Merhabalar.Dün bir kitap magazasında ogluma acaba ne gibi birşey alıp faydalanabilirim diye araştırma yaparken gördüm bu cd setlerini.Bu masalların hem küçük hanımlar hem de küçük beyler için serileri var.Görür görmez aldım ogluma.Şu aralar kitaptan masal dinlememe gibi bir problemi var oglumun.Bende zorla masal okumak istemiyorum ogluma.O yüzden bu cd'ler çok işimize yaradı.Çocukları olanlara tavsiye ederim.
28 Şubat 2009 Cumartesi
ÇOCUKLARA,EGİTEN MASALLAR KİTABI
Merhabalar.Dün bir kitap magazasında ogluma acaba ne gibi birşey alıp faydalanabilirim diye araştırma yaparken gördüm bu cd setlerini.Bu masalların hem küçük hanımlar hem de küçük beyler için serileri var.Görür görmez aldım ogluma.Şu aralar kitaptan masal dinlememe gibi bir problemi var oglumun.Bende zorla masal okumak istemiyorum ogluma.O yüzden bu cd'ler çok işimize yaradı.Çocukları olanlara tavsiye ederim.
FIRINDA TAVUK
Arkadaşlar bugün sizlerle fırın poşetinde tavuk tarifini paylaşmak istedim.Çok kolay ve zaman almayan bir tarif.Misafirlerinize kolayca sunabilecegeniz bir tarif.
Malzemeler:
- 2 adet tavuk kalça kısmı(Kişi sayısına göre çogaltılabilir.)
- 2 adet büyük boy patates
- 2 adet havuç
- 2 adet sogan
- tuz
- 2 adet yanmaz fırın poşeti
Tavuklar yıkanır.Sogan,patates,havuç soyulup 2'ye bölünür.Tavuk da dahil olmak üzere bütün malzemeler karıştırılıp tuz atılır.Ve fırın poşetine konup agzı poşet teli ile kapatılır.200 veya 250 derecelik fırında 35-40 dakika pişirilir.Eger tavukların derisinin de iyice kızarması isteniyorsa biraz daha uzun tutulur fırında.
Afiyet olsun.
27 Şubat 2009 Cuma
GÜZELLİK VE SAGLIK REÇETELERİ
- 2 adet kabuklu elma,bir küçük yeşil salata,1 adet kereviz ve 3 adet kereviz sapını blenderdan geçirin.(Bu karışım kansızlıga,yüz ve cildi tazelemeye,tırnakları ve saçları güçlendirme de faydalıdır.)
- 1 Adet greyfurt,1 adet portakal,1 avuç üzüm karışımının suyu(Vücudu toksinlerinden arındırmaya,migde ve bagırsak işlevini canlandırmaya yardımcı olur.)
- 1 avuç ıspanak,1 avuç maynadoz,2 adet havuç,1 adet salatalık rondodan geçirilir.(Dişlere ve diş etlerine,anemiye ve kabızlıga iyi gelir.)
- 1 adet dolmalık biber,yarım salatalık,3 yaprak lahana,3 adet havuç,1 avuç ıspanak rondodan geçirilir.(Bu karışım bagışıklık sistemini güçlendiri.)
- 2 çorba kaşıgı bal,2 çorba kaşıgı süt ve 2 adet limonun suyunu karıştır ve cildine sür.Sonra yüzünü ılık su iel yıka.(Akne için)
Bu bilgileri nereden bulupta defterime yazdıgımı hatırlamıyorum ama bu bilgileri bize saglayanlara teşekkür ediyorum.
ETLİ KURU FASULYE
1,5-2 su bardagı akşamdan ıslatılmış kuru fasulye
250 gr kemikli et
1 adet kuru sogan
1-2 adet sivri biber
2 tane domates
1 yemek kaşıgı biber salçası
tuz,karabiber,kırmızıbiber
sıvı yag
MUTFAKTA PÜF NOKTALARI
Etiket izlerini silmek için:Etiket izi olan mobilyanın üzerine mobilya cilası sürün ve yumuşak bir bezle silin.
