8 Aralık 2009 Salı

İŞKEMBE ÇORBASI

 
Bu aralar hep hastalıkla ugraşıyoruz maalesef.Önce Efe sonra ben ve babamız aynı anda hastalandık.Ama en çok Efe'nin hastalıgı korkuttugu bizi.İnsanın çocugu hasta olunca kendini unutuyor.Biz kendi kendimizi bir nebzede olsa idare ediyoruz ama o daha çok küçük.İnşallah en kısa zamanda hepimiz iyleşiriz.
Bu arada işkembe çorbasını herkes sevmez ama biz eşimle bayılırız.Aslında ben sakatatın her türüne bayılırım.Bu çorba bayramdan kalma yani arşivden aldım.Malum hastalıktan dolayı pek yeni birşey yapamıyorum.
Malzemeler:

  • 1 kg.işkembe
  • 2 yemek kaşıgı tereyag
  • 2-3 yemek kaşıgı un
  • 5-6 diş sarımsak
  • tuz
  • limon suyu
  • kırmızı toz biber(üstüne)
  • 1 yemek kaşıgı tereyagüstüne)
Kasaptan ben temizlenmiş işkembe alıyorum malum işkembe temizlemek zor iş.Kasaptan aldıgım işkembeyi bir gün boyunca 1-2 saat arayla tuzlu ve unlu suda bekletiyorum.Ve 1-2 saatte bir bu suyu yeniliyorum.Un işkembenin kokusunu alıyor tuzda temizlenmesine yardımcı oluyor.En son suyunu dökdükten sonra işkembeyi iyice yıkıyoruz ve düdüklü tencereye koyuyoruz.Üzerini geçecek kadar su ekleyip içine 1-2 diş soyulmuş sarmısak ve birkaç damla limon suyu ekleyerek pişmeye bırakıyoruz.Pişme süresi yaklaşık yarım saat.Pişen işkembeyi suyunun içinden çıkarıp soguduktan sonra küçük küçük dogruyoruz.Ve tekrar suyunun içine atıyoruz.Ayrı bir tencerede 2yemek kaşıgı tereyagını eritip unu katıp unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.İşmekbeleri suyuyla beraber unu kavurdugumuz tencereye boşaltıyoruz.Kaynayana kadar pişiriyoruz ve bir taşım kaynadıktan sonra üstüne 1-2 diş dövülmüş sarımsak ve az limon suyu ekliyoruz.Ve bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz.Üstüne tereyagını eritip kırmızı tozbiberi ekleyoruz ve çorbanın üstüne gezdiriyoruz veya sadece tabaklara çorbayı koyduktan sonra tabaklara sosu paylaştırıyoruz.Biz sirke sevmedigimiz için ayrıca bir sos hazırlamıyorum ama ek olarak bol sarımsak ve limon karışımından sos hazırlayıp servis esnasında tabaklara döküyoruz.
Afiyet olsun.

21 yorum:

  1. Eylem'cim çok geçmiş olsun. Öncelikle ufaklığa ve size ALLAH acil şifalar versin. Bol bol C vitamini alın. Ellerine sağlık. İşkembe çorbasını dışarıda pek yemem ama evde pişeni farklı olur. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. canım geçmiş olsun dikkat edin kendi
    nize.Ben pek sevmem işkembeyi ama eşim bayılır ellerine sağlık öpüyorum

    YanıtlaSil
  3. hastalanmayan kim kaldıki.çok geçmiş olsun ben bayılırım bu çorbaya

    YanıtlaSil
  4. canım benim cok gecmiş olsun bilirim son bir aydır bende cok kötü zamanlar gecirdim hele kızıma domuz gribi dediklerinde beynimden vurulmuşa döndüm :(
    allahım kimseye yasatmasın cok kötü günler hele cocuk evde hasta olunca
    hepinize cok gecmiş olsun acil şifalar arkadaşım
    eylemcim corbanda nefis afiyet bal şeker olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. EYLEM ÇOK GEÇMİŞ OLSUN SENİ ÇOK İYİ ANLIYORUM ANNE OLARAK BEN İŞKEMBEYİ AGZIMA SÜRMEM AMA EŞİM BAYILIR BENDE YALANCISINI YAPIYORUM HAŞLANMIŞ TAVUK ETİYLE BOL LİMONLU OLDUGU İÇİNDE HASTA OLUNCA ÇOK İYİ GELİYOR ACİL ŞİFALAR ELLERİNE SAGLIK

