25 Aralık 2009 Cuma

ŞIHIL MAHŞİ


Kabak dolmasının Kilis yöresine ait yapılış şekli.Diger kabak dolmalarından farkını okuyunca anlayacaksınız.Aslında bu yemek Kilis de taze acur ile içine sarı leblebi katılarak yapılır ama ben kabakla ve içine leblebi kullanmadan yaptım.Kilis,Suriye sınırına çok yakın oldugu için yemeklerin belki de birçogu bu kültüre aittir.Ve o yüzden yemekleri size degişik gelebilir.

ŞIHIL MAHŞİ Malzemeler:
  • 1 kg küçük kabak
  • 150 gr. kıyma
  • 1 adet kuru sogan
  • 2-3 adet domates
  • 2-3 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşıgı biber salçası
  • bir miktar maydanoz
  • tuz,karabiber
  • 1 kahve fincanı sarı leblebi(istege baglı)
Kıymayı, küçük dogranmış soğan ile birlikte kavurun.Kavrulan kıymanın içine salça ekleyin ve kavurmaya devam edin.Sonra içine yemeklik dogranmış domatesi ve küp küp dogranmış biberleri ekleyerek çok az pişirin.Tuz, karabiber, leblebi ve kıyılmış maydanozu ekleyip altını kapatın.Kabakların kabuklarını incecik soyun.(incecik soyulması önemli aslında ben kabagı alacalı olarak soyuyorum öyle de güzel oluyor)İçlerini oyarak boşaltın.Bir tavaya çok az sıvı yağ koyun ve kabakları kızartın.Kızaran kabakları bir peçetenin üzerine alarak fazla yağını çekmesini sağlayın.Soguyan kıymalı içi kabakların içine doldurun.Şıhıl Mahşi de pirinç olmadıgı için kabakları aldıgı kadar iç ile doldurun.Bir tencereye kabakları dik olarak dizin.2 Su bardağı kadar su ekleyip, su kaynayıncaya kadar orta ateşte, kaynayınca altını kısıp 20-25 dk. kadar pişirin.
Afiyet olsun.

21 yorum:

  1. Merhaba. Nefis görünüyor, ellerine sağlık. Ben de bu tarifin değişik bir versiyonunu denemiştim, leblebi yerine nohut kullanılıyordu. Çok değişik ve güzel bir lezzet, gerçekten. Afiyetler olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine sağlık harika bir görüntü:))Ben normal yapıp süt döküp fırınlıyordum.Birde leblebiy
    le deniyim öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. İlk defa duydum.Tadı agız tadıma uyan herşeye varım.Güzel görünüyor.Ellerine sağlık.Leblebi koymaksak aynı yöresel tadı alabilirmiyiz.Sevgilerrrrrr.

    YanıtlaSil
  4. Selam canim ellerin der görmesin nefis görünüyor.Bende severim dolmalarin tüm cesitlerini

    YanıtlaSil
  5. off süper valla..zaten kilis yemekleri muhteşem olur..ellerine sağlık..afiyetler olsun :)

    YanıtlaSil
  6. off süper valla..zaten kilis yemekleri muhteşem olur..ellerine sağlık..afiyetler olsun :)

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Eylem Kilis yöresine ait değil Hatay Antep Adana heryerde yapılıyor illere sorarsan hepsi bizim der bende Hatayın mı desem neyse çok severim ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  8. Eylemcim unuttum bide bunları fırında pişirmeyi dene harika oluyorlar

    YanıtlaSil
  9. ellerinize sağlıkk çok güzell bir görüntü herzamanki gibi harikasınız.

    YanıtlaSil
  10. ayyy ayy,harika olmuş cnm bayılırım kabak dolmasına ,hele böylesine
    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. bizde yaparız ama leblebili ilk duyuyorum ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. off offff bu ne lezzet....elllerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  13. ilkdefa böylesini duydum canım ellerine sağlık...
    Dolma canavarı olarak kesin severim:)))

    Mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle canım...

    YanıtlaSil
  14. Eylemcim nasıl güzel görünüyor dolmalar...akşam akşam olmadı ama..

    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  15. mmm ellerıne saglık..bende eskı yemek dergılerımı karıstırırken yaklasık 10 yıllık bır dergıde gormustum ve degısık gelmıstı:)yalnız orda içi doldurulduktan sonra kızartılıyordu ve leblebı yoktu.acaba nasıl olur derken sızde gordum demekkı lezzetlı bır yemek..ellerınıze saglık..

    sevgılerımle...

    YanıtlaSil
  16. Dolmaların şahı demekmiş. Antakya'da farklı bir versiyonunu pişriyorlar tahin sosu ile. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. leblebiyle olmasi cok ilginc geldi her yörenin kendi tarz bir yöntemi var enfes görünüyor ellerine saglik

    YanıtlaSil
  18. eline sağlık eylemcim.kabak dolmasına bayılırım.sende seviyorsun yöresel yemekleri çok güzel

    YanıtlaSil
  19. ellerine sağlık.yeni tadlar öğreniyoruz bu blog sayesinde ne güzel de oluyor.bu tatlar bana uyar bende yapmak istiyorum.umarım sorduklarında adınıda hatırlarım:)))

    YanıtlaSil
  20. bir akrabamız yapmıştı ben de onda yemiştim ilk kez.çok lezzetli bir yemek ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.