Balık kokusunu gidermek için:1 çay bardagı suyun içine 2 çorba kaşıgı sirkeyi koyun ve kaynatın.Mutfaktaki koku gidecektir.
Ütüde sararan çamaşırlar için:Sararan kısmı nemlendirin.Üstüne mısır nişastası serpin sonra bir bez yardımıyla ütüyle kurutun.Başka bir yol da oksijenli su ile ıslatıp ütüyle kurutmaktır.
Teflon tavadaki lekeler için:1 bardak suda 2 çorba kaşıgı karbonat ve yarım su bardagı sirkeyi karıştırın.Teflon tavanın içine dökün ve 10 dakika kaynatın.
26 Şubat 2009 Perşembe
ARKADAŞIMLA KAHVE MUHABBETİ
25 Şubat 2009 Çarşamba
BUGDAYLI VE MISIRLI YOGURT ÇORBASI
1 veya 2 su bardagı bugday
yarım su bardagı mısır(haşlanmış)
1 yumurta
1,5-2 yemek kaşıgı un
500 hr süzme yogurt
3 diş ezilmiş sarmısak(istege baglı)
tuz
1 yemek kaşıgı tereyag
kuru nane
toz kırmızı biber
PİDELİ KEBAP
- Yarım kilo kuşbaşı et(kuzu veya dana)
- 2 sogan
- 3 domates(Rendele)
- 3 çorba kaşıgı tereyag
- 1-2 pide
- 150-200 gr.süzme yogurt
- tuz,karabiber
Soganı rendeleyin.Ve suyunu alıp ete ilave edin.1-2 saat etler sogan suyunda beklesin.Bu etlerin yumuşak olmasını saglar.
2 yemek kaşıgı tereyagını tencerede eritin ve etleri ilave edin.Etler suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirin.Etler suyunu çekince rendelenmiş domatesi ekleyin.Ve bir süre de böyle pişirin.Daha sonra etlere 1 su bardagı su ekleyin ve etler yumuşayana kadar pişirin.İndirmeden önce tuz ve karabiber ekleyin.
Pideleri ısıtın ve küçük kesin.Pideleri tabaga yerleştirin.Kalan 1 yemek kaşıgı tereyagını eritip pidelerin üzerine dökün.Ve son olarak az su ile süzme yogurtu karıştırıp pidelein üzerine dökün.Sonra da üzerine etleri koyun.
Afiyet olsun.
CANIM ANNEM
24 Şubat 2009 Salı
SÜTLAÇ
- 1 lt. süt
- 1,5 çay bardagı pirinç
- 3-4 su bardagı su(pirinci pişirmek için)
- 2 yemek kaşıgı pirinç unu
- 1 su bardagı toz şeker(tatlı sevenler daha da çogaltabilir)
- tarçın(Üstüne)
Pirinçleri su ile bir tencerede pirinçler iyice suyunu çekene kadar pişirin.Pirinçler suyunu çekince soguk sütü üzerine dökün.1-2 taşım kaynatın.
Ayı bir yerde pirinç ununu 1 su bardagı soguk su ile iyice ezin.Kaynayan pirinçlerin üzeine dökün.10 dakika da böyle kaynatın.En son şekeri ilave edin.1-2 taşım da böyle kaynatın.Altını kapatın ve kaselere boşaltıp üstüne tarçın ekleyip buzdolabına koyun.
Afiyet olsun.
23 Şubat 2009 Pazartesi
OGLUMLA EVDE OYUN
Dışarı da hiç kesmeden yagmur yagıyor yine.Efe'yi evde tutabilmek için yeni oyunlar bulmak zamanı geldi.Ne Yapmalıyım diye düşünürken kibrit çöpleri geldi aklıma. Annem biz küçükken yapardı bize bu oyunu.Hemen defterimize bir ev resmi çizdik.Ve çizdigimiz yerlere kibrit çöpü yapıştırdık.Oglum çok eglendi.Gerçi araba resmi çizseydik daha da çok eglenirdi eminim.Artık o da bir daha ki sefere.Şimdilik evle yetinmesi gerekiyor.
