Kış hazırlıkları için geçmi kaldım bilemiyorum ama gezmekten bir türlü fırsat bulupta kışa hazırlanamadıgımdan şikayet edip duruyordum eşime.En sonunda evimize geldik ve ben yavaş yavaş başladım hazırlanmaya bu şekilde de içim rahat etti tabiiki.İlk önce domates konservesi ile başladım işe.
Domates konservesi hazırlanışı:
- 3 kilo domates(2 kavanoz domates konservesi çıkıyor o yüzden çogaltmakta fayda var)
- az tuz
Yapımı çok basit.Domatesleri kabuklarını soyup istediginiz büyüklükte dogruyorsunuz.Ya da rendeliyorsunuz.Geniş ve derin bir tencereye koyup biraz da tuz ilave diyoruz.Pişince yani kaynamaya başlayınca 1-2 dakika daha bekleyip altını kapatıyoruz.Ve sıcakken kavanozlara koyup agzını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz.1 gün bu şekilde bekletiyoruz.Sızıntı olup olmadıgını görmek için.Eger sızıntı yoksa kışa hazır demektir.
Kırmızı Biber Turşusu:
- 1 kg. kırmızı salçalık biber(1 küçük kavanoz turşu çıkıyor)
- 1 su bardagı üzüm sirkesi
- 10 diş sarımsak
- kaya tuzu
- 2 yemek kaşıgı zeytinyagı(üstüne dökmek için)
Biberlerin çekirdeklerini çıkardıktan ve yıkadıktan sonra fırında közlüyoruz.Közlenen biberlerin kabuklarını soyup bütün halde kavanoza yerleştiriyoruz.Sarımsakları soyup hazırlıyoruz.Ayrı bir kapta bütün haldeki sarımsakları,bir miktar kaya tuzunu ve sirkeyi karıştırıyoruz.Ve kavanozun içine yavaş yavaş döküyoruz.Bu karışımın hepsini almaz kavanoz sadece miktar önemli oldugu için bu şekilde hazırlıyoruz.İsterseniz sirke oranını azaltabilirsiniz.En son olarak 2 yemek kaşıgı zeytinyagını üstüne döküp agzını sıkıca kapatıyoruz.Konserveniz kışa hazır.
Taze fasulye konservesi:
- 2 kilo taze fasulye
- 2 litre sıcak su
- 3 tatlı kaşıgı tuz
Faulyelerin kılçıkları ayıklanıp istenildigi gibi dograndıktan sonra yıkanır.Kavanozlar yıkanıp kapakları ile birlikte kaynar suda bekletilir.Fasulyeler kaynar suyun içinde 5 dakika kadar haşlanır.Fasulyeler sıcak haldeyken kavanozlara boşaltılır.Kavanoza bir kaç dilim domates konur.1 kiloluk kavanozlara 1 tatlı kaşıgı tuz eklenir.Fasulyelerin tamamını örtecek kadar kaynar su ilave edilir.Üstünde az boşluk kalacak.Bir bıçak yardımıyla fasulyeler arasında kalacak boşluk çıkarılır.Ve kapagı kapatılır.Düdüklü tencerenin altına 2 çay bardagı su konur ve fasulye kavanozları içine yerleştirilir ve düdügü açık vaziyette yaklaşık 20-30 dakika pişirlir.Çıkardıktan sonra ters çevrilerek 1 gece bekletilir.Sonra konserve kışa hazır.
Şimdiden afiyet olsun.
Çok iyi fikir oldu özellikle domatesler canım,ellerine sağlık.öpüyorum
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK ALLAH AĞIZ TADIYLA YEMEĞİ KISMET ETSİN İNŞALLAH
YanıtlaSilDomates tarifi süper oldu benimiçin, bu sefer yapıcam işallah.
YanıtlaSilcanım iyi günlerde yersiniz inşallah.geçmiş bayramımı tebrik ederim
YanıtlaSilsen ne güzel yapmissin en azindan - ben derim derim ama bir türlü yapamam ;)
YanıtlaSilbu blogda nefis tarifler var.ellerine sağlık
YanıtlaSilçok güzel gözüküyorlar ellerine sağlık.birşey sorucam ya peki yiyene kadar nasıl bir yerde saklamak gerek? yani buzdolabındamı? serın bir yerdemi?fark etmezmi?
