30 Nisan 2009 Perşembe

PARMAK TAVUK

Bu tavuk yemegi cips gibi oluyor aynen.Tarifini bir internet sitesinden almıştım fakat üzerinden çok uzun zaman geçtiği için hatırlamıyorum.Hatta adını bile hatırlamadığım için biz ailecek bu yemeğe parmak tavuk diyoruz.Yapmaktan ve yemekten en büyük keyif aldıgımız tavuk yemeğinin tarifi:
Malzemeler:
  • 2 adet tavuk gögsü
  • 1 adet yumurta
  • maydanoz
  • 2-3 diş sarmısak
  • tuz,karabiber,pulbiber
  • un
  • galeta unu
  • sıvıyağ(kızartmak için)
Tavukları,parmak kalınlığında yani şerit halinde doğrayın.Ayrı bir kapta yumurta,dövülmüş sarmısak,kıyılmış maydanoz ve baharatları karıştırın.Şerit halinde doğradığınız tavukları tek tek una bulayıp bu karışıma atın.1-2 saat bu karışımda beklesin.Sonra soslu tavukları galeta ununa bulayarak kızgın yağda kızartın.
Afiyet olsun.

BİR ÖDÜL DAHA


Sevgili arkadaşım Fatma'ya sonsuz teşekkürler.Bu güzel ödülü büyük bir sevinçle aldım.Ve ben de dagıtayım.


Hepinize sevgiler.

29 Nisan 2009 Çarşamba

MİMLENMİŞİM

SEVGİLİ ARKADAŞIM PEMBETATLAR BENİ MİMLEMİŞ.BENİ BİRAZ DAHA TANIMAK İSTEMESİ ÇOK GÜZEL VE HOŞUMA GİTTİ...İŞTE CEVAPLAR:

1.Yılsonunda zengin olmak koşuluyla bir yıl boyunca her gece kabus görmek istermiydiniz? Kesinikle hayır sağlığımı bozamam...

2.Kör olmak ve sağır olmak arasında nasıl bir seçim yapardınız?
Sağır olmak derim.Duymadan yaşamak görmeden yaşamaktan daha iyi gibi geldi bana.Ama Allah kimseye ikisini de göstermesin.

3.öleceğiniz anı bilmek istermiydiniz?
Hayır istemezdim..Çünkü sevdiklerimle kaliteli zaman geçirebilmek için ruh halimin iyi olması gerekiyor.

4.Bu gecenin son geceniz olduğunu öğrenseniz birine söylemediklerinizden dolayı üzülürmüydünüz?
Üzülmezdim çünkü ben zaten herşeyi söyleyen açık bir insanım.Sevdamı da ,Öfkemi de,Neşe mi de paylaşırım.

5.Eviniz yanıyor aileniz ve siz kurtuldunuz, son bir kez daha eve girme şansınız olsa neyi kurtarırdınız?
Hiçbirşeyi bütün servetim yanımda zaten.Ailem.

MÜCVER


 Mücver benim en sevdiğim kabak yemeğidir.Yanına bir de çay demlediniz mi harika olur.İşte benim tarifim:
Malzemeler:
  • 3-4 kabak
  • 3 yemek kaşığı un
  • yarım demet taze soğan
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu(ben kullanmadım)
  • 2 yemek kaşıgı süt
  • 2 adet yumurta
  • biraz peynir
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz,karabiber,kırmızıbiber
  • sıvıyağ(kızartmak için)
Kabakları rendeleyin.Yeşillikleri yıkayıp doğrayın.Diğer bütün malzemelerle karıştırın.Kaşıkla alarak kızğın yağda kızartın.
Afiyet olsun.

28 Nisan 2009 Salı

ÖDÜL

Güzel arkadaşlarım pembetatlar,asevimiz ve lemaninignesinden beni layık görmüş bu ödüle.Sabah bu süprizle uyanmak çok iyi geldi bana.Artık kendimi herşeye yetişebilecek süper bir anne gibi hissediyorum.Bu güzel duyguları bana yaşatan arkadaşıma sonsuz teşekkürler.Ve sıra benim ödülü dagıtmam da:

Daha çok insan yazmak istedim ama olmadı.Hepiniz benim gönlümde birincisiniz.Teşekkürler.

