28 Şubat 2009 Cumartesi

ÇOCUKLARA,EGİTEN MASALLAR KİTABI


Merhabalar.Dün bir kitap magazasında ogluma acaba ne gibi birşey alıp faydalanabilirim diye araştırma yaparken gördüm bu cd setlerini.Bu masalların hem küçük hanımlar hem de küçük beyler için serileri var.Görür görmez aldım ogluma.Şu aralar kitaptan masal dinlememe gibi bir problemi var oglumun.Bende zorla masal okumak istemiyorum ogluma.O yüzden bu cd'ler çok işimize yaradı.Çocukları olanlara tavsiye ederim.

FIRINDA TAVUK




Arkadaşlar bugün sizlerle fırın poşetinde tavuk tarifini paylaşmak istedim.Çok kolay ve zaman almayan bir tarif.Misafirlerinize kolayca sunabilecegeniz bir tarif.

Malzemeler:
  1. 2 adet tavuk kalça kısmı(Kişi sayısına göre çogaltılabilir.)
  2. 2 adet büyük boy patates
  3. 2 adet havuç
  4. 2 adet sogan
  5. tuz
  6. 2 adet yanmaz fırın poşeti

Tavuklar yıkanır.Sogan,patates,havuç soyulup 2'ye bölünür.Tavuk da dahil olmak üzere bütün malzemeler karıştırılıp tuz atılır.Ve fırın poşetine konup agzı poşet teli ile kapatılır.200 veya 250 derecelik fırında 35-40 dakika pişirilir.Eger tavukların derisinin de iyice kızarması isteniyorsa biraz daha uzun tutulur fırında.

Afiyet olsun.

27 Şubat 2009 Cuma

GÜZELLİK VE SAGLIK REÇETELERİ

  • 2 adet kabuklu elma,bir küçük yeşil salata,1 adet kereviz ve 3 adet kereviz sapını blenderdan geçirin.(Bu karışım kansızlıga,yüz ve cildi tazelemeye,tırnakları ve saçları güçlendirme de faydalıdır.)
  • 1 Adet greyfurt,1 adet portakal,1 avuç üzüm karışımının suyu(Vücudu toksinlerinden arındırmaya,migde ve bagırsak işlevini canlandırmaya yardımcı olur.)
  • 1 avuç ıspanak,1 avuç maynadoz,2 adet havuç,1 adet salatalık rondodan geçirilir.(Dişlere ve diş etlerine,anemiye ve kabızlıga iyi gelir.)
  • 1 adet dolmalık biber,yarım salatalık,3 yaprak lahana,3 adet havuç,1 avuç ıspanak rondodan geçirilir.(Bu karışım bagışıklık sistemini güçlendiri.)
  • 2 çorba kaşıgı bal,2 çorba kaşıgı süt ve 2 adet limonun suyunu karıştır ve cildine sür.Sonra yüzünü ılık su iel yıka.(Akne için)

Bu bilgileri nereden bulupta defterime yazdıgımı hatırlamıyorum ama bu bilgileri bize saglayanlara teşekkür ediyorum.

ETLİ KURU FASULYE


Mutfagımızın vazgeçilmez ve geleneksel tatlarından biridir kuru fasulye.Ve eminim ki hepiniz çok güzel yapıyorsunuzdur.Ama ben de kendi tarifmi sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler:

  1. 1,5-2 su bardagı akşamdan ıslatılmış kuru fasulye

  2. 250 gr kemikli et

  3. 1 adet kuru sogan

  4. 1-2 adet sivri biber

  5. 2 tane domates

  6. 1 yemek kaşıgı biber salçası

  7. tuz,karabiber,kırmızıbiber

  8. sıvı yag
Akşamdan ıslatılan kuru fasulye süzdürülüp yıkanır.Etler düdüklüde sıvı yag ile kavrulur.Üstüne su eklenerek pişirilir.Ayrı bir tencerede sıvı yag ile yemeklik dogranmış sogan kavrulur.Kavrulan soganın üstüne küçük dogranmış sivri biber eklenerek kavrulmaya devam edilir.Üzerine biber salçası eklenir.Sonra da küp şeklinde dogranmış domates eklenir.5 dakika bütün malzemeler kavrulur.Bu malzemelerin üzerine de kuru fasulye eklenir.2-3 dakika daha kavrulur.Bahartı eklenir.Ve en son olarak düdüklüde pişmiş et suyu ile eklenir.Eger suyu az gelirse sıcak su eklenebilir.Pişmeye bırakılır.
Afiyet olsun.

MUTFAKTA PÜF NOKTALARI

Çelik tencerede yemek dibine tuttuysa:Tencereye su koyun ve içine 1 tatlı kaşıgı bulaşık makinası deterjanı koyup kaynatın.tencereniz pırıl pırıl olacaktır.
Etiket izlerini silmek için:Etiket izi olan mobilyanın üzerine mobilya cilası sürün ve yumuşak bir bezle silin.
Balık kokusunu gidermek için:1 çay bardagı suyun içine 2 çorba kaşıgı sirkeyi koyun ve kaynatın.Mutfaktaki koku gidecektir.
Ütüde sararan çamaşırlar için:Sararan kısmı nemlendirin.Üstüne mısır nişastası serpin sonra bir bez yardımıyla ütüyle kurutun.Başka bir yol da oksijenli su ile ıslatıp ütüyle kurutmaktır.
Teflon tavadaki lekeler için:1 bardak suda 2 çorba kaşıgı karbonat ve yarım su bardagı sirkeyi karıştırın.Teflon tavanın içine dökün ve 10 dakika kaynatın.

