberlerin çekirdek kısımlarını ayıklayalım.Ve içine harçtan koyalım.Çok doldurmayalım çünkü pirinçler pişerken şişiyor.Üzerlerine bir dilim domates veya biberlerden çıkan üst kapakları ile kapatalım.Tencereye dizelim.Ve üstlerine az miktarda sıvıyag veya zeytinyagı gezdirelim.Yarılarına gelecek şekilde kaynamış limonlu ve tuzlu suyu ekleyelim.Orta ateşte biberler pişip pirinçler yumuşayana kadar pişirelim.Servis tabağına alalım.
Afiyet olsun.

12 Mayıs 2009 Salı

KAZANDİBİ


Her zaman söylerim ya sütlü tatlılar hep tercihimdir.Hem hafifliği hem lezzetli oluşu bakımından sık sık sütlü tarifler yaparım..İşte kazandibi de bu tatlılardan biri.Dün ne zamandır yapmak isteyipte bir türlü fırsat bulamadığım kazandibini yaptım.Bence güzel oldu.Bir çatal da olsa tadına baktım,size kötü bir tarif vermek istemedim çünkü.Biliyorum ki artık hazırları var alıyorsunuz ve kolayca yapıyorsunuz ama ben evde ne koyduğumu bilerek yapmayı tercih gidiyor.
Malzemeler:
  • 1 kg. süt
  • 1 su bardağı toz şeker(2 yemek kaşığı daha toz şeker karameli için)
  • 3 yemek kaşığı pirinç unu
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
2 yemek kaşığı tozşeker hariç bütün malzemeleri bir tencereye koyup muhallebi kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz.Kaynamaya başlayınca 3-4 dakika daha karıştırarak kaynatmaya devam ediyoruz ama kısık ateşte.Orta boy aluminyum tepsiye veya teflon tavaya 2 yemek kaşığı şekeri serpiyoruz.Üzerine de muhallebiyi ekleyip ocağın üstüne koyuyoruz.Orta hararetli ocağın üzerinde kenarları kızarıncaya kadar çevirerek şekerin karamelize olmasını sağlıyoruz.Oda ısısında ılıttıktan sonra buzdolabında 2-3 saat bekletiyoruz.Buzdolabından çıkardıktan sonra uzun şeritler halinde kesip rulo yaparak çıkarıyoruz.Ben ayrıca rulo yaparken içine ceviz de koydum.
Afiyet olsun.

11 Mayıs 2009 Pazartesi

PÜRELİ BİFTEK





Uzun zamandır yapmadığım bir yemekti.Anneler günü şerifine kendimi biraz şımartmak için yaptım bu tarifi.
Malzemeler:
  • 5-6 adet biftek
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 adet rendelenmiş domates
  • tuz,karabiber,kırmızıbiber,kekik
Püresi için:
  • 5-6 adet patates
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • tuz
  • Kaşar rendesi(Üstü için)
İlk önce patatesleri soyup haşlanmaya bırakalım.Diğer bir tarafta tavaya sıvıyağ ekleyip sarmısakları ufak doğrayarak biraz pembeleştirelim.Daha sonra biftekleri ekleyelim.Arkalı önlü kızartalım.Etler suyunu salıp çekinceye kadar bekleyelim.Ayrı bir tavaya 2 yemek kaşığı domates salçasını sulandırarak ekleyelim ve hafif kaynadıktan sonra rendelenmiş domatesleri ekleyelim.Sonra baharatlarını ekleyelim ve biraz daha piştikten sonra altını kapatalım.Haşlanmış olan patatesleri ezelim ve içine süt,tereyağ ve tuzu ekleyerek bir güzel karışmalarını sağlayalım.Kare veya uygun bir borcamın alt kısmına etlerimizi dizelim.Üstüne sos gezdirelim,onun üstüne de patates püresi yayalım.Son olarak kaşar rendesi serpelim ve önceden 200C ısıtılmış fırına verelim.Kaşarlar eriyinceye kadar fırında tutalım.Sonra çıakrıp servis yapalım.Sıcak yenmesini tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

