10 Kasım 2009 Salı

SEMİRSEK-PİRİNÇLİ KIYMALI BÖREK(GAZİANTEP-KİLİS YÖRESEL YEMEGİ)

Ve yöresel tariflere devam ediyorum.Gaziantep denince akla hep baklava ve kebap geliyor biliyorum.Antepliler çorbalarında bile et kullanıyorlar.Bu börek de yine onların eseri ve farkındaysanız yine içinde et var.Ama bu muhteşem tat karşısında çok fazla söylenecek söz yok galiba.

İç Malzemesi:

  • 1 su bardagı pirinç
  • 100-150 gr kadar kıyma
  • 1 adet kuru sogan
  • 1'er tatlı kaşıgı tuz,karabiber,safran(safran bende yoktu kullanmadım)
  • 1,5 su bardagı kaynar su
  • Sıvıyag(kızartmak için)
Hamur Malzemesi:
  • 3-4 su bardagı Sinangil böreklik un
  • 1 paket Sinangil kuru maya
  • bir çay kaşıgının ucuyla karbonat
  • tuz ve su
  • hamuru açmak için un
Pilav için kıymayı az yag ile bir tencerede kavuruyoruz.Suyunu salıp çektikten sonra yemeklik dogranmış soganı koyup kavurmaya devam ediyoruz.Soganlarda kavrulunca üzerine yıkanmış pirinci ilave ediyoruz.Ve 5 dakika kadar pirinçle karıştırıyoruz.Sonra baharatlarını ilave ediyoruz.Ve en son olarak sıcak suyu ekleyip kapagını kapatıp pişmeye bırakıyoruz.Piştikten sonra ılık hale gelinceye kadar bekliyoruz.
Hamuru için bütün malzemeleri çukurca bir kaba alıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoguruyoruz.Üzerini nemli bir bezle örtüp 1 saat kadar mayalandırıyoruz.Mayalanan hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp un serperek merdaneyle fincan tabagı büyüklügünde açıyoruz.Çok kalın olmayacak.Açılan hamurun yarısına içten koyup diger yarısını üstüne kapatıyoruz.Kenarlarını iyice yapıştırıyoruz ki pişerken açılmasın.Ve son olarak kızgın sıvıyagda böreklerimizi pişiriyoruz.
Afiye olsun.

17 yorum:

  1. Merhaba. Denemeyi çok istediğim tariflerden biri. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. HEMEN DENEYECEĞİM NEFİS GÖZÜKÜYOR

    YanıtlaSil
  3. Canım öncelikle sayfan harika olmuş
    Edacığımın elleri değmiş.
    Börekte süper ellerine sağlık öpüyo
    rum canım...

    YanıtlaSil
  4. Denemek istiyorum ins.tuttururum

    YanıtlaSil
  5. Çok leziz çok.. kapalı pide derler bizde de.. ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Em,nim çok lzeetlidir....
    Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  7. Eylemciğim çok güzel görünüyor denemek isterim.Ellerine sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. merhaba arkadaşım pirinci böreklerde kullanmayı sadece kastamonu bölgesine has olduğunu
    biliyordum.bizim yöresel böreklerimiz genellikle pirinçlidir
    ellerinize sağlık çok güzel gözüküyorlar buradan.sizi izlemeye devam ediyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. CANIM ELLERİNE SAĞLIK NEFİS GÖRÜNÜYOR .İLGİNÇ GELDİÇ
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  10. Günaydın Eylem. Ellerine sağlık. Hamur işlerine bayılırım zaten. Afiyet olsun. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. yöresel yemekleri her zaman çok severim bu da çok güzel görünüyor kesinlikle denemek lazım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Eylemcim bende aslının sayesinde tanıdım iyiki tanımışım canım..Ellerine sağlık canım..çok hoş görünüyor:)mutlu kal:)

    YanıtlaSil
  13. Pek bir lezzetli görünüyor, ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  14. ellerine saglik enfes bir yöresel lezzet olmus sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Çok değişik ve lezzetli görünüyor..Zaten tüm yöre yemekleri lezzetli değil midir??Ellerine sağlık..

    Bloguma senin için kullandığım aromaları ekledim..Bakarsan sevinirim..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Eylem,
    Çok değişik bir tarif, nefis görünüyor,ellerine sağlık.
    Ben semirsek tarifini yemek dergilerinde çok gördüm ama henüz deneme ve yeme aşamasına geçemedim : )

    YanıtlaSil
  17. semirsek muhteşem bir tattır denemenizi tavsiye ederim

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.