26 Şubat 2009 Perşembe

ARKADAŞIMLA KAHVE MUHABBETİ

Yagmur yagıyor yine dışar da alabildigince.Oglum ve ben eve tıkandık kaldık.Komşumun da efe yaşında oglu var.Onlara iniyoruz ya da onlar bize geliyor ara sıra.İnanın bana öyle iyi geliyor ki insanın arkadaşıyla sohpet etmesi.Kafamda havanın kasfetiyle oluşan bütün olumsuz düşünceler birbir uçup gidiyor.Kahve bahane yani.Hem efeye iyi geliyor arkadaşıyla oynuyor hem bana iyi geliyor.Ben hep annemin komşularına imrenirdim.Öyle güzel yaşarlardı ki komşuluklarını.Neden benim de böyle konuşabilecegim komşularım yok der hayıflanırdım.Sorunu kendim de arardım.Geçimsizmiyim acabaya diye.Anladım ki böyle degilmiş.Hayat bazı güzellikleri yok ediyor biliyorum ama istiyorum ki insanlar artık sadece asansörde birbirlerine selam vermekle yetinmesinler.Gerçi cogu insan selam vermeye bile gerek duymuyor.Bize ne oldu böyle.Neden yanlızlaştırmak için ugraşıyouz kendimizi.Oysa yanlızlık bir tek Allah'a mahsusdur demezmiyiz.

25 Şubat 2009 Çarşamba

BUGDAYLI VE MISIRLI YOGURT ÇORBASI

Çocukların da severek yedigi bir çorba tarifi vermek istedim bugün size.Hem çok leziz hem de besleyici.
Malzemeler:

  1. 1 veya 2 su bardagı bugday

  2. yarım su bardagı mısır(haşlanmış)

  3. 1 yumurta

  4. 1,5-2 yemek kaşıgı un

  5. 500 hr süzme yogurt

  6. 3 diş ezilmiş sarmısak(istege baglı)

  7. tuz
Üstüne:

  • 1 yemek kaşıgı tereyag

  • kuru nane

  • toz kırmızı biber
Bugdayı bir gün önceden ıslatın.Ertesi gün haşlayın.Yogurdu,unu ve yumurtayı,suyla boza kıvamına gelinceye kadar tencere de ezin.İçine haşlanmış bugdayı ve haşlanmış mısırı ekleyin.Karıştırarak pişirin.Tuzunu ve sarmısagını ekleyin.Üstüne tava da tereyagını eritin ve kırmızı biberi ve naneyi ekleyin.Bu karışımıda çorbanın üzerine dökün.1-2 taşım kaynattıktan sonra altını kapatın.
Afiyet olsun.

PİDELİ KEBAP


Yeni bir tarifle yine karşınızdayım arkadaşlar.Yogurtlu pideli kebap.Aynı iskender gibi oluyor.Denemenizi tafsiye ederim.Evdekiler bayılacaklar.Bizimkiler çok severk yiyiyorlar.
Malzemeler:
  1. Yarım kilo kuşbaşı et(kuzu veya dana)
  2. 2 sogan
  3. 3 domates(Rendele)
  4. 3 çorba kaşıgı tereyag
  5. 1-2 pide
  6. 150-200 gr.süzme yogurt
  7. tuz,karabiber

Soganı rendeleyin.Ve suyunu alıp ete ilave edin.1-2 saat etler sogan suyunda beklesin.Bu etlerin yumuşak olmasını saglar.

2 yemek kaşıgı tereyagını tencerede eritin ve etleri ilave edin.Etler suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirin.Etler suyunu çekince rendelenmiş domatesi ekleyin.Ve bir süre de böyle pişirin.Daha sonra etlere 1 su bardagı su ekleyin ve etler yumuşayana kadar pişirin.İndirmeden önce tuz ve karabiber ekleyin.

Pideleri ısıtın ve küçük kesin.Pideleri tabaga yerleştirin.Kalan 1 yemek kaşıgı tereyagını eritip pidelerin üzerine dökün.Ve son olarak az su ile süzme yogurtu karıştırıp pidelein üzerine dökün.Sonra da üzerine etleri koyun.

Afiyet olsun.

CANIM ANNEM


Öyle mutlu oldum ki dün.Annem koli göndermiş bize içinde neler neler.Sanki koli degilde annem gelmiş ya da kokusunu göndermiş gibi hissettim birden.Aramızda yol olarak mesafeler öyle uzak ki.Ama mesafeler bile bize engel olamıyor.Gurbette olup sevdiklerinden ayrı düşmek çok zormuş.Bunu şimdi daha iyi anlıyorum.Hele ki insanın çocugu olunca istiyor ki kendisinin ailesi eşinin ailesi yanında olsun ve oglum dede,anneanne,babaanne,......nedir yakından bilerek büyüsün.Ama kısmet işte.Yine de çok üzülmemeye çalışıyorum.Çünkü biliyorum ki yanımızdalar onlar.Seni Seviyorum Annecigim.
Bu arada yukarıdaki çorabı da annem göndermiş.Öyle sıcak tutuyor ki.Belki örgüden anlayan arkadaşalara yardımcı olur diye koydum.Sevgiyle kalın.