10 Mayıs 2009 Pazar

SEVDA YÜKLÜ ANNEM'E

Eğer bu kadar hoşgörülü,mutlu,sevgi dolu bir insansam senin sayende gül kokulu annem.Babam gittiğinde"nefes nasıl alınır bilmiyorum babansız" demiştin ya sen hem nefes almayı ögrendin hem de bize ögrettin güzel annem.Ben senin kadar güçlü bir kadın görmedim.Herşeyi babam yapardı ya sen nasıl fatura ödenir onu bile bilmezdin ama bunu bile öğrenmek sana çocuk oyuncağı gibi geldi.Zamanında gençlik işte seni çok hırpaladım ama bir kere bile şikayet etmedin veya off kızım bile demedin her zaman doğruyu göstermek için didindin durdun ya güzel annem bu sayede ben doğruyu buldum.Bir kere bile babamın yokluğunu hissettirmedin bize hiç boynum bükük kalmadı sayende .Babansız nasıl nefes alınır bilmiyorum demiştin ya asıl sensiz biz nasıl nefes alırız bilmiyorum sevda yüklü Annem.Bazen gittiğini ve bir daha geri dönülmeyecek bir yerde olduğunu düşünüyorum da kalbim sıkışıyor işte o anda.Artık bende anneyim senin kadar güçlü bir annemi olacağım bilemiyorum ama senin gibi olmak için çok çalışacağım.
SADECE BUGÜN ANNELER GÜNÜ OLDUĞU İÇİN DEĞİL BEN HEP SANA MİNNETTAR OLACAĞIM GÜL KOKULU ANNEM.SENİ ÇOK AMA ÇOK SEVİYORUM.

8 Mayıs 2009 Cuma

FISTIKLI KADAYIF TATLISI



Yarı Gaziantepli olduğumu söylerim ya o yüzden kadayıfla yapılan her türlü tatlı tercihimdir.Gerçi bu aralar yediklerime dikkat ediyorum o yüzden pek fazla yiyemedim bu tatlıdan.Ama bizimkiler bayıldılar.Daha önce cevizlisinin tarifini vermiştim şimdi fıstıklısının tarifini veriyorum.Cevizli benim ilk denememdi.Fıstıklısında biraz daha usta oldum ve ocakta pişirdim.de İşte benim tarifim:

Malzemeler:

  • 500 gr.tel kadayıf
  • 2 su bardağı iri çekilmiş antep fıstığı
  • 250 gr.tereyağ
Şerbeti için:
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı tozşeker
İlk önce şerbetini hazırlayalım.Sonra ılımaya bırakalım.Kadayıfları elimizle tel tel ayıralım.Margarini eritip ılıtalım.Ve bütün kadayıfı bu yağa bulayalım.Her tarafı yağa bulanmış olsun.Kadayıfın yarısını yağlanmış tepsiye yayalım ve elimizle iyice bastırarak(işin sırrı iyi yapışmasındaymış onu ögrendim.eğer imkanınız varsa üzerine daha ağır tepsiyle bastırın ve bir süre bekletin.) birbirlerine yapışmalarını sağlayalım.Antep fıstıklarını kadayıfın üstüne eşit olarak dağıtalım.Kalan kadayıfı da üstüne yayalım ve yine elimizle üstüne bastırarak birbirlerine yapışmalarını sağlayalım.Fırında(yüksek dereceli bir fırında pişirirseniz içi çiğ kalabilir tahmini pişme süresi 30 dakikadır) üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.Fırından çıkarınca üstüne soğuk şerbeti dökelim ve şerbetini çekince dilimleyip üstünü fıstıkla süsleyip.Ben bu tatlıyı fırında yapmadım.Ocak üstünde yaptım.Sanki ocakta yapınca daha güzel kızarıyormuş gibi geliyor bana.Sadece zor olan altı pişen tatlının diğer yüzünü çevirebilmek.Onu da başka bir tepsiyi üstüne kapatarak ters çeviriyorum.

Afiyet olsun.