İÇ PİLAV(DAVET SOFRAMDAN KESİTLER)


Ana menüye ek olarak bir de pilav yaptım.En çok sevdiğim pilav çeşididir iç pilav.Gerçi arkadaşım ciğer sevmiyormuş onu öğrendim ama geç olmuştu.Yapması biraz eziyetli ama yemesi çok zevkli oldu.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 250 gr.ciğer(tavuk veya kuzu ciğeri)
  • 2 adet soğan
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 adet kesme şeker
  • 4 yemek kaşığı dolmalık üzüm
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 3 su bardağı sıcak su
  • tuz
  • 2 yemek kaşığı dolam fıstık(ama ben koymadım malum fıstık çok pahalı)
Pirinci yıkayıp ılık tuzlu suda bekletin.Kuş üzümlerini yıkayıp üstünü kapatacak su koyarak ocağa koyun.Dolmalık fıstıkları 1 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleştirin.Soğanları yemeklik doğrayın.2 yemek kaşığı tereyağında soğanları ve zar şeklinde doğradığınız ciğeri 15 dakika kavurun.Ayrı bir tencerede kalan 2 yemek kaşığı tereyağını eritin ve pirinci süzüp içine atın.Pirinçler önce birbirlerine yapışıp sonra ayrılıncaya kadar kısık ateşte kavurun.
Ciğerlerin içine,kavurduğunuz pirinçleri ekleyin.2-3 dakika karıştırarak,pişirin.Üzerine karabiber,şeker,dolmalık fıstık,dolmalık üzüm,tarçın,tuz ve yenibaharın yarısını ilave edin.3 su bardağı suyu ilave edin.Kaynadıktan sonra kısık ateşte,suyunu çekene kadar pişirin.Ocağı kapatın.Karıştırıp havalandırın.Kalan yenibaharı üstüne serpip 10 dakika dinlendirin.Servise hazırdır.
Afiyet olsun.

27 Nisan 2009 Pazartesi

PATATESLİ EKMEK(DAVET SOFRAMDAN KESİTLER)


Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 3/4 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 silme tatlı kaşığı kuru maya
  • 3 adet orta boy patates(haşlayın ve ezin oda sıcaklığında olacak)
  • 1/2 su bardağı su(oda sıcaklığında olacak)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ(oda sıcaklığında olacak)
Un,tuz ve mayayı bir kapta karıştırın.Oda sıcaklığındaki suyu, tereyağını ve patates püresini karışıma ilave edip 10 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat oda sıcaklığında bekletin.Hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak büyük bir beze haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat daha kabarması için bekletin.Ekmeğinizin üzerine keskin bir bıçakla birbirine dik birkaç çizik atın.Üzerine un serpip önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.Not:Tarifi 40firinekmek sitesinden aldım.Çok güzel ekmek tarifleri var bir bakın derim.

DAVET SOFRAMDAN KESİTLER-KREMALI MANTAR


Kremalı Mantar Tarifi:
Malzemeler:
  • yarım kilo mantar
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarmısak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 paket krema
  • 1 yemek kaşığı un
  • tuz,kırmızıbiker,karabiber
Mantarları yıkadıktan sonra dograyın ve limonlu suda bekletin.Soğanı ve sarmısağı doğrayıp sıvıyağda soteleyin.Üzerine mantarları ilave edin.Suyunu salıp çekince daha doğrusu çekmeye yakın.1 yemek kaşığı unu ilave edin.Ve baharatları ekleyin.Biraz daha karıştırdıktan sonra kremasını ilave edin.Kaydanıktan sonra altını kapatın.
Afiyet olsun.

DAVET SOFRAMDAN KESİTLER-AKDENİZ SLATASI


Akdeniz Salatası
Mısır Salatası

Semizotu Salatası

26 Nisan 2009 Pazar

CUMA GÜNÜ SÜPRİZİ

Cuma günü üniversiteden arkadaşım geldi bizi ziyarete.Tam 16 senelik arkadaşım.Ama uzun zamandır yüz yüze görüşemiyorduk.Nasıl mutlu oldum bir bilseniz.Onu yemege davet etmiştim.Ne yapacağımı şaşırdım çok şey hazırladım ama yine de eksik kalmış gibi geldi hep.Biliyorum o umursamazdı bunu ama ben en yine şekilde ağıryalayayım istedim.En güzeli yemek degil de sohpetti.Eski günleri yadetmek,gülmek,üzülmek.....bir dostala yaşanabilecek en güzel anlar belki de.Daha çok konuşacak şey vardı ama zaman kısıtlıydı.Olsun bu da yetti bana.Geçen gün Öykünün yazısında okumuştum eski arkadaşlarıyla buluşmasını ne kadar heyecanlanmıştım onun adına.Keşke demiştim keşke bende görebilsem eski dostalarımı.İnsana öyle güzel bir moral oluyor ki.Dostluk degerlerimizi yitirdigimizi düşündügümüz bir zamanda bir dostunuzun çıkagelmesi böyle olmadığını gösteriyor aslında.İyi ki varsın arkadaşım daha doğrusu iyi ki varsınız arkadaşlarım.Sizle yaşadığım yıllar hep keyifliydi ve bundan sonra yaşanacaklar da hep keyifli olacak.
Not:Pazartesi arkadaşım için yaptığım yemekleri de paylaşacağım sizlerle.

