En sevdigim tatlı çeşididir desem abartmış olmam herhalde.Aslında birçok insana peynir ile şeker karışımı ilginç gelmiştir.Buna eşim de dahil.Uzun zaman boyunca eşimin bu tatlıya alışmasını bekledim.Şimdiler de biraz biraz yemeye başladı.Antalyaya ilk geldigimiz de bu tatlıyı gerçekten hakkıyla yapan bir yer bulabilmek için çok araştırdık ve birçok yerde yedigimiz künefeler bizi hayal kırıklıgına ugrattı.En son dedim ki kendime niye kendin evde denemiyorsun.Ve denemeye karar verdim.Kilis de yedigim künefelere çok benzemese de yedigim birçok künefeden iyiydi bundan emin olalirsiniz.İşte tarifim.
Künefe Malzemeleri:
Ayrı bir yerde tel kadayıfları dogradıktan sonra elimizle didikleyelim.Bu arada kalan tereyagını eritelim ve ılımaya bırakalım.Didiklemiş oldugumuz tel kadayıfların içine ılımış tereyagını ekleyerek iyice karıştıralım ki bütün tel kadayıflar yagı yesin.Tel kadayıfların yarısını yaglanmış tepsiye koyup elimizle iyice bastırarak yerleştirelim.(bu aşamada daha küçük bir tepsiyle kadayıfın üstüne bastırarak iyice sıkışmasını saglayabilirsiniz.)
Dil peynirimizi(veya evde yaptıgımız tuzsuz peyniri) ince ince ayırıp kadayıfın üstüne yerleştirelim.
Kalan kadayıfı da peynirin üstüne yerleştirip yine iyice sıkışmaları için bastıralım.180C önceden ısıtılmış fırına verelim ve üstü pişen kadayıfı başka bir tepsi aracılıgıyla ters yüz edelim ve tekrar fırına verelim.Pişen künefeyi fırından çıkardıktan sonra üstüne ılımış şerbeti dökelim.Ve sıcakken dilimleyip servis edelim.
Afiyet olsun.
Künefe Malzemeleri:
- 250-300 gr. tel kadayıf
- 100-150 gr. tereyag
- 150 gr. tuzsuz dil peyniri(asıl künefe peyniri Antakya da bu tatlı için özel satılan tuzsuz bir peynir.Eger mandıralarda böyle bir peynir bulursanız tadı daha güzel olur.)
- 2 su bardagı toz şeker
- 1,5 su bardagı su
- 1-2 damla limon
Ayrı bir yerde tel kadayıfları dogradıktan sonra elimizle didikleyelim.Bu arada kalan tereyagını eritelim ve ılımaya bırakalım.Didiklemiş oldugumuz tel kadayıfların içine ılımış tereyagını ekleyerek iyice karıştıralım ki bütün tel kadayıflar yagı yesin.Tel kadayıfların yarısını yaglanmış tepsiye koyup elimizle iyice bastırarak yerleştirelim.(bu aşamada daha küçük bir tepsiyle kadayıfın üstüne bastırarak iyice sıkışmasını saglayabilirsiniz.)
Dil peynirimizi(veya evde yaptıgımız tuzsuz peyniri) ince ince ayırıp kadayıfın üstüne yerleştirelim.
Kalan kadayıfı da peynirin üstüne yerleştirip yine iyice sıkışmaları için bastıralım.180C önceden ısıtılmış fırına verelim ve üstü pişen kadayıfı başka bir tepsi aracılıgıyla ters yüz edelim ve tekrar fırına verelim.Pişen künefeyi fırından çıkardıktan sonra üstüne ılımış şerbeti dökelim.Ve sıcakken dilimleyip servis edelim.
Afiyet olsun.