24 Şubat 2009 Salı

SÜTLAÇ


Malzemeler:
  • 1 lt. süt
  • 1,5 çay bardagı pirinç
  • 3-4 su bardagı su(pirinci pişirmek için)
  • 2 yemek kaşıgı pirinç unu
  • 1 su bardagı toz şeker(tatlı sevenler daha da çogaltabilir)
  • tarçın(Üstüne)

Pirinçleri su ile bir tencerede pirinçler iyice suyunu çekene kadar pişirin.Pirinçler suyunu çekince soguk sütü üzerine dökün.1-2 taşım kaynatın.

Ayı bir yerde pirinç ununu 1 su bardagı soguk su ile iyice ezin.Kaynayan pirinçlerin üzeine dökün.10 dakika da böyle kaynatın.En son şekeri ilave edin.1-2 taşım da böyle kaynatın.Altını kapatın ve kaselere boşaltıp üstüne tarçın ekleyip buzdolabına koyun.

Afiyet olsun.

23 Şubat 2009 Pazartesi

OGLUMLA EVDE OYUN


Dışarı da hiç kesmeden yagmur yagıyor yine.Efe'yi evde tutabilmek için yeni oyunlar bulmak zamanı geldi.Ne Yapmalıyım diye düşünürken kibrit çöpleri geldi aklıma. Annem biz küçükken yapardı bize bu oyunu.Hemen defterimize bir ev resmi çizdik.Ve çizdigimiz yerlere kibrit çöpü yapıştırdık.Oglum çok eglendi.Gerçi araba resmi çizseydik daha da çok eglenirdi eminim.Artık o da bir daha ki sefere.Şimdilik evle yetinmesi gerekiyor.

22 Şubat 2009 Pazar

SODALI KARNIBAHAR KIZARTMASI

Malzemeler:
  1. 1 adet karnıbahar
  2. yarım su bardagı maden suyu
  3. 1 yumurta
  4. 3 çorba kaşıgı un
  5. 1 çay bardagı rendelenmiş kaşar
  6. tuz,karabiber
  7. sıvı yag(kızartmak için)
Karnıbaharı çiçek çiçek koparın ve kaynayan suda 8 dakika haşlayın.Çıkardıktan sonra üzerlerine tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
Yumurtaları çırpın,maden suyu,unrendelenmiş kaşar ve tuz ekleyerek tekrar çırpın.Haşlamış oldugunuz karnıbaharları bu karışıma bulayarak kızgın yagda kızartın.İsterseniz üzerine sarmısaklı yogurt da ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

21 Şubat 2009 Cumartesi

KADAYIF DOLMASI


 Malzemeler:
  •  500 gr.kadayıf
  •  1-1,5 su bardagı dövülmüş ceviz
  • Kızartmak için:
  • 1 su bardagı süt
  • 3 adet yumurta
  • sıvıyag
Şerbeti için:
  •  4 su bardagı su
  •  3 su bardagı toz şeker
  •  yarım limon suyu
İlk önce şerbetini kaynatıyoruz.Şerbet kaynamaya başladıktan bir süre sonra limon suyunu ekliyoruz.Ve bu şekilde 15 dakika kadar daha kaynatıyoruz.Ilımaya bırakıyoruz.Şerbet ılık tatlı sıcak olacak.
Kadayıftan parçalar koparıp avucumuzun içine alıyoruz içine ceviz koyup sarma sarar gibi sarıyoruz.(Küçük olursa daha güzel olur).Diger tarafta süt ve yumurtaları çırpıyoruz.Ve kadayıf dolmamızı bu karışa iyice buluyoruz.Her tarafı bu karışımı çekmesi lazım.Sonra kızgın yagda kızartıp ılımış şerbetin içine atıyoruz.
Afiyet olsun.

YALANCI SU BÖREGİ


Malzemeler:
  1. 4 adet yumurta
  2. 1 su bardagı süt
  3. 1 su bardagı sıvıyag,tereyag karışımı(tereyagı erit)
  4. 2 yemek kaşıgı sulandırılmış süzme yogurt veya 1 su bardagı normal yogurt
  5. 1 kalıp yaglı beyaz peynir
  6. 4 adet yufka
  7. maydanoz
  8. tuz
Yumurta,süt,yag ve yogurdu çırpın.Bu karışımdan bir miktar ayırın.(üstüne sürmek için)Kalan karışıma ezilmiş beyaz peyniri,maydanozu ve tuzu koyup karıştırın.2 adet yufkayı küçük parçalara ayırıp onu da karışıma ekleyin ve yufkaların iyice karışımı emmesini saglayın.Tepsiyi yaglayın.kalan 2 adet yufkayı tepsi büyüklügünde kesip artan yufka parçalarını da karışıma katın ve karıştırın.Tepsi büyüklügünde kesilen 1 adet yufkayı alta yayın üstüne karışımı ekleyip her tarafına yayın.Üstüne de kalan yufkayı serin.Ve ayırdıgınız kaışımı üstüne sürün ve dilimleyin.200 derecelik fırında 30 dakika pişirin.
Afiyet olsun.