24 Nisan 2009 Cuma

ISLAK KEK


ISLAK KEK Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 150 gr. katı yağ(eritilip sogutulmuş)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • çekirdeksiz üzüm
  • ceviz
Şeker ve yumurtayı çırpıyoruz.İçine sütü ve kakaoyu koyup iyice karıştırıyoruz.Eritilmiş yağı da ekleyip tekrar çırpıyoruz.Bu karışımdan 1 su bardağı alıp ayırıyoruz.Geri kalan kısmına unu,kabartma tozunu ve vanilyayı ekliyip karıştırıyoruz.En son olarak ceviz ve üzümü ekliyoruz.Tekrar karıştırıyoruz.Yağlanmış tepsiye veya kek kalıba koyuyoruz.Önceden 180C ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişiriyoruz.Fırından çıkardıktan sonra ayırdığımız 1 su bardağı karışımı üstüne döküyoruz.Dilimleyerek servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.

23 Nisan 2009 Perşembe

EFE İÇİN 23 NİSAN


Bu oglumun ilk 23 nisanı.O yüzden hepimiz çok heyecanlıydık.Antalya çok sıcak olduğu için fazla kalamadık ama en azından etkinliklerin bir kısmını seyrettik.Oglumun ve bütün çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını kutluyorum.

22 Nisan 2009 Çarşamba

KATMER(YÖRESEL)


Ben yarı Gaziantep'li sayılırım.Katmer oralarda çok meşhur bir tatlıdır.Sabah kahvaltıların da çayla beraber yenir.Birçok insan kahvaltı için ağır olacağını düşünse de tadına varan bir daha vazgeçemez katmerden.Resimdeki katmeri ben yaptım diyebilmeyi çok isterdim.Ama maalesef o kadar becerikli olduğumu düşünmüyorum.Ben biraz daha kolayına kaçarak yaparım bu tatlıyı.Aynı tat aynı görüntü olur.Ama hamurla yapılan bir başka olur tabiiki.İşte benim tarifim:

Malzemeler:
  • 1 adet hazır yufka
  • Tereyağ(eritilmiş)
  • 1 çay bardağı tuzsuz dövülmüş antep fıstığı
  • 2-3 yemek kaşığı tozşeker
  • 100 gr.kadar kaymak(eğer kaymak yok ise için 1 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı irmik karıştırılıp pişirilir ya da süt kaymağı kullanılır)
Yufka tezğaha serilir.Ve her tarafına eritilmiş tereyağ sürülür.Dört kenarından ortaya doğru katlanarak bir kare elde edilir.Katlanan kısmın üzerine de tereyağ sürülür ve ortasına kaymak yayılır üstüne toz fıstık ve tozşeker serpilir.Yufkanın uçları ortaya doğru yeni bir kare oluşturacak şekilde kapatılır.Üzeri tekrar yağlanan katmer teflon tavada arkalı önlü pişirilir.Üzerine antep fıstığı serpilerek servis yapılır.Sıcak yemenizi tavsiye ederim.İnanın bana resimdekinin aynısı oluyor.
Afiyet olsun.

21 Nisan 2009 Salı

ESKİ EŞYALARI ATMAYA SON




Eski kasetlerinizin cüzdan olarak işe yarayabilecegini hiç düşünmüş müydünüz?Açıkçası ben kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Ne yaratıcı insanlar var.

DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ

Oğlum ve tabiiki bizde bayılrız muhallebiye.Hele de içinde damla sakızı olursa işte o zaman bizim için vazgeçilmez bir tatlı olur.Zaten bende oldum olası sütlü tatlılara bayılırım. Hem besleyici,hem de hafif oluyor sütlü tatlılar.
Malzemeler:
  • 1 kg.süt(kaynar olacak)
  • 100 gr.terayağ
  • 4 yemek kaşığı un
  • 10-12 yemek kaşığı tozşeker(isteğe göre azaltılıp ya da çoğaltılabilir)
  • 2 parça damla sakızı
Yağ ve unu pembeleşene kadar kavurup içine kaynar sütü yavaş yavaş ilave diyoruz. Topaklaşmamasına dikkat ediyoruz.Sonra şekerini ilave ediyoruz.Koyulaşana kadar pişiriyoruz.Kaynarken damla sakızını havanda dövüp muhallebiye ekliyoruz.Pişince altını kapatıp 10 dakika bekliyoruz sonra mikserle çırpıp kaselere boşaltıyoruz.
Afiyet olsun.

20 Nisan 2009 Pazartesi

PEYNİRLİ GÜL BÖREGİ


Sevgili defneylebirlikte'den esinlenerek ama kolayına kaçarak gül böregi yapmak istedim haftasonu.Defne tabiiki hamurla yapmış bu böregi ama ben yufka ile denedim bu da güzel oldu.

Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardagı yoğurt
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • Peynir,maydanoz(içi için)
Yufkaları 4 eşit parçaya bölüyoruz.Diger tarafta da yumurta,yoğurt,süt ve sıvıyağı çırpıyoruz.Böldüğümüz yufkaların üstüne bu karışımdan sürüyoruz ve peynirli karışımdan uç kısmına yayıyoruz.Ve sigara böregi gibi sarıyoruz.Sonra uç kısmından başlayarak yuvarlıyoruz ve yağlanmış tepsiye diziyoruz.Üzerine sıvı karışımdan sürüp çörek otu serpiyoruz.Diğer yufkalar içinde aynı uygulamayı yapıyoruz.Ve Önceden 200C ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Afiyet olsun.


17 Nisan 2009 Cuma

BAKLA ÇORBASI

 Malzemeler:

  • yarım kilo bakla

  • 2 adet domates

  • 4 yemek kaşıgı süzme veya normal yoğurt

  • 2 yemek kaşığı un

  • 1 adet yumurta

  • tuz,karabiber

  • dereotu veya maydanoz

  • sıvı yağ

  • 2-3 su bardağı kaynar su
Baklaları yıkayıp küçük küçük doğrayın.Sıvı yağı düdüklü tencereye koyup kızdırın ve üstüne yıkadığınız baklaları ekleyin ve bir müddet kavurun.üstüne 2 domatesi rendeleyip kavurmaya devam edin.İçine kavrulurken tuzunu ve karabiberini ekleyin.Bir süre daha karıştırdıktan sonra içine kaynar su ilave edin ve düdüklünün kapağını kapatın.Yaklaşık 15-20 dakika pişirin.Baklalar pişerken ayrı bir yerde yoğurt,un ve yumurtayı su ilave eerek ezin.Koyu ayran kıvamına gelince pişen baklaların üstüne ekleyin.Ve bir iki taşım kaynatın.Üstüne dereotu veya maydanoz ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

16 Nisan 2009 Perşembe

SIVI SABUN YAPIMI

Arkadaşlar geçen gün internette dolaşırken sıvı sabun yapımı ile ilgili bazı bilgiler buldum bunları sizlerle paylaşmak istedim.Aslında buldugum sitede bir blog üyesi.Onun izni olmadan aldım bu tarifi ama beni hoşgörecegini umuyorum.Çünkü sitenin adını da paylaşacagım sizlerle.Bu arkadaş katı sabundan sıvı sabun nasıl yapılır onu anlatmış.Ben de onun cümlelerini aynen aktarıyorum size.Ben daha denemedim ama mutlaka deneyecegim.Ve denedikten sonra paylaşacagım sizlerle.Tarifi ben denemeden önce veriyorum çünkü benden önce deneyen olursa fikrini yazsın diye.İşte tarif:
Malzemeler:
  • Kalıp sabun(100 gr.lık bebek sabunları veya 100 gr.lık beyaz sabun olabilir)
  • 1 çorba kaşıgı bal
  • 1 çorba kaşıgı gliserin(eczane veya aktarlarda bulabilirsiniz)
  • 2 litreye yakın su
  • Blender
  • Pompalı sabun kutuları
Yapılışı:
Sabunu iyice rendeliyoruz.ve blendra boşaltıyoruz bir bardak kaynamış çok sıcak su koyup iyice karıştırıyoruz.Yarım bardak oda sıcaklığında su ekleyip yine karıştırıyoruz. Bal ve gliserini ekleyip yine iyice çırpıyoruz,15 dakika dinlendiriyoruz,ve tekrar çırpıyoruz.
Bu işlemlerimizden sonra elimizdeki malzeme 2 su bardağı olmuş olmalıdır.Ölçümüz beş,altı bardak oluncaya değin üzerine serin su ekleyerek sürekli çırpıyoruz,dolduracağımız kaplara boşaltıyoruz ama ağzını örtmüyoruz bir saat veya biraz daha bekleyip ağzını kapatıp çalkalıyoruz. kullanmadan önce çalkalayın. Bu tarif yaklaşık 1kiloluk birsıvı sabun ediyor.
sabunumuza bazı ilavelerde yapabiliriz mesela kaplara doldurduğumuzda bir kaç damla sevdiğimiz bir aroma yağı ekleyebiliriz, örn: lavanta,yasemin ,gül vb.
Sabunumuz kokulu olsun istiyorsak kullandığımız su bir şifalı bitki suyu olabilir,bunun için öce kullanacağımız bitkinin yoğun bir demlemesi yapılır ve süzülerek su sabunda kullanılabilir.Böylece kullandığınız bitkinin yararlı etkileride sabuna geçmiş olur.Bu arada deneyenler olmuş sıvı sabun beyaz sabunla yapıldıgı için beyaz sabun gibi kokuyormuş.Buna bir alternatif olabilir mi bilemiyorum.
Sitenin adı:bitkicadisi.blogspot.com