7 Mayıs 2009 Perşembe

KOLAY PİZZA

Bu tarifi canım arkadaşım pembetatlar dan aldım yine.Ve zaman geçirmeden denedim.Bayat ekmeklerinizi değerlendirmek için iyi bir tarif bence.İşte arkadaşımın tarifi:
Malzemeler:
  • dilimlenmiş bayat ekmek
  • sucuk,salam veya sosis evde hangisi varsa
  • iri doğranmış yeşil biber
  • küp doğranmış domates
Üzeri için:
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Ekmekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.Yumurta ve yağı çırpıp ekmeklerin üstüne sürüyoruz.Az kaşar rendesi, serpiyoruz.Diğer malzemeleri de üstüne dizip kaşar rendesi serpiyoruz.Önceden ısıtılmış 180C fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

6 Mayıs 2009 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


İlk defa yaptığım bir yemek.Aslında yapan blog arkadaşlarıma imrenerek yapmaya çalıştım.Belki bizim evde de yenir diye.Ama maalesef benden başka kimse yemedi.Ama olsun ben de ilk defa yedim.En azından tadına bakmış oldum enginarın.

Malzemeler:
  • 6 adet temizlenmiş enginar
  • 2 adet havuç
  • 1 kutu konserve bezelye veya taze bezelye
  • 5 adet arpacık soğan
  • limon
  • 3 adet kesme şeker
  • tuz
  • zeytinyağı
  • dereotu(ben evde dereotu yoktu maydanozla süsledim)
Temizlenmiş enginarları yıkayın ve limonlu suda bekletin.Havucu küçük doğrayıp haşlayın.Ve pişince konserve bezelye ile karıştırın.Arpacık soğanları soyun.Enginarları limonlu sudan çıkartıp tencereye yerleştirin.İçine birer arpacık soğan,havuç,bezelye,tuz ve şeker koyun.Bir miktar zeytinyağı ve limonu çırpıp enginatların üzerine gezdirin.1 su bardağı su ilave edin ve tencerenin ağzını hiç açmadan 20 dakika orta ateşte pişirin.Dereotu veya maydanozla süsleyin.Bu arada ben enginarları temizlerken arta kalan parçaları da küçük küçük kesip ekledim içine.
Afiyet olsun.

5 Mayıs 2009 Salı

MAYDANOZLU EKMEKLER

Sabah kahvaltılarımızın baştacıdır maydanozlu ekmek.Hepimiz severek yeriz.Malum ailemizin tamamen toplandığı tek kahvaltı pazar kahvaltısıdır.O yüzden özenle hazırlanırız.Ve her pazar bu ekmeklerden yeriz.İşte benim tarifim:
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • maydanoz
  • peynir
  • tuz,kırmızıbiber
  • bayat ekmek dilimleri
  • tereyağ
Ekmeklerimizi dilimleyip tepsiye diziyoruz.Ayrı bir kapta bütün malzemeleri karıştırıp çırpıyoruz.Ekmeklerin üzerine tereyağ sürüp yaptığımız karışımdan hepsine pay ediyoruz.Ve sıcak fırına veriyoruz.180C 10-15 dakika yeterli olacaktır.
Afiyet olsun.

KUMPİR

Kumpir benim en sevdiğim atıştırmalıktır.Gerçi kumpir yiyince atıştırmadan öteye geçmiş oluyoruz ama olsun.Bir iki defa kaçamaktan birşey olmaz sanırım.
Malzemeler:
  • 1 adet iri boy patates
  • sucuk,salam veya sosis
  • konserve mısır
  • kaşar rendesi
  • tereyağ
  • bezelye
  • havuç
  • mayonez
  • ketçap
  • tuz
Patatesi ilk önce tencerede biraz pişene kadar haşlıyoruz.Haşlanan patatesi 5-10 dakika kadar da fırında pişiriyoruz.Çıkardıktan sonra ortadan ikiye bölüyoruz ve içine tereyağ,kaşar rendesi ve tuz ekleyerek küçük bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.İyice karışan patatesin üzerine sucuk(eger sucuk koyacaksanız sucugu küçük dograyıp ayrı bir tavada az pişirmenizi tavsiye ederim),salam veya sosisi küçük doğrayarak ekliyoruz.Üstüne konserve bezelye,mısır ve az haşlanmış havuç ekliyoruz.En son olarak mayonez ve ketçap ekliyoruz ve en üste kaşar rendesi serpiyoruz.İstenirse üstündeki kaşar erisin diyorsanız bir 5 dakika kadar tekrar fırına verebilirsiniz.
Afiyet olsun.

