19 Mayıs 2009 Salı

EVDE SUCUK YAPIMI


Geçen gün eşim arkadaşının evde yaptığı sucuklardan almış.Yani bu sucukları ben yapmadım.Ama böyle yapılmış gelince merak ettim evde bende yapabilirmiyim diye.İnternetten araştırdım karşıma güzel tarifler çıktı.Bu arada Kayserili arkadaşlar var aramızda onların affına sığınarak yazıyorum bu tarifi.Bu arada koyun etinden güzel olmazmış sucuk ,sığır etinden daha iyi olduğunu söylüyor Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı.

Malzemeler:

  • 5 kilo kıyma

  • 150 gr.tatlı tozbiber

  • 100 gr.acı tozbiber

  • 150 gr.tuz

  • 100 gr.kimyon

  • 150 gr.karışık baharat(Kayseride bu karışım evde sucuk yapmak için özel hazırlanmış.Ama bulunduğunuz yerde de bunu bilen aktarlar olabilir.)

  • yarım kilo soyulmuş sarımsak(dövülmüş olacak)

  • 5-6 metre kurutulmuş sucukluk bağırsak

  • Sucuk özel aparatlı kıyma makinası
Bu malzemeler güzelce yani birbirlerine iyice karışana kadar yoğrulur ve mümkünse 1 gün bekletilir.Ama zaman yok ise 5-6 saat dinlendirmek gerekiyormuş.Bağırsaklar suda bekletilir ve yumuşaması sağlanır.Kıyma makinasına sucuk yapım aparatı takılır ve uç tarafına bağırsak takılır.Ve uç tarafı bağlanır.Sonra kıyma makinasına konulan sucuk bu bağırsaklara doldurulur.ve açıkta kalan ucu bağlanır.Havaya bağlı olarak 6-7 gün asılı bekletilir.Fazla kurutmamak gerekiyormuş.Yoksa tadı olmazmış.Aslında zor değilmiş değil mi?Bende kıyma makinası aparatı edinir edinmez yapmayı düşünüyorum.
Afiyet olsun.

19 yorum:

Gokhan Kaynak dedi ki...

Sagol Eylem Turkiyeden malzeme almam gerekicek..

eviminnuru dedi ki...

ev hanımları işi abartmış bak ev yapımısucuk hiç duymamıştım babamın yurtdışından getirdiği kıyma makinesini kurbandan kurbana kullanırdık .....
şimdi daha çok işime yarıycak
teşekkürler

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Eylem çok güzel bir bilgi. Biz küçükken bir yakınımız evde sucuk yapar bize de verirlerdi, hazır sucuklardan çok daha lezzetli ve sağlıklı. Hazır sucuklar çok fazla kanserojen madde içeriyormuş yani çocukların hazır sucuk asla tüketmemesi lazımmış. tabii bizlerin de. Çok teşekkürler yararlı bilgi için. Emeğine sağlık
Sevgiler.

gullesu dedi ki...

eylemcım o kadar kolay anlatmışsın ki yapasım geldi ve canımda çekti yaniii:)))

TAZE NANE dedi ki...

ÇOK MERAK ETTİM ŞİMDİ TADINI......

Pembe Tatlar dedi ki...

Biri kayserilimi dedi:))
İnan canım hiç yapmadım bilmem aslında fazla aramda yok ama görüntüsü şık :))
Sevgiyle kal...

armina dedi ki...

Sucuğu çok severim. Evde yapımı çok kolaymış.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

canım anneciğim yapardı eskiden şimdi hastalıktan eli değmiyor ama evde yapılanın tadı daha güzel.
sevgiler

Butikpartim dedi ki...

Merak ettim lezzetini,makine almadan da yapılamaz mı acaba?Teşekkürler..

FİLİZ'CE dedi ki...

ev sucuğu bir başka lezzetli oluyor,hemde sağlıklı..
eskiden kayserili komşumuzla annem yaparlardı.ne güzel kokardı,tadı da hala damağımdadır..şimdiki hazır sucuklardan koku bile çıkmıyor..cnm verdiğin bilgi için çok teşekkürler,kısmet olupta birgün yaparsam senin tarifin aklımda olucak..sevgiler.

absalom dedi ki...

eylem benim kendi yaptığı sucuktan başka sucuk yemeyen arkadaşlarım var hala:)
ben de tattım..nefisti hakkaten...

yalnız o ayarı tutturmak zahmetli işmiş...tecrube...deneme-yanılma gerektiriyomuş...öle sölüyolar...

ya da bana hava atıyolar bilemiyorum tabi :)

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

cANIM EVDE YAPILAN HERSEY DAHA SAGLIKLI ASLINDA AMA HERSEYLERI HAZIR ALMALARA ALIŞTIK. EVSE YAPILAN DAHA BIR LEZZETLI OLUYOR.BILGILER IÇIN COK TESEKKURLER CANIM.SEVGILER.

aşevi dedi ki...

vay vay vay ellerine sağlık:)

akasyakokusu dedi ki...

Eylem'cim tarife ve içindeki malzemeye bakılırsa bana nefis bir sucuk olacak gibi geldi..
Zira bizde arkadaşlardan duyuyoruz yaptırdık diye..Ama kendim hiç yapmadım bende..Zaman geçince taş gibi oluyormuş kıvamını falan iyi bilmek gerekiyormuş...Ben senden taze yapılmışını hemen alırım mangalda közler yerim..
Eline sağlık derim:))

made in funda dedi ki...

sucuğu çocukluğumdan beri öyle çok severim ki.sayen de öğrenmiş olduk nasıl yapıldığını.ben evde yapamam ama sen yaparsan hemen yayınla.çok merek ediyorum nasıl olcak diye.sevgiler canım...

Adsız dedi ki...

canım sucuklar yağlı oluyor ama o kadar tarif araştırdım yağlı bir sucuk bulamadım. sizin resimdede bol yağlı görünüyor yağsız sucuk kuru olur tatlı olmaz.(daha önceki deneyimlerimize dayanarak söylüyorum) biz kasabımıza yaptırdık sucuklarımızı kurban etleriyle.çok yağ koydurmuş (o yüzden heralde doktorlar perhizlerde sucuğu yasaklıyorlar) ama nefis olmuş pahalı sucuklardan farkı yok.

marifet ellerimizde dedi ki...

canım bende sucugumu evde yapıyorum .harıka oluyıor.hatta blogda tarıfı var bakarsın...ama ben bagırsaga koymuyorum strecfılme sarıyorum .bagırsaga guvenemeıyorum:)
paylasım ıcın tesekkurler:)

baraka81 dedi ki...

Arkadaslar kuru bagirsagi nasil yapabilirim, direk olarak kurutmakmi gerekli, yoksa baska bir islem gereklimi, bilgisi olan varmi????

Adsız dedi ki...

turkiyey gelir gelmez yapacagım nefis görüküyor