18 Şubat 2009 Çarşamba

ÇOCUKLARIMIZA ÇORBA(MERCİMEKLİ KEREVİZ YEMEGİ)

MERCİMEKLİ KEREVİZ YEMEGİ
Malzemeler:

  1. 2 yemek kaşıgı kırmızı mercimek

  2. 1 patates

  3. 1 tatlı kaşıgı sogan

  4. 1 kereviz kökü

  5. 1 havuç

  6. 1 yemek kaşıgı zeytinyagı

  7. 300 ml sıcak su

  8. tuz(1 yaşından büyük çocuklar için deniz tuzu)

Küçük dogranmış sogan,havuç ve kereviz zeytinyagında kavrulur.Mercimek eklenir,patates ve sıcak su eklenir.Kaynayınca altı kısılıp 20 dakika pişirilir.İnmeden Önce tuz eklenir.
Not:Kerevizin Faydaları:Sinir yorgunlugunu giderdigi,iştah açtıgı,agız kokusunu giderdigi,öksürügü kestigi,kanı temizledigi,sarılıgı giderdigi,sivilceleri azalttıgı,gaz söktürdügü,böbrek kum ve taşlarını düşürdügü,mideyi kuvvetlendirdigi,agrıları giderdigi,cilde tazelik ve parlaklık verdigi,unutkanlıga iyi geldigi,anne sütünü arttırdıgı klinik araştırmalarda tespit edilmiştir.
Afiyet olsun.

ÇOCUKLARIMIZA ÇORBA(YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI)

YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:

  1. 3 çorba kaşıgı yeşil mercimek

  2. yarım ince dogranmış sogan

  3. 1 tatlı kaşıgı un

  4. 1 tatlı kaşıgı zeytinyagı

  5. 2,5 su bardagı su

  6. 2 çorba kaşıgı erişte veya şehriye

  7. az kuru nane

  8. tuz(1 yaşından büyük çocuklar için deniz tuzu)
Yeşil mercimek ayıklanıp yıkanır.Zeytinyagı tencereye konur.İçinde un ve ince dogranmış sogan kavrulur.Üstüne Yeşil mercimekler eklenir.Ve su eklenir.Mercimek piştiginde erişte ilave edilir.Erişte pişince üzerine kuru nane eklenir ve tuzu atılır.
Not:Yeşil Mercimegin Faydaları:Besin degeri çok yüksek olan mercimegin vücudu ve zihni güç verdigi,bagışıklık sistemini güçlendidigi,gözlere yararlı oldugu,anne sütünü arttırdıgı,kan akışını hızlandırdıgı,kandaki kolestrol oranın düşürdügü,kalp,damar ve şeker hastalıgından korudugu,kabızlıgı giderdigi klinik araştırmalarda tespit edilmiştir.
Afiyet olsun.

ÇOCUKLARIMIZA ÇORBA(SEMİZOTU ÇORBASI)

SEMİZOTU ÇORBASI

Malzemeler:

  1. 200 gr.semizotu

  2. 1 rendelenmiş patates

  3. 1 yemek kaşıgı kırmızı mercimek

  4. 1,5 su bardagı sıcak su

  5. 1 yemek kaşıgı zeytinyagı

  6. tuz(1 yaşından büyük çocuklar için deniz tuzu)
Zeytinyagında patates ve ayıklanıp yıkanmış semizotu 1-2 dakika pişirilir.Sıcak su eklenir.Kaynamaya başlayınca yıkanmış kırmızı mercimek eklenir.15 dakika kaynatılır.En son tuz eklenip altı kapatılır.İstenirse blenderdan geçirilir.
Not:Semizotunun Faydaları:Kanı temizledigi,sinir krizlerini önledigi,beyin yorgunlugunu aldıgı,böbreklerdeki kum ve taşları döktügü klinik araştırmalarda tespit edilmiştir.
Afiyet olsun.

ÇOCUKLARIMIZA ÇORBA(BROKOLİ ÇORBASI)

BROKOLİ ÇORBASI

Malzemeler:


  1. 1 kase ayıklanıp yıkanmış brokoli

  2. zeytin yagı

  3. 1 küçük sogan

  4. 1 tatlı kaşıgı un

  5. su

  6. tuz(1 yaşından büyük çocuklar için)
Brokoliler haşlanır.(kaynayan su da 3-4 dakika haşlanır.)Zeytinyagında un ve küçük dogranmış sogan hafif kavrulur.Haşlanmış brokolinin suyu unlu karışıma azar azar koyarak karıştırılır.Brokoliler eklenir.Bir taşım kaynatılıp tuz eklenir.Ve blenderdan geçirilir.
Not:Brokolinin faydaları:Karaciger kanserini önledigi,hormonal tümör oluşumunu engelledigi,meme kanseri iskini düşüdügü söylenmektedir.Ayrıca C vitamini deposudur.Güçlü bir antioksidandır.Kanın yapısını düzenledigi,kanı sulandırdıgı,emzirme döneminde süt oluşturdugu yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir.
Afiyet olsun.