YanıtlaSilkarabidikim ben karanlık ve serin bir yerde saklıyorum.malum dolapta çok yer kaplıyor.sevgiler.
YanıtlaSilGEÇ KALMADIN HAYATIM BEN DAHA BAŞLADIM BU HAFTA SONU İNŞALLAHHH SEVGİLERİMLE...
YanıtlaSilsen gezmekten yapmadın ben tembellikten:)afiyetle yemek nasip olsun inşallah canım...
YanıtlaSilmaşallah daha ne marifetler varmış sende... aferin ..domatesi bende bi deneyeyim ..
YanıtlaSilCanım bizde yaptık kış hazırlığı!Bereketi,lezzeti ayrı oluyor kış hazırlığının.
YanıtlaSilPaylaşımın için teşekkürler.Afiyet olsun.
Sevgiye kal...
HARİKA OLMUŞ EYLEMCİM.NE GÜZEL HAZIRLAMIŞSIN KIŞ KONSERVELERİNİ.NEDENSE BEN PEK SEVEMEDİM BU KONSERVE İŞİNİ.AMA SENİNKİLER BENİ HEVESLENDİRECEK GİBİ.ELLERİNE SAĞLIK......
YanıtlaSiloo kışa hazırlık çok güzel valla ee sana kolay gelsin canım
YanıtlaSilellerine sağlık tamda közlenmiş biber turşunu yapmayı düşünüyordum .iyi oldu birde böyle yapayım.sevgiler
YanıtlaSilHarika gorunuyor. Bende yapmak istiyorum ama cesaret edemiyorum bir turlu. Bulundugum sahirde sadece renkli dolmalik biberler var. Kirmizi olanindan senin dedigin gibi yapsam olur mu acaba. Veya onlarla nasil bir tursu yapabilirim. Cevabini bekliyorum
YanıtlaSilohhh maşalalah.ne güzel olmuş hepsi.Ellerine sağlık.bende bol domates konservesi yaptım.afiyetle,huzurla yiyin inşallah.
YanıtlaSilağız tadıyla yemeyi nasip etsin Allah,hazır da ne güzel oluyor dimi,elinin altında,,ellerine,emeğine sağlık cnm..sevgiler.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık afiyetle yiyin
YanıtlaSilöptüm...
süper olmuş,ahh keşke bende üşenmeseydim... yavaş yavaş geçiyorda zamanı...
YanıtlaSilellerine sağlık,şimdiden afiyet olsun..
kızım çokta güzel olmuşlar
YanıtlaSilellerine sağlık annem afiyetle kışın hayırlısıyla yersin canım..sevgiler..
Eylemcim bu kış sendeyiz artık kışlıklar hazır:)))mevsiminde sebzeleri saklamak çok sağlıklı özellikle domates suları harika oluyor,afiyetle yiyin...
YanıtlaSilteşekkürler eylemcim tekrar ellerine sağlık afıyet bal şeker olsun
YanıtlaSilbende biraz hazırlık yapsam ne güzel olur
YanıtlaSilkoseminderi kırmızı dolmalık biberden bahsediyorsun galiba.onlarda salçalık biber oldugu için olur diye tahmin ediyorum.aynı oranlarla denemeni tavsiye ederim.
YanıtlaSilCANIM RABBİM AĞIZ TADIYLA YEMEK NASİP ETSİN....
YanıtlaSilCanım seninde geçmiş bayramın kutlu olsun.Eline sağlık konserveler çok hoş olmuş.Yanlız ben kırmızı biberi öyle kavanoza koyunca sarımsaktan dolayı çok bekleyince sarımsağın aromasındanmı nedir fazla bişiler oluyor anlatamadım.Ben közlenmiş biberi soyup 4-5-6 tanelik poşetler halinde buzluğa koyup sonra gerektiğinde dışarı çıkartıp taze taze sos (sarımsak sirke tuz zeytinyağı)yapıp dökünce daha güzel oluyor sanki bana göre.Yoksa böyle de güzel ama bence hemen yenmesi gerekiyor bekleyince çok ağır oluyor sanki.
YanıtlaSilEllerine sağlık...
YanıtlaSiltek kelimeyle harika
YanıtlaSil