4 Mayıs 2009 Pazartesi

SULTAN LOKUMU VE ŞEHRİYE ÇORBASI


Güzel arkadaşım pembetatlar ın tarifi bu.Ben evde sade krem şanti olmadığı için kakaolu krem şanti kullandım.Ve ek olarak içine ceviz ve tarçın karışımını ekleyip öyle yuvarladım.Çok güzel oldu.Biz yemesine doyamadık.O yüzden bir daha yapacağım.Eğer tam tarifi istiyorsanız;
SULTAN LOKUMU MALZEMELERİ:

  • 3 su bardağı süt

  • 7 çorba kaşığı irmik

  • 7 çorba kaşığı tozşeker

  • 1 paket krem şanti(toz olanlardan)

  • İçi için:ceviz ve tarçın karışımı

  • Üstü için:hindistan cevizi

  • Şekeri,sütü ve irmiği tencereye alıp koyulaşana kadar pişiriyoruz.Sonra soğutuyoruz.Soğuyunca krem şantiyi ekleyip elimizle iyice karıştırıyoruz.Küçük parçalar koparıp elimizle yuvarlayıp ortalarına ceviz,tarçın karışımından koyuyoruz ve iyice yuvarlıyoruz.Üstüne hindistan cevizi serpip buzdolabında 2 saat bekletiyoruz.
  • Afiyet olsun.


2 Mayıs 2009 Cumartesi

MEYHANE BULGUR PİLAVI


İlk defa denedim ben çok beğendim tadını.Değişik bir tadı oldu.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı bulgur
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 150-200 gr. gr kuzu kuşbaşı
  • 1 adet kuru Soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı Kırmızı biber
  • 2 adet Domates
  • 2 adet sivri biber1
  • 3 su bardağı bardak et suyu
Ön hazırlık olarak soğanı ayıklayıp, küçük küpler halinde doğrayın. Domatesi, kabuğunu soyup çekirdeklerini temizledikten sonra iri zar biçimi doğrayın. Biberin sap ve çekirdekli kısımlarını kesip atın. Yıkayıp kuruladıktan sonra, halka biçimi doğrayın.
Yağın yarısını küçük bir tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızınca küçük kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini koyun. Kevgirle sık sık karıştırarak birkaç dakika pişirin. Soğanı ilave edin. Yine sık sık karıştırarak, 5-6 dakika daha pişirin. Tuzu, kırmızı biberi ve domatesleri ilave edin. Ara sıra karıştırarak birkaç dakika daha pişirin. Üzerini örtecek kadar su ilave edin.Ateşi kısın. Tencerenin kapağını sıkıca örtün. Etleri, 20 dakika ağır ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın. Et suyunu bir taşım kaynatın. Bir kenarda sıcak olarak bekletin.Yağın kalan yarısını orta boy bir tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızmaya başlayınca biberi katıp, karıştırarak birkaç dakika pişirin.Bulguru ilave edin. Sık sık karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Domates soslu etleri, sosuyla birlikte, bulgura ilave edin. Sıcak et suyunu verip, 2-3 dakika kaynamaya bırakın. Kevgirle birkaç kere karıştırın. Tencerenin kapağını sıkıca örtün. Ateşi iyice kısın. Bulguru 10 dakika, suyunu iyice çekinceye kadar pişirin.Ocağı kapatın. Tencerenin kapağını açıp, meyhane pilavının üzerine temiz bir bez örtün. Kapağı tekrar kapatın. Pilavı bu şekilde ocak üzerinde 10 dakika demlendirin.
Not:tarifi maksimum.com'dan aldım.