ÇOCUKLARIMIZA ÇORBA(BALKABAGI ÇORBASI)

BALKABAGI ÇORBASI

Malzemeler:

  1. 1 çorba kasesi küçük dogranmış balkabagı

  2. 1 küçük patates

  3. 1 halka sogan

  4. 1 tatlı kaşıgı zeytinyagı

  5. su

  6. tuz(1 yaşından büyükler için deniz tuzu)
Yag hariç bütün malzemeler üzerini 1 parmak geçecek kadar su ile pişirilir.Pişince blenderden geçirilir.En son yag ve tuz eklenip altı kapatılır.
Not:Oglum bu çorbaya bayılırdı.Tadı tatlı oldugu için yemesi güzel gelirdi ogluma.Şimdiler de çorba ile pek arası yok.Bende biraz ara verdim bıkmasın diye.
Not: Balkabagını Faydaları:Günlük C vitamini ihtiyacının %10'unu karşıladıgı,ayrıca potasyum içerdigi,iyi bir lif kaynagı oldugu tespit edilmiştir.Günlük Beta-Karoten ihtiyacının %25'ini karşıladıgı da klinik araştırmalarda tespit edilmiştir.(Beta-Karoten birçok kanser çeşidini önlemeye yardımcı olur.Damar sertleşmesini önlemeye yardımcı olur.)
Afiyet olsun.

YALANCI TAVUK GÖGSÜ


Malzemeler:
  1. 1 lt.süt
  2. 1 yumurta
  3. 1 çay bardagı nişasta
  4. 1 çay bardagı un
  5. 1,5 su bardagı toz şeker
  6. 1 yemek kaşıgı katı yag
  7. 6-7 petibör bisküvi(süslemek için)
  8. 6-7 ceviz(süslemek için)
Yumurta tencerede çırpılıp içine süt katılır.Ve beraber çırpılmaya devam edilir.Sonra nişasta,un,şeker katılıp tekrar çırpılır.Orta hararetli ocakta sürekli karıştırılarak pişirilir.Muhallebi kıvamına gelince altını kapatmadan 1 kaşık yag eklenir ve karıştırılır.Ve Tencerenin altı kapatılır.Hafif ıslatılmış borcama muhallebinin yarısı dökülür.Üstüne rondodan geçirilmiş bisküvi ve ceviz eklenir.Sonra üstüne kalan muhallebi dökülür ve kaşıkla düzeltilir.Ve üstüne yine rondodan geçirilmiş bisküvi ve ceviz serpilir.Hafif ılıdıktan sonra buzdolabında 2 saat bekletilir ve dilimlenip servis yapılır.
Afiyet olsun.

TAVUK ŞİNİTZEL VE PİRİNÇ PİLAVI


Tavuk Şinitzel Malzemeler:
  1. 2 adet tavuk gögüs fileto(dövülüp inceltilmiş)
  2. 2 su bardagı galeta unu
  3. 2 yumurta
  4. kekik,kırmızıbiber,karabiber,tuz
  5. limon(süslemek için)
  6. sıvı yag(kızartmak için)
Tavuk filetoları döverek inceltin.2 yumurtayı ayrı bir tabakta içine tuz,kekik,kırmızıbiber,karabiber katarak iyice çırpın.Tavukları ilk önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulayarak yag da kızartın.Ve tabaga havlu kagıt sererek fazla yaglarını alın.Sonra servis tabagına alarak limon ve dilediginiz malzemelerle süsleyin.
Afiyet olsun.
Pirinç Pilavı Malzemeleri:
  1. 1 su bardagı pirinç(30 dakika ılık ve tuzlu suyun içinde bekletin.)
  2. 2 su bardagı sıcak su
  3. 2 yemek kaşıgı tel şehriye
  4. tuz
  5. tavuk bulyon
  6. 1 yemek kaşıgı tereyag ve az sıvıyag
Tereyag ve sıvıyag tencereye alınır.Eridikten sonra şehriye eklenir ve kavrulur.Şehriyenin rengi kahverengiye dönünce sudan çıkarılarak süzülmüş pirinç eklenir.Kısık ateşte pirinçler birbirine yapışıp tekrar ayrılıncaya kadar kavurulur.Sıcak suyu eklenip birkaç damla limon sıkılır.(limon suyu pilavın parlak olmasını saglar ve pirinçlerin birbirine yapışmasını engeller.)Tuzunu ve tavuk bulyonu ekleyerek az karıştırıp kısık ateşte pişmeye bırakılır.İyice suyunu çekince altını kapatın.Ve üzerine Havlu kagıt koyulur.
Afiyet olsun.

17 Şubat 2009 Salı

COCUKLARA SORUMLULUK VERMEK

Doktorumuz bize cocugunuz kac yasında olursa olsun ona sorumluluk almayı ögretmelisiniz demisti.Bu yaştaki cocuga nasıl sorumluluk almak ögretilir demeyin.Biz evde oglumla beraber temizlik yapıyoruz,bulasık makinasını yerlestiriyouz,evleri siliyoruz,oglumun oyuncaklarını beraber topluyoruz......gibi bu seçenekleri siz daha da cogaltıp onu hayata hazırlayabilirsiniz.Şimdiden size kolay gelsin. Bu arada oglum bu kadar iş yapıp annesine yardım edince koca bir ekmegi haketti degil mi?