15 Nisan 2009 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

Sık sık yapmak istesem de pek başarılı olamıyorum bu konuda.Biraz zahmetli bir yemek sarma.Ama yemesi bir o kadar zevkli bence.Fotoğrafa aldırmayın.Aslında tabağa daha çok koyup ve süsleyip öyle çekecektim ama yedikten sonra aklıma geldi.Bende kalan sarmaların fotoğraflarını çektim.
Zeytinyaglı Yaprak Sarma Malzemeleri:
3 adet kuru soğan
1 çay bardağı kadar zeytinyağı
istenilen kadar kuş üzümü
1,5-2 su bardağı kadar pirinç
yarım limon suyu
yarım demet kıyılmış maydanoz
yarım kilo salamura asma yaprağı
1 yemek kaşıgı biber ve domates salçası
tuz,karabiber,tarçın,kesme şeker,kırmızıbiber
2 su bardağı kaynamış su

Aslında ben iç malzemesini çiğ olarak hazırlıyorum.Tercih sizin pişirebilirsiniz de.İsterseniz pişirilmiş halini anlatayım size.Soğanı yemeklik doğrayın.Zeytinyağında kavurun.Ayrı bir yerde kuş üzümlerini az su ilavesi ile haşlayın.2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyelim.Biraz kavuralım.İçine salçaları ekleyelim ve baharatları,kesme şekeri atalım. Kuş üzümünü,limon suyunu ve maydanozu ekleyerek karıştıralım.İçine kaynamış su ilave edelim ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.Altını kapatıp soğutalım.Salamura yaprağı yıkayalım.Sudan elinizle sıkarak çıkaralım.Her bir yaprağa 1 tatlı kaşıgı pişen içten koyarak sigara böreği gibi saralım.Pişirecegimiz tencerenin dibine bir sıra yaprak serelim ve üzerlerine sarmaları dizelim.üstüne limon suyu ve zeytinyağı gezdirelim.Yaprakların üzerine bir tabak kapatıp 2 su bardağı sıcak su ekleyelim.Su kaynamaya başlayınca altını kısalım.Arada pişip pişmediğini kontrol edelim.
Afiyet olsun.

ISPANAKLI YUMURTA

Aslında sebze yemekleri kategorisine de koydum ama kahvaltı için de nefis bir alternatif bence ıspanaklı yumurta.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta(yumurtayı kaç kişi yiyecekse ona göre ayarlanır.)
  • 2 çorba kaşıgı sıvıyağ
  • yarım kilo ıspanak
  • 1 tatlı kaşıgı domates salçası
  • 1 tatlı kaşıgı biber salçası
  • 2 adet iri soğan
  • tuz,karabiber
Ispanakları ayıklayıp bol suda birkaç kez yıkayalım.Sularını sıkarak süzelim.Büyükçe bir tava da yağı eritelim.İçine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavuralım.Soğanlar pembeleşince ıspanakları,salçaları,tuzu ve karabiberini ekleyelim.Karıştırarak suyu çekilinceye kadar kavurmaya devam edelim.Sonra pişen ıspanak içinde yumurtalar için yuvalar açalım ve yumurtaları kıralım.Orta ateşte yumurtanın beyazları pişinceye kadar tutalım.
Afiyet olsun.

14 Nisan 2009 Salı

ESKİ EŞYALARI ATMAYA SON







Fazla söze gerek yok sanırım.Aslında bu fotograflar bir internet sitesinden alıntıdır ama ben yine adını hatırlamıyorum.Bulursam sonra yazacagım.

13 Nisan 2009 Pazartesi

TAVUK PANE

Malzemeler:
  • 2 adet but veya tavuk gögüs eti
  • 2 yemek kaşıgı tereyağ
  • 1 çay bardağı un
  • 2 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 2 çay bardağı galeta unu
  • tuz
Yağı eritip unu kavuralım.Sonra sütü ilave edelim.Koyulaşmaya başladıgında,ocaktan alıp 10 dakika kadar sogumaya bırakalım.Tavuk etini önce bu sosa bulayalım sonra çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa bulayalım.Kızgın yağda 5 dakika kadar kızartalım.Mevsim sebzeleriyle servis yapalım.Arzu ederseniz yağda kızartma yerine yine mevsim sebzeleriyle birlikte fırına verelim.
Afiyet olsun.

HAFTA SONU EGLENCELERİMİZ





Haftasonu hava öyle güzeldi ki Antalya da bunu değerlendirip piknik yapalım dedik biz de.Hepimize çok iyi geldi.Açık ve oksijen dolu bir hava.Ama en çok Efe eglendi.