22 Şubat 2009 Pazar
SODALI KARNIBAHAR KIZARTMASI
- 1 adet karnıbahar
- yarım su bardagı maden suyu
- 1 yumurta
- 3 çorba kaşıgı un
- 1 çay bardagı rendelenmiş kaşar
- tuz,karabiber
- sıvı yag(kızartmak için)
Yumurtaları çırpın,maden suyu,unrendelenmiş kaşar ve tuz ekleyerek tekrar çırpın.Haşlamış oldugunuz karnıbaharları bu karışıma bulayarak kızgın yagda kızartın.İsterseniz üzerine sarmısaklı yogurt da ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
21 Şubat 2009 Cumartesi
KADAYIF DOLMASI
- 500 gr.kadayıf
- 1-1,5 su bardagı dövülmüş ceviz
- Kızartmak için:
- 1 su bardagı süt
- 3 adet yumurta
- sıvıyag
- 4 su bardagı su
- 3 su bardagı toz şeker
- yarım limon suyu
YALANCI SU BÖREGİ
Malzemeler:
- 4 adet yumurta
- 1 su bardagı süt
- 1 su bardagı sıvıyag,tereyag karışımı(tereyagı erit)
- 2 yemek kaşıgı sulandırılmış süzme yogurt veya 1 su bardagı normal yogurt
- 1 kalıp yaglı beyaz peynir
- 4 adet yufka
- maydanoz
- tuz
Afiyet olsun.
18 Şubat 2009 Çarşamba
ÇOCUKLARIMIZA ÇORBA(MERCİMEKLİ KEREVİZ YEMEGİ)
2 yemek kaşıgı kırmızı mercimek
1 patates
1 tatlı kaşıgı sogan
1 kereviz kökü
1 havuç
1 yemek kaşıgı zeytinyagı
300 ml sıcak su
tuz(1 yaşından büyük çocuklar için deniz tuzu)
ÇOCUKLARIMIZA ÇORBA(YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI)
3 çorba kaşıgı yeşil mercimek
yarım ince dogranmış sogan
1 tatlı kaşıgı un
1 tatlı kaşıgı zeytinyagı
2,5 su bardagı su
2 çorba kaşıgı erişte veya şehriye
az kuru nane
tuz(1 yaşından büyük çocuklar için deniz tuzu)
ÇOCUKLARIMIZA ÇORBA(SEMİZOTU ÇORBASI)
Malzemeler:
200 gr.semizotu
1 rendelenmiş patates
1 yemek kaşıgı kırmızı mercimek
1,5 su bardagı sıcak su
1 yemek kaşıgı zeytinyagı
tuz(1 yaşından büyük çocuklar için deniz tuzu)
ÇOCUKLARIMIZA ÇORBA(BROKOLİ ÇORBASI)
Malzemeler:
1 kase ayıklanıp yıkanmış brokoli
zeytin yagı
1 küçük sogan
1 tatlı kaşıgı un
su
tuz(1 yaşından büyük çocuklar için)
ÇOCUKLARIMIZA ÇORBA(BALKABAGI ÇORBASI)
Malzemeler:
1 çorba kasesi küçük dogranmış balkabagı
1 küçük patates
1 halka sogan
1 tatlı kaşıgı zeytinyagı
su
tuz(1 yaşından büyükler için deniz tuzu)
YALANCI TAVUK GÖGSÜ
Malzemeler:
- 1 lt.süt
- 1 yumurta
- 1 çay bardagı nişasta
- 1 çay bardagı un
- 1,5 su bardagı toz şeker
- 1 yemek kaşıgı katı yag
- 6-7 petibör bisküvi(süslemek için)
- 6-7 ceviz(süslemek için)
TAVUK ŞİNİTZEL VE PİRİNÇ PİLAVI
- 2 adet tavuk gögüs fileto(dövülüp inceltilmiş)
- 2 su bardagı galeta unu
- 2 yumurta
- kekik,kırmızıbiber,karabiber,tuz
- limon(süslemek için)
- sıvı yag(kızartmak için)
- 1 su bardagı pirinç(30 dakika ılık ve tuzlu suyun içinde bekletin.)