16 Şubat 2009 Pazartesi

OGLUMLA EVDE OYUN

Oglumla havanın kötü oldugu zamanlar dısarı cıkamıyoruz.Dısarı cıkamadıgımız icin enerjisini atamıyor.Biz de evde oldugumuz zamanları iyi degerlendirmeye ve yeni oyunlar üretmeye calısıyoruz.Sulu boya calısması da onlardan biri. Oglum martta 2 yaşına girecek.Hem evde oldugumuz zamanları degerlendirmek hem de ondaki yetenekleri keşfetmek adına bugün boya yaptık.Gazete de bir yazı okumuştum çocuklarımız "bizim projelerimiz midir" diye.Ben oglumu bir proje olarak görmüyorum.Ama yeteneklerinin de farkına varsın veya varalım istiyorum.Bugün oğlum için de benim içinde güzel bir gün.(Dısarıda hava kötü olsada)Çünkü fırçayı keşfettik beraber.Sanki ben de onunla yeniden herşeyi keşfediyor gibi hissediyorum kendimi.Onu olabildigince özgür bırakmaya çalışıyorum ki kendini bulabilsin diye.

HÜNKAR BEGENDİ

Hünkar Begendi Malzemeleri:
Patlıcan Püresi İçin:
  1. 6 patlıcan
  2. 2 yemek kasıgı un
  3. 3 yemek kasıgı tereyag
  4. 1 su bardagı süt
  5.  Yarım su bardagı kasar rendesi
  6. tuz
Kebap İçin:
  1. yarım kilo kuşbaşı et
  2. 1 adet kuru sogan
  3. 1 adet domates
  4. 1 yemek kaşıgı tereyag
  5. tuz
İnce dogranmış sogan ve et yag ile kavrulur.Etler suyunu salıp tekrar cekinceye kadar.Soyulup dogranmıs domates eklenir.Az sıcak su ilave edilir ve etler yumusayıncaya kadar pisirilir.Tuz ve karabiber atılır.
Patlıcanlar közlenir.Soyulup ince kıyılır.Yag ile un hafif kavrulur.Patlıcanlar ilave edilir bir miktar kavrulur ve sonra süt konulup karıstırılır.Ve bir sürede böyle kavrulur.Sonra kaşar rendesi ilave edildikten sonra eriyene kadar kısık ateşte karıştırılır.En son tuzu atılır ve ocagın altı kapatılır.
Püre ile kebap servis tabagına alınır ve maydanozla süslenir.
Afiyet olsun.

SAÇ KAVURMA

Malzemeler:
500 gr.koyun veya dana kusbası
1 adat sogan
2-3 sivri biber
3-4 domates(Biz ekmek bandırıp yemeyi cok seviyoruz o yüzden domatesini cok koyuyorum.Siz arzu ettiginiz kadar koyabilirsiniz.)
tuz,karabiber,kırmızı toz biber,kekik......
1 yemek kasıgı tereyag

Soganı kücük dograyıp etle beraber tereyagında etler suyunu salıp tekrar cekinceye kadar pisirin.Sonra küçük dogradıgınız biberleri ekleyin.
Biberlerin rengi dönünce yemeklik dogradıgınız domatesi ve baharatlarını katın.Ve kısık ateste pişirin.
Afiyet olsun.

13 Şubat 2009 Cuma

KEREVİZ SALATASI

Malzemeler:
  1. 1 adet kereviz
  2. 1 adet elma
  3. 2-3 yemek kaşıgı yogurt
  4. 3 yemek kaşıgı mayonez
  5. 2 diş sarımsak
  6. 2 yemek kaşıgı dövülmüş ceviz
  7. tuz
Kereviz ve elmayı rendeleyin.Üstüne yogurt,mayonez,ceviz içi,sarımsak ve tuzu katıp karıştırın.Servis tabagına alıp dilediginiz malzemelerle süsleyin.
Afiyet olsun.
Not:Tarifinden dolayı Kayınvalidem'e teşekkür ederim.

12 Şubat 2009 Perşembe

GÜNLÜK

Bugüne kadar pek günlük tuttugum söylenemez.Bir keresinde tutmaya kalktım başıma olmadık işler gelmişti.O yüzden günlük tutmanın pek faydalı bir şey olmadıgını düşünüyordum.Taa ki internet icat edilene kadar.Ortaokula gidiyordum ilk günlük tutmaya çalıştıgımda.Yazdıklarım ailem tarafından bulununca kızılca kıyamet kopmuştu evde.Oysa ki kıyamet koparacak hiçbirşey yoktu içinde.(Bence:))) )Ama şimdi bakın herkesle paylaşabilecegim bir günlügüm var artık.Tabii ki o zamanlar duygularımız öyle körpeydi ki saklama ihtiyacı hissediyorduk.Diyeceksiniz ki şimdi körpe degil mi duyguların.Evet körpe ama o zamanların saflıgı kaybolmuş gibi geliyor artık bana. Duygularımız da bizler gibi galiba zamana ayak uyduruyor.Büyüyoruz galiba.Bu iyi birşey mi bilemiyorum.Bazen iyi diyesim geliyor bazen kötü.