11 Nisan 2009 Cumartesi

EKŞİLİ KÖFTE


Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 adet yumurta
  • tuz,kırmızıbiber,köfte baharı
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası
Üstünün sosu için:

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • sıvıyağ
  • 3 diş dövülmüş sarmısak
  • yarım limon
  • tuz
  • maydanoz
  • üstüne yogurt(istege baglı)
Bulguru kaynar suyla ıslayın.Bulgurlar şişince içine un,yumurta,irmik,salça ve baharatını ekleyerek iyice yoğurun.Küçük ve yuvarlak köfteler yaparak ortasına bastırın.Ve Kaynamış su da yumuşayana kadar kaynatın.Bir tabağa alın.Sıvı yağda biber salçasını kavurun üstüne dövülmüş sarmısağı,tuzunu ve limon suyunu ekleyin.Birazcık da su katıp pişirin.Ve köftelerin üzerine dökün.İstenirse ki biz böyle seviyoruz yogurdu köftenin üzerine dökün sonra sosunu ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

CEVİZLİ KADAYIF TARİFİ


Diyette oldugum için ben yiyemedim ama oğlum ve eşim çok sevdiler.Ben diyet yapıyorum diye onların da yapması gerekmiyor diye düşünerek yaptım bu tatlıyı.Bu tarifi Lezzet dergisinden aldım.Gerçeketen çok güzel bir tarif.Deneyin derim.
Malzemeler:
500 gr.tel kadayıf
2 su bardagı çekilmiş ceviz içi
250 gr.teremyağ
Şerbeti için:
3,5-4 su bardağı tozşeker
5-6 su bardağı su
yarım limon suyu
Üstü İçin:
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi

Suyu ve şekeri tencereye koyun ve kıvamı gelinceye kadar kaynatın.Söndürmeye yakın limon suyunu ekleyin ve bir iki taşım daha kaynatın.Soğumaya bırakın.
Teremyağı eritin.Kadayıfları geniş bir tepsinin içine alın ve elinizle didikleyerek parçalayın.Ve üzerine teremyağı gezdirin.Kadayıfın yağı iyice çekmesi için elinizle ovun.Kadayıfı ikiye bölün.Alüminyum tepsiyi yağlayın.Kadayıfın yarısını tepsinin alt kısmına elinizle bastırarak sıkıştırın.Üzerine cevizi serpiştirin.Ve kalan kadayıfı da cevizlerin üstüne yayıp elinizle bastırarak iyice sıkıştırın.180C önceden ısıtılmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.Fırından çıkardıktan sonra ılık şerbeti sıcak tatlının üstüne dökün.Tepsinin üzerini örtüp 1 saat bekletin.İsteğe göre üzerini cevizle süsleyin.
Afiyet olsun.

10 Nisan 2009 Cuma

YAĞLI CİLTLER İÇİN MASKELER

KİL MASKESİ:
Satın aldıgınız kili doğrudan doğruya sulandırarak maske hazırlayabilirsiniz.Kil ciltteki fazla yağı alan ancak kurutmayan harika bir maddedir.Maskeyi yüzünüze sürün.15-20 dakika kadar bekletip,sonra ılık suyla yıkayın.
SALATALIK MASKESİ:
Soyulmuş salatalıktan kesilen kalınca 5 dilim mikserde püre haline getirilir.2 tatlı kaşıgı elma sirkesi ve 2 tatlı kaşıgı susam yağı,1 yumurta sarısını iyice çırpın ve tüm malzemeyi mikserde iyice karıştırın.Yüz,boyun ve dekoltenize uygulayın bu maskeyi.45 dakika beklemeye bırakın.Ve sonra ılık suyla yıkayın.(Yasemin Fatih Amato-Dermatolog Dr.)

KOLAY TONİK HAZIRLAMA


Malzemeler:
  • 1 yemek kaşıgı bal
  • 1 adet elma

Elmayı soyup çekirdeklerini çıkaralım.Bal ve elmayı mixerden geçirip püre haline getirelim.Yüzümüze sürüp 15 dakika bekletelim.Soğuk suyla durulayalım.Bu yöntemle her gün kendinize ayıracağınız 15 dakika ile canlı ve pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz.(Yasemin Fatih Amato-Dermatolog Dr.)

9 Nisan 2009 Perşembe

TAVUKLU SANDVİÇ

Eger daha önceden haşladıgınız ve artan tavuk eti varsa bu sandviç mükemmel bir seçim olacak sizler için.
Malzemeler:
  • maydanoz
  • dereotu
  • yeşil sogan
  • yeşil salata yapragı
  • yarım limon suyu
  • tuz,karabiber,kekik,kimyon.kırmızıbiber
  • 1 adet kuru sogan
  • haşlanmış tavuk
  • sandaviç ekmegi

Soğanla pişirilmiş tavugun etleri ayıklanır.Küçük parçalar halinde dogranır.Ve diger malzemelerle karıştırılır.Ekmeklerin içine konulur ve afiyetle yenir.İstenirse içine kaşarda rendelenebilir.

Afiyet olsun.