- 2 su bardagı sıcak su
- 2 yemek kaşıgı tel şehriye
- tuz
- tavuk bulyon
- 1 yemek kaşıgı tereyag ve az sıvıyag
17 Şubat 2009 Salı
COCUKLARA SORUMLULUK VERMEK
16 Şubat 2009 Pazartesi
OGLUMLA EVDE OYUN
HÜNKAR BEGENDİ
- 6 patlıcan
- 2 yemek kasıgı un
- 3 yemek kasıgı tereyag
- 1 su bardagı süt
- Yarım su bardagı kasar rendesi
- tuz
- yarım kilo kuşbaşı et
- 1 adet kuru sogan
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşıgı tereyag
- tuz
Patlıcanlar közlenir.Soyulup ince kıyılır.Yag ile un hafif kavrulur.Patlıcanlar ilave edilir bir miktar kavrulur ve sonra süt konulup karıstırılır.Ve bir sürede böyle kavrulur.Sonra kaşar rendesi ilave edildikten sonra eriyene kadar kısık ateşte karıştırılır.En son tuzu atılır ve ocagın altı kapatılır.
Püre ile kebap servis tabagına alınır ve maydanozla süslenir.
Afiyet olsun.
SAÇ KAVURMA
13 Şubat 2009 Cuma
KEREVİZ SALATASI
- 1 adet kereviz
- 1 adet elma
- 2-3 yemek kaşıgı yogurt
- 3 yemek kaşıgı mayonez
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşıgı dövülmüş ceviz
- tuz
Afiyet olsun.
Not:Tarifinden dolayı Kayınvalidem'e teşekkür ederim.
12 Şubat 2009 Perşembe
GÜNLÜK
10 Şubat 2009 Salı
YUMUŞAK POĞAÇA
- yarım su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- yarım su bardağı sıvıyağ
- 4 çorba kaşığı toz şeker
- 4 çay kaşıgı tuz
- yarımdan fazla yaş maya
- aldığı kadar un
TAVUK SARMA
-4 adet tavuk gögsü bonfile
- 5-6 adet mantar
- 5-6 adet salatalık turşusu
- kaşar,salam,2 havuç
-1 soğan
- sıvıyağ
- 2 yemek kaşıgı yogurt
-2 yemek kaşıgı domates salçası(1 kaşıgı tavugun üstüne sürülecek)
Etleri marine etmek için:
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşıgı sıvı yağ
- tuz,karabiber
Mantarları limonlu suda 10 dakika haşlayın.Havuçları da haşlayın.Mantar,Havuç,salam,salatalık turşusu ve kaşarı kürdan şeklinde doğrayın.Etleri marinenin içinden çıkarın ve süzün.Tavukların ortasına hazırladıgın içden koyup rulo şeklinde sarın.ve tutması için kürdan batırın.2 yemek kaşıgı yogurtla 1 yemek kaşıgı salçayı karıştırıp tavugun üstüne sürün.ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dk.pişirin.
Sosu:Soğanı yemeklik dograyın ve sıvı yağda kavurun.içine kalan salçayı koyup kavurun.Ve bir süre sonra sıcak su ekleyin.Pişen tavugun üstüne döküp 10-15 dakika daha pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
9 Şubat 2009 Pazartesi
HAFTA SONU EGLENCELERİMİZ
8 Şubat 2009 Pazar
AYVA ŞEKERLEMESİ
- 1 kg ayva
- 6 bardak su
- 1 limon
- toz şeker(Elde edilen meyve suyu kadar.)