10 Şubat 2009 Salı

YUMUŞAK POĞAÇA












Malzemeler:
  • yarım su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 4 çay kaşıgı tuz
  • yarımdan fazla yaş maya
  • aldığı kadar un
İç malzemesi:Peynir,maydanoz,tuz,kırmızı toz biber
Üstüne:yumurta sarısı
Ilık süt ve ılık su da yaş maya eritilir.Ve diğer malzemelerle karıştırılıp dinlendirilir.istenilen şekil verilip iç malzemesi konulup kapatılır.Üstüne yumurta sarısı sürülüp çörek otu atılır.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

TAVUK SARMA

Malzemeler:

-4 adet tavuk gögsü bonfile
- 5-6 adet mantar
- 5-6 adet salatalık turşusu
- kaşar,salam,2 havuç
-1 soğan
- sıvıyağ
- 2 yemek kaşıgı yogurt
-2 yemek kaşıgı domates salçası(1 kaşıgı tavugun üstüne sürülecek)

Etleri marine etmek için:

  1. 1 su bardağı süt
  2. 1 yemek kaşıgı sıvı yağ
  3. tuz,karabiber
Bonfileleri döverek inceltin.Marine malzemelerini karıştırıp tavuklarını bu sosta 1-2 saat buzdolabında bekletin.
Mantarları limonlu suda 10 dakika haşlayın.Havuçları da haşlayın.Mantar,Havuç,salam,salatalık turşusu ve kaşarı kürdan şeklinde doğrayın.Etleri marinenin içinden çıkarın ve süzün.Tavukların ortasına hazırladıgın içden koyup rulo şeklinde sarın.ve tutması için kürdan batırın.2 yemek kaşıgı yogurtla 1 yemek kaşıgı salçayı karıştırıp tavugun üstüne sürün.ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dk.pişirin.
Sosu:Soğanı yemeklik dograyın ve sıvı yağda kavurun.içine kalan salçayı koyup kavurun.Ve bir süre sonra sıcak su ekleyin.Pişen tavugun üstüne döküp 10-15 dakika daha pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun.

9 Şubat 2009 Pazartesi

HAFTA SONU EGLENCELERİMİZ





Bu hafta sonu kendimize lunaparkta eglence ısmarladık.Tabii ki buna en cok sevinen oglumuz oldu.Henüz 2 yaşına girecek ama bir görseniz ne kadar zevk aldıgını.Tabii ki en favori oyuncaklarımız arabalar ve motorlar.Küçükler için hazırlanan go-kartta babasıyla öyle bir araba sürüşü var ki zannedersiniz dogdugundan beri araba ve motor kullanıyor.


ANTALYA BİR BAŞKA GÜZEL















Antalya cennetten bir köşe.Hemen hemen herkesin bir kez yolunun düştügü şehir.Ben bu şehre ilk geldigimde ben burada yaşamalı ve ölmeliyim demiştim.Yıllar sonra işte buradayım.

8 Şubat 2009 Pazar

AYVA ŞEKERLEMESİ

Malzemeler:

- 1 kg ayva
- 6 bardak su
- 1 limon
- toz şeker(Elde edilen meyve suyu kadar.)
- 3-4 çorba kaşıgı hindistan cevizi rendesi

Ayva yıkanır.Dilimlenip,kabuklu ve çekirdekli olarak 6 bardak su ve limon suyu ile iyice haşlanır.Islatılıp sıkılmış temiz bir tülbent içine konur.Sıkılarak suyu çıkarılır.Elde edilen meyve suyu bardakla ölçülür.Meyve suyu kadar şeker konup kaynayılır.Kıvamını anlamak için kaşık batırılıp çıkarıldıgında peltemsi bir tabaka ile kaplanmalıdır.Buz kalıbı ıslatılıp jöle boşaltılır.Bir gece veya 5-6 saat beklenir.Sonra kalıptan çıkarılıp istenen biçimde kesilir.Hindistan cevizi rendesi ile kaplanır.

Kısa bilgi:Tülbentten geçirilen ayva kevgirden geçirilip,şeker ve limon tuzu ile marmelat yapılabilir.

Afiyet olsun.

ŞEKERLEME

Malzemeler:

-1 su bardagı fındık veya badem
- yarım su bardagı pudra şekeri
- 10-15 damla limon suyu

Pudra şeker tencere içinde orta hararetli ateşe konur.10-15 damla limon sıkılır.Şeker eriyince çekilmiş fındık veya badem konur.hızlı karıştırılır.Zeytinyagı ile yaglanmış mermer üzerine alınır.Yaglanmış merdane ile yarım santim kalınlıgında açılır.Sogumadan istenen biçimde kesilir.(küçük toplarda yapılabilir.)

Afiyet olsun.

FINDIKLI FONDAN

Malzemeler:


- 2,5 su bardagı toz şeker
- 2 su bardagı çekilmiş fındık
- 1 kahve kaşıgı limon suyu(fazla koymayınız.)


Şeker tencerede üzerini örtecek kadar su ile kaynatılır.Koyulaşınca ateşten alınır.(Bir fincan soguk suya 2-3 damla limon suyu damlatılır,lokum yumuşaklıgında olmalıdır.)Ve limon suyu konur.Ilınınca karıştıra karıştıra beyazlaştırılır.Çekilmiş fındıgın yarısından fazlası konup yogurulur.Küçük toplar yapılıp kalan fındık ile kaplanır.(Şeker aynı miktarda süt ile kaynatılırsa sütlü fondan olur.)


Afiyet olsun.

FRİGO PASTA

Malzemeler:

- yarım su bardagı pudra şekeri
- 1 küçük paket margarin(oda sıcaklıgında)
- 3-4 çorba kaşıgı kakao
- 4 yumurta akı
- 200 gr.krem şanti

Margarin ile kakao iyice karıştırılır.Başka bir yerde yumurta akları çırpılıp kar haline getirilir.Kaşık kaşık kakolu yaga ilave edilir.Krem şanti pudra şekeri ile karıştırılır.(fazla karıştırılmaz çünkü bozulur.)Hepsi birbirine karıştırılıp ıslak buz kalıplarına boşaltılır.Dondurulur.İstenen biçimde dilimlenir.İçine fındık,fıstık da konulabilir.