    YanıtlaSil
  6. Canım ellerine sağlık:) İşkembe çorbasını severek yerim bayılırım:)Güzel görünüyor:) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. çok çok geçmiş olsun canım....işkembe çorbasını ben de çok severek yerim..ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  8. cok geçmiş olsun canım allah sifa versin

    YanıtlaSil
  9. çok geçmiş olsun işkembe hiç pişirmedim belli zamanlar dışında biz de çok fazla rağbet görmez size afiyet olsun

    YanıtlaSil
  10. Selamlar, öncelikle geçmiş olsun.
    Ben de eşimle işkembeye bayılırız, evlenmeden önce ağzıma sürmezdim, sonra yavaş yavaş suyundan içmeye başladım ama şimdi tam bir canavarım tabak tabak içiyorum :)

    YanıtlaSil
  11. hepinize geçmiş olsun...tamda hasta çorbası olmuş işkembe çorbası...bende çok sevrim ama yemeyi...
    hiç yapmadım...ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Canım çok geçmiş olsun. Bir an önce iyilşirsiniz inşallah.

    YanıtlaSil
  13. ellerinize sağlık sakatat ürünleri ile aram olmasada çorbanız güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  14. Eylemcim çok geçmiş olsun.. kendinize dikkat edin.. yakışıklıyı öpüyorum..
    çorba nefis şifa olsun inşallah..

    YanıtlaSil
  15. nasıl oldun tatlım iyileşebildin mi

    YanıtlaSil
  16. Canım öncelikle geçmiş olsun, işkmebeyi de yalanmı sölim pek sevmem hatta hiçç sevmem annem harika yapar ama ben bekarken yaptıpında evde durmazdım o kadar yani :S

    Ellerine sağlık arkadaşım sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Eylem çok geçmiş olsun canım.
    Bende çok severim işkembeyi ama yıllar oldu yemedim. Yapacak gözde bende yok :(
    böyle güzel yapacak olsam ooo kase kase içerim ohh..

    ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  18. öncelikle çok geçmiş olsun acil şifalar diliyorum.bu tarif için çok sevindim çünkü hiç yapmadım dolapta bekliyordu.sende görünce siteleri dolaşmaya gerek kalmadı yapacağım.ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  19. çok sevdiğim bir lezzettir olsada yesem keşke :(( ellerine sağlık canım çok leziz görünüyor
    sıcacık sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Ayyy:) Eylem'cim canım benim aklıma düşürdün valla..Eşimde çok sever..7 ltrelik düdüklünün hepsini bir günde yer:)))
    Eline sağlık canım benim..Ben gelmeyeli sizde hasta olmuşsunuz.Malumn ben pek takılamadım eşimde 3.cü gün izinde hemde 1 ay..Erteleye erteleye sona kaldık..Okul olunca gidemiyoruz memlekete..Yazdıklarına gelince haklıyım değilmi yani:) iki kelime yazıp günde yüz yere yazmaktansa..Paylaşmak ve burda yenilik öğrenmektir benim niyetim..Balıktanda aldım canım benimde favorim fırında olanı..Eşimde iskeleti kalasıya kuru sever.İllada yağda kızaracak..Neyse gideyim ben öptüm kocaman..

    YanıtlaSil
  21. Geçte olsa geçmişler olsun. Saglık ve sıhhat diliyorum..
    İşkembe çorbasına bayılırım, ölürüm hattaa :)
    Şöyle sirke ve sarımsağı bol olsun oh ohhh..
    eline saglık.
    sevgilerç

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.