TAVUK SALATA

Malzemeler:
  • 3 bardak küçük kesilmiş tavuk eti(beyaz kısmı ve haşlanmış olacak)
  • 1 katı pişmiş yumurta
  • 1/2 su bardagı salatalık turşusu
  • yarım kilo mantar(Az soteleyin)
  • 1 yemek kaşıgı mayonez
  • 1 yemek kaşıgı yogurt
  • 2 diş dövülmüş sarmısak
  • tuz,karabiber,maydanoz
Ezilmiş sarmısak,yogurt ve mayonez karıştırılır.Az sotelenmiş mantar ve kalan bütün malzemler bu karışıma eklenir.Haşlanmış tavugun üzerine bu karışım dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

8 Nisan 2009 Çarşamba

EVDE SABUN YAPIMI

Herşeyin hazırını istediginiz markette bulabildiginizi biliyorum ama insanın kendi emegi il yarattıgı şeyler daha bir güzel oluyor nedense.Eger siz de benim gibi bu gibi şeylere meraklıysanız işte size sabun yapım tarifi.
Evde sabun artıgınız varsa bu işi yapmak daha kolay.Hobby magazalarından da boya ve kalıpları bulabilirsiniz.Sabun artıklarını benmari usulü eritiyorsunuz.Arada tahta bir kaşıkla karıştırıyorsunuz.Bu arada istediginiz renkleri ve kokuyu da ekleyebilirsiniz.Sabun eriyince İstediginiz bir kalıba dökün ve donmaya bırakın.Sabun donduktan sonra da bir süre buzdolabında muhafaza edin ki kalıbından kolay çıksın.Hepsi bu kadar eğer kendi mamulünüz olan bu sabunları hediye etmek isterseniz de keseciklere koyarak ve kesecigi de süsleyerk bunu yapabilirsiniz.

TAVADA BÖREK


 Artan yufkalar içinde bir formül.Tavada börek.Sabah kahvaltısı için bir alternatif.Hem de yufkalar ziyan olmamış olur.
2 veya 3 adet yufkayı altı yaglanmış teflon tavaya 1.yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştiriyoruz.Üstüne süt,sıvıyag ve yumurta karışımından sürüyoruz.2.yufkayı elimizle parçalayıp gelişigüzel diziyoruz ve sostan döküyoruz.Ve üstüne peynir ve maydanoz karışımını döküyoruz.Sonra olarak kalan yufkayıda parçalayarak diziyoruz ve sostan üstüne gezdiriyoruz. Son olarak tavanın kenarından sarkan yufkaları içeri toplayarak böregini üzerini örtüyoruz.Ve kalan sütlü karışımı üstüne gezdirip kapagını kapatıyoruz tavanın.Kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.Altı pişince kapak yardımıyla diger yüzünü çeviriyoruz.
Afiyet olsun.

KOLAY LAHMACUN



Benim gibi hamur açamıyorsanız ya da en azından üşeniyorsanız size yufka ile yapılan kolay ve lezzetli bir lahmacun tarifi verecegim.
Malzemeler:


  • 4 adet yufka

  • 4 adet domates

  • 1 adet kuru sogan

  • 250 gr.kıyma

  • 1 demet maydanoz

  • 5 adet sivri biber

  • 5 diş sarmısak

  • karabiber,kırmızıbiber,tuz

  • sıvıyag,su(yufkaya sürmek için)

Domatesleri,biberleri,soganı,maydanozu çok ufak şekilde dograyın ya da dograyıcıdan geçirin.Sarmısakları ayıklayıp ezin.Kıyma ve baharatlarla beraber bütün malzemeleri karıştırıp iyice yogurun.(su ve yag hariç)1.yufkayı düz bir zemin üzerine yayın ve üstüne su ve yagı bir kasede karıştırdıktan sonra yufkanın her tarafına gelecek şekilde fırça ile sürün.2.yufakayı da bunun üzerine yayın.Ve yuvarlak bir tabagı yufkanın üzerine koyarak bıçakla kesin.Daire şeklindeki yufkaları yaglı kagıt serilmiş tepsiye alın ve üzerine hazırladıgınız içten yayın.Kenarlarında az boşluk kalsın.Kenarlarına da su ve yag karışımından fırça ile sürün.Bütün yufkalara aynı işlemi yapın.Önceden 200C ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.Hepsi bu kadar.Lahmacununuz hazırdır.Artan yufkalrı sakın atmayın çünkü tavada börek yapacagız.

Afiyet olsun.

7 Nisan 2009 Salı

ÇİLEK REÇELİ

Oglumun yemedigi çilekleri degerlendirmek için dün reçel yaptım.Aslında 2 yıl önce yapmıştım ilk çilek reçelimi.Ama yaktım.Nasıl oldu diye hiç sormayın.Şimdi ki yaptıgım çok güzel oldu.
Malzemeler:

  • 1 kg.çilek

  • 1 kg.tozşeker

  • yarım limonun suyu
Çilekleri birkaç kez yıkayın.Saplarını ayıklayıp bir tencerye koyun.Üzerine tozşekeri ekleyip 1 gün bu şekerde bekletin.Şekerlerin tamamen erimiş olması gerekiyor.Ertesi gün orta hararetli ateşin üzerine koyun.Yaklaşık 30 dakika kaynatın.Reçelin kıvamına baktıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 1-2 taşım daha kaynatın.Köpüklerini kevgirle alın.Sıcak reçeli kavanoza koyun ve sogutup agzını kapatın.
Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI PIRASA YEMEGİ

Ortaokula kadar pırasadan nefret ederdim.Ablam birgün bana ben yapayım bir ye istersen eger begenmezsen yine yemezsin demişti.O gün bu gündür severim pırasa yemegini.Hele bol limonlu oldugu zaman bayılırım.Hepiniz biliyorsunuz bu tarifi aslında.Ama ben yine de Eylemin Mutfagi dedim ya mutfagimda ne pişirdiysem yayınlayacagım illa ki.Huy işte.
Malzemeler:

  • 1 kilo pırasa

  • 2 adet havuç

  • 1-1,5 çay bardagı pirinç

  • 1 tatlı kaşıgı domates salçası

  • kırmızıbiber,tuz

  • 3 çorba kaşıgı sıvıyag

  • 1,5-2 su bardagı sıcak su
Pırasaları dograyın ve suda bekletin.Havuçları da soyup halka halka dograyın.Tencereye sıvıyagı koyun.Havuçları yagın içinde soteleyin.Daha sonra pırasaları sudan çıkarıp onu da ekleyin.Ve sonra salçasını ve kırmızıbiberi ekleyin.Kısık ateşte suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.Sıcak suyunu ve tuzunu ilave edin.Pırasalar biraz piştikten sonra yıkanmış pirinci ilave edin.(pirinçi en son ilave ederseniz mama gibi olmaz)Kısık ateşte pişirin.
Afiyet olsun.

ÖDÜL




Bu ödülü bana layık gören kelebekana arkadaşıma sonsuz teşekkürler.Böyle ödüllere alışık degilim şımardım valla.Hepiniz süpersiniz blog arkadaşlarım.Sayeniz de yepyeni bir ufuk açıldı önümde.Nazım Hikmet Abidin Dino'ya bana mutlulugun resmini yaparmısın deyişi geldi aklıma.Benim için de mutlulugun resmini kelebekana çizdi.Ve şimdi bu ödülü dagıtmaya geldi sıra:
Aslında bütün blog arkadaşlarıma gönderiyorum ben bu ödülü.Sevgiler hepinize.

6 Nisan 2009 Pazartesi

TAVUK MÜCVERİ

Resim pek net olmadı ama tadı güzel oluyor.Deneyin derim.
Malzemeler:
  • 2 çay bardagı ince dogranmış tavuk gögüs eti
  • 1 adet kuru sogan
  • 2 adet orta boy patates(haşlayın ve ezin)
  • 2 adet ince kıyılmış yeşil sogan
  • 1/2 çay bardagı rendelenmiş kaşar
  • 1/2 çay fincanı un
  • 1 çay kaşıgı karbonat(veya kabartma tozu)
  • 2 adet yumurta
  • kırmızıbiber,karabiber,tuz,nane
  • maydanoz,dereotu
  • 1 çay kaşıgı limon suyu
Yumurtayı çırpalım.Bütün malzemeler (karbonat ve limon suyu en son)karıştırıp yumurtaları ilave edelim.Sonra karbonat ve limon suyunu ilave edip yoguralım.Kızgın yagda kaşık kaşık atılarak kızartılır ve sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

4 Nisan 2009 Cumartesi

ESKİ EŞYALARI ATMAYA SON

Bu tarz degerlendirmeleri görünce hala eski eşyalarınızı atmayı düşünüyormusunuz?Bence tekrar bir düşünün derim.





YOGURTLA SİYAH NOKTA MASKESİ

Bu maske sadece limon suyu ve yogurtla yapılıyor.Önce bir kase yogurda,bir limonun suyu karıştırılıyor.Karışımı gözlerinize degmeyecek şekilde yüzünüze sürüyorsunuz ve 15 dakika bekliyorsunuz.Maskenin faydaları:Limon suyu cildi dezenfekte eder,sivilceleri kurutur ve siyah noktaların kaybolmasına yardımcı olur.Yogurt ise cildi besler,nemlendiri ve yag miktarını dengeler.Bu maskeyi hafta da bir uygulayın.(Yasemin Fatih Amato-Kozmetik Dermatolog Doktor)


ESKİ EŞYALARI ATMAYA SON

Dogaya bir katkı daha benden.Çok güzel gözküyorlar degil mi?Yapanların ellerine saglık.