Afiyet olsun.

MUZLU DONDURMA

Malzemeler:

- 7-8 muz
- 4 yumurta akı
- yarım limon suyu
- 1 paket vanilya
- yarım su bardagı toz şeker

Muz soyulup,küçük dogranır.Şeker,yumurta akları,limon suyu ve vanilya ile iyice ezilir ve çırpılır.Buz kalıplarına boşaltılıp buzluga konur.(ara sıra karıştılır.)

Kısa bilgi:Muzlu dondurma üzerine krem şanti sıkılarakda sunulabilir.

Afiyet olsun.

KAVUNLU DONDURMA

Malzemeler:

- 1 tane kokulu kavun
- yarım su bardagı toz şeker
- 4 yumurta akı
- yarım limon suyu

Kavun kesilip kabuk ve çekirdekleri çıkarılır.Küçük küçük dogranır.Şeker,yumurta akları,limon suyu ile iyice ezilir çırpılır.Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur.(ara sıra karıştırmak gerekir.)

Afiyet olsun.

ÇİKOLATALI DONDURMA

Malzemeler:

- 1 lt süt(kaynar)
-1,5 su bardagı toz şeker
- 3 yumurta
- 1 çorba kaşıgı nişasta
- 3-4 çorba kaşıgı kakao
-limon kabugu rendesi
- 1 paket vanilya
- 1 dilim sütsüz çikolata(50 gr.)

Tencerede şeker,yumurta,nişasta,kakao,limon kabugu rendesi karıştırılır.Kaynar süt yavaş yavaş ilave edilip karıştırılarak pişirilir.(çok kaynatılmaz kesilir.)karıştırarak sogutulur.Vanilya ve rendelenmiş çikolata konur.Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur.ara sıra karıştırılır.

Afiyet olsun.

VANİYALI DONDURMA

Malzemeler:

- 1 lt süt(kaynar)
- 1,5 su bardagı toz şeker
-3 yumurta
- 1 çorba kaşıgı patates nişastası
- limon kabugu rendesi
- 1 paket vanilya

Tencereye yumurta,şeker,nişasta,limon kabugu rendesi konup sütün bir kısmını katılarak ezilir.Sonra kaynar sütün tamamı ilave edilip karıştırılarak pişirilir.(çok kaynatılmaz kesilir)Karıştırarak sogutulur,vanilya konur.Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur.(Ara sıra karıştırarak buzlaşması önlenilmelidir.)

Afiyet olsun.

Kısa bilgi:Vanilyalı dondurmaya dövülmü fındık içi,yeşil fıstık,meyve şekerlemeleri konarak lezzetli hale getirilebilir.

KAYMAKLI DONDURMA

Malzemeler:

- 1 lt süt
- 1 paket salep(10 gr.)
- 1 kahve kaşıgı patates nişastası
- 1,5 su bardagı toz şeker
- 2-3 parça damla sakızı

Tencereye salep,nişasta,şeker,dövülmüş damla sakızı konur.Yavaş yavaş süt katarak karıştıra karıştıra pişirilir.Ocaktan indirildikten sonra ara sıra karıştırılarak sogutulur ve bir kaç dakika çırpılır.Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta ara sıra karıştırılarak dondurulur.

Afiyet olsun.

BOZA

Malzemeler:

- 3 Su bardagı bulgur
- 2,5-3 su bardagı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 çay bardagı boza(maya için)

Bulgur ayıklanıp yıkanır.Bol su ile bir gece veya 4-5 saat bekletilir.Ezilinceye kadar haşlanıp kepçe yardımı ile tel süzgecten gecirilir.4-5 kasık şeker ve maya olarak 1 çay bardagı boza karıştırılır.Ilık bir yerde 2-3 gün mayalandırılır.Mayalanma süresince sık sık karıştırmak gerekir.Aksi halde tadında acıma olur.Kokusu ve ekşiligi istene duruma gelince şekerin tamamı ve vanilya konur,karıştırılıp buz dolabında muhafaza edilir.Tarçın serperek ve tuzsuz sarı leblebi ile ikram edilir.

Afiyet olsun.

Kısa bilgi:Boza porselen,cam veya emaye kapta mayalandırılmalı ve muhafaza edilmelidir.Boza B grubu vitamin kaynagıdır.B vitaminin faydaları:İshallerin meydana gelmesini önler.Sinirleri dinledirir. Tırnakların kırılmamasını saglar.

VİŞNE LİKÖRÜ


Malzemeler:

- 1 kg olgun vişne
- yarım kilo toz şeker(2,5 su bardagı)
- 1 tane karanfil
- 2-3 çubuk tarçın

Vişnenin saplarını ayıkla yıka ve süz.Kavanoza bir kat şeker bir kat vişne olarak yerleştir.ve kapagı kapatılır.Kavanoz güneşe konur.Vişne suyunu bırakınca tarçın ve karanfil katılır. Kavanoz ara sıra sallanır. Altı ay kadar bekletilir.Süzülüp şişelere doldurulur.Bekleme süresince alkol kendiliğinden meydana gelir keskinleşir. (fotograf alıntıdır)

Afiyet olsun.