NASIL CANIM İSTEDİ ŞU YORGUN VE KEYİFSİZ NEGATİF HALİME NE İYİ GELİRDİ:))
YanıtlaSilSen bana sorsana şekerim künefeyi nerde yiyeceğini :))
YanıtlaSilYeni sanayide URFALIM'a git önce lahmacun ardından da künefe ye derim:))
Tabi senin künefenin yerini tutmaz ama :))
Ellerine sağlık arkadaşım, sevgiler
ayy harika görünüyor elerine sağlık canım ayrıca ziyaretin içinde çokta teşekkür ederim.kekin yapımında kako da çikolata a aynı kıvamda akıyor ikisiylede deneyebilirsin;)sevgiler sağlıkla kal..
YanıtlaSilayy harika görünüyor elerine sağlık canım ayrıca ziyaretin içinde çokta teşekkür ederim.kekin yapımında kako da çikolata a aynı kıvamda akıyor ikisiylede deneyebilirsin;)sevgiler sağlıkla kal..
YanıtlaSilOff kı ne offf halacımmmmmmmmm ne olur bana künefe yap canım cok istedi şimdi hatay da olmak vardı künefe yemek ahh ahhh ben hem halamıhem künefeyi özledim ya...
YanıtlaSilEllerine sağlık görüntü halamın künefesi gibi..
çok canım çekti ...birde ben evde yapmayı deneyeceğim.
YanıtlaSilKünefeye bayılırım Eylem. Tokta olsam yerim valla. Ellerine sağlık Sevgiler...
YanıtlaSileylemcim tatmak hiç nasip olmadı.eşim askerliğini hatayf-da yapmış.anlata anlata bitiremez.ellerine sağlık canım
YanıtlaSilSelamlar, nefis bir görüntü Öyle görünüyor ki ' tam tetamatıyla :) ' ben peyniri kesinlikle hiç yemem o nedenle hiç künefe yemedim ama peynirsiz kadayıf olarak yiyorum .
YanıtlaSiloffff çok severim ne zamandırda yapmıyordum aklıma getirdin şimdi:))) Ellerine sağlık canım sevgiler...
YanıtlaSilçok severim künefeyi bir ara yine yapıyım ellerine sağlık.sevgilerrr
YanıtlaSilvallah senden korkulur künefeyide evde yaptın haaaa ellerine sağlık becerikli kadın
YanıtlaSiloff...offf bu ne lezzet eylemcim....harikalar yaratmışsın...ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilellerine sağlık çok severim ama hiç yapmaya yeltenmemiştim.zahmetli ama nefis bir tat.hakikaten bravo sana.birde maşallah
YanıtlaSilKünefeye bayılırımm ama en güzelini Mersin'de yemiştim..yerinde başka tabii.Evde denemedim ama şimdi sende görünce acaba? diyorum..keşke özel peynirinden bulabilsek..
YanıtlaSilellerine sağlık canım
NEFİS BİR LEZZET AMA ZOR :(( HERKESİN HARCI DEĞİL BUNU YAPMAK ...
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK CANIM..
SEVGİLER...
sevdiğim daha doğrusu severek yediğim tek tatlı:))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım...
Bir tarafı antakyalı birisi olarak en sevdiğim tatlılardan birisi diyebilirim..
YanıtlaSilsevgiler
eylem hanım ellerinize sağlıkkk kesinlikle ustalık isteyen bu tatlıyı büyük bir ustalıkla başarmışsınız ellerinize sağlıkkk
YanıtlaSileylem ne hamarat hanımsın ellerine saglık
YanıtlaSilmerhaba canım ellerine sağlık künefe muhteşem duruyor
YanıtlaSilMuhteşem gözüküyor,ellerine sağlık...
YanıtlaSilŞimdiden sağlıklı,huzurlu,mutlu bir yeni yıl diliyorum...
Sevgiler...
bende hiç yemedim desem yerinde olur...tadını çok merak ediyorum...birgün mutlaka deneyeçeğim...ellerine sağlık..
YanıtlaSilof of harika. epey de oldu güzel bir künefe yemeyeli. canım çekti valla. eline sağlık eylemcim.
YanıtlaSil