- 3-4 çorba kaşıgı hindistan cevizi rendesi
Ayva yıkanır.Dilimlenip,kabuklu ve çekirdekli olarak 6 bardak su ve limon suyu ile iyice haşlanır.Islatılıp sıkılmış temiz bir tülbent içine konur.Sıkılarak suyu çıkarılır.Elde edilen meyve suyu bardakla ölçülür.Meyve suyu kadar şeker konup kaynayılır.Kıvamını anlamak için kaşık batırılıp çıkarıldıgında peltemsi bir tabaka ile kaplanmalıdır.Buz kalıbı ıslatılıp jöle boşaltılır.Bir gece veya 5-6 saat beklenir.Sonra kalıptan çıkarılıp istenen biçimde kesilir.Hindistan cevizi rendesi ile kaplanır.
Kısa bilgi:Tülbentten geçirilen ayva kevgirden geçirilip,şeker ve limon tuzu ile marmelat yapılabilir.
Afiyet olsun.
ŞEKERLEME
-1 su bardagı fındık veya badem
- yarım su bardagı pudra şekeri
- 10-15 damla limon suyu
Pudra şeker tencere içinde orta hararetli ateşe konur.10-15 damla limon sıkılır.Şeker eriyince çekilmiş fındık veya badem konur.hızlı karıştırılır.Zeytinyagı ile yaglanmış mermer üzerine alınır.Yaglanmış merdane ile yarım santim kalınlıgında açılır.Sogumadan istenen biçimde kesilir.(küçük toplarda yapılabilir.)
Afiyet olsun.
FINDIKLI FONDAN
- 2,5 su bardagı toz şeker
- 2 su bardagı çekilmiş fındık
- 1 kahve kaşıgı limon suyu(fazla koymayınız.)
Şeker tencerede üzerini örtecek kadar su ile kaynatılır.Koyulaşınca ateşten alınır.(Bir fincan soguk suya 2-3 damla limon suyu damlatılır,lokum yumuşaklıgında olmalıdır.)Ve limon suyu konur.Ilınınca karıştıra karıştıra beyazlaştırılır.Çekilmiş fındıgın yarısından fazlası konup yogurulur.Küçük toplar yapılıp kalan fındık ile kaplanır.(Şeker aynı miktarda süt ile kaynatılırsa sütlü fondan olur.)
Afiyet olsun.
FRİGO PASTA
- yarım su bardagı pudra şekeri
- 1 küçük paket margarin(oda sıcaklıgında)
- 3-4 çorba kaşıgı kakao
- 4 yumurta akı
- 200 gr.krem şanti
Margarin ile kakao iyice karıştırılır.Başka bir yerde yumurta akları çırpılıp kar haline getirilir.Kaşık kaşık kakolu yaga ilave edilir.Krem şanti pudra şekeri ile karıştırılır.(fazla karıştırılmaz çünkü bozulur.)Hepsi birbirine karıştırılıp ıslak buz kalıplarına boşaltılır.Dondurulur.İstenen biçimde dilimlenir.İçine fındık,fıstık da konulabilir.
Afiyet olsun.
MUZLU DONDURMA
- 7-8 muz
- 4 yumurta akı
- yarım limon suyu
- 1 paket vanilya
- yarım su bardagı toz şeker
Muz soyulup,küçük dogranır.Şeker,yumurta akları,limon suyu ve vanilya ile iyice ezilir ve çırpılır.Buz kalıplarına boşaltılıp buzluga konur.(ara sıra karıştılır.)
Kısa bilgi:Muzlu dondurma üzerine krem şanti sıkılarakda sunulabilir.
Afiyet olsun.
KAVUNLU DONDURMA
- 1 tane kokulu kavun
- yarım su bardagı toz şeker
- 4 yumurta akı
- yarım limon suyu
Kavun kesilip kabuk ve çekirdekleri çıkarılır.Küçük küçük dogranır.Şeker,yumurta akları,limon suyu ile iyice ezilir çırpılır.Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur.(ara sıra karıştırmak gerekir.)
Afiyet olsun.
ÇİKOLATALI DONDURMA
- 1 lt süt(kaynar)
-1,5 su bardagı toz şeker
- 3 yumurta
- 1 çorba kaşıgı nişasta
- 3-4 çorba kaşıgı kakao
-limon kabugu rendesi
- 1 paket vanilya
- 1 dilim sütsüz çikolata(50 gr.)
Tencerede şeker,yumurta,nişasta,kakao,limon kabugu rendesi karıştırılır.Kaynar süt yavaş yavaş ilave edilip karıştırılarak pişirilir.(çok kaynatılmaz kesilir.)karıştırarak sogutulur.Vanilya ve rendelenmiş çikolata konur.Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur.ara sıra karıştırılır.
Afiyet olsun.
VANİYALI DONDURMA
- 1 lt süt(kaynar)
- 1,5 su bardagı toz şeker
-3 yumurta
- 1 çorba kaşıgı patates nişastası
- limon kabugu rendesi
- 1 paket vanilya
Tencereye yumurta,şeker,nişasta,limon kabugu rendesi konup sütün bir kısmını katılarak ezilir.Sonra kaynar sütün tamamı ilave edilip karıştırılarak pişirilir.(çok kaynatılmaz kesilir)Karıştırarak sogutulur,vanilya konur.Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur.(Ara sıra karıştırarak buzlaşması önlenilmelidir.)
Afiyet olsun.
Kısa bilgi:Vanilyalı dondurmaya dövülmü fındık içi,yeşil fıstık,meyve şekerlemeleri konarak lezzetli hale getirilebilir.
KAYMAKLI DONDURMA
- 1 lt süt
- 1 paket salep(10 gr.)
- 1 kahve kaşıgı patates nişastası
- 1,5 su bardagı toz şeker
- 2-3 parça damla sakızı
Tencereye salep,nişasta,şeker,dövülmüş damla sakızı konur.Yavaş yavaş süt katarak karıştıra karıştıra pişirilir.Ocaktan indirildikten sonra ara sıra karıştırılarak sogutulur ve bir kaç dakika çırpılır.Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta ara sıra karıştırılarak dondurulur.
Afiyet olsun.
BOZA
- 3 Su bardagı bulgur
- 2,5-3 su bardagı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 çay bardagı boza(maya için)
Bulgur ayıklanıp yıkanır.Bol su ile bir gece veya 4-5 saat bekletilir.Ezilinceye kadar haşlanıp kepçe yardımı ile tel süzgecten gecirilir.4-5 kasık şeker ve maya olarak 1 çay bardagı boza karıştırılır.Ilık bir yerde 2-3 gün mayalandırılır.Mayalanma süresince sık sık karıştırmak gerekir.Aksi halde tadında acıma olur.Kokusu ve ekşiligi istene duruma gelince şekerin tamamı ve vanilya konur,karıştırılıp buz dolabında muhafaza edilir.Tarçın serperek ve tuzsuz sarı leblebi ile ikram edilir.
Afiyet olsun.
Kısa bilgi:Boza porselen,cam veya emaye kapta mayalandırılmalı ve muhafaza edilmelidir.Boza B grubu vitamin kaynagıdır.B vitaminin faydaları:İshallerin meydana gelmesini önler.Sinirleri dinledirir. Tırnakların kırılmamasını saglar.
VİŞNE LİKÖRÜ
- 1 kg olgun vişne
- yarım kilo toz şeker(2,5 su bardagı)
- 1 tane karanfil
- 2-3 çubuk tarçın
Vişnenin saplarını ayıkla yıka ve süz.Kavanoza bir kat şeker bir kat vişne olarak yerleştir.ve kapagı kapatılır.Kavanoz güneşe konur.Vişne suyunu bırakınca tarçın ve karanfil katılır. Kavanoz ara sıra sallanır. Altı ay kadar bekletilir.Süzülüp şişelere doldurulur.Bekleme süresince alkol kendiliğinden meydana gelir keskinleşir. (fotograf alıntıdır)
